13 Φεβ 2009

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ "ΞΑΔΕΡΦΙΩΝ" ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Προυπόθεση για εισδοχή σε Ε.Ε.η επίλυση του ονόματος για τα Σκόπια.





















Την επίλυση του προβλήματος με το όνομα έθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ ως μία εκ των προϋποθέσεων προκειμένου τα Σκόπια να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε οκτώ προϋποθέσεις για τη γειτονική χώρα, ορισμένες από τις οποίες όμως δεν έχουν εκπληρωθεί.
«Κάποιες από αυτές, όμως, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ των (σσ. ανεκπλήρωτων) προϋποθέσεων είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της διαφθοράς, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας, καθώς και η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες. Καθοριστικές θα είναι οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα, όπως και ο διάλογος με την Αντιπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τοπολάνεκ, ωστόσο, εντόπισε μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας της Ε.Ε. και στην κατάσταση εντός της Ένωσης, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, «ο ενθουσιασμός σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ ΤΟ strategy-geopolitics

macedonia_airlines.jpg






Την αλλαγή του ονόματος του εθνικού αερομεταφορέα των Σκοπίων υπό το όνομα «Μακεδονικές Αερογραμμές», ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια των αερομεταφορών EUROCONTROL, σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπιανών και άλλων βαλκανικών μέσων ενημέρωσης.

Η αλλαγή του ονόματος τίθεται, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται, ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή του χρέους της MAT προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό. Η πίεση να γίνει αλλαγή στο όνομα έχει γίνει μόνο από το τηλέφωνο, όπως ανέφερε ο Zlatko Petrovski, πρόεδρος της MAT στην εφημερίδα Vreme, εξηγώντας το γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να υποβάλει μήνυση. Επιπρόσθετα η ηγεσία των σκοπιανών αερογραμμών επιρρίπτουν τις ευθύνες για την πίεση που ασκείται από την EUROCONTROL, «στις ενέργειες του ισχυρού ελληνικού λόμπυ».

Η MAT, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, σκοπεύει να ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την στήριξή του για την επίλυση του θέματος. Από την άλλη, η EUROCONTROL απογόρευσε στις αερογραμμές των Σκοπίων να διενεργούν πτήσεις στην γερμανία και Ιταλία τον Δεκέμβριο 2008, εξαιτίας του χρέους που έχει προς τον οργανισμό.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΙΟ

Στον πάγο -και επισήμως- το Σκοπιανό

επιβραδύνεται η διαδικασία,τον Ιούλιο η επόμενη συνάντηση..

[tzoyl.jpg]

.Η μόνη είδηση που έκρυβε η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας ήταν ότι ανακοινώθηκε και επισήμως από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι η διαδικασία του διαλόγου επιβραδύνεται.

Η συζήτηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και αμέσως μετά ο κ. Νίμιτς έκανε σαφές ότι δεν κατατέθηκε καμιά νέα πρόταση, ούτε σημειώθηκε αδιέξοδο.Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Μακεδονία"τόνισε την ανάγκη να γίνουν “θετικά βήματα” και να διαμορφωθεί “θετική ατμόσφαιρα” “υψηλής προτεραιότητας”. και χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας

Παρά ταύτα δεν έκρυψε ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει επιδεινωθεί και πως η χρονική συγκυρία ενόψει προεδρικών και δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ και ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν επιτρέπει αισιοδοξία για σύντομη επίλυση του ζητήματος.

Τοποθέτησε δε την επόμενη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές αόριστα στους επόμενους μήνες και όλα δείχνουν ότι πριν τον Ιούλιο δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτε.


πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"


ΑΠΟ ΤΟ greece-salonika