26 Απρ 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

http://www.hellenica.de/Griechenland/NeuGes/Bio/GeorgePapandreouJunior.jpg

"Ζητώ από τους πολίτες να με κρίνουν και να με συγκρίνουν γι’ αυτά που έχω κάνει και όχι γι’ αυτά που δεν έχω ακόμη κάνει. Μπορούν, για παράδειγμα, να με κρίνουν ως υπουργό Εξωτερικών. Ως πρωθυπουργός -λαού θέλοντος- θα κριθώ μετά την πρώτη θητεία μου."

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ:
  • Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1999 - Φεβρουάριος 2004)
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών(Σεπτέμβριος 1996 - Φεβρουάριος 1999)
    Αρμόδιος για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα (1996-1997)
  • Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • (Ιούλιος 1994 - Σεπτέμβριος 1996)
  • Υφυπουργός Εξωτερικών (Οκτ. 1993 - Ιούλ. 1994)
    Τομείς ευθύνης: (α) Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, (β) Απόδημου Ελληνισμού
  • Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 - 1989)
    Αρμόδιος για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 στην Ελλάδα (1988 - 1989)
  • Υφυπουργός Πολιτισμού (Ιούλιος 1985 - Φεβρουάριος 1987)
    Αρμοδιότητες: (α) Απόδημου Ελληνισμού, (β) Λαϊκής Επιμόρφωσης Νέας Γενιάς

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ WIKIPEDIA ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ "Αξιοσημείωτα γεγονότα της πολιτικής του πορείας" ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

"Ως υπουργός Εθνικής Παιδείας θέλησε να καθιερώσει το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αντικαθιστούσε το υπάρχων απολυτήριο του Λυκείου. Ο επόμενος υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, έθεσε το Εθνικό Απολυτήριο στο ψυγείο

Ως υπουργός Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε στην προσέγγιση και στην επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πήρε πολλές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες παγκόσμια όπως η προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας."

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΩΣ Jeffrey Papandreou in St Paul, Minnesota
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ Greek, USA

[ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ 1% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ]

[ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ (toned down the inflammatory nationalist rhetoric of his father) ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΠΙΟ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ]

[ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ (bring together) TO ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ]

[ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ '90]

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ "ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ" ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΟΝ.

κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΛΑΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΗΤΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ , ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ" , ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ , ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ? ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΑΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ?

Τουρίστες “ψαρεύει” η Τουρκία… στην Ελλάδα!

tourkia Τουρίστες ψαρεύει η Τουρκία... στην Ελλάδα!

H αφίσα βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης και προσκαλεί όλους τους υποψήφιους τουρίστεςγια διακοπές στην Τουρκία. Με σαφή προσανατολισμό στην Ελληνική αγορά και προσεκτικό “στήσιμο” δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, σαφές δείγμα του απόλυτα “επαγγελματικού τρόπου” με τον οποίο προσεγγίζονται όλοι - μα όλοι - οι υποψήφιοι επισκέπτες. Αρκεί να προσέξει κάποιος την προβολή του γενικότερου χριστιανικού θρησκευτικού στοιχείου, το οποίο “υποβάλεται” έτσι και αλλιώς με την πρώτη ματιά. Το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο τουρισμού, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις όλων των εμπλεκόμενων στον τουριστικό κλάδο, περιορίζεται προς το παρόν στα… κλασσικά. Και να φανταστεί κανείς ότι ο τουρισμός στην χώρα μας θεωρείται η “βαριά του βιομηχανία”….

tourkia 1 Τουρίστες ψαρεύει η Τουρκία... στην Ελλάδα!

tourkia 2 Τουρίστες ψαρεύει η Τουρκία... στην Ελλάδα!

http://www.newsblog

ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΗΘΙΚΑ .... ΕΛΕΓΧΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ. ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΑΣ.

«Το σχέδιο Ανάν είναι υπέρ της Τουρκίας»


Η αλληλογραφία των υπουργών Εξωτερικών τον Φεβρουάριο του 2004 αποκαλύπτει ότι στήθηκε για να ικανοποιήσει και να διευκολύνει την Αγκυρα

Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν, έρχονται στη δημοσιότητα κρίσιμα στοιχεία που φωτίζουν τις πιο σκοτεινές πτυχές της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, αποκαλύπτοντας ότι είχε διαμορφωθεί ένα στημένο σκηνικό, πολύ πριν από την επιδιαιτησία και τα δημοψηφίσματα, για να εγκλωβίσει τους Ελληνοκύπριους και να διευκολύνει και να «προστατεύσει τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Μια μεθόδευση, η οποία κάθε άλλο παρά αντικειμενική ήταν, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» ήδη πριν ακόμη καθοριστούν τα τελευταία βήματα της διαδικασίας, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις 18 Ιανουαρίου 2004) τον παρότρυνε να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόσκληση για τη συνάντηση της Ν. Υόρκης (10 Φεβρουαρίου 2004), καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα» της Τουρκίας και διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Είχαν προηγηθεί οι επιστολές του Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές στην Κύπρο, στην Αθήνα και την Αγκυρα για να προσέλθουν στη Νέα Υόρκη, με την Τουρκία να παζαρεύει μέχρι την τελευταία στιγμή (έχοντας βάλει μπροστά τον Ραούφ Ντενκτάς), επιτυγχάνοντας όπως αποδεικνύεται να αποσπάσουν δεσμεύσεις από τους Αμερικανούς.

Στην επιστολή Πάουελ, ο Αμερικανός υπουργός με τρόπο καθόλου διπλωματικό δηλώνει ότι το Σχέδιο Ανάν «προστατεύει τα νόμιμα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας» και διαβεβαιώνει τον Τούρκο ομόλογό του ότι αρκεί να προσέλθουν στη διαδικασία του κ. Ανάν για να επιτευχθούν οι «επιζητούμενες αλλαγές» σε ζητήματα ιδιαίτερου τουρκικού ενδιαφέροντος όπως είναι οι μεγαλύτερες «εγγυήσεις για τη διζωνικότητα», όπως την έβλεπε η Τουρκία...

Με ύφος που θυμίζει ταπεινό παζάρι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον Τούρκο ομόλογό του να δεχθεί την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά.

Ηταν η εποχή που η τουρκική πλευρά είχε αρχίσει ήδη να διαμορφώνει τη λίστα των 11 Σημείων Ζιγιάλ (με τις βασικές απαιτήσεις της Αγκυρας στη διαπραγμάτευση), η οποία ικανοποιήθηκε πλήρως στην τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν που υποβλήθηκε στο δημοψήφισμα.

Παζάρι
Λίγες ημέρες μετά, αφού το παζάρι με την τουρκική πλευρά συνεχίστηκε και στη συνάντηση του Ερντογάν και του Γκιουλ με τον Μπους, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία δέχθηκε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου με την απρόσμενη (όπως είχε θεωρηθεί τότε) στροφή του κ. Ντενκτάς δρομολογήθηκε η διαδικασία των προσχηματικών συνομιλιών της Λευκωσίας, η τελική μορφή του «πάρε-δώσε» και της επιδιαιτησίας στο Μπούργκενστοκ και η επιβολή του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή του Σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004.

Ολες οι διευθετήσεις για να ικανοποιηθούν τα παράλογα αιτήματα της Αγκυρας έγιναν από τον τότε βοηθό ΥΠΕΞ Λιν Πάσκοε, ο οποίος σήμερα -από τη θέση του νούμερο 2 στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών- ρυθμίζει τα πάντα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Γραμματοκομιστής ο Γουέστον

Η επιστολή παραδόθηκε στην Αγκυρα από τον τότε ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος είχε συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου με τον Αμντουλάχ Γκιουλ. Ο Γουέστον είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην τουρκική πρωτεύουσα με εντολή του Λευκού Οίκου για να συνεργαστεί με τον κ. Ζιγιάλ επί των τουρκικών απαιτήσεων. Στη συνάντηση Γουέστον - Γκιουλ συμφωνήθηκαν και οι υπόλοιπες παραχωρήσεις προς την Τουρκία μέσω του σχεδίου Ανάν.

Πώς έγινε ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου

Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε ύστερα από προσπάθειες δημοσιογράφων και ερευνητών της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους και ο ανταποκριτής του «Εθνους» και του «Εθνους της Κυριακής» Μιχάλης Ιγνατίου. Λογοκρίθηκε από τον κ. Λιν Πάσκοε.

Η δημοσίευσή του δεν παραβιάζει τους σχετικούς αμερικανικούς νόμους.

Το συγκεκριμένο, είναι μέρος μεγάλου πακέτου εγγράφων που κέρδισε η ερευνητική ομάδα. Αφορούν την περίοδο 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2004. Επίσης, έχουν αποδεσμευτεί με ενέργειες της ερευνητικής ομάδας χιλιάδες σελίδες συμβολαίων που υπέγραψαν οι αμερικανικές πρεσβείες της Αθήνας, της Λευκωσίας και της Αγκυρας με πολίτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας από το 1999 μέχρι το 2008. (AYTA ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ? ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ?)

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ... ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ . ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ? Ή ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ? ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ , ΓΙΑ ΜΑΣ ? ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΟΙ "ΑΝΑΝΙΚΟΙ" ΞΑΝΑΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ.