13 Αυγ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

http://zitimata.files.wordpress.com/2007/08/criminal.jpg

Σημαντική αύξηση σχεδόν στο σύνολο των εγκλημάτων σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στα στοιχεία για την εγκληματικότητα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφεται ξεκάθαρα η καλπάζουσα αύξηση των συμβάντων που αφορούν σχεδόν το σύνολο των σοβαρών αδικημάτων αλλά και της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας. Ενδεικτικά, καταγράφηκε αύξηση περίπου 41% στις ληστείες, 43% στις ληστείες τραπεζών, πάνω από 14% στις κλοπές οχημάτων, 30% στις ζωοκλοπές, 9,6% στις κλοπές – διαρρήξεις και 49% στα εγκλήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η «εγκληματικότητα του δρόμου», η οποία έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, από το σύνολο 36.813 των κλοπών που σημειώθηκαν -και καταγγέλθηκαν- η πλειοψηφία αφορά αφαίρεση αντικειμένων από αυτοκίνητα αλλά και κλοπές σε δημόσιους χώρους. Αντίστοιχα, περίπου το 20% των ληστειών αφορά αφαίρεση κινητών και αντικειμένων κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου.

Ειδική μνεία στην αναφορά του ΥΠ.ΕΣ. γίνεται στη συμμετοχή των αλλοδαπών στην εγκληματικότητα. Ειδικότερα, η συμμετοχή τους στις ληστείες αγγίζει το 49,46% και το 50,87% ξεπερνά στις κλοπές - διαρρήξεις. Η συμμετοχή τους στις ανθρωποκτονίες φτάνει 37,57%, στους βιασμούς 48,36%, και 55,13% στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αξίζει να σημειωθεί αλλοδαποί είναι οι δράστες σχεδόν του συνόλου των αδικημάτων της παραχάραξης (98,78%), της πλαστογραφίας (95,67%) και των παραβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας (90,72%).

Από την πλευρά τους, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την αύξηση της εγκληματικότητας στο γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής βελτιώνεται συνεχώς εφόσον βελτιώνεται και η μηχανοργάνωση. Τονίζουν επίσης ότι η αύξηση της εγκληματικότητας ακολουθείται και από την αύξηση των εξιχνιάσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξιχνιάσεις ληστειών αυξήθηκαν κατά 36,69% σε σχέση με πέρσι ενώ για τις κλοπές - διαρρήξεις σημείωσαν αύξηση κατά 2,81% επί του συνόλου παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα 18,46% σε σχέση με 15,65% πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε κάποια εγκλήματα, όπως π.χ. οι εκβιάσεις, η τεράστια εμφανιζόμενη αύξηση (67%) έχει να κάνει με την έντονη ενασχόληση της αστυνομίας με το συγκεκριμένο αδίκημα αλλά και τον αυξημένο αριθμό εξιχνιάσεων, επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει και η έκθεση εγκληματικότητας που αφορά την Αττική. Πηγές της ΓΑΔΑ, αναφέρουν ότι η συμμετοχή της πρωτεύουσας στο σύνολο της εγκληματικότητας στην επικράτεια είναι συντριπτική. Ενδεικτικά, το 2006 (την τελευταία χρονιά που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά στοιχεία της ΓΑΔΑ) σχεδόν το 70% των κλοπών – διαρρήξεων είχε καταγραφεί στην Αττική. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο εξάμηνο του 2009 το 80% των κλοπών - διαρρήξεων αφορούσε τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

ΠΗΓΗ

Στο εδώλιο ΚΣΣΕ η Τουρκία για την εκτέλεση των πέντε

Στόχος είναι να πληρώσει η Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε το 1974 και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κινητοποιούνται προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εκτέλεση των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος όπως και της τετραμελούς οικογένειας στη Λάπηθο.

Σε τρία βήματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταφέρει το θέμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την ιδιότητα του Εισηγητού για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτον, στον Γραμματέα της ΚΣΣΕ, από τον οποίο αξίωσε όπως απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Τουρκίας και ζητήσει από αυτήν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τους Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, τα λείψανα των οποίων ανευρέθηκαν πρόσφατα και φέρουν σαφή σημάδια εκτέλεσης τους ενώ ήσαν αιχμάλωτοι.

Δεύτερον, απευθύνθηκε προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Σ.Σ.Ε. Γερμανίδα βουλευτή κα Γκμέλιγκ και της ζήτησε όπως το θέμα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής κατά την προσεχή συνεδρία της επιτροπής στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τρίτον, θα απευθυνθεί μέσω της Γραμματείας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης προς την τουρκική κυβέρνηση από την οποία θα ζητά όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα ως άνω αναφερόμενα λείψανα αιχμαλώτων, υποδεικνύοντας ότι οι εκτελέσεις αιχμαλώτων συνιστούν έγκλημα πολέμου για το οποίο οφείλει η τουρκική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ., να προβεί σε πλήρη διερεύνηση.

Ο τέως ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό την καταδίκη της Τουρκίας στα θέματα των αγνοουμένων. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να μελετηθεί κατά πόσο μπορεί να γίνει πιεστικότερη η ήδη υπάρχουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων από την Τουρκία.Το πρώτιστο απ’ όλα είναι ν’ ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να δοθούν όλες οι πληροφορίες, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πλευρές.

Το ερώτημα για τον κ. Δημητρίου είναι τι πράττουμε τώρα για να τιμωρηθεί η ένοχη Τουρκία. Μέχρι σήμερα, σημειώνει, έγιναν αρκετές καταγγελίες και υπάρχουν και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τους αγνοουμένους. Συνεπώς η δική μου θέση είναι πρώτα ν’ ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να δώσει τα στοιχεία για τους αγνοουμένους και μετά να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα της.

Να δραστηριοποιηθούν όλοι οι επίσημοι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων ψηφισμάτων και αποφάσεων, όπως είναι η απόφαση της Δ’ Διακρατικής για τους Αγνοουμένους, με σκοπό να επιτευχθεί ο διπλός στόχος που επιδιώκουμε: Πρώτον η αποκάλυψη των αρχείων του τουρκικού στρατού και μετά η τιμωρία της ένοχης Τουρκίας για τις πράξεις της στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε προς τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την εκτέλεση πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος στις 14 Αυγούστου 1974 και την εκτέλεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αμάχων στην Λάπηθο.

ΠΗΓΗ


Οι πέντε εθνοφρουροί περικυκλωμένοι από τουρκικά τεθωρακισμένα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Στην τρικυμία της κρίσης το λιμάνι


Στα αβαθή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι προσέκρουσε η εκκολαπτόμενη επιχειρηματική συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) με μεγάλη ελληνική εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων.

Tης Λίνας Τσιρέκα

Η εταιρεία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισάγει το 90% των αυτοκινήτων που διακινούνται στην αγορά της Ελλάδας, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία car terminal στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στόχος ήταν τα αυτοκίνητα που εισάγει η εταιρεία να ταξιδεύουν μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τελικό προορισμό τη νότια Ρωσία, προκειμένου να μη διοχετεύονται στην εν λόγω αγορά μέσω της Αγίας Πετρούπολης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και έχει ως συνέπεια να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση λειτούργησε ως τροχοπέδη, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να… μετατεθεί για το μέλλον.

Αλλά και μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί που κατά το παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν κάνει πίσω, περιμένοντας… φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης. “Η κρίση αναγκάζει τις εταιρείες να αναδιπλώνουν τα σχέδιά τους”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΛΑ ΑΕ Δημήτρης Αμπατζής, υπογραμμίζοντας ότι ούτως ή άλλως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν θα ήταν έτοιμο να υποδεχτεί μεγάλους ναυτιλιακούς παίκτες, καθώς τα έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης είναι σε εξέλιξη.

Διαφορετική είναι η εικόνα από το μέτωπο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς μεγάλοι ελληνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι (μεταξύ των οποίων η Aegean Oil) σπεύδουν να εμπλακούν στο νέο ενεργειακό κόμβο που δημιουργείται. “Εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση χερσαίων χώρων έκτασης 10 στρμ. αλλά και χώρο στη θαλάσσια ζώνη. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, και δεν αποκλείεται να έχουμε αποτελέσματα εντός διμήνου με τριμήνου”, σημειώνει ο κ. Αμπατζής.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Στο μεταξύ, τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το λιμένα της Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα δώσουν το σύνθημα για την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για φόρτωση - εκφόρτωση εμπορευμάτων. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης μεγάλου βυθίσματος κατευθύνονταν σε άλλα λιμάνια του βορείου Αιγαίου.

Αυτή την περίοδο στο λιμάνι είναι υπό εκτέλεση το έργο “Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου λιμένα Αλεξανδρούπολης”, αρχικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, με την ολοκλήρωση του έργου, το βύθισμα της λιμενολεκάνης να φτάσει τα 14 μέτρα και του δίαυλου τα 14,5 μέτρα. Παράλληλα εκπονείται μελέτη για το έργο “Πολυχρηστικός τερματικός σταθμός και λιμενίσκος μικρών σκαφών λιμένα Αλεξανδρούπολης”.

ΠΗΓΗ

Στην Κομοτηνή το Σάββατο ο Κ. Καραμανλής

Την Κομοτηνή θα επισκεφθεί το Σάββατο (15/8) ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μεταξύ άλλων ο πρωθπουργός θα επιθεωρήσει τα έργα του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας - Βουλγαρίας, ενώ θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

9:45 Παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου (Ιστορική Μητρόπολη Κομοτηνής).

11:00 Επίσκεψη στα έργα του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας - Βουλγαρίας.

12:00 Επίσκεψη σε οικισμό εργατικών κατοικιών στην Ξυλαγανή.

12:45 Ξενάγηση στα έργα ανασκαφής και ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας.

19:05 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Αίθουσα Αμφιθεάτρου παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή).

19:45 Αναχώρηση για Αθήνα.

ΠΗΓΗ

Προκλήσεις με... οσμή πετρελαίου


«Κρυφτούλι» κοντά στη Ρω και το Καστελλόριζο παίζουν τις τελευταίες 48 ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από την Αθήνα. Πρόκειται για την κορβέτα «Μποντρούμ» (Βodrum F-501) και δύο αποβατικά σκάφη τα οποία, προερχόμενα από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, έφθασαν αργά προχθές στην περιοχή όπου και παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες τη νύχτα.

Η κορβέτα ήταν στην περιοχή μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών κινούμενη βορειοδυτικά, ενώ τα δύο αποβατικά χθες το απόγευμα μπήκαν στο τουρκικό λιμάνι Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, αφού πρώτα είχαν προσεγγίσει σε ένα τουρκικό νησάκι.

Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων, που έγιναν αντιληπτές από Έλληνες ψαράδες και ιστιοπλοϊκά, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης χθες στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Οι συζητήσεις φούντωσαν όταν εντοπίστηκαν και 3-4 φουσκωτά με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά κοντά στην τουρκική νησίδα.

Για τις κινήσεις των πλοίων, πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι παρακολουθούνται, «όπως όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο». Προσέθεταν ωστόσο ότι «δεν εκτιμώνται ως ανησυχητικές». Όπως έλεγαν, η κορβέτα ίσως να έμεινε περισσότερο στην περιοχή για να περιμένει τα αποβατικά, που εκ των πραγμάτων κινούνται πιο αργά, για να πάνε όλα μαζί προς τη Σμύρνη.

Ωστόσο, η συχνότητα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων- με υπερπτήσεις, παρενοχλήσεις σκαφών από την Ακτοφυλακή κ.λπ.- η έγερση θέματος αποστρατιωτικοποίησης της Ρω καθώς και η δημοσίευση ονομασιών περιοχών για πετρελαϊκές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης από ελληνικής πλευράς εδώ και αρκετές εβδομάδες.

http://greekmilitary.net/Airforce/turk%20f16%20cuaght%20in%20gun%20sights%20of%20greek%20Military%20%20F-1%20mirage.jpeg

Δεν χαλαρώνουν
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ανώτατο επιτελικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών, έχει αποφασισθεί να μην απομακρυνθεί κανείς από την Αττική την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία συνήθως χαλαρώνει ο κρατικός μηχανισμός.

Το όλο θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) με τη συμμετοχή και των νέων αρχηγών, υπό την προεδρία του Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση έδωσε στη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «κατευθυντήριες οδηγίες», ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του υπουργείου.

Παραινέσεις Καραμανλή
Στο ίδιο κλίμα, αν και γενικότερου χαρακτήρα, ήταν και οι παραινέσεις πουσύμφωνα με πληροφορίες- έκανε στους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στο Μέγαρο Μαξίμου πήγε πρώτα ο κ. Μεϊμαράκης μαζί με τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, όπου οι τρεις τους είχαν ημίωρη συνεργασία. Στη συνέχεια προσήλθαν και οι νέοι αρχηγοί, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασ. Κλόκοζας.

Ο κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους νέους αρχηγούς τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι πρέπει να επιδεικνύουν συνεχή προσοχή και ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες καταστάσεις στην περιοχή και το διεθνές περιβάλλον.

Σήμερα θα γίνει στη Λάρισα η επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Ι. Πατσαντάρα.

ΠΗΓΗ