27 Ιουν 2009

Στην Κέρκυρα 50 υπουργοί εξωτερικών, με το αεροκάφος της ΠΓΔΜ έφθασε ο Μιλόσοσκι


Συνέρχεται το απόγευμα στην Κέρκυρα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για πρώτη φορά μετά την κρίση στη Γεωργία, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο μερών και την επεξεργασία συναινετικών λύσεων.

Με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έφτασε τελικά στην Κέρκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο Μιλόσοσκι έφθασε περίπου στις 13.00 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με το επίσημο αεροσκάφος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει τα διακριτικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Το αεροσκάφος απογειώθηκε ξανά για να επιστρέψει στα Σκόπια αμέσως αφού ο κ. Μιλόσοσκι αποβιβάστηκε μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Με την ίδια διαδικασία ο κ. Μιλόσοσκι θα επιστρέψει την Κυριακή στη χώρα του.

Η Αθήνα είχε δώσει κατ' εξαίρεση άδεια για την προσγείωση του μικρού τζετ με τα διακριτικά MKD, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και ήταν αμφίβολος ο τρόπος άφιξης του κ. Μιλόσοσκι. Τελικώς, τα τεχνικά προβλήματα φαίνεται πως ξεπεράστηκαν...

Στο περιθώριο των εργασιών, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών, με το Γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, το Βρετανό Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ.

Αργά το απόγευμα, μετά τη λήξη των εργασιών, θα δοθούν χωριστές συνεντεύξεις από το ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Από τη Σύνοδο απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω πρόσφατου τραυματισμού της στον αγκώνα.

Παρών στη σύνοδο θα είναι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου.

Την Κυριακή, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα διά της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται στο νησί το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να απευθύνει το πρωί της επόμενης ημέρας χαιρετισμό στην άτυπη συνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ.

Στο πλαίσιο των επαφών της στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες με την αμερικανική πλευρά, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας.

Εξάλλου, στην αναμενόμενη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου, η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΛΙΑ

Εν όψει του φετινού πανηγυριού τιμώντας ανθέλληνα που αγωνίστηκε για τον τουρκισμό της μειονότητας

Εν όψει του φετινού πανηγυριού τιμώντας ανθέλληνα που αγωνίστηκε για τον τουρκισμό της μειονότητας

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να γίνει πάλι το εκτουρκισμένο πανηγύρι του Χίλια. Τα τελευταία χρόνια το διοργανώνει ο αντίστοιχος πολιτιστικός σύλλογος με επικεφαλής τον Χασάν Μπεκήρ Ουστά. Με φρασεολογία για πολυπολιτισμούς και πράσινα άλογα, προσκαλούνε Τούρκους παλαιστές από Τουρκία και Βουλγαρία, Τούρκους οργανοπαίχτες από Τουρκία, συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από την Τουρκία, αγάδες που διοργανώνουν πανηγύρια από την Τουρκία και …φυσικά τον πρόξενο της Τουρκικής…Δημοκρατίας. Για τον τελευταίο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι σε αντίθεση με όλους τους άλλους επίσημους που παραβρέθηκαν πάρκαρε το τζίπ που τον μετέφερε, σχεδόν μέσα στην αλάνα. Ε, έτσι είναι δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Φυσικά σε προβεβλημένες θέσεις τοποθετούνται πάντα οι ψευτομουφτήδες Μέτε και Σερίφ. Κατά προτίμηση όσο το δυνατόν πιο κοντά σε νομάρχες, δημάρχους και άλλους επισήμους σε μια προσπάθεια να νομιμοποιούνται με το έτσι θέλω οι εκλεκτοί της Άγκυρας.

Με τουρκικό εμβατήριο των Τούρκων που εξυμνεί τις κατακτήσεις τους, η άφιξη των επισήμων του πανηγυριού

Όσο για την μουσική υπόκρουση του πανηγυριού κάντε το εξής τεστ : «Χτυπήστε στο Youtube τον όρο «Mehter Marsi» και απολαύστε τα πρώτα βίντεο. Πρόκειται για εμβατήριο που εξυμνεί τους Τούρκους και τις κατακτήσεις τους! Υπό αυτούς τους ήχους λοιπόν προσέρχονται όλοι οι επίσημοι. Υπάρχουν και βίντεο για τους δύσπιστους... Επειδή προφανώς δεν το ήξεραν τους το λέμε. Τώρα όμως που το έμαθαν δεν έχουν πλέον καμιά δικαιολογία για να παραβρεθούν υπό τους ήχους του ύμνου.

Προφανώς λοιπόν επειδή οι κύριοι που οργανώνουν το πανηγύρι είδαν ότι όλα επιτρέπονται σε αυτή τη χώρα αν μπορείς να κουβαλάς ψηφουλάκια, προχώρησαν σε ένα παραπέρα βήμα. Αυτές τις στιγμές που διαβάζετε το άρθρο χτίζεται μέσα στον δασικό χώρο του πανηγυριού ένα μνημείο προς τιμήν του Μεχμέτ Χιλμή. Χωρίς καμιά άδεια! Πριν δούμε ποιός ήταν ο κύριος ρωτάμε την αστυνομία της περιοχής. Υπάρχει η απαιτούμενη οικοδομική άδεια (δασικός χώρος); Κάτοικοι της περιοχής μας είπαν πως έκαναν καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή. Ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου; Ή μήπως «απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο» και στέλνουμε το θέμα στην πολεοδομία;
Μέχρι να κινητοποιηθούν οι αρχές αν κινητοποιηθούν βέβαια το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θάναι τετελεσμένο…

Ας δούμε τώρα όμως ποιός ήταν ο Μεχμέτ Χιλμή. Αντιγράφουμε από το διδακτορικό του Κωνσταντίνου Τσιούμη: Ο Mehmet Hίlmi, δάσκαλος στο επάγγελμα, υπήρξε, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού στη Δ. Θράκη. Ο δυναμικός εθνικιστής δάσκαλος ίδρυσε το 1924 την εφημερίδα Yeni Ziya (Νέο Φως), μέσα από την οποία προσπαθούσε να μεταδώσει στον πληθυσμό τις τουρκικές εθνικιστικές αρχές, εξαπολύοντας μύδρους κατά της ελληνικής διοίκησης. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για δράση υπονομευτική της εθνικής ασφάλειας. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Υοl (Νέος Δρόμoς), η οποία απαγορεύθηκε για τους ίδιους λόγους. Στα τέλη του 1926, κυκλοφόρησε την εφημερίδα Yeni Αdim (= Το νέο μου όνομα), η οποία έγινε η εφημερίδα - σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού, με απήχηση στον χώρο της μειονότητας. Η Yeni Αdim ακολούθησε την ίδια γραμμή οξύτητας με τις προηγούμενες εφημερίδες του Hilmi, με καταγγελίες κατά της ελληνικής διοίκησης και της παλαιομουσουλμανικής ηγεσίας, για υποβάθμιση των όρων ζωής της μειονότητας.
Η σύνδεση του Mehmet Hilmi με το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, η συνεργασία του και η στήριξη του από αυτούς, αποδεικνύεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού. Πέρα από την προσωπική του δράση στα χώρια της περιοχής της Ξάνθης, ο Ηilmi ίδρυσε το 1927 και το 1928 στην Ξάνθη και την Κομοτηνή τις «Ενώσεις Τούρκων Νέων», οργανώσεις που προσέφεραν με την πολιτιστική τους δράση σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της αφομοίωσης των κεμαλικών μεταρρυθμίσεων και άσκησαν παράλληλα σημαντικό προπαγανδιστικό έργο.
Αυτόν λοιπόν τον κύριο επέλεξαν να τιμήσουν οι κύριοι από τον σύλλογο του Χίλια. Μήπως πρέπει να πάρουν και καμιά επιδότηση;
Μ.Μ.

ΠΗΓΗ

ΑΥΤΟ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ" ΕΝΤΥΠΟ Ο "ΧΡΟΝΟΣ" ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΦΗΜΩΝ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.

ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ "ΘΡHΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΛΙΑΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ "ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ" ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ "ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ".

ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.

ΝΑ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΘΕΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΩΣ ΣΥΝΟΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΛΩΝ ΛΑΩΝ.

ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΥΠΟ ΤΗΝ "ΕΓΓΥΗΣΗ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ .... ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

http://www.bttdd.org.tr/images/bttc-bayrak.jpg

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

[INDYMEDIA.jpg]

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ "ΠΑΙΔΙΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ INDYMEDIA. ΠΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ? ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΒΓΑΖΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ..... ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΤΑ "ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ" ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΔΙΚΗΣ" ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ - ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ ΧΑΡΙΖΑΝΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

http://img.pathfinder.gr/clubs/images/92/267192/6.jpg

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε χθες για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο. Η έρευνα διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.

Εισαγγελικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την παραγγελία του κ. Σανιδά, σημείωναν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο μοναστηριακό σκάνδαλο- Βατοπαίδι Νο 2. Η μονή, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, κατάφερε να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και μέσω αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών να περιέλθουν στην κυριότητά της 37.000 στρέμματα στη Σκύρο. Στη συνέχεια το Δημόσιο απαλλοτρίωσε 1.935 στρέμματα, δίνοντας στους μοναχούς υπέρογκη αποζημίωση. Μάλιστα ο κ. Σανιδάς επισημαίνει την ταχύτητα με την οποία περατώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης στους μοναχούς.

Ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσο να διατάξει προκαταρκτική ποινική έρευνα για να εξακριβωθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατά την έκδοση δύο αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών και του Πρωτοδικείου Χαλκίδας κατά τη διετία 1999-2000, με τις οποίες αναγνωρίστηκε ότι η Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι κυρία εκτάσεως 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο..... (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ιδιοκτησιακό «γαϊτανάκι» της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο ξεκινά από το 1847, όταν ο οικονομικός έφορος και ο έπαρχος του νησιού υπέγραψαν πρωτόκολλο παραχώρησης ενός βουνού το οποίο ήταν «κείμενο εις θέσιν Φανόφτιας και Κοχυλού κατά προς το ανατολικό μέρος της Νήσου διά βοσκήν αιγοπροβάτων». Στο ίδιο πρωτόκολλο παραχωρήθηκε και «έν χωράφιον εκ στρεμμάτων ακαλλιεργήτων τεσσαράκοντα κείμενον εις θέσιν “Αρη” και πλησιάζον προς ανατολάς, άρκτον και μεσημβρίαν και δυσμάς τα βουνά».

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «ουδέποτε μέχρι το έτος 1983 είχε προσδιορισθεί η επιφάνεια που φέρεται να περιήλθε στη Μονή υπό την ονομασία “Βουνό” το έτος 1847». Το 1983 το μοναστήρι εμφανίστηκε να μισθώνει με ιδιωτικά συμφωνητικά έναν βοσκότοπο 20.000 στρεμμάτων και άλλον έναν 18.000. Το 1993 οι τότε υπουργοί Οικονομίας και Αμυνας κκ. Στ.Μάνος και Ι.Βαρβιτσιώτης υπέγραψαν απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους κοινής ωφελείας και κάλυψης στρατιωτικών αναγκών 1.935 στρεμμάτων που βρίσκονται σε εκτάσεις, ιδιοκτήτης των οποίων φέρεται να είναι η Μονή. Την ίδια χρονιά το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας καθόρισε προσωρινή τιμή αποζημίωσης στα 4,2 εκατ. δρχ. ανά στρέμμα για την πρώτη έκταση και στα 1,3 εκατ. δρχ. για τη δεύτερη. Ετσι, το Δημόσιο κατέβαλε στη μονή συνολικά περισσότερα από 7,5 δισ. δρχ. για την απαλλοτρίωση. Το 2000 το Εφετείο Αθηνών επεκύρωσε τις τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα.

Το ύψος των τιμών ανάγκασε το Δημόσιο να ανακαλέσει και να επανακηρύξει τις περί απαλλοτριώσεων αποφάσεις και αρχικά το Πρωτοδικείο Χαλκίδας και στη συνέχεια το Εφετείο Αθηνών μείωσαν τα ποσά από το 1/5 ως το 1/2 των αρχικών αποφάσεων, επτά χρόνια μετά την πρώτη απαλλοτρίωση.

Είχε μεσολαβήσει όμως η απόφαση 434/1999 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας με το οποίο η Μονή Μεγίστης Λαύρας αναγνωρίστηκε ως κυρία έκτασης 37.000 στρεμμάτων στο νησί, στη βάση ότι περιήλθε σε αυτήν από τον 10ο μ.Χ. αιώνα εκ δωρεάς του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, «την οποία έκτοτε, τουλάχιστον όμως από το έτος 1832, ενέμεντο συνεχώς,με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας». Το Δημόσιο άσκησε έφεση, όμως το Εφετείο Αθηνών την απέρριψε, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «πάγωσε» κάθε δεύτερη σκέψη επαναδιεκδίκησης εκ μέρους του κράτους. Ο δήμαρχος Σκύρου κ. Μ. Χατζηγιαννάκης κάνει λόγο, μιλώντας προς «Το Βήμα», για «υποτιθέμενη κυριότητα εκ μέρους της μονής» και συμπληρώνει ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να ερευνήσει και άλλο την υπόθεση.

Δικηγόρος της μονής για τα θέματα της Σκύρου ήταν στο επίμαχο διάστημα ο νυν βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπαγεωργίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2008 κατέθεσε έγγραφη αναφορά στον κ. Σανιδά για να διερευνηθεί η υπόθεση, καθώς ο διορισμός του στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου είχε επαναφέρει και την υπόθεση της Μεγίστης Λαύρας στο προσκήνιο. Ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι η παραγγελία Σανιδά «βρίθει ανακριβειών» και ότι «κανείς δεν εξαπάτησε κανέναν», καθότι «από σωρεία εγγράφων- πολλά εκ των οποίων από την εποχή της Τουρκοκρατίας- τα όρια των εκτάσεων περιγράφονται ξεκάθαρα». Ακόμη επισημαίνει ότι ο κ. Σανιδάς έχει αποκρύψει στοιχεία, ενώ αναφέρει πως από τα 1.695 στρέμματα της απαλλοτρίωσης, τελικώς απαλλοτριώθηκαν τα 845 και η μονή εισέπραξε όχι 7,5 δισ. αλλά 3,5 δισ. δρχ.

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ