29 Απρ 2009

Λάκης ο Αλαβανούλης

http://img159.imageshack.us/img159/4134/alavanoslazo.gif


Λοκατζήδων... «αμάρτημα»


Ενώ ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής άλλαζαν δώρα στο μεγάλο σαλόνι του προεδρικού, όλοι άκουσαν τις φωνές που έρχονταν από το προαύλιο. «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς», φώναζαν οι ευσταλείς λοκατζήδες.


Κατά τη μετακίνηση του αγήματος προς το χώρο υποδοχής και κατά την αποχώρησή του ακούστηκαν ακόμη τα συνθήματα «Ψηλά ψηλά το πράσινο μπερέ» και «Ο Τολμών νικά». Το τελευταίο σύνθημα έφεραν στα πέτα και οι ηρωικοί κομμάντος της Α' Μοίρας Καταδρομών, που ήρθαν για να προσφέρουν βοήθεια στη σπαραζόμενη από τον Αττίλα Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Είναι σύνθημα ταυτόσημο με τις ελληνικές καταδρομές, συμφυές με τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής τους. Παραδόξως τα συνθήματα ενόχλησαν κάποιους στο προεδρικό. Στελέχη της Κυβέρνησης έκαναν λόγο για «θορυβώδη παρεμβολή» εν μέσω επίσημης τελετής.
Το θέμα δεν έμεινε εκεί, ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε εξηγήσεις και την επομένη 23 Απριλίου, κατά την προσέλευση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, άλλος επικεφαλής είχε λάβει την ευθύνη του αγήματος.
Ο στρατός μας είναι πειθαρχημένος και σίγουρα τα παιδιά δεν ενήργησαν από μόνα τους.

Μέρος της εκπαίδευσης
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα συνθήματα αυτά φωνάζονται στην καθημερινή τους εκπαίδευση. Είναι μέρος της εκπαίδευσης, για να έχουν το αναγκαίο ηθικό και την πίστη να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα επιθετική κίνηση του Αττίλα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε στη «Σημερινή» ότι η πλευρά μας πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει κατά πόσο θέλει ή δεν θέλει την ελλαδική συμπαράσταση. Θέλει ή δεν θέλει το ενιαίο αμυντικό δόγμα; Αν τα θέλει όλα αυτά, δεν πρέπει να θυμώνει με τους στρατιώτες, γιατί πιστεύουν στην Ελλάδα. Και πού να πιστέψουν, λέει ο Θεμιστοκλέους, στον Αττίλα, που δεν άφησε ούτε ιερό ούτε όσιο, και προβάλλει καθημερινά ως η μόνιμη απειλή της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας; Το θέμα συζητήθηκε χθες έντονα στα πηγαδάκια της Βουλής.

Προβληματισμός στην Εθνική Φρουρά
Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση των Καταδρομών και πήραμε τη λακωνική απάντηση, ότι το όλο θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Άμυνας. Στους κύκλους των αξιωματικών όχι μόνο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και της ΕΛΔΥΚ, υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα επιβληθούν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις στους επικεφαλής. Οι πληροφρορίες που πήραμε από διάφορες πλευρές κάνουν λόγο για αξιωματικούς-διαμάντια, που πιστεύουν με ζέση στην Κύπρο και στο δίκιο της. Κάνουν τη δουλειά τους έργο ζωής σε βάρος των οικογενειών τους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως κανείς δεν απαγόρευσε τα συγκεκριμένα συνθήματα όταν ακούγονταν κατά κόρον στην εκπαίδευση. Βέβαια, αυτό που ενόχλησε ήταν ότι ακούστηκαν σε χώρο επίσημης τελετής.

Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα που ήδη άρχισε, αποδίδεται στον ενθουσιασμό του επικεφαλής αξιωματικού στο άγημα, όταν είδε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο. Η γαλανόλευκη στον ιστό του μεγάρου, δίπλα στην ευρωπαϊκή και την κυπριακή σημαία, όλοι αυτοί οι επίσημοι, Κύπριοι και Ελλαδίτες δημοσιογράφοι, όλοι μαζί και το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας», βγήκε εντελώς αυθόρμητα. Είναι αυτό που όλοι έχουμε στη σκέψη μας, ακόμη και οι επίσημοι όλων των κομμάτων, και δεν το εκφράζουν γιατί φοβούνται ότι οι ξένοι θα μας παρεξηγήσουν.

Πηγή