8 Ιουλ 2009

I AM MACEDONIAN

Με την λεοντή της φιλίας το περιοδικό του Μπατί Τράκυα

Με ένα εξώφυλλο που και σημειολογικά επικαλείται την φιλία ως γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες, το γνωστό περιοδικό του συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Κωνσταντινούπολης που στην τελευταία του έκδοση επικαλείται τα σημεία που μας ενώνουν δημοσιεύει μηνύματα υποστηρίζοντας την ελληνοτουρκική φιλία.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σε μια ακραιφνή δημοσιογραφία επιδίδεται ο μειονοτικός τύπος ακολουθώντας την δική του γραμμή, πολλές φορές με μια υστερία γύρω από τα ζητήματα που θίγει ως αιτήματα της μειονότητας και την γνωστή «πιπίλα» της εθνικής συνείδησης και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ή των εκλογών των μουφτήδων σε μια χώρα που κάθε υπερβολή τα ανέχεται όλα. Είναι ο τύπος που δεν θα τον δείτε να κρέμεται σε κανένα περίπτερο, που κυκλοφορεί εν είδη φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα που όμως ασκεί τον δικό του ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, που απέχει συστηματικά από τα τοπικά δρώμενα αν δεν αφορούν αμιγώς τους τουρκόφωνους.

Με την λεοντή της φιλίας το περιοδικό του Μπατί Τράκυα

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν στο Κόσσοβο
Εξέδοσαν μανιφέστο με πρωτοβουλίες και δράσεις που ετοιμάζουν
Η τρίτη συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στο Κόσσοβο η δεύτερη συνάντηση δημοσιογράφων με θέμα την «Ενσωμάτωση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων στην Ε.Ε.» η οποία συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον σύλλογο Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη διεθνής διοργάνωση στην ιστορία της δημοκρατίας του Κοσσόβου στον τομέα του Τύπου, επισημάνθηκαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων και αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυσή τους. Επίσης, αποφασίστηκε η τρίτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι από την Τουρκία επισκέφτηκαν την τουρκική στρατιωτική μονάδα στο Πρίζρεν.

Η πρώτη «συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων» είχε πραγματοποιηθεί στην Αδριανούπολη. Στη δεύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hotel στην πρωτεύουσα Πρίστινα του Κοσσόβου, συμμετείχαν δημοσιογράφοι από την Τουρκία, το Κόσσοβο, την Ρουμανία, την "Μακεδονία", την Σερβία και την Ελλάδα. Στη συνάντηση, η οποία είχε μεγάλη απήχηση στο Κόσσοβο, συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσσόβου Shajip Muja, ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στο Κόσσοβο Ντογάν Ισίκ και παράλληλα μεγάλος αριθμός Κοσσοβάρων δημοσιογράφων.

Για το ψήφισμα των αποτελεσμάτων, μετά την συνάντηση στην Πρίστινα, επιλέχτηκε η πόλη Πρίζρεν όπου ζουν πολλοί Τούρκοι.
Στο ψήφισμά τους οι σύνεδροι, οι οποίοι συναντήθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου πολιτισμού και τέχνης του Πρίζρεν, τόνισαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια και τις λύσεις αυτών.

Στο ψήφισμα των δέκα άρθρων του συνεδρίου, που ετοιμάστηκε από 48 γενικούς διευθυντές εκδόσεων από 19 χώρες της Ευρώπης αποφασίστηκε να στηριχθεί το έγγραφο «η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου». Με εισήγηση των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην συνάντηση το ψήφισμα υπέγραψαν ο πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπουλέντ Αϊάν και ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου Ιμπραχήμ Ασλάν.

Η τελική μορφή του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Πρέπει να παγιωθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των τουρκικών φορέων των ΜΜΕ στα Βαλκάνια και των δημοσιογράφων. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες ίδρυσης βαλκανικού πρακτορείου ειδήσεων, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνάντηση. Πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα περιλαμβάνει ειδήσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια», η οποία και θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τους συναδέλφους μας.

Λαμβάνοντας υπόψη και την σημασία που έχουν τα ΜΜΕ στην διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας στα Βαλκάνια, πρέπει να αναπτυχθούν τα ΜΜΕ που απευθύνονται στις μειονότητες και να αναζητηθεί υποστήριξη από σχετικά ιδρύματα και φορείς. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να ετοιμασθούν σχέδια, ώστε να επωφεληθούν από τα κονδύλια της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει αγώνας σχετικά με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με τα οποία έρχονται κατά καιρούς αντιμέτωποι και οι δημοσιογράφοι των χωρών της ΕΕ και διάφορες εθνικές ομάδες. Παράλληλα, με την υποστήριξη που θα παρέχουν άτομα και φορείς άλλων χωρών για την επανέκδοση μιας τουρκικής εφημερίδας στην χώρα αυτή, δεδομένου ότι έχουν κλείσει οι εφημερίδες που εκδίδονταν στην τουρκική στο Κόσσοβο, πρέπει σχετικά με το θέμα να γίνουν διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο θέμα έκδοσης βίζας για τους Τούρκους δημοσιογράφους των Βαλκανίων, πρέπει να υπάρξει στήριξη από τις επαγγελματικές οργανώσεις και γραπτό αίτημα προς τα προξενεία και τις πρεσβείες των χωρών για τις οποίες ζητείται βίζα, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Πρέπει να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται διαβήματα για την ίδρυση επαγγελματικών φορέων, όπως συλλόγων και ενώσεων, στις χώρες των Βαλκανίων όπου υπάρχουν τουρκικά ΜΜΕ, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είναι οργανωμένοι.
Πρέπει οι εργασίες στο θέμα της ίδρυσης Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων των Βαλκανίων, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ταχέως να περατωθούν. Πρέπει να γίνουν διαβήματα και να ξεκινήσουν οι διοργανώσεις για την τρίτη Συνάντηση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων, η οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην συνάντηση επισκέφθηκαν το Τάγμα της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης του Κοσσόβου που υπηρετεί ως ειρηνευτική δύναμη στο Πρίζρεν. Ο διοικητής του τάγματος, αντισυνταγματάρχης πεζικού, Μεχμέτ Νάϊζ Γιγίτ υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και το μαυσωλείο Σουλτάν Μουράτ που βρίσκεται στον δρόμο για την Μιτρόβιτσα.

ΓΡΑΨΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αγιάν, πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνάντηση που είναι η συνέχεια εκείνης που προηγήθηκε στην Αδριανούπολη, είπε: «Οι εργασίες που ξεκινήσαμε οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κατά την συνάντησή μας στην Αδριανούπολη για να αναζητηθεί λύση στα προβλήματά μας και να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ μας, στο Κόσσοβο επιταχύνθηκαν. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός των εργασιών μας θα ενταθεί περισσότερο».
Ο Ασλάν, πρόεδρος των Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου είπε: «Από την ίδρυση της δημοκρατίας του Κοσσόβου, αυτή ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση στον τομέα των ΜΜΕ κατά την οποία μαζί με τους συναδέλφους που κατέφθασαν από κάθε γωνιά των Βαλκανίων, κατά μία έννοια, γράψαμε ιστορία».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πριν από την συνάντηση στο Κόσσοβο μετέβησαν στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας όπου συναντήθηκαν με τον Ιβάν Μπουνκόφ, γενικό διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Νοβ Ζίβοτ» τον οποίον και συγχάρηκαν για την πρόσφατη εκλογή του ως προέδρου της Ένωσης Τοπικών ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Μετάφραση από την εφημερίδα Μπιρλίκ 16-06-2009

ΠΗΓΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/16-06-09/16-06-09_284440_21.jpg

Συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι έχουν γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε «να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις, που έχουν χαραχθεί, ώστε να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν συζητήθηκαν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έγινε αναφορά, ενώ σε ερώτημα αν θα αυξηθεί η δύναμη, που μετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, ούτε τέτοια συζήτηση. Σημείωσε δε, πως «οι ελληνικές δυνάμεις, που μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο από την οροφή, που έχει οριοθετήσει το ΚΥΣΕΑ».

Σε ό,τι αφορά το διοικητή του στρατηγείου στη Λάρισα, σημείωσε ότι όποιας εθνικότητας και αν είναι ο διοικητής δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο και αυτό καταγράφεται ρητά, στα κείμενα της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Κατά συνέπεια, ο,τιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το ΑΤΑ με το αρχηγείο της Λάρισας», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, σημείωσε ότι αυξήθηκε η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής και να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών, στη Στοκχόλμη, και το θέμα θα τεθεί και πάλι. «Θα επαναλάβουμε αυτό που τόνισε και ο Επίτροπος της ΕΕ Ζακ Μπαρό», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Από δω και πέρα, ιδίως μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη, ότι προωθείται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, πως θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ ύστερα από τροποποιήσεις στους οργανισμούς των ταμείων και σημείωσε πως έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο, Ζ. Μπαρό, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ "DEFENCENET"

Ιστοσελίδα τουριστικής προβολής Μακεδονίας και της Θράκης


Στην παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης Σημείων Ενδιαφέροντος www.mathra-sights.gr, που είναι ήδη στον «αέρα», προχώρησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η δράση αυτή αποσκοπεί, κυρίως, στην προβολή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών - επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας.

Η νέα διαδικτυακή πύλη παρουσιάστηκε, σήμερα, Τετάρτη, στο ΥΜΑ-Θ, σε σύσκεψη του άτυπου συμβουλίου περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης Μακεδονίας - Θράκης, υπό τον υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και συζητήθηκε εκτενώς με τους συμμετέχοντες φορείς της αυτοδιοίκησης και της τουριστικής βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής δέσμευσης του υπουργού, για ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και της τουριστικής προβολής της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος του ΥΜΑ-Θ, είναι ο διαρκής εμπλουτισμός της πύλης, με πληροφοριακό υλικό, χρήσιμο για κάθε χρήστη, είτε πρόκειται για αλλοδαπούς που επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την Ελλάδα, είτε για Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν άλλα μέρη της χώρας μας, πέραν του τόπου διαμονής τους.

Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση, το portal, που ήδη παρέχει τις υπηρεσίες του στα ελληνικά και στα αγγλικά, θα είναι πολύγλωσσο στο εγγύς μέλλον. Στόχος είναι, οι πληροφορίες να καταχωρούνται και στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα ρωσικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 300 σημεία ενδιαφέροντος, των 16 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Είμαστε βέβαια μόνο στην αρχή. Στον ταχύρυθμο εμπλουτισμό του portal, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε : «Αφενός, ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ενιαία προβολή του τουριστικού προϊόντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και αφετέρου να αναδείξουμε τα συγκριτικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ξεχωριστά της κάθε τουριστικής περιοχής».

Σημεία ενδιαφέροντος δεν αποτελούν μόνο τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ή οι δημόσιοι φορείς και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς που διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πύλη αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία Flash, σε συνδυασμό με το σύστημα Google Maps, για τον εύκολο προσδιορισμό των σημείων ενδιαφέροντος στους οδικούς χάρτες, ενώ είναι πλήρως συμβατή και μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με όλους τους browser (Internet Explorer, Firefox, κ.α.).

Το portal είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, ώστε να προσελκύει ευρύτερες ομάδες κοινού και είναι κατάλληλο για εξερεύνηση και από άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά μικρής ηλικίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Φόβοι για δημιουργία κέντρων λαθρομεταναστών

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τοπικοί φορείς της Ημαθίας, που είναι μία από τις υποψήφιες περιοχές για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, όσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκαλύπτει πού πρόκειται να δημιουργήσει τέτοιους χώρους κράτησης.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Η χθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη στο νομό Ημαθίας πυροδότησε τις φήμες ότι δρομολογείται η μετατροπή του ανενεργού στρατοπέδου “Ταγματάρχη Ταμπακοπούλου” στον Τριπόταμο και η αξιοποίησή του για το σκοπό αυτό. Ο υφυπουργός πάντως διέψευσε ότι η επίσκεψή του σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επί της ουσίας παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο στρατόπεδο ενέτεινε την ανησυχία των τοπικών φορέων, που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην περιοχή τους ένας χώρος κράτησης για εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Στο μεταξύ έχει αρχίσει η μεταφορά σομαλών λαθρομεταναστών από άλλες περιοχές στα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης στους Γεωργιανούς και στη Νάουσα, τα οποία όμως είναι ήδη γεμάτα και οι συνθήκες κράτησης κακές, ενώ οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού. Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας, για να πάρει θέση σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σε κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει κάποιο ανενεργό στρατόπεδο, από τη Νέα Σάντα Κιλκίς και το Δρέπανο Κοζάνης μέχρι τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι και νομάρχες βρίσκονται υπ’ ατμόν και ετοιμάζονται να κατεβάσουν τον κόσμο στους δρόμους, στην περίπτωση που αποφασιστεί να εγκατασταθεί στην περιοχή τους το ανεπιθύμητο κέντρο φύλαξης μεταναστών. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις. Στο νομό Έβρου ο ίδιος ο νομάρχης Ν. Ζαμπουνίδης πρότεινε να γίνει ένα νέο κέντρο στις Φέρρες, στα πρότυπα του Κυπρίνου, και στην Καβάλα ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κώστας Τάτσης πρότεινε να αξιοποιηθούν οι πρώην εγκαταστάσεις της “Φωνής της Αμερικής”, γιατί, όπως λέει, “πρέπει να βοηθήσουμε όλοι οι φορείς στην αντιμετώπιση του προβλήματος”.

ΠΗΓΗ

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΜΠΟΡΕΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ.

ΕΤΣΙ ΣΑΝ ΕΒΡΙΤΕΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΩΝ "ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ "ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ..... ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ".

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ κ. ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΙΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ "ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ" ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.

«Προσύμφωνο» για τη λειτουργία της Χάλκης δημοσιεύει η τουρκική Hurriyet

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg3VPRoZmD17v3M9ogDWBHE3jwZvwRDGnX0g2v834gQPDBYUyg6o4wLzeYm-cLGC97RvMgBdvlR1x6zVnOpgl-4f2eVFeIjXu7WxSQrrsExA2APXgUfQEagSQGaKb-1WC0Nbd5zZSCntmz/s1600/halki.jpg

Κωνσταντινούπολη:

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Την Τετάρτη η Hurriyet δημοσίευσε ακόμα περισσότερα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η Σχολή θα ονομάζεται «Μειονοτική Επαγγελματική Σχολή», ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες ώστε να ανοίξει με το νέο σχολικό έτος.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Σχολή θα είναι λύκειο και σημειώνει τα εξής: «Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τις προσεχείς εβδομάδες θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Πατριαρχείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για την επαναλειτουργία.

" Οι επαφές που συνεχίζονται σε ανεπίσημο επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες σε επίσημο επίπεδο με το Πατριαρχείο, ώστε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών για τα βήματα που θα γίνουν."

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απόφοιτοι της Μειονοτικής Επαγγελματικής Σχολής Χάλκης θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και κατά τη διάρεια των σπουδών τους θα έχουν τα δικαιώματα των μαθητών λυκείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Μισό δις ευρώ από Ελλάδα για Σκοπιανό

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHmEWhgHjM5GBhYfUJ3wMJn5EcTUFHGU9K02_B9vJafrkYuErOgouRa8v0bSajyn1I8AbH-6_XModPJQPU_xnorTdg7lnIn0v2bK2Ap12vePoarV_0cpBQqxs9T5YGNGIsCxE9V1npLcks/s400/skopia564.jpg

Ο ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ σταθμός Α1 ων Σκοπίων μετέδωσε ότι η Ελλάδα με οικονομικό πακέτο αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στη διένεξη για το όνομα, αλλά και να μειώσει τις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που δέχεται από την πλευρά των ΗΠΑ σχετικά με την ταχεία λύση του ζητήματος της ονομασίας.

«Η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει τον οδικό μεταφορικό άξονα που διασχίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας’’, θα αναπτύξει το δίκτυο του πετρελαιαγωγού στη χώρα και θα διαχειριστεί τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ σχετικά με την υλοποίηση αυτών των δύο προγραμμάτων. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εγγυηθεί την εξασφάλιση των απαραίτητων για τα Σκόπια ποσοτήτων ενέργειας. Δηλαδή, σε περίπτωση κατά την οποία τα Σκόπια δεν δύνανται να εξασφαλίσουν καύσιμα στη διεθνή αγορά ή παρουσιαστεί κάποια κρίση στη χώρα, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Κυβέρνηση στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, ως προϋπόθεση για το εν λόγω οικονομικό πακέτο θα θέσει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και την αποδοχή του νέου ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΜΠΟΥΡΔΕΣ .... ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΜΑΖΕΥΤΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ , ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΒΑΣΚΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΙΕΒΙΤΣ

[μκ.jpg]

email του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου:


"Έγκλειστος στις φυλακές του Τέτοβο βρίσκεται σύμφωνα με νέες πληροφορίες ο Φιλέλληνας αρχαιολόγος-ιστορικός, γνωστός blogger, Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς με την «κατηγορία» της αντίθεσής του στον «Μακεδονισμό» του Γκρουέφσκυ.
Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την άμεση απελευθέρωσή του Σκοπιανού επιστήμονα, που το «έγκλημά» του είναι να υποστηρίζει το αυτονόητο: Ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι σλάβοι, και δεν πρέπει να αποποιούνται της ιστορίας τους.

Ήδη γίνεται συντονισμένη προσπάθεια τόσο από τον επικεφαλής του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Στέλιο Παπαθεμελή, όσο και από την Πρόεδρο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ κ. Νίνας Γκατζούλη, ώστε να τεθεί σήμερα κιόλας η υπόθεση Γκλιγκορίεβιτς υπόψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Παράλληλα, η πρόταση του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και Βουλευτές να δραστηριοποιηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έτσι ώστε η παράνομη για δεύτερη φορά φυλάκισή του να φθάσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι, σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και η οργάνωση ελληνικής αποστολής στα Σκόπια από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, με στόχο την αναζήτηση και έμπρακτη στήριξη του Γκλιγκορίεβιτς. Στην αποστολή, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά προσωπικότητες όπως η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής κ. Νίνα Γκατζούλη, ο Γιάννης Μαύρος, γιός του ιστορικού ηγέτη της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου Γεωργίου Μαύρου, ο Μανώλης Γαλάνης, Δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος και πολλοί άλλοι.

Καλούνται όλοι να συμμετάσχουν σε αυτήν την ανθρωπιστική αλλά και πατριωτική αποστολή, με στόχο την προστασία του αγωνιστή της Δημοκρατίας διανοούμενου Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, προσωπικότητες, δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες, μπορούν να επικοινωνούν με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Σταύρο Βιτάλη, στο τηλ. 6979112273. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή αυτή για μια ακόμη φορά έχει επείγοντα χαρακτήρα, για να προστατευθεί ο Σκοπιανός αρχαιολόγος-ιστορικός από την πιθανότητα να «αυτοκτονήσει» στις φυλακές του Γκρουέφσκυ".


ΠΗΓΗ

Η αριθμητική της μιζέριας

http://2.bp.blogspot.com/_-8vC0nBa5jY/SZjwQTuSaEI/AAAAAAAABko/vS_bmyJZAi8/s400/%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A+%CE%A4%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%9F.jpg

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα» λέει ο σοφός λαός. Στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, οι δείκτες της καθημερινότητας παρουσιάζουν με τον πιο εύληπτο τρόπο το ότι η ζωή των πολιτών χρόνο με το χρόνο δυσκολεύει.

* Το 22% του πληθυσμού ζει υπό τη διαρκή απειλή της φτώχειας.

* Το 10% είναι άνεργοι.

* Ο μέσος μισθός είναι 500 ευρώ.

* Η μέση σύνταξη είναι 400 ευρώ (η σύνταξη του ΟΓΑ είναι 130 ευρώ).

* Η μέση τιμή ενοικίου κατοικίας 80 τ.μ. είναι 420 ευρώ.

* Περισσότερα από 5.000 άτομα στην Αττική είναι αποκλεισμένα από κάθε μορφής στέγη και κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, σε πάρκα ή σε ξενώνες...

* Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας περίπου 100-120 άτομα, μένουν ανάπηροι 100, τραυματίζονται 18.000.

* Ο πληθωρισμός έκλεισε για το 2002 στο 3,6%.

* Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν 40% το 2002.

* Περισσότερα από 3,3 δισ. ευρώ έχουν χάσει οι καταθέτες από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

* Το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου έχει διαμορφωθεί στο 1,4% από 3% τον Ιανουάριο του 2001.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , ΠΟΤΕ ? ΤΟ 2009 ? ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ 5-1-2003 ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ .....

ΠΗΓΗ

Ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας

http://www.yased.org.tr/webportal/Turkish/yoic/Turkiyedeyatirimortami/PublishingImages/turkiye.gif

Του Θανου Π. Ντοκου*

Tο καλοκαίρι του 2007, και ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αγωνιζόταν για την πολιτική του επιβίωση, η Τουρκία φιλοξενούσε τις συνομιλίες Ισραήλ και Συρίας και συνέβαλε στην επίτευξη εκεχειρίας και πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο του Λιβάνου. Υπό την καθοδήγηση του συμβούλου του πρωθυπουργού Ερντογάν και του προέδρου Γκιουλ, και νυν υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε μια μεθοδική προσπάθεια να εξελιχθεί σε αποδεκτό διαμεσολαβητή σε μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων και να αναβαθμίσει το ρόλο της στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στο διεθνές σύστημα γενικότερα.

Η εμφανής –και όχι μόνο λόγω της επίσκεψης Ομπάμα– στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον ήταν μία μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για τους σχεδιαστές πολιτικής στην Αθήνα. Είτε μιλούμε για τη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας στον Καύκασο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το παλαιστινιακό πρόβλημα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τις σχέσεις Δύσης και Ισλάμ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ή την ομαλή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η Τουρκία έχει καταφέρει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι η χώρα–κλειδί για τη διευθέτηση του ζητήματος, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές υπεροπτικά τους Ευρωπαίους ή τους Ισραηλινούς και επισημαίνοντας, όχι πάντοτε με διπλωματικό τρόπο, ότι εκείνοι χρειάζονται την Τουρκία και όχι το αντίθετο.

Πόσο ακριβής όμως είναι αυτή η εντύπωση; Δεν πρέπει να μας ξεγελά η ατμόσφαιρα ευφορίας στην Αγκυρα σχετικά με τον περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε ότι λιγότερο από τρία χρόνια πριν, πολλοί Τούρκοι αναλυτές προβληματίζονταν σοβαρά για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας τους, λόγω των σοβαρότατων τριβών με τις ΗΠΑ ένεκα Ιράκ και Κούρδων, και της συνεχιζόμενης εμφανούς απροθυμίας μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων να δεχθούν την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. Και στη σημερινή, σαφώς θετική για την Αγκυρα, συγκυρία τίθενται κάποια ερωτήματα: Μπορεί η Τουρκία να συνθέσει με επιτυχία τις πολλαπλές της διαστάσεις: ανεξάρτητη, εθνικιστική, ισλαμική, παντουρκική/νεο-οθωμανική, παγκόσμια και δυτική; Παραμένουν οι φιλοδοξίες της Τουρκίας συμβατές με τους στρατηγικούς στόχους της Δύσης;

Αυτές οι γραμμές γράφονται όχι για να υποτιμηθεί ο, όντως σημαντικός, περιφερειακός ρόλος της Αγκυρας, αλλά για να μην υπερτιμήσουμε το ειδικό βάρος της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία αποπειράται την οικοδόμηση της εξωτερικής πολιτικής της κατά μήκος εναλλακτικών στρατηγικών αξόνων («στρατηγικό βάθος») και όχι μόνο του δυτικού άξονα. Ελλοχεύει, βέβαια, ο κίνδυνος της υπερεξάπλωσης, ιδιαίτερα αν η διπλωματική δραστηριότητα δεν υποστηρίζεται από την απαραίτητη οικονομική ισχύ, όπως συνέβη και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Προσπαθεί να υλοποιήσει μια πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχημένη, τότε ασφαλώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Ωστόσο, όπως λένε οι Αμερικανοί, αν περπατάς στη μέση του δρόμου, κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα που κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

ΠΗΓΗ