..... ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8 . ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΔΕ Ο ΚΑΘΕ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .... ΟΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ , ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ .... ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

"Είμαι Έλλην, το καυχώμαι. Ξέρω την καταγωγή μου η Ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζεί."
Tου Αθανασιου Eλλις
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών ευρωεκλογών. Κέρδισε για πρώτη φορά τον Κώστα Καραμανλή μετά πέντε χρόνια. Είχαν προηγηθεί τρεις ήττες με σημαντική διαφορά -στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004, όπως και στις εθνικές εκλογές του 2007- και μια απειλητική εσωκομματική αμφισβήτηση που είχε (και έχει) τη στήριξη συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Mετά τη χθεσινή ευρεία νίκη του, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του και στοχεύει ισχυροποιημένος προς την πρωθυπουργία, αν και η αυτοδυναμία παραμένει δύσκολη.
Ο Κώστας Καραμανλής στο παρελθόν ενέπνευσε, δήλωσε πολέμιος των «νταβατζήδων», υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει φαινόμενα διαφθοράς και τελικά υπέστη μια μεγάλη ήττα, η οποία τον υποχρεώνει να λάβει μέτρα και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.
Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό. Στο επίκεντρο των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα στοχοποιήθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων «καραμανλικών» στελεχών, οι οποίοι της επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για τα λάθη που υπήρξαν στον χειρισμό της υπόθεσης Καραβέλα. Η υπουργός Εξωτερικών αποτελεί προσφιλή στόχο και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα επαναλάβει τις εκκλήσεις για αντικατάστασή της, αυτή τη φορά οπλισμένος με το 7% που έλαβε χθες με το οποίο θα επιχειρήσει να δελεάσει τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι αθροιζόμενα τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ μπορούν να διασφαλίσουν νίκη της ευρύτερης Κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το τι θα γίνει με την κ. Μπακογιάννη δεν αποτελεί «εσωτερικό θέμα» της Ν.Δ. Αφορά τη θέση της Ελλάδας διεθνώς. Οποιος βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τους επόμενους μήνες θα κληθεί να χειρισθεί σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ηγεσίας της ελληνικής διπλωματίας δεν θα ωφελήσει τη χώρα. Ο χρόνος πιέζει. Σε 19 ημέρες η Ελλάδα φιλοξενεί στην Κέρκυρα τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπως και τη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η σημασία της ταυτόχρονης παρουσίας στη χώρα μας της Χίλαρι Κλίντον και του Σεργκέι Λαβρόφ στις 27 και 28 Ιουνίου είναι αυτονόητη. Ακολούθως, τον Ιούλιο, επανέρχεται στο προσκήνιο το Σκοπιανό και ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να έχει νέες επαφές με τις δύο πλευρές. Επίσης, δρομολογείται η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο κ. Καραμανλής οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα εάν η κ. Μπακογιάννη θα συνεχίσει να ηγείται της ελληνικής διπλωματίας. Η θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν αφορά απλά την εσωτερική δομή της κυβέρνησης. Αφορά την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.
Βρυξέλλες: Καλά είναι τα νέα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αφού τα περισσότερα κόμματα της ευρωπαϊκής Δεξιάς κατάφεραν νίκες. Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη, δεν κατάφεραν για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση να καλύψουν τη διαφορά και εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά την ήττα της Κυριακής.
Ανησυχητικά, ωστόσο, για όλα τα κόμματα και την ΕΕ συνολικά είναι η μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές -έφτασε μόλις το 43,3% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό-, που καταδεικνύει μειωμένο ενδιαφέρον έως και αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών.
Συνολικά τα κεντροδεξιά κόμματα καταλαμβάνουν 267 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τα κεντροαριστερά κόμματα περιορίζονται στις 159 έδρες.
Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα σημείωσε μεγάλη νίκη, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε σχεδόν 10% συγκεντρώνοντας μόλις το 23.8% των ψήφων.
Γερμανία: Μεγάλη νίκη για την καγκελάριο Μέρκελ και βαρειά ήττα για την αντιπολιτευόμενη κεντροαριστερά λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Ισπανία: Νίκη για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ήττα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πορτογαλία: Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα αναμένεται να κερδίσει δέκα έδρες, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Σόκρατες αναμένεται να κερδίσει επτά έδρες.
Ιρλανδία: Σύμφωνα με τα exit polls, το κυβερνών κόμμα Fianna Fail χάνει τις εκλογές, ενώ αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα.
Κύπρος: Νίκη με 0,75% διαφορά του ΔΗΣΥ. Δεύτερο το ΑΚΕΛ.
Ιταλία: Νίκη για τον συντηρητικό Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αν και όχι τόσο ευρεία όσο αναμενόταν- εν μέσω ατελείωτων σκανδάλων για την προσωπική ζωή του Καβαλιέρε. Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων και ποσοστό συμμετοχής του 66,5%, το κόμμα του Μπερλουσκόνι λαμβάνει το 35% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα το 26,1%, η Λέγκα του Βορρά το 10,4%, το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο 7,8% και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο UDC 6,5%.
Γαλλία: Συντριβή για τους Σοσιαλιστές από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Δανία: Σύμφωνα με το exit poll, το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει μία παραπάνω έδρα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν τη δύναμή τους.
Βουλγαρία: Ήττα για τους κυβερνώντες σοσιαλιστές, νίκη για το δεξιό κόμμα ππου βρίσκεται στην αντιπολίτευση.
Ρουμανία: Νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού.
Βρετανία: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν βαρειά ήττα για τους Εργατικούς του Γκόρντον Μπράουν που κατρακύλησαν στην τέταρτη θέση. Για πρώτη φορά εκλογή Βρετανού ακροδεξιού στο Ευρωκοινοβούλιο. Καλά τα αποτελέσματα για τον Ντ.Κάμερον και το Συντηρητικό Κόμμα.
Βέλγιο: Νίκη του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Ολλανδία: Νίκη για τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Μπαλκενέντε με πέντε έδρες, ακολουθεί η κεντροαριστερά με τρεις έδρες. Τέσσερις έδρες για το αντι-ισλαμικό κόμμα του Γκερτ Βίλτερς.
Πολωνία: Σύμφωνα με τα exit polls, υπερισχύει το κόμμα του πρωθυπουργού Τουσκ με 45,3%. Δεύτερο το εθνικιστικό κόμμαΝόμος και Δικαιοσύνη με 29,5%.
Φινλανδία: Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, τους συντηρητικούς και το κεντρώο κόμμα, αλλά και για την αντιπολίτευση, τους Σοσιαλδημοκράτες.
Εσθονία: Το Κεντρώο Κόμμα κερδίζει δύο έδρες, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν τρεις.
Λετονία: Σύμφωνα με τα exit polls, η Πολιτική Ένωση ηγείται με 24%.
Λιθουανία: Σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 25% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 19%.
Σουηδία: Σύμφωνα με τα exit polls, οι Πειρατές κερδίζουν μία έδρα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν έξι. Το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα ανανμένεται να πάρει τρεις έδρες.
Λουξεμβούργο: Το κόμμα του χρισιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κερδίζει τρεις έδρες και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι με μία έδρα το καθένα.
Μάλτα: Μεγάλη νίκη για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με 57%.
Τσεχία: Νίκη για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Τοπολάνεκ με ποσοστό 29%, έναντι 24% των Κεντροαριστερών.
Ουγγαρία: Τρεις έδρες για το ακροδεξιό κόμμα. Στις 14 έδρες το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα, τέσσερις το κυβερνών Σοσιαλιστικό και μία το Ουγγρικό Δημοκρατικό Φόρουμ.
Σλοβακία: Νίκη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 32%. Πέντε έδρες για τους Σοσιαλδημοκράτες, δύο για την Κεντροαριστέρα. Τις υπόλοιπες έξι έδρες μοιράζονται τρία μικρότερα κόμματα.
Σλοβενία: Η Κεντροαριστερά κερδίζει τις περισσότερες ψήφους καταφέρνοντας πλήγμα στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Political group | Number of seats | Score in % |
---|---|---|
EPP-ED | 263 | 35.7 |
PES | 163 | 22.1 |
ALDE | 80 | 10.9 |
GREENS/EFA | 52 | 7.1 |
UEN | 35 | 4.8 |
GUE/NGL | 33 | 4.5 |
IND/DEM | 19 | 2.6 |
Others | 91 | 12.4 |
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΟ ΨΥΧΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ" ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ? ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ.