10 Μαΐ 2009

Ανακοινώθηκε το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο

Συντάχθηκε απο τον/την Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο
Σάββατο, 09 Μαΐου 2009

Ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο.

Για λογαριασμό του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο Καθηγητής κ. Κώστας Ζουράρις. Συνιστώσες του Μετώπου είναι η Δημοκρατική Αναγέννηση, Μακεδονικές Οργανώσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού καθώς και προσωπικότητες του ευρύτερου Πατριωτικού χώρου.

Τόσο ο κ. Παπαθεμελής, όσο και ο κ. Ζουράρις, αποσαφήνισαν ότι το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, παραμένει ανοιχτό σε συμμετοχές από τον πατριωτικό χώρο, με κεντρικό στόχο να κλειδώσει το όνομα της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, τόνισαν με έμφαση ότι, δεν πρόκειται για μονοθεματικό ή τοπικιστικό κίνημα, αλλά για μια ευρύτατη υπερκομματική συσπείρωση, με στόχους την υπεράσπιση στη Ευρώπη των εθνικών μας συμφερόντων. Ευρωπαϊκή λύση για το Κυπριακό, σκοπιανό με τους όρους των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου (ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του) αποτρεπτική στρατηγική ισχύος έναντι της Τουρκίας, βέτο στις περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι από την κατεχόμενη Κύπρο.

Σε σχέση με την σοβούσα οικονομική κρίση, οι ομιλητές ζήτησαν την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν. Το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο θα αγωνιστεί για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, με επίκεντρο την απασχόληση, τις δημόσιες επενδύσεις, τις ενεργητικές πολιτικές για την διαρκή ενίσχυση των αδυνάτων και την πράσινη οικονομία.

Στην συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκαν τα ονόματα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα είναι ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, με δεύτερο τον καθηγητή κ. Κώστα Ζουράρι. Το πλήρες ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα

Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771

Τηλέφωνο Κώστα Ζουράρι: 6974649252

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης

Τηλ.: 6979112273

Στα εγκαίνια της Ακρόπολης ο Ερντογάν!

http://www.antinews.gr/blogimages/erdogan7.jpg

Ο επανακαθορισμός των κανόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι είναι διαμορφωμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία –επτά χρόνια μετά την πρώτη εκλογή της– αναπροσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενημερώσει αρμοδίως για την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου). Με τον τρόπο αυτό, θα ανταποδώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα (τον Ιανουάριο του 2008) και θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις επιδείνωσης των διμερών σχέσεων με φόντο την ένταση στο Αιγαίο. Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει –εκτός απροόπτου– στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις 28-29 Ιουνίου στην Κέρκυρα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα εργασίας στους πρέσβεις της Ε.Ε. που υπηρετούν στην Αγκυρα και ξεκαθάρισε ότι μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μη στέλνουν λάθος μηνύματα (περί ειδικής σχέσης), εξέφρασε βούληση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά, κυρίως, εξήρε το «μεγαλείο» της Τουρκίας, αξιώνοντας εμμέσως αλλά σαφώς προνομιακή μεταχείριση. Δηλαδή, τόνισε τη σημασία της χώρας του ως ενεργειακού κόμβου, ως ηγέτιδος δύναμης στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, ως τεράστιας αγοράς και ζήτησε «ειλικρίνεια».

Κυπριακό
Αποσυνέδεσε τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και, απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα πρέσβη κ. Φ. Ξύδα για τη δέσμευση σε «σχέσεις καλής γειτονίας», εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω. Είπε μάλιστα ότι σκοπεύει να έρθει σύντομα στην Ελλάδα και απέφυγε να αναφερθεί στην ύπαρξη «διαφορών», κάτι που αξιολογείται θετικά από την ελληνική διπλωματία.

Το γεγονός ότι ο θεωρητικός του νεο-οθωμανισμού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου βγήκε από την κουίντα στη σκηνή και από μυστικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έγινε υπουργός Εξωτερικών σηματοδοτεί προθέσεις αναθεωρήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών. Ο κ. Νταβούτογλου, όπως προκύπτει από τα επιστημονικά του συγγράμματα, σκέφτεται με όρους «γεωπολιτισμού», κατά έναν προσφιλή του όρο. Θεωρεί, δηλαδή, ότι η γεωγραφία (η θέση της χώρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας), η ιστορία (η οθωμανική παράδοση και κληρονομιά) και ο πολιτισμός (το πνεύμα του Ισλάμ) ευνοούν τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα κοιτάζει ταυτόχρονα δυτικά και ανατολικά. Το όραμά του είναι μια τεράστια ζώνη επιρροής, από το Σινικό Τείχος ως το Αιγαίο, στην οποία η Τουρκία θα είναι ηγέτιδα δύναμη λόγω του ειδικού βάρους που της δίνουν το αυτοκρατορικό παρελθόν της και ο συνδυασμός κοσμικών αρχών και μουσουλμανικού φορτίου.

Αντιδράσεις
Οι αισιόδοξοι της ελληνικής διπλωματίας συγκρατούν το ιδεολόγημα των «μηδενικών προβλημάτων» και το εκλαμβάνουν ως διάθεση για ειρηνική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων με όμορα κράτη, χωρίς να είναι σαφές εάν υπονοούνται αμοιβαίες παραχωρήσεις ή μονομερής επιβολή.

Οι απαισιόδοξοι συγκρατούν την αντίληψη περί ανάγκης επέκτασης του ζωτικού χώρου της Τουρκίας, την ανάλυσή του για τη στρατηγική θέση της Κύπρου, την αντίληψή του για την πολιτική και πολιτισμική ένωση όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια.

Και οι ρεαλιστές αξιολογούν το γεγονός ότι ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου επί της ουσίας αποδοκιμάζει την έννοια του έθνους-κράτους και δίνει έμφαση στην έννοια της «Ούμα» (κοινότητα πιστών), η οποία δεν γνωρίζει σύνορα.


Νεο - οθωμανισμός χωρίς σύνορα

Ο ακαδημαϊκός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στα δοκίμια και στα συγγράμματά του αποφεύγει τις αναφορές στην παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ και αναζητά συστηματικά συνταγές αναβίωσης της λάμψης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ο πρώτος σκληρός εκφραστής του πολιτικού Ισλάμ που αναλαμβάνει θέση ευθύνης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μέχρι σήμερα χειρίζεται ελεύθερα το στρατιωτικό κατεστημένο σε συνεργασία με την ελεγχόμενη από αυτό γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Είναι ενδεικτικό το εξής απόσπασμα από το αμετάφραστο βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό βάθος», το οποίο αποτελεί τον «κώδικα» της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν, στο κεφάλαιο για την τουρκική βαλκανική πολιτική:

«Η πιο σημαντική στρατηγική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση μόνιμης ασφάλειας για τις κοινότητες που είναι οθωμανικά κατάλοιπα και έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με την περιφερειακή ισχύ και το βάρος της Τουρκίας. Για την Τουρκία, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο ευθύνη και καθήκον προς εκπλήρωση. Είναι την ίδια ώρα το πιο σημαντικό όχημα για τη διαμόρφωση μιας σφαίρας επιρροής στα Βαλκάνια. Στην τουρκική οπτική, η ζώνη που ξεκινά βορειοδυτικά από την Κεντρική και την Ανατολική Βοσνία και εκτείνεται στο Κόσοβο, στην Αλβανία, στη Μακεδονία, στη Δ. Θράκη και συνδέεται με την Αν. Θράκη είναι η βασική αρτηρία της γεωπολιτικής και του γεωπολιτισμού των Βαλκανίων. (…) Εάν αποκοπούν μεταξύ τους οι ομάδες των οποίων το πεπρωμένο συνδέεται με την Τουρκία, αυτό θα είναι το τελευταίο στάδιο της πλήρους εξαφάνισης της οθωμανικής κληρονομιάς». Θα τα αλλάξει όλα ο πρωθυπουργός Ερντογάν; Το βέβαιο είναι ότι ήδη έχει δρομολογήσει όσα του είχε υποδείξει ο μυστικοσύμβουλός του: Εργάζεται για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ-Συρίας, για την εξομάλυνση των σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Β. Ιράκ, για την επανασύνδεση με τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της ενεργειακής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ

Προπύργιο της ΝΔ η Βόρεια Ελλάδα

[central_10_05_09.jpg]

Προνομιακός χώρος για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει η Βόρεια Ελλάδα, που αναδεικνύεται και σε πολιτικό προπύργιο της κυβερνώσας παράταξης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της “ΜτΚ”, την οποία διενήργησε η εταιρεία Interview, αν και πανελλαδικά η ΝΔ υστερεί κατά 3,1 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του αποτελέσματος των επικείμενων ευρωεκλογών, στη Μακεδονία και τη Θράκη η εικόνα είναι διαφορετική και προηγείται με διαφορά 9 μονάδων

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πλάκας

Η ανάλυση της έρευνας, τα αποτελέσματα, σχεδιαγράμματα αλλά και άρθρα ειδικών, σε αρχείο μορφής pdf εδώ.

ΕΦΗΜ. "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

10 Μαΐου 1956 - Καραολής - Δημητρίου - Αθάνατοι Ηρωες του Ελληνισμού



Μιχαλάκης Καραολής


Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 13 Φεβρουαρίου 1933.
Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.
Γονείς : Σάββας και Παναγιώτα Καραολή
Αδέλφια : Ανδρέας, Ελένη, Μαρούλα, Νίκη

Ο Μιχαλάκης Καραολής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιχωρίου και αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και εργαζόταν στο Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος. Εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ πριν από την 1η Απριλίου 1955, στην ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και πρόσφερε ποικίλες υπηρεσίες στον αγώνα. Έλαβε μέρος στη διανομή της πρώτης προκήρυξης του Διγενή. Δούλεψε στο τμήμα πληροφοριών της Οργάνωσης, στη μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού και ανέλαβε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του εχθρού σε καίρια σημεία της Λευκωσίας. Στη συνέχεια κατατάγηκε στην πρώτη ομάδα εκτελεστικού Λευκωσίας. Ως απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής έκανε παρέα με αγγλόπαιδες, έπαιζε μαζί τους και δεν κινούσε σε κανένα την υποψία ότι ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.

Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την εκτέλεση του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, στενού συνεργάτη των Άγγλων. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής καταζητήθηκε και συνελήφθη, καθώς μεταφερόταν στην περιοχή Κερύνειας, για να ενωθεί με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Προσήχθη στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955, παρόλο που η σφαίρα που σκότωσε τον Πουλλή προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου. Και αυτό το γνώριζαν οι Άγγλοι. Προσπάθειες για οργάνωση δραπέτευσής του, πριν την εκτέλεσή του, δεν τελεσφόρησαν και ο Μιχαλάκης Καραολής οδηγήθηκε στην αγχόνη μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956. Με τις εκτελέσεις αυτές ο νέος Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου Χάρντιγκ ήθελε να δείξει ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο, πατάσσοντας κάθε αντίσταση του Κυπριακού λαού.

Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλληκαριά που επέδειξαν οι Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα της αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο της ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο για τους αγωνιστές.

Ο Μιχαλάκης Καραολής κατά την διάρκεια της κράτησης του ανέφερε σε ένα γράμμα προς τους φίλους του τα παρακάτω:
Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν
μόνο πως πρέπει να ζουν.
Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν
Kαι πως την πατρίδα να τιμούν.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLwPelf74KlTD3Y_KUHNcSMKX_c2Pqd7HI-IMKTXn_wxh9ltIIxRhfQoGm51daN3W3aa-3b27HYH7nZPtFhsjlApKC2mA83GiICthUn1G1MelU7-N44cz30ktEubhbSRn-IunyI_6SfsFH/s400/getphoto.php

Ανδρέας Δημητρίου

Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Μάμας, της επαρχίας Λεμεσού, στις 18 Σεπτεμβρίου 1934.
Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.
Γονείς : Δημήτρης και Ευδοκία Βασιλείου
Αδέλφια : Σάββας και Ελένη
Ετεροθαλή αδέλφια : Αγγέλα και Σούλα

Ο Ανδρέας Δημητρίου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Αγίου Μάμαντος και φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Εργάστηκε αρχικά σε κατάστημα εκρηκτικών υλών και κυνηγετικών ειδών και αργότερα στον αγγλικό στρατό. Υπήρξε Γραμματέας της Συντεχνίας των Αχθοφόρων της ΣΕΚ στην Αμμόχωστο. Διακρινόταν για την εργατικότητα, την πρωτοβουλία και την ευσυνειδησία του. Εντάχθηκε από τους πρώτους στη δύναμη της ΕΟΚΑ και έδρασε με τις ομάδες Αμμοχώστου, επεκτείνοντας τη συμμετοχή του και στο εκτελεστικό.

Το μυαλό του συνεχώς μηχανευόταν τρόπους να αναπτύξει δραστηριότητα. Επιστέγασμα της δράσης του ήταν η αρπαγή των όπλων μέσα από τις στρατιωτικές αποθήκες του λιμανιού της Αμμοχώστου, στις αρχές Δεκεμβρίου 1955, αμέσως μετά την εκφόρτωσή τους και προτού μεταφερθούν και τακτοποιηθούν. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες ανταρτικές ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. Ο Διγενής εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη δράση του αυτή.

Μετά από απόπειρά του να εκτελέσει τον Άγγλο πράκτορα Τέυλορ, τον οποίο και τραυμάτισε, ο Ανδρέας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένοπλους στρατιώτες που φρουρούσαν τον Τέυλορ. Πρόταξε εναντίον τους το όπλο του, το οποίο όμως έπαθε εμπλοκή και οι στρατιώτες τον συνέλαβαν, αφού τον πλήγωσαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με το Μιχαλάκη Καραολή ήταν οι πρώτοι που απαγχονίστηκαν.

“Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη”, ήταν τα τελευταία του λόγια προς τη μάνα του, λίγες ώρες πριν από τον απαγχονισμό του. “Στο καλό, γιε μου, και να έχεις θάρρος ως το τέλος”, ήταν η απάντησή της.
http://egolpio.files.wordpress.com/2008/05/eoka_ta_nea040509.jpg

ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ? Η Καραχασάν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUzzol1bhOP3ZJ5LARletRjGzVf1USdfctpsr2Q8QmbDLr5qq9z9pMVwRlcO_qhZ1Y9pNLyxbx9LV100q72XPZCisXodJUdLbRA3yCQ9N_6Mp2dAps9WBipWRBsOPeEUuRZuH3HUv6H0pj/s400/karaxasanpapandreou1.jpg

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας αναφορικά με το ενδεχόμενο η πρώην υποψήφια υπερνομάρχης Καραχασάν να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ακόμα, έχουν ήδη προκαλέσει σχετικές συζητήσεις σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε χθεσινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού της Καβάλας το θέμα ετέθη στο Γεν. Γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι είναι ζήτημα των οργάνων του κόμματος για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgx1-KxTJ8thCUWR3KdWVgBZgWzTo27wePHUdHxC1fbPQkH8vv1XTimRaPZdFhKjaOXIJy0wHgvcArcU-jN2srxXDa9YpKB0oEVwsOyOvqjP2SfGYexHGlC0f8WxldE7ifDpXgcQls7QJkT/s400/karaxasan_ekloges_toyrkikis_enosis_xanthis_15_4_2007.jpg

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ "ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ" ΚΑΙ ΘΑ "ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ" ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ.