28 Απρ 2009

ΠΟΥΤΙΝ, ΝΑΜΠΟΥΚΟ ΚΑΙ Η "ΕΚΤΕΛΕΣΗ" ΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ , ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ:


Οι Αμερικανοί ξανάρχονται, καταλαμβάνουν κυβέρνηση και τορπιλίζουν τον αγωγό.
"Μακαρθικές" τεχνικές στο Υπουργείο Εξωτερικών

Πριν τρία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλeρ ήρθε στην Αθήνα για να μας πει ότι, όταν τελειώσει η τωρινή σύμβαση για το αέριο, θα προμηθεύονται όλες τις ποσότητες μέσω Τουρκίας. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε συμμαχία με την ιταλική ΕΝΙ, είχε φροντίσει να κατεβάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακουφίζοντας τους Ρώσους από το ουκρανικό made in USA εμπόδιο. O Γιλμάζ πλήρωσε την «αποκοτιά» του, η Τουρκία όμως απέκτησε τον αγωγό. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, και με τους ισλαμιστές και με τους κεμαλιστές, έπιαναν ιστορικό ζενίθ.

Μερικούς μήνες αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη κουβέντιαζε με την παρέα της στο ξενοδοχείο Μεζντουναρόντναγια της Μόσχας. Κάποιος, γνώστης των συνομιλιών Μίλερ, τη ρώτησε: «Γιατί δεν φτιάχνετε έναν αγωγό αερίου παράλληλο του Μπουργκάς/Αλεξανδρούπολη?». Η Υπουργός έδειχνε τότε να ενδιαφέρεται κυρίως για το θαλασσίως μεταφερόμενο υγροποιημένο και πεπιεσμένο αέριο.

Η ιδέα όμως τράβηξε την προσοχή του Κώστα Καραμανλή και του Κάρολου Παπούλια. Το ίδιο και του δραστήριου Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Βντόβιν, που αναζητούσε εκείνη την εποχή «υλικό» περιεχόμενο για τον τόσο παθιασμένο, πλην «πλατωνικό» έρωτα της Ελλάδας με τη Ρωσία, έψαχνε να μετασχηματίσει την ιδεολογική σε στρατηγική σχέση. Από όλα αυτά γεννήθηκε η ιδέα του αγωγού Σάουθστρημ, ενός από τους στρατηγικότερους στον κόσμο. Παρακάμπτει και την Ουκρανία και την Τουρκία, επιτρέποντας τον απευθείας εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο. Και φυσικά παρακάμπτει και τον υπόγειο αμερικανικό πόλεμο, δια του «τηλεχειρισμού» της Νέας Ευρώπης…
Εκτός του Σάουθστρημ, μπήκε στα σκαριά και ένα πρόγραμμα εξοπλιστικής συνεργασίας.

‘Όταν έμαθαν τα νέα, στην Ουάσιγκτον χτύπησε συναγερμός σε Πεντάγωνο, Στέητ Ντηπάρτμεντ, CIA και NSC. Ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις ήταν ο πρώτος που την πλήρωσε: Μετατέθηκε δυσμενώς στη Βαγδάτη, σε θέση αναντίστοιχη με τον βαθμό του. Στη συνέχεια άρχισε η κάθε είδους και μορφής επίθεση εναντίον των προσώπων-φορέων και οπαδών της ελληνορωσικής προσέγγισης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Σόρος, Μπρεζίνσκι κλπ.) χαραλκτήρισαν την Ελλάδα και τον Παπαδόπουλο στην Κύπρο «Δούρειους ‘Ιππους» της Ρωσίας. Την ίδια ώρα ο Πούτιν παρασημοφορούσε τον ‘Ελληνα Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Πρέσβη του στην Αθήνα, σε μια σαφή εκδήλωση της μεγάλης σημασίας που απέδωσε στον Σάουθστρημ και στην όλη συνεργασία με την Ελλάδα.

Αν για την Αθήνα, η ελληνορωσική προσέγγιση είναι η μόνη σήμερα διαθέσιμη σοβαρή εναλλακτική πολιτική απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την ‘Αγκυρα, αν είναι ζήτημα στοιχειώδους εθνικής ασφάλειας να μην εισάγει όλο το αέριό της από έναν δυνητικό έστω αντίπαλο, όπως η Τουρκία, και να διαφοροποιήσει κάπως τους στρατιωτικούθς εξοπλισμούς της, για την Αμερική τα πολλά «πάρε-δώσε» με τη Μόσχα είναι casus belli. Τη διαχρονική «στρατηγική εξίσωσή» μας την διατύπωσε από το 1844 ο Βρετανός Πρέσβης Σερ Λάιονς, σε ένα υπόμνημα: «Μια ανεξάρτητη Ελλάδα είναι παραλογισμός. Η Ελλάδα θα είναι είτε ρωσική, είτε αγγλική. Κι αφού δεν πρέπει να είναι ρωσική, θα είναι αγγλική». Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια στενότερη ελληνορωσική σχέση προκαλεί πάντα σχεδόν υστερία σε Αμερικανούς, που συχνά μας κατατάσσουν σε έναν όχι φιλικό «ορθόδοξο» κόσμο!

Ο Καραμανλής είχε δίκηο στη ρώσικη πολιτική του – πολιτική σχεδόν φορσέ για τη χώρα. Αλλά το παιχνίδι είναι «χοντρό» και πρέπει να μπορείς να το παίξεις. Αν μη τι άλλο, πρέπει τουλάχιστο να συμφωνεί το … Υπουργείο Εξωτερικών σου! Η Κυρία Μπακογιάννη δεν ήταν αυτής της σχολής, όπως φάνηκε καθαρά στην περίπτωση της αντιβαλλιστικής άμυνας (και, λένε οι κακές γλώσσες, με τα τωρινά μπλεξίματα με Γεωργιανούς και Ρώσους στον ΟΑΣΕ). Η ελληνική κυβέρνηση ανοίχτηκε σε μια τολμηρή πολιτική, χωρίς καν την αναγκαία εσωτερική ενότητα και χωρίς ίσως να έχει ακριβώς προβλέψει τις συνέπειες.

Αντιμέτωπος με πίεση, ο Πρωθυπουργός έκανε δύο λάθη στο σκάκι, υποστηρίζουν συνεργάτες του: ξόδεψε το πολυτιμότερο μέρος του ηθικο-πολιτικού κεφαλαίου του, υπερασπιζόμενος μη υπερασπίσιμους “αξιωματικούς” (Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο), ενώ δεν υπερασπίστηκε αυτούς που υλοποιούσαν τις πολιτικές του, εκτιμώντας, εσφαλμένα, ότι η «θυσία» τους θα κατεύναζε το «θηρίο». Από τον Νοέμβριο, φάνηκε να αποδέχεται την εισήγηση του ΥΠΕΞ ότι έχει σημασία να τα φτιάξουμε με τον Ομπάμα και ας πάνε πίσω τα ρωσικά. Μάταια ο Ρώσος Πρέσβης ολόκληρο το φθινόπωρο, αναζητούσε απάντηση στο γιατί δεν προχωράνε οι εξοπλιστικές συμφωνίες. Οι αρμόδιοι δεν τούβγαιναν στο τηλέφωνο!!!… Κάμποσοι «αναλυτές» των media, που υμνούσαν την ελληνορωσική προσέγγιση, ανακάλυψαν ξαφνικά τη σημασία της «διαφοροποίησης» των πηγών ενεργειακής προμήθειας.

Μετά, άρχισαν οι αλλαγές στα πρόσωπα. Ο κ. Φώλιας, που, λένε οι κακές γλώσσες, δεν αντιλήφθηκε ακριβώς τι του είπε ο Πρέσβης Σπέκχαρτ «ανασχηματίστηκε» και στη θέση του μπήκε ο νεοφιλελεύθερος φίλος της Υπουργού Εξωτερικών κ. Χατζηγάκης, οπαδός των εναλλακτικών προς τον Σάουθστρημ αγωγών. Θεωρούμενος από πολλούς ως αρχιτέκτων της ελληνορωσικής σχέσης και από τους σοβαρότερους διπλωμάτες μας, ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος πήρε μετάθεση δια προαγωγής από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Πρέσβης στη Μόσχα κ. ΚΛης, συνταξιοδοτήθηκε.

Στη Μόσχα υπήρχε ακόμα ένας διπλωμάτης στον οποίο είχε ανατεθεί η στενή παρακολούθηση των ενεργειακών θεμάτων και έγραφε κάθε τόσο υπομνήματα για ενημέρωση της Αθήνας. Επρόκειτο μάλλον περί παράφρονος, αφού έκανε συστηματικά τη δουλειά του, την οποία φαινόταν και να αγαπάει, ενημερωνόταν για τη βιβλιογραφία και είχε και το θάρρος της άποψής του! Οι συνάδελφοί του είχαν εντυπωσιασθεί από την αναλυτικότητα των δεδομένων που παρέθετε στις εκθέσεις του και από την ποιότητα και διάρθρωση των επιχειρημάτων του, που, ως γνωστόν, δεν είναι το δυνατό σημείο ούτε του κράτους μας, ούτε καν των πανεπιστημίων μας. Κείμενά του δημοσίευσε επανειλημμένα το ΚΑΣ του ΥΠΕΞ στο δελτίο του, ενώ μια εξαιρετική εργασία του δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (τεύχος 10, Απρίλιος – Ιούνιος 2008). ‘Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο είναι μία από τις ελάχιστες, καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες εργασίες στα ελληνικά για ενεργειακά θέματα άμεσου, ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό ούτε να συμφωνήσει κανείς με τα συμπεράσματα του συγγραφέα, ούτε να τα ενστερνισθεί η πολιτική ηγεσία. Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορούμεθα με εξίσου αναλυτικό τρόπο και τα επιχειρήματα των αντιπάλων της ελληνορωσικής προσέγγισης, που ελπίζουμε να μην εξαντλούνται στο «προσκύνα τους δυνατούς»! Μια αληθινή, δι’ επιχειρημάτων συζήτηση θα ήταν πολύ ωφέλιμη για την ελληνική εξωτερική και όχι μόνο πολιτική, μόνο που δεν συνηθίζεται! Τα σοβαρά κράτη όχι μόνο την ανέχονται, την επιδιώκουν και την προκαλούν.

Δεν είναι η ελληνική μέθοδος αυτή. Ο Πρέσβης στην Ουκρανία κ. Δημητρίου, ένας από τους αποδέκτες του τελευταίου αναλυτικού σημειώματος από τη Μόσχα, αποφάσισε ξαφνικά να του απαντήσει. ‘Όχι, όπως φαίνεται, ανασκευάζοντας τα επιχειρήματα του συναδέλφου του, αλλά με πρωτοφανή υπονοούμενα, ότι δηλαδή ο συντάκτης γράφει πιο φιλορωσικά και από Ρώσο υπάλληλο! Ο συντάκτης του υπομνήματος του απάντησε με προσωπική επιστολή επιχειρηματολογώντας και υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, την οποία κοινοποίησε στους υπόλοιπους αποδέκτες. Το αποτέλεσμα ήταν, κατά τρόπο υπηρεσιακά πρωτοφανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου να τον καλέσει σε απολογία, με την κατηγορία της έλλειψης του προσήκοντος σε ανωτέρους σεβασμού, κατηγορίας που είναι περίπου είδος «ιδιώνυμου» για διπλωμάτη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καριέρα του. Αντιθέτως, ουδείς ενόχλησε τον Πρέσβη κ. Δημητρίου, για τους τόσο ανοίκειους χαρακτηρισμούς του. Πέραν όμως της όποιας προσωπικής διαμάχης, η σημασία της υπόθεσης είναι άλλη: η κλήση σε απολογία του κύριου έλληνα διπλωμάτη που παρακολουθεί από κοντά τα ενεργειακά θέματα και υποστηρίζει με επιχειρήματα το επίσημο ελληνο-ρωσικό σχέδιο, στέλνει και ένα προφανές μήνυμα σε όλη τη διπλωματική υπηρεσία («ο ΣάουθΣτρημ είναι σε δυσμένεια και μην παραασχολείστε με αυτόν). ‘Οσο για τα επιχειρήματα περί Ρώσων πρακτόρων στο ελληνικό κράτος, τι να πει κανείς? Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Συνεργάτες της Κυρίας Μπακογιάννη επιμένουν ότι η Υπουργός δεν είχε ιδέα για την υπόθεση και καμμία ανάμειξη. Είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε, αλλά κι έτσι αν είναι, καλό θα ήταν οι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες και το περιβάλλον της Υπουργού να την προστατεύουν από ενέργειες που, έστω κακοβούλως, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χρήση αθέμιτων μέσων για να υπονομευθεί μια πολιτική.

Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα. Αλλά παραμένει ασαφές το τι επιδιώκει τελικά ο κ.Καραμανλής με το «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω» στα ελληνορωσικά. Μετά από μια περίοδο ταλάντευσης, αποφάσισε προχθές το μεσημέρι να πάει τελικά στην ενεργειακή διάσκεψη της Σόφιας, παρά την ματαίωση της παρουσίας εκεί του Βλαντιμίρ Πούτιν. Καλά πληροφοημένες πηγές σε Αθήνα και Μόσχα, υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν δεν πάει γιατί η διάσκεψη κινδυνεύει να γίνει αμερικανική «φιέστα», υπό την κάλυψη της ατλαντικής πτέρυγας της Κομισιόν, υπέρ του αγωγού Ναμπούκο, ευθέως ανταγωνιστικού, όχι μόνο του ΣάουθΣτρημ, αλλά ακόμα και αυτού του Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία. Στη Σόφια θα μεταβεί ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, δεν θα εκπροσωπηθούν όμως σε πολιτικό επίπεδο, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι. Η Γκαζπρόμ άρχισε στο μεταξύ λόμπυ διαμαρτυρόμενη γιατί η ΕΕ δεν χαρακτηρίζει προτεραιότητα τον ελληνο-βουλγαρο-ρωσικό αγωγό.

Ο αγωγός «Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία» είναι ανταγωνιστικός του Σάουθστρημ. Αλλά ο αγωγός Ναμπούκο, πέραν του παντελώς αντιοικονομικού του χαρακτήρα, είναι επόισης αγωγός που παρακάμπτει την Ελλάδα και αναβαθνμίζει κολοσσιαία την Τουρκία. Αναδεικνύει έντονα τον ενεργειακό ρόλο της (αμερικανικής) Νέας Ευρώπης, εις βάρος της «Παλαιάς» και της Ρωσίας, διαιωνίζοντας την αμερικανική και εξωευρωπαϊκή εξάρτηση της Νέας. Οι αγωγοί χρησιμοποιούνται υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και ευρωρωσικής συνεργασίας! ‘Εχουμε εθνικό συμφέρον, για να μην κακοκαρδίσουμε την Ουάσιγκτον, να υποστηρίξουμε εμμέσως τέτοια σχέδια? Γιατί αυτά που μπορεί να κάνει το τουρκικό κράτος με τους Ρώσους, τους ‘Αραβες ή τους Ιρανούς, δεν επιτρέπεται να τα κάνει η Ελλάδα?

"Κόσμος του Επενδυτή", 25-4-2009

ΠΗΓΗ

Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου στο LSE, σε γκρι αποχρώσεις

Μονήρης, γενικόλογος και πληκτικός: Ας γίνουμε δημιουργοί για τον αυριανό κόσμο. Αυτή είναι σήμερα η δημοκρατική πρόκληση. Για άλλη μια φορά, εκφράσεις χωρίς έμπνευση και σκέψεις χωρίς την πολιτική εντροπία που θα χρειάζονταν η χώρα από έναν ηγέτη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου για μια ακόμη φορά σε ομιλία του στο εξωτερικό, αυτή τη φορά σε νεανικό, ως επί το πλείστον, ακροατήριο στο London School of Economics, μίλησε για την Ελλάδα δίνοντας την εντύπωση ενός εξόριστου “ηγέτη”, και σύμφωνα με την πάγια τακτική του, επιλεκτικά, την δυσφημεί σε ξένο ακροατήριο, για να κερδίσει πόντους και ψήφους, από το…εξωτερικό.

Μοιάζει σαν να μην έχει συναίσθηση των πραγμάτων, του χρόνου και του τόπου: ζήτησε και στο LSE, και πάλι, εκλογές…

Κανένας πολιτικός αρχηγός, σε κανένα κράτος (του δυτικού κόσμου, τουλάχιστον) δεν έχει το φετίχ αυτό: όπου βρεθεί στο εξωτερικό, να ομιλεί με τόσο δυσφημιστικό τρόπο για την πατρίδα του, προσδοκώντας κομματικά και προσωπικά ωφέλη.

Ανεξήγητο, και σαν επιμονή και σαν τακτική.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από τον τύπο, σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο L.S.E.:

“Αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι βλέπει την κατάσταση να χειροτερεύει και αντιλαμβάνεται τον θυμό και την οργή των νέων γενεών, οι οποίες πριν από λίγους μήνες κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σημερινό σύστημα.Υπάρχουν, πρόσθεσε, χιλιάδες λόγοι για να είναι σήμερα οι νέοι αγανακτισμένοι.

Μιλώντας για την κυβέρνηση τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ανέστειλε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Νιώθω, πρόσθεσε, λύπη και οργή για τη χώρα μου, η οποία πριν πέντε χρόνια είχε αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον της.”

ΠΗΓΗ

ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ:

[Μια από αυτές τις διαφημίσεις μου θύμισε έντονα τα χρόνια που πέρασα εδώ, στο LSE. Χρησιμοποιεί ένα διαφημιστικό τραγούδι από ένα γκρουπ που άκουγα στη δεκαετία του ’70, και ονομάζεται «Ten Years After». Το ρεφρέν του τραγουδιού λέει: «Θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω, γι’ αυτό το αφήνω σ’ εσένα».]

(ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ? Ή ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΝΑ?)

[Ένα μήνυμα που θέλω να συγκρατήσετε είναι το εξής: Μην εμπιστευθείτε το πεπρωμένο σας σε κάποια ανώτερη δύναμη, ούτε σε κάποιον ηγέτη, που θα σας υποσχεθεί τον επίγειο παράδεισο, ή που δηλώνει πως θα σας σώσει.]

(ΑΥΤΟ ΑΝΑΙΡΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ)

[Είμαι τυχερός που έχω δύο καλούς συμβούλους: το γιο μου Ανδρέα και την κόρη μου, τη Μαργαρίτα, που φοιτά εδώ, στο Λονδίνο. Είναι κι οι δύο σε φοιτητική ηλικία.]

[Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πνίγει τις φιλοδοξίες της δυναμικής νεολαίας μας, ευνοεί την ανιαρή, παπαγαλίστικη μάθηση και δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας μας. Επίσης, μαθαίνω ότι πολλοί νέοι Έλληνες αναρωτιούνται μήπως είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, κάτι που ακούγαμε περίπου σαράντα χρόνια πριν, ακόμα και πιο παλιά, όταν είχαμε μαζική μετανάστευση.]

[Τα κρατικά κονδύλια για την παιδεία αντιστοιχούν μόλις στο 3% του ΑΕΠ, το μικρότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.]

(ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ? ΓΙΑΥΤΟ ΤΑ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ? ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ , ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ? Ή Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ?)

[Με το δίκιο τους οι νέοι Έλληνες, νιώθουν απόγνωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νεοσυντηρητική κυβέρνηση, έφερε την οικονομία μας στο χείλος της χρεοκοπίας και πάγωσε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.]

(ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ? Ή ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ "ΒΡΑΧΟ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ?)

[Σήμερα, η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο απαισιόδοξες χώρες και λαούς της Ε.Ε. Στην ελληνική αγορά εργασίας, η πολιτική χειραγώγηση και η υποστήριξη «των φίλων» αποκλείουν τους απόφοιτους των πανεπιστημίων από τις αξιοπρεπείς εργασίες και τις καλές προοπτικές. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.]

[Κάτω από όλα αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, υπάρχει και μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση ότι, δεν έχουμε δικαιοσύνη, αλλά ότι επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Υπάρχει η αίσθηση της διαφθοράς, της ανισότητας, η αίσθηση ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αιχμάλωτο και ότι πολλοί πόροι, ανθρώπινοι ή φυσικοί, κατασπαταλώνται.]

(ΕΝΩ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΡΩΓΑΜΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ , ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΟΥΤΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΟΥΤΕ ΜΙΖΕΣ ..... ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ)

Επομένως, το σύνθημα «Ναι, μπορούμε», δεν είναι πλαστό. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ο στόχος για δικαιότερες, ασφαλέστερες και βιώσιμες κοινωνίες δεν είναι πια ανέφικτος.

( YES WE CAN ΟΜΠΑΜΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ....)

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΕΜΕΙΣ .... ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ , ΛΕΣ ΚΑΙ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΣΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΙΝ , ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΓΝΙΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΗΚΑΝΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ .... ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΝΗΜΗ ? ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ , ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ , ΝΑ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΣ .... ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΑΣ , ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΣΕ "ΕΧΘΡΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ .
ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ .... ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ? (ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ Ή ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΑΣ).

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Γράφει το www.kosovo.gr: “Περίπου 3.500 Σέρβοι στο ανατολικό Κόσσοβο προς το παρόν ζουν με περιορισμούς χρήσης νερού και ρεύματος, είπε σήμερα ο διοικητής του Νομού Κοσόβσκο Πομοράβλιε Ντράγκαν Νίκολιτς. Στο Κοσόβσκο Πομοριάβλιε από χτες το ρεύμα κόπηκε στα χωριά Βέλικο Ροποτόβο, Ντρένοβτσε και Κολολέτς στο δήμο Κοσόβσκα Καμένιτσα, ενώ στο Σιλόβο στο δήμο του Γνιλιάνε δεν υπάρχει ρεύμα εδώ και μια εβδομάδα.
Ο Νίκολιτς είπε στο πρακτορείο Μπέτα ότι δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Κοσσόβου (KEK) περί διακοπής ρεύματος στα χωριά στους οποίους κυρίως ζουν Σέρβοι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανεπίσημα από τους εργάτες της ΚΕΚ ακούγεται ότι οι διακοπές ρεύματος θα ενταθούν. «Η KEK τώρα δεν αποδέχεται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για την πληρωμή ρεύματος και απαιτεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για την πληρωμή ρεύματος τουλάχιστον 70 τοις εκατό των νοικοκυριών από κάθε χωριό», είπε ο Νίκολιτς. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα διαγραφούν τα χρέη για το ρεύμα και επικρατεί φόβος μέσα στον πληθυσμό ότι οι Αλβανοί θα μπορούσαν να ζητήσουν κατάσχεση περιουσίας λόγω των απλήρωτων λογαριασμών. Ο Νίκολιτς πρόσθεσε ότι η διακοπή ρεύματος μόνο στα σερβικά χωριά είναι πολιτική πίεση κατά των Σέρβων, διότι «παρόλο που τους λογαριασμούς για ρεύμα στο Κόσσοβο πληρώνει λιγότερο από ένα τέταρτο του πληθυσμού το ρεύμα κόβεται μόνο στα σερβικά χωριά». «Οι Αλβανοί χρωστάνε τεράστια ποσά χρημάτων στη Βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργείας της Σερβίας για το ρεύμα που καταναλώθηκε μέχρι το 1999 και αυτά τα χρέη ποτέ δεν εξοφλήθηκαν. Οι Σέρβοι, να σημειώσουμε, διώχθηκαν το 1999 από τις θέσεις εργασίας τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν χρήματα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ούτε έχουν την ελευθερία κινήσεως στις πόλεις», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς. Οι Σέρβοι στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε από το 1999 μέχρι σήμερα δεν πέρασαν ούτε μια μέρα χωρίς περιορισμούς ρεύματος.

ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΥΤΣΕΚΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ , ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ , ΚΟΣΟΒΟ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ , ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

Απόφαση στην υπόθεση "Orams" - ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, είπε πως η απόφαση είναι 100% υπέρ των θέσεων του κ. Αποστολίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΚ, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη μέλη ακόμη και όταν αφορά περιουσίες στα κατεχόμενα.

Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς έχει καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Ο κ. Αποστολίδης είχε υποβάλει αίτηση όπως εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που προνοούσε κατεδάφιση της οικίας του ζεύγους Οραμς επί της περιουσίας του, καταβολή αποζημιώσεων και απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του.

Το δικαστήριο ενώ αναγνώρισε ως ιδιοκτήτη της γης τον κ. Αποστολίδη δεν αποδέχθηκε την αίτηση με το νομικό επιχείρημα ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης για ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό και ο αιτητής προσέφυγε με έφεση στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Συνολικά πέντε ερωτήματα έχουν παραπεμφθεί στο ΔΕΚ από το Εφετείο της Βρετανίας.

Η απόφαση του ΔΕΚ θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το βρετανικό δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί τελικά για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη.

Αντιδρούν οι Τ/κ
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» αναφέρεται στην υπόθεση Οραμς, ενώ και η εφημερίδα «Σταρ» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην ίδια υπόθεση, με τίτλο «αγγλικό κόλπο».

Η «Γκιουνές» αναφέρεται στο θέμα και τιτλοφορεί το δημοσίευμα της «βρόμικο παιγνίδι».

Η εφημερίδα «Βολκάν» αναφέρεται σε δηλώσεις της Προέδρου του τ/κ ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμινέ Ερκ ότι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι υπέρ των Ε/κ, τότε θα καταρρεύσει η οικονομία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει επίσης ότι η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας που δεν εκδόθηκαν από το κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες, σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας και η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση μέχρι επτά χρόνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τ/κ αντέδρασαν έντονα στην προειδοποίηση αυτή.

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

ΠΟΙΑΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ?

[1246589864546464.jpg]

Όταν πριν λίγους μήνες (20-07-08) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έκλεινε μια συνέντευξή του λέγοντας ότι :«Η ισχύς του ΟΗΕ, είναι η απόλυτη "ήπια ισχύς" στον κόσμο μας σήμερα»,κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι υπάλληλοί του θα ...παρεξηγούσαν την δήλωσή του και θα ...παρεκτρέπονταν, παραβιάζοντας ακόμα και άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ .


Αναφέρομαι στον υπάλληλο του ΟΗΕ και ειδικό μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κ.Μάθιου Νίμιτς.
Ο δικηγόρος από την Νέα Υόρκη ή το... alter ego του Σάϊρους Βανς, όπως έχει χαρακτηριστεί ,προέβη σε βαρύτατο ατόπημα κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες (14 Απριλίου) στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, με θέμα την ονομασία των Σκοπίων και την κατάσταση στα Βαλκάνια.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φοιτητών του πανεπιστημίου και στη συζήτηση συμμετείχαν ο γλωσσολόγος του τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Γέιλ, δρ. Ρόμπερτ Γκρίνμπεργκ και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ. Χάρης Μυλωνάς. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Γέιλ, δρ. Κέιθ Ντάρεν.

Ο κ. Νίμιτς , κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε περιληπτικά το έργο του ως ειδικός μεσολαβητής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους ...εμπλοκής.

Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται το αίσθημα απειλής της εδαφικής ακεραιότητας που ανησυχεί την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση στα Σκόπια.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει εκ μέρους των συμβαλλομένων χωρών πολιτική ωριμότητα(...!) για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε ....αλλαγές στις ηγεσίες τους».


Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί ! Το βιώσαμε στην Κύπρο και στις ...αλλαγές στην ηγεσία, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Το βιώνουμε και σήμερα στην χώρα μας μετά το "βέτο" του Βουκουρεστίου.

Ξεχνά ο κ. Νόμιτς ότι είναι υπάλληλος του ΟΗΕ, του οποίου το Άρθρο 2 παραγρ.7 του Καταστατικού του Χάρτη αναφέρει ρητά ότι: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα δίνει στα Ηνωμένα Έθνη το δικαίωμα να επεμβαίνουν σε ζητήματα που ανήκουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους»;

Μήπως,προς διευκόλυνση του, θα ήθελε να του παραδίδουμε και τα εκλογικά μας βιβλιάρια;


ΥΓ. Το ατόπημα αυτό έρχεται σε συνέχεια ενός ακόμα που είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη πρόεδρο και τα στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, οι οποίοι τον κάλεσαν να ξεκαθαρίσει στους αντιπροσώπους των Σκοπίων ότι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΠΓΔΜ, παρά μόνο το όνομα της χώρας»,τους απάντησε ότι ο ίδιος είναι «ένας υπάλληλος» των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην ....αμερικανική κυβέρνηση!

ΠΗΓΗ

Στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη η Κομοτηνή

Ο αγωγός μήκους 120-125 χιλιόμετρα, θα είναι «διπλής ροής», θα συνδέει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ και θα τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο της Κασπίας

Συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ και θα τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο της Κασπίας, υπέγραψαν το Σάββατο οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σόφιας. Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα, θα είναι «διπλής ροής» ώστε να μπορεί τόσο να δίνει όσο και να παίρνει αέριο και έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με προβλεπόμενη κοινοτική συμμετοχή 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο έργο θα συμβάλει στην προσπάθεια απεξάρτησης της Βουλγαρίας από τις ρωσικές εισαγωγές, αφού ο αγωγός Κομοτηνή- Ντιμίτρογκραντ θα συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας- Τουρκίας- Ιταλίας (ΙΤGΙ). Δηλαδή θα διοχετεύει στο βουλγαρικό σύστημα αγωγών που λειτουργεί σήμερα κατά 100% με ρωσικό αέριο, το καύσιμο που θα παίρνει από τον ΙΤGΙ, η προέλευση του οποίου πιθανότατα θα είναι από το Αζερμπαϊτζάν. Η κατασκευή του θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδος στη διαμετακόμιση του αερίου, της σημασίας του αγωγού Τουρκία- Ελλάδα - Ιταλία στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά ενέργειας αλλά και της σημασίας της χώρας μας για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας και έχει αναγνωρισθεί ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Επιπλέον δήλωσε «πως η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική». Τόνισε πως Ελλάδα και Βουλγαρία συνεργάζονται για την προώθηση των κοινών ενεργειακών έργων, όπως στον τομέα του ηλεκτρισμού, με την κατασκευή και δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ συνεργάζονται και για την κατασκευή ενός νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στο Haskovo της Βουλγαρίας.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μνημονίου που υπέγραψαν στη διάρκεια της Συνόδου για την Ενέργεια που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Π. Ντιμιτρόβ. Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του Σεργκέι Στανίσεβ.

ΠΗΓΗ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΤΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ...

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΑ ΣΩΣΤΗ , ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΤΙΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σύλληψη πέντε κουκουλοφόρων στην Ξάνθη

Την 26.04.2009 και ώρα 05.30’ στην Ξάνθη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, πέντε ημεδαποί οι οποίοι φορώντας τις κουκούλες των ενδυμάτων τους και δρώντας κατά συναυτουργία, προκάλεσαν φθορές σε δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας ημεδαπού κατοίκου Ξάνθης καθώς και άλλες φθορές σε ζαρντινιέρα έξωθεν καταστήματος cafe bar restaurant. Ερευνάται ενδεχόμενο συμμετοχής ανωτέρω συλληφθέντων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες με σχηματισθείσα δικο-γραφία από το τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης που διενεργεί την προανάκριση θ’ αποσταλούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης.

Πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

http://img362.imageshack.us/img362/4241/pontosbigix5.jpg

Στόχος η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» προκηρύσσουν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Η σχετική εγκύκλιος (Αρ. Πρωτ 28917/Γ2) έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας στις 13–03-09 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.
Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής. Για το δημοτικό, «Να δημιουργήσετε τη δική σας ζωγραφιά για να εκφράσετε μέσα από αυτή τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς καθώς και τις ταλαιπωρίες για την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα». Για το γυμνάσιο, «Με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στην τραγωδία που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα». Για το γενικό λύκειο, το επαγγελματικό λύκειο και την επαγγελματική σχολή, «Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) το οποίο θα δημοσιευτεί στον τύπο και θα αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα των διώξεων, της εγκατάλειψης των πατρογονικών εστιών καθώς και στην ανάγκη τα γεγονότα αυτά να μην επαναληφθούν».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2009 στη διεύθυνση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Λ.Νίκης 1, Τ.Κ. 54624 Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες θα εξεταστούν από επιτροπή εκπαιδευτικών. Οι τρείς καλύτερες κάθε βαθμίδας θα λάβουν χρηματικό βραβείο, οι δέκα καλύτερες ένα βιβλίο, ενώ όλοι οι μετέχοντες θα τιμηθούν με ένα αναμνηστικό δίπλωμα. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του 2009 στην Θεσσαλονίκη. Το κείμενο της εγκυκλίου καθώς και αναλυτικότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. www.neolaia.poe.org.gr.


ΠΗΓΗ