28 Απρ 2009

Απόφαση στην υπόθεση "Orams" - ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, είπε πως η απόφαση είναι 100% υπέρ των θέσεων του κ. Αποστολίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΚ, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη μέλη ακόμη και όταν αφορά περιουσίες στα κατεχόμενα.

Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς έχει καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Ο κ. Αποστολίδης είχε υποβάλει αίτηση όπως εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, που προνοούσε κατεδάφιση της οικίας του ζεύγους Οραμς επί της περιουσίας του, καταβολή αποζημιώσεων και απόδοση σε αυτόν της περιουσίας του.

Το δικαστήριο ενώ αναγνώρισε ως ιδιοκτήτη της γης τον κ. Αποστολίδη δεν αποδέχθηκε την αίτηση με το νομικό επιχείρημα ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης για ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό και ο αιτητής προσέφυγε με έφεση στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Συνολικά πέντε ερωτήματα έχουν παραπεμφθεί στο ΔΕΚ από το Εφετείο της Βρετανίας.

Η απόφαση του ΔΕΚ θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το βρετανικό δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί τελικά για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη.

Αντιδρούν οι Τ/κ
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» αναφέρεται στην υπόθεση Οραμς, ενώ και η εφημερίδα «Σταρ» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην ίδια υπόθεση, με τίτλο «αγγλικό κόλπο».

Η «Γκιουνές» αναφέρεται στο θέμα και τιτλοφορεί το δημοσίευμα της «βρόμικο παιγνίδι».

Η εφημερίδα «Βολκάν» αναφέρεται σε δηλώσεις της Προέδρου του τ/κ ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμινέ Ερκ ότι αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι υπέρ των Ε/κ, τότε θα καταρρεύσει η οικονομία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει επίσης ότι η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας που δεν εκδόθηκαν από το κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες, σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας και η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση μέχρι επτά χρόνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τ/κ αντέδρασαν έντονα στην προειδοποίηση αυτή.

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: