22 Αυγ 2012

Ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός και η καταπίεση στη Β. Ηπειρο
Στις 24 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του εθνοϊερομάρτυρος αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίο ορισμένα σχολικά βιβλία αρνούνται να παρουσιάσουν ως ιερομόναχο και τον εμφανίζουν σαν έναν διαφωτιστή δυτικού τύπου.

Ο Πατροκοσμάς μαρτύρησε στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου στις 24/8/1779, αφού περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα για να εμποδίσει τον εξισλαμισμό των υποδούλων.

Εχουμε χρέος προς την ιερή μνήμη του να ακολουθούμε τα διδάγματά του ως προς το ελληνορθόδοξο περιεχόμενο της παιδείας. Εχουμε επίσης χρέος να κρατήσουμε ζωντανό και ελεύθερο τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και γενικότερα της Αλβανίας.

Με τον τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ» είχε διοργανώσει δύο αξιομνημόνευτα επιστημονικά συνέδρια τέτοιες ημέρες το 1987 και το 1989 ο αοίδιμος ιεράρχης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός. Τιμώντας τη μνήμη του αγίου αλλά και του μητροπολίτου, καταγράφω τους ακόλουθους προβληματισμούς:

Παρά την εναλλαγή των δεξιών και των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στα Τίρανα, υπάρχει μία καχυποψία της κεντρικής εξουσίας προς τους Βορειοηπειρώτες και προς την Ελλάδα. Η Αλβανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί να ανοίξουν οι κρουνοί των ευρώ, όμως αρνείται να φερθεί ως ευρωπαϊκή χώρα απέναντι στους πολίτες της που δηλώνουν Ελληνες. Θυμίζω τα κυριότερα προβλήματα:

1) Διατηρούνται ακόμη οι μειονοτικές ζώνες, τις οποίες είχε αυθαίρετα καθορίσει το κομμουνιστικό καθεστώς. Μόνον 25.000 Βορειοηπειρώτες αναγνωρίζονται το 2012 ως Ελληνες, ενώ μεγάλα τμήματα του Ελληνισμού στον Αυλώνα, στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στην πόλη του Αργυροκάστρου και αλλού δεν αναγνωρίζονται από τις Αρχές. Πρέπει η Αλβανία να πιεστεί να αναγνωρίσει τον Ελληνισμό σε όλη τη γεωγραφική και πληθυσμιακή του έκταση.

2) Συνέπεια του προηγουμένου είναι και η απαγόρευση ίδρυσης ελληνικών σχολείων σε όλα τα μέρη όπου ζουν Ελληνες. Μόνο στην αυθαίρετη μειονοτική ζώνη λειτουργούν δημοτικά σχολεία για τα Ελληνόπουλα. Και εκεί, όμως, βλέπουμε βιβλία που τυπώνονται στα Τίρανα να καλλιεργούν ανθελληνικό κλίμα.3) Τα αλβανικά δικαστήρια αναγνωρίζουν ψευδείς τίτλους ιδιοκτησίας σε απογόνους πασάδων και μεγαλοτσιφλικάδων, στερώντας τη γη από τους Βορειοηπειρώτες. Σε άλλα παραλιακά σημεία γκρεμίζονται, χωρίς νόμιμη δικαιολογία, ακίνητα Ελλήνων. Πρόκειται για συστηματική υφαρπαγή της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών.

4) Η ελληνική γλώσσα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε πινακίδες των περιοχών όπου ζει ο Ελληνισμός. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των Ελλήνων διώκονται «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Παράδειγμα ο Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος της Ομόνοιας και δήμαρχος Χειμάρρας.

5) Το κακό κλίμα επιτείνει η εμμονή των μεγάλων αλβανικών κομμάτων στο ζήτημα των Τσάμηδων. Απειλούν να... δικάσουν την Ελλάδα ενώπιον ευρωπαϊκών δικαστηρίων, διότι η χώρα μας δεν δέχεται να κάνει εισαγωγή μειονότητας και να φέρει πίσω τα παιδιά των εγκληματιών πολέμου μουσουλμάνων Τσάμηδων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές το 1941-44.

6) Τέλος, είναι ύπουλη η αλβανική πολιτική προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ενώ σταμάτησαν οι χοντροκομμένες παρεμβάσεις εις βάρος του θαυμαστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, έχουμε συνεχή φαινόμενα καταστροφών εις βάρος ναών, μονών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Η Αθήνα πρέπει να παρακινήσει τους Βορειοηπειρώτες να μη διχάζονται με κομματικά κριτήρια. Είναι επίσης ευθύνη μας να αγκαλιάσουμε τον βλαχόφωνο Ελληνισμό του Αυλώνα και της Κορυτσάς, που παραμένει πιστός στην Ορθοδοξία και την ελληνική καταγωγή του, αν και μιλά άλλο γλωσσικό ιδίωμα. Οι Βλάχοι είναι γηγενείς Ελληνες της Πίνδου, όπως έχουν αποδείξει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κούμας και ο σύγχρονος βαλκανιολόγος Αχιλλεύς Λαζάρου. Στη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας αυτοί οι ορεσίβιοι Ελληνες ανάμειξαν την ελληνική με λατινικές λέξεις. Οι Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου έδωσαν στον Ελληνισμό μεγάλους ευεργέτες και ανέδειξαν μία από τις πνευματικές πρωτεύουσες του υπόδουλου Ελληνισμού, τη Μοσχόπολη (σημερινό Βοσκοπόγιε).

ΠΗΓΗ


Έντουαρντ Λούτβακ: Ο Νταβούτογλου είναι ηλίθιος!
Εντελώς απαξιωτικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ένας εκ των κορυφαίων στρατηγικών αναλυτών στον κόσμο, ο Έντουαρντ Λούτβακ, μιλώντας για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ερώτηση που του τέθηκε ήταν η ακόλουθη: «Τι εκτιμάται για την όλο και πιο στενή διπλωματική συμμαχία της κυβέρνησης Ομπάμα με την Τουρκία; Φαίνεται ότι υπάρχει προσπάθεια να ορθώσουν τους Τούρκους ως τον εναλλακτικό ηγεμόνα στην περιοχή αντί του Ιράν, αν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα μονοκομματικό ισλαμικό κράτος»!

Η απάντηση ήταν αποστομωτική:

Ε. Λούτβακ: «Η Χίλαρι Κλίντον και το επιτελείο της δεν είναι χαζοί. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι βλάκας. Τον ξέρω προσωπικά. Ο άνθρωπος είναι ηλίθιος. Η Χίλαρι Κλίντον και οι σύμβουλοί της δεν είναι ηλίθιοι. Δεν θα επιτευχθεί κάποιο πλεονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν [μάλλον εννοεί να αποδεχθούν] προς τα που το πάει στην πραγματικότητα ο Ερντογάν. Είναι πολύ καλύτερο να παραστήσουν ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ με όσα συνεπάγονται [προφανώς εννοεί ότι όλη η αμερικανική πολιτική να βασίζεται αποκλειστικά εκεί, αφού η ιδιότητα του μέλους συνεπάγεται και υποχρεώσεις.


Και για του λόγου το αληθές, ιδού το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης στην αγγλική γλώσσα:

«Hillary Clinton and her staff are not fools. Therefore, they must know that the Turkish foreign minister is a fool. I know him personally. The man is an idiot. Hillary Clinton and her advisers are not idiots. No advantage would be served for the United States to recognize where Erdogan is really going. It’s much better to pretend that he’s a member of NATO and North Atlantic Alliance and all the rest of it».

Παραθέτουμε και τη συνέντευξη στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία έχει γενικότερο ενδιαφέρον, αφού όπως είπαμε πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων παγκοσμίως ειδικών στη στρατηγική με πλούσια συνδρομή στη διεθνή βιβλιογραφία, τη θεωρία και την πράξη:

http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/76739/qa-edward-luttwak/

ΠΗΓΗ

σ.σ  δεν γνωρίζει προφανώς τα δικά μας μπουμπούκια , κάτι ΓΑΠ κάτι Πάγκαλους κάτι Ντόρες που περάσανε από αυτήν την θέση 

Ο «τοξοβόλος του Συντάγματος»

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με αφορμή τις συλλήψεις του Γιάννη Σερίφη και άλλων γνωστών αστέρων της άκρας αριστεράς για υποθέσεις τρομοκρατίας, η «αλληλέγγυα» αριστερά με προεξάρχουσα την αλήστου μνήμης «Ελευθεροτυπία», υποστήριζε ότι η αστυνομία συλλαμβάνει τους «συνήθεις υπόπτους», ότι δηλαδή τα άτομα αυτά ήταν γνωστά και εύκολα αναγνωρίσιμα, είχαν δημόσια πολιτική δράση, άρα εξ’ ορισμού ήταν αδύνατον να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Με το κόλπο αυτό τη γλύτωσαν πολλοί!

Τώρα, μετά τη σύλληψη του αναρχικού Θεοφίλου, για την ληστεία μετά φόνου στην Πάρο, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας εκ των συνεργών του ήταν ο 23χρονος Ιωάννης Μ. (δεν δίνουν το όνομά του στη δημοσιότητα!), ο οποίος είναι ο διαβόητος «τοξοβόλος του Συντάγματος»!

Να θυμίσουμε εν τάχει περί τίνος πρόκειται. Τον Φεβρουάριο του 2011, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος, έκπληκτοι αστυνομικοί και διαδηλωτές είδαν ένα νεαρό άτομο να κρατάει ένα τόξο και να επιχειρεί να ρίξει βέλος κατά αστυνομικών των ΜΑΤ. Ο θρασύτατος αυτός τύπος είχε συλληφθεί τότε, του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και αφέθηκε… ελεύθερος!

Αφού, λοιπόν, αφέθηκε ελεύθερος, έκανε δηλώσεις μέσω διαδικτύου (Indymedia) ότι η ενέργεια να εκτοξεύσει βέλη «δεν ήταν συμβολική» και έστελνε στους ομοϊδεάτες του το ακόλουθο μήνυμα-επαναστατικό μανιφέστο: «Ο αγώνας για την καταστροφή κάθε μορφής εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι και βίαιος. Μία από τις συνέπειες του απελευθερωτικού πολέμου είναι και η αιχμαλωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσο και αν διαρκεί. Σε αυτούς που μπορεί να βρεθούν στη θέση μου, λέω μη μασήσετε, μην υποταχθείτε, μην παίξετε το παιχνίδι τους. Τώρα είμαι έξω, δυνατός, με κάποιες παραπάνω εμπειρίες, έτοιμος να ριχτώ ξανά στη μάχη με όλο μου το πάθος. Αδέρφια υπομονή, η ώρα πλησιάζει. Ο πόλεμος συνεχίζεται αδιάκοπα».

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος «σύντροφος» είχε πλουσιότατη δράση και πριν από τον Φεβρουάριο του 2011. Είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές, το 2006 και το 2007, για συμμετοχή σε επεισόδια (στο κέντρο των Αθηνών και έξω από το Μον Παρνές) και κατά… διαβολική σύμπτωση είχε αθωωθεί και τις δύο φορές! 

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα: πως αναρχικοί που είναι γνωστοί κι έχουν απασχολήσει τις αρχές εμπλέκονται και σε ληστο-τρομοκρατική δράση;

Είναι τόσο ανόητοι κι έχουν πλήρη… άγνοια κινδύνου, ή μήπως ενθαρρύνονται από συγκεκριμένους παρακρατικούς κύκλους, ότι «συνεχίστε, δεν τρέχει τίποτα, ποιος θα σας πιάσει αφού το κράτος είμαστε εμείς; Κι αν ακόμη σας πιάσουν, θα αθωωθείτε»;

Τέλος για την ίδια υπόθεση καταζητείται κι ένας 24χρονος, αγνώστων λοιπών στοιχείων (η προστασία τους πάει σύννεφο…) ο οποίος –σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα- είναι επίσης γνωστός στις αρχές και μάλιστα είχε συλληφθεί επανειλημμένα για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο των Αθηνών!