9 Αυγ 2009

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

http://1.bp.blogspot.com/_X_7QYowigAw/SdIlLojGsCI/AAAAAAAAAH0/speoL5qA7Cg/s320/pritaneia.jpg

Πολιτική “ατολμία” βλέπουν εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές πίσω από τη διαιώνιση του ζητήματος των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων από ομάδες αναρχικών.
Η συζήτηση που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους των αντιεξουσιαστών δεν οδήγησαν μέχρι σήμερα πουθενά, καθώς ακόμη και οι φυσικοί ιδιοκτήτες των κτιρίων, που συνήθως είναι υπουργεία, δεν κινούν διαδικασίες εκκένωσής τους, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Στη Θεσσαλονίκη το ζήτημα των καταλήψεων θεωρείται μείζον, καθώς τουλάχιστον πέντε δημόσια κτίρια βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χέρια αναρχικών ομάδων, που αρνούνται να τα εγκαταλείψουν, απειλώντας μάλιστα με γενικευμένες αντιδράσεις σε περίπτωση απόπειρας εκκένωσής τους από την πλευρά της αστυνομίας.

Οι αρχές πετούν το “μπαλάκι” του ζητήματος η μία στην άλλη. “Το ζήτημα των καταλήψεων δεν αφορά αποκλειστικά την αστυνομία. Είναι πολιτικό και πρέπει να υπάρχει βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση, εμείς είμαστε για το επιχειρησιακό κομμάτι αλλά προηγουμένως πρέπει να λυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα”, έλεγε χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, αρκετοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη θεωρούν πως οποιαδήποτε κίνηση για την εκκένωση δημοσίου κτιρίου που έχει καταληφθεί από αναρχικούς στην πόλη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ εκφράζουν έντονες ενστάσεις, επειδή τέτοιες συζητήσεις και σχέδια οργανώνονται πάντα στη Θεσσαλονίκη. “Δημόσια κτίρια που τελούν υπό κατάληψη υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, δεν μπορεί όλα να πρέπει να ξεκινούν από εμάς”, τόνιζαν αναφερόμενοι και στο θέμα που είχε ανακύψει στο παρελθόν, σχετικά με το αίτημα επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του ΑΠΘ σε περίπτωση επεισοδίων.

http://2.bp.blogspot.com/_BCsaeWGNwNI/SUJSOJBplwI/AAAAAAAAxvA/M8lEu9M1nMs/s320/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%85%CF%84.jpg

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Η κίνηση που έγινε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από τον κ. Σανιδά να ζητήσει την καταγραφή των κατειλημμένων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη διερεύνηση ευθυνών από την πλευρά των διαχειριστών που δεν κινούν διαδικασίες εκκένωσής τους, κατέληξε σε μία επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε από την αστυνομία να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους τα αρμόδια όργανα του δημοσίου, που είναι ιδιοκτήτες των κτιρίων, “δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και μετά ταύτα την αξιοποίηση αυτών”. Ωστόσο, ο κ. Σανιδάς δεν ζήτησε να κινηθούν διαδικασίες εκκένωσης των κτιρίων αυτών.

Στο πλαίσιο πάντως αυτής της έρευνας ανέκυψε ένα νομικό κώλυμα, που έχει να κάνει με την υποβολή μηνύσεων ή αναφορών από την πλευρά των ιδιοκτητών, δηλαδή του δημοσίου. Η κατάληψη δημοσίου χώρου διώκεται κατ’ έγκληση, επομένως οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά των διωκτικών αρχών μπορεί να γίνει μόνον εάν οι ιδιοκτήτες δείξουν ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα, τέτοιες αναφορές στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόνο από την πλευρά του ΤΕΙ για την κατάληψη της πρώην σπουδαστικής εστίας στην οδό Εγνατία και συγκεκριμένα στο κτίριο Δέλτα. Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτήν την περίπτωση οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται στο σχεδιασμό εκκένωσης, παραπέμποντας την οριστική απόφαση στην πολιτική ηγεσία.

Ακόμη ένα νομικό πρόβλημα που επικαλούνται όσοι παραπέμπουν στις καλένδες το θέμα της εκκένωσης των καταλήψεων είναι πως πολλά από τα συγκεκριμένα κτίρια ανήκουν στο πανεπιστήμιο και επομένως καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, στους χώρους του οποίου απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. “Ό,τι δεν λειτουργεί ως χώρος πανεπιστημιακής δραστηριότητας, δεν είναι άσυλο”, απαντούν νομικοί, επισημαίνοντας πως σε όποια κτίρια δεν υπάρχουν υπηρεσίες, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για άσυλο.

http://www.protothema.gr/content/data/upimages/john/molotov3464664.jpg

Οι πέντε μεγαλύτερες καταλήψεις

Υφανέτ: Το κτίριο της οδού Παπάφη, που είναι πλέον ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί από τα παλιότερα που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα αναρχικών με την επωνυμία “Φάμπρικα Υφανέτ” το έχει καταλάβει από το 2004 και οποιαδήποτε συζήτηση άνοιξε για την εκκένωσή του τους βρήκε αντίθετους και ακολούθησαν διαδηλώσεις και πορείες. Τέτοιες συζητήσεις αναπτύχθηκαν έντονα όταν το κτίριο από την Εθνική Τράπεζα πέρασε στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του.

ΔΕΛΤΑ: Η κατάληψη του ξενοδοχείου στην Εγνατία, που είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, άρχισε όταν αγοράστηκε το κτίριο από το ίδρυμα και διακόπηκε η λειτουργία του, για ν’ αρχίσουν εργασίες συντήρησης. Από το 2006 καταλήφθηκε από ομάδες αντιεξουσιαστών και ονομάστηκε “Κατάληψη Δέλτα”. Οι διοικήσεις του ΤΕΙ έχουν ζητήσει τη συμβολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για την αξιοποίησή του. Πρόσφατα, έξω από την κατάληψη προκλήθηκε μικροεπεισόδιο με καταστηματάρχη, όταν αντέδρασε σε αφισοκόλληση που έκαναν νεαροί μέλη της κατάληψης.

Τ. Παπαγεωργίου: Το κτίριο της συγκεκριμένης οδού αποτελεί κληροδότημα του ΑΠΘ, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί. Τελεί υπό κατάληψη από το 2004 και η ομάδα των αντιεξουσιαστών καταληψιών ονομάστηκε “Terra igognita” και θεωρείται από τις σκληροπυρηνικές ομάδες του χώρου.

Ορφανοτροφείο: Το κτίριο της Τούμπας είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας και είναι από τα τελευταία που έχουν καταληφθεί, αφού ομάδα αναρχικών εγκαταστάθηκε σ’ αυτό από το 2007. Οι καταληψίες αποτελούν αποσχισμένη ομάδα από την κατάληψη της Υφανέτ και μέχρι τώρα από την πλευρά του δημοσίου δεν έχει εκφραστεί κανένα αίτημα για την εκκένωσή του.

Λυόμενα ΑΠΘ: Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” τόσο για τις διωκτικές αρχές όσο και για τις πανεπιστημιακές. Τα λυόμενα στην Παιδαγωγική έχουν καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται η βάση των πλέον “σκληρών” αναρχικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό πολλοί τα θεωρούν “γκέτο”. Επεισόδια είχαν σημειωθεί όταν φοιτητές προχώρησαν στην ολιγοήμερη ανακατάληψή τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τραυματισμό ενός φοιτητή από κουκουλοφόρους. Θεωρείται πως οι καταληψίες δεν είναι άτομα του πανεπιστημιακού χώρου και οι επωνυμίες των ομάδων είναι πολλές.

http://1.bp.blogspot.com/_BCsaeWGNwNI/SUJSNmzWN0I/AAAAAAAAxu4/qrcKIBh8N_8/s320/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CF%80%CE%AF%CF%83.jpg

Ομάδες αντιεξουσιαστών σε κόντρα

Κόντρες μεταξύ ομάδων αναρχικών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη προκαλούν προβληματισμό στις διωκτικές αρχές. Το περιστατικό που θεωρήθηκε αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί ήταν η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού με γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου της Υφανέτ, στην οδό Παπάφη, πριν από λίγες ημέρες.
“Οι κόντρες μπορεί να είναι για ιδεολογικές διαφορές, για επιχειρησιακές, μέχρι και για... κοπέλες”, εξηγούν μέλη του χώρου, που έχουν αποστασιοποιηθεί από τις συγκεκριμένες ομάδες των αντιεξουσιαστών. Το περιστατικό με τα γκαζάκια στην κατάληψη της Υφανέτ ήρθε να προστεθεί σε δύο περίεργες επιθέσεις σε βαγόνι του ΟΣΕ, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και έχει μετατραπεί σε ραδιοφωνικό σταθμό από ομάδα αντιεξουσιαστών. Μπορεί οι συντελεστές του ραδιοφώνου να κάνουν λόγο για “επιθέσεις από χρυσαυγίτες”, είναι αλήθεια όμως ότι στα φόρουμ αντιεξουσιαστών στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη κόντρα έχει πάρει διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό της επίθεσης στην Υφανέτ ήταν πως χρειάστηκε να επιστρατευτούν μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν προκλήθηκε η έκρηξη, καθώς αστυνομικοί της ασφάλειας δεν κατάφεραν να συλλέξουν υπολείμματα του αυτοσχέδιου μηχανισμού, τα οποία είχαν προλάβει να πάρουν μέσα στο κτίριο οι καταληψίες. Μάλιστα, ακολούθησε και πετροπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τέτοιες αντιπαραθέσεις, μεταξύ των ομάδων που αναπτύσσουν δράση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν εντονότερα στην περίοδο της συνόδου κορυφής το καλοκαίρι του 2003, όταν η μεγαλύτερη αναρχική οργάνωση της πόλης, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε πορεία μόνο για να προκληθούν καταστροφές στην πόλη και ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και αυτονομήθηκε στις κινητοποιήσεις της συνόδου. Αντίθετα, τα μέλη του σκληρού πυρήνα των αναρχικών, το λεγόμενο black block, έδειξαν ότι είχαν μοναδικό στόχο τις καταστροφές. Οι διαφοροποιήσεις πήραν διαστάσεις μέσα από τις σελίδες αντιεξουσιαστικών ιστοχώρων στο διαδίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και επιθέσεις με γκαζάκια.

http://www.contra.gr/images/anarxikoi_020208.jpg

Από τα γκαζάκια στις ωρολογιακές βόμβες

“Κύκλοι αναρχικών, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε εμπρηστικές ενέργειες με γκαζάκια, είναι αυτοί που έχουν στελεχώσει τους ‘Πυρήνες’”. Στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μιλώντας στη “ΜτΚ”, για την εξέλιξη μερίδας αντιεξουσιαστών που αναλαμβάνουν πλέον ενεργό ρόλο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλεων.
Η οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης” και οι ενέργειές της είναι αυτές που έχουν προκαλέσει συναγερμό το τελευταίο διάστημα στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί τόσο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όσο και της κρατικής ασφάλειας, που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα επιθέσεων της οργάνωσης, υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως τα μέλη των “Πυρήνων” προέρχονται από τις ομάδες των γκαζάκηδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην πόλη. Θεωρούν επίσης πως η συγκεκριμένη οργάνωση συνεχώς γιγαντώνεται και γίνεται πολύ περισσότερο απειλητική, την ώρα που όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της βρίσκονται στο σκοτάδι.

Η τελευταία επίθεση που μεταφράστηκε ακόμη και από την ΕΛ.ΑΣ. ως “επίδειξη δύναμης” από την πλευρά των μελών των “Πυρήνων” έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν τοποθέτησαν εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό στην είσοδο του προξενείου της Χιλής στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καρόλου Ντηλ. Όπως ανέφεραν και στην προκήρυξη που ακολούθησε, δεν επιθυμούσαν να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα, γι’ αυτό και νωρίτερα τηλεφώνησαν ειδοποιώντας για την ύπαρξη του μηχανισμού, που απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

Τα όσα ανέφερε ο συγγραφέας της προκήρυξης που δημοσιεύτηκε στην αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα athens.indymedia, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην αντιτρομοκρατική, καθώς για πρώτη φορά η οργάνωση εξαπολύει απειλές τόσο σε βάρος δικαστών όσο και αστυνομικών. Μάλιστα, τα μέλη της “δείχνουν” ουσιαστικά πως ανήκουν στο χώρο των ομάδων που δραστηριοποιούνται με τις τοποθετήσεις εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους σε πρόσωπα που έχουν συλληφθεί για τέτοιες ενέργειες και προφυλακίστηκαν.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν πως το κομμάτι των “Πυρήνων” που έχει δράσει στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε από αντιεξουσιαστές που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που μία οργάνωση, η οποία διεκδικεί μερίδιο στο αντάρτικο πόλεων, ενεργεί παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα και μάλιστα με ταυτόχρονα και παρόμοια χτυπήματα, όπως αυτό που έγινε στις εκκλησίες, αλλά και η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο νεόδμητο αστυνομικό τμήμα της Σταυρούπολης.

http://3.bp.blogspot.com/_7qKzTKrHkh0/SVNAtuDbCXI/AAAAAAAAAZY/9p4V4sGkZL4/s400/24-12-08_2005.jpg

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Στους δύο φακέλους που έχουν ανοίξει σε αντιτρομοκρατική και κρατική ασφάλεια της Θεσσαλονίκης για τα χτυπήματα της οργάνωσης υπάρχουν ευρήματα που είχαν χαρακτηριστεί αξιόλογα, αλλά τελικά δεν ταυτοποιήθηκαν. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα από την επίθεση στο τμήμα πλατείας Δημοκρατίας, δύο μισά αποτυπώματα και μία τρίχα από μηχανισμό που βρέθηκε στο μπαράζ επιθέσεων των βουλευτικών γραφείων, αλλά και μία εικόνα από βίντεο που κατέγραψε την επίθεση στις εκκλησίες, είναι τα στοιχεία που εδώ και μήνες μελετώνται, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

“Ο εξοπλισμός που υπάρχει δεν είναι ικανός να μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν να δοθούν χρήματα για την αγορά προγραμμάτων και νέων μηχανημάτων από την εποχή του… Χρυσοχοΐδη”, παρατηρούσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους και τόνιζαν πως δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση ευρημάτων για να οδηγήσουν στους δράστες, όταν τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα.
Αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο είναι αλήθεια πως στο αστυνομικό μέγαρο ακούγονται διάφορες γκρίνιες για την αποτελεσματικότητα της ιδιαίτερα πολυμελούς αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. “Ρωτήστε την αντιτρομοκρατική”, είναι πλέον το “μότο” που χρησιμοποιούν ανώτεροι αξιωματικοί όταν γίνονται συζητήσεις σχετικά με την έρευνα που αφορά την “ήπια τρομοκρατία”, όπως ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν, στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” είναι η οργάνωση που έχει καταφέρει τις μεγαλύτερες και θεαματικότερες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται πως έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών. Εμφανίστηκε στις αρχές του 2008 με επιθέσεις με γκαζάκια σε διάφορους στόχους και το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου με την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας.
Στη συγκεκριμένη επίθεση τα μέλη της χρησιμοποίησαν “παραδοσιακά” μέσα και συγκεκριμένα μολότοφ και γκαζάκια. Αυτό όμως που παρατηρείται για τις επόμενες ενέργειες είναι πως η οργάνωση επιλέγει κάθε φορά πιο εκσυγχρονισμένο μηχανισμό, δείχνοντας ότι τα μέλη της είναι ικανά για την κατασκευή βομβών. Οι πρώτοι εκρηκτικοί ωρολογιακοί μηχανισμοί εμφανίζονται σε δύο εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, την ημέρα που την πόλη επισκεπτόταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας τάξης Χρίστος Μαρκογιαννάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα. Τότε αστυνομικοί έλεγαν πως οι κατασκευαστές “τώρα μαθαίνουν” και επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι επόμενοι ωρολογιακοί μηχανισμοί ήταν περισσότερο σύγχρονοι παρότι δεν εξερράγησαν τόσο στο αστυνομικό τμήμα Σταυρούπολης όσο και στο προξενείο της Χιλής.

http://cloudconnected.pblogs.gr/files/f/205304-diamantis3.jpg

Πέντε “θεαματικές” επιθέσεις σε οκτώ μήνες

13 Σεπτεμβρίου 2008: Περίπου 30 κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε δίκυκλα χαμηλού κυβισμού φτάνουν στις 4 τα ξημερώματα έξω από το τμήμα πλατείας Δημοκρατίας κρατώντας αναμμένες βόμβες μολότοφ και σακούλες με γκαζάκια. Πετούν δύο μολότοφ στο φυλάκιο του αστυνομικού - φρουρού, ο οποίος κατάφερε να κρυφτεί, και σπάζουν τα τζάμια δύο περιπολικών που τυλίγονται στις φλόγες. Καταστράφηκαν ακόμη πέντε υπηρεσιακές μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ., 14 δίκυκλα που ήταν κατασχεμένα και τρία ποδήλατα. Ζημιές προκλήθηκαν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος αλλά και σε διπλανή καφετέρια. Στην προκήρυξή τους, οι “Πυρήνες” υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της απαγωγής Μυλωνά, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

30 Μαρτίου 2009: Πέντε εμπρηστικοί μηχανισμοί με γκαζάκια εκρήγνυνται σχεδόν ταυτόχρονα στις 7.25 το απόγευμα σε πέντε πολιτικά γραφεία, που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζημιές προκαλούνται στα γραφεία του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή, του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκα, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Ορφανού και του ΠΑΣΟΚ Σερρών Στάθη Κουτμερίδη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Γαλαμάτη. Ένας μηχανισμός απενεργοποιείται στην είσοδο του γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Μοναστηρίου επικρατεί έντονος εκνευρισμός, καθώς οι εμπρηστές κατάφεραν ανενόχλητοι να τοποθετήσουν και να πυροδοτήσουν τους μηχανισμούς χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, σε μία από τις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
9 Απριλίου 2009: Οι “Πυρήνες” χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Δύο βρίσκονται στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και ένας στην Αγία Σοφία. Η συνδεσμολογία των μηχανισμών χαρακτηρίζεται “περίεργη” από τις αρχές, αφού γκαζάκια είναι δεμένα με μπιτόνι βενζίνης και ρολόι έχει προγραμματιστεί να πυροδοτήσει μπαρούτι. Ένας από τους μηχανισμούς παίρνει φωτιά, αλλά δεν εκρήγνυται λόγω αστοχίας. Τα μέλη της οργάνωσης τηλεφωνούν προηγουμένως σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδοποιώντας για τους μηχανισμούς, ενώ παρόμοιοι τοποθετούνται και σε εκκλησίες της πρωτεύουσας. Είναι η πρώτη φορά που η δράση είναι παράλληλη στις δύο πόλεις, γίνεται καταμεσήμερο, ενώ εξοργισμένος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Μαρκογιαννάκης μιλά για “προκλητική δράση αναρχικών”.

19 Μαΐου 2009: Πραγματοποιείται η δεύτερη παράλληλη επίθεση. Μέλη της οργάνωσης τοποθετούν μηχανισμό στις 4.35 τα ξημερώματα στην πίσω είσοδο του νεόδμητου κτιρίου που έχει προγραμματίσει να στεγάσει τις υπηρεσίες του αστυνομικού τμήματος Σταυρούπολης. Παρόμοιος μηχανισμός έχει τοποθετηθεί και σε νεόδμητο αστυνομικό κτίριο στην Αθήνα. Πυροτεχνουργοί παρατηρούν πως οι εμπρηστές έχουν εξελιχθεί, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιούν μεγάλες φιάλες προπανίου μαζί με γκαζάκια, ρολόι και μπαρούτι. Τα γκαζάκια πυροδοτούνται προκαλώντας μικρές ζημιές, οι φιάλες όμως παραμένουν άθικτες.

22 Ιουλίου 2009:
Ο πρώτος πιο σύγχρονος μηχανισμός της οργάνωσης βρίσκεται στην είσοδο του προξενείου της Χιλής και έχει τοποθετηθεί στις 3 το μεσημέρι, αφού η αστυνομία δέχεται προειδοποιητικό τηλεφώνημα 10 λεπτά αργότερα. Δύο ρολόγια, οκτώ μπαταρίες, ένας πυροσωλήνας και τρία κιλά μπαρούτι χαρακτηρίζονται μηχανισμός που μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές ζημιές. Ο μηχανισμός απενεργοποιείται από πυροτεχνουργούς και η αστυνομία είναι βέβαιη πως τα μέλη της οργάνωσης έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να κατασκευάσουν βόμβες.

http://2.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/R72sSlIIO6I/AAAAAAAACbI/BBJ_rMxWVqM/s400/katalipsidikigorikossilogosindy4vym6vi.jpg

Η ταυτότητα των Πυρήνων

Πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 2008

Πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βουλευτικά και διπλωματικά γραφεία, αστυνομικά τμήμα και εκκλησίες περιλαμβάνονται στους μέχρι σήμερα στόχους των επιθέσεών τους

Είναι πολυπληθείς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών. Σε μία ενέργεια (επίθεση ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας) συμμετείχαν 30 κουκουλοφόροι

Από απλά γκαζάκια, στην αρχή, αναβάθμισαν τα μέσα που χρησιμοποιούν στις επιθέσεις του με τη χρήση ωρολογιακών μηχανισμών

Προειδοποίησαν με τηλεφωνήματά τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις τελευταίες επιθέσεις

Αναλαμβάνουν την ευθύνη των ενεργειών τους με γραπτά κείμενα που δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org

Τρία δακτυλικά αποτυπώματα, μία τρίχα και ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας είναι τα μόνα στοιχεία που διαθέτουν για τα μέλη τους οι αρχές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να οδηγήσουν σε σύλληψη

http://vlemma.files.wordpress.com/2008/12/molotovanthos.jpg

“Αναρχικούς” βλέπει η ΕΛΑΣ στις ληστείες με βαριοπούλες

“Ληστής είναι το κράτος και οι τράπεζες που έχουν όλο το κεφάλαιο”. Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε από μέλη της ομάδας των “ληστών με τις βαριοπούλες”, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει τρία χτυπήματα στη Βόρεια Ελλάδα, με λεία που πλησιάζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η δράση των συγκεκριμένων ληστών τραπεζών παραπέμπει ευθέως σε κύκλους αντιεξουσιαστών που έχουν περάσει στο κοινό έγκλημα, όπως υποστηρίζουν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ληστείες τέτοιου τύπου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι δράστες εισβάλλουν στα υποκαταστήματα τραπεζών, αφού πρώτα κλείσουν για το κοινό, σπάζουν με βαριοπούλες τις γυάλινες κεντρικές εισόδους και αρπάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ανοιχτά εκείνη την ώρα χρηματοκιβώτια, λόγω της καταμέτρησης που γίνεται. Αρκετές περιπτώσεις τέτοιων ληστειών έχουν καταγραφεί στην Αθήνα και γι’ αυτό αξιωματικοί της αστυνομίας που ερευνούν τις υποθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμούν πως αρκετοί από τους δράστες προέρχονται από την πρωτεύουσα και επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη μόνο γι’ αυτόν το λόγο.

- Η πρώτη ληστεία τέτοιου τύπου στη Θεσσαλονίκη ήταν θεαματική και έγινε στις 16 Μαρτίου λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πολίχνης. Τρεις που φορούσαν κράνη στάθμευσαν τις δύο μηχανές τους έξω από το υποκατάστημα στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη, ο ένας έσπασε με βαριοπούλα τη γυάλινη είσοδο και οι άλλοι δύο άρπαξαν τα χρήματα. Λεία 130.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη ληστεία οι δράστες έδειξαν το αντιεξουσιαστικό προφίλ τους από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν. “Θεωρούμε πως ανήκουν στον αναρχικό χώρο, αλλά έχουν πλέον ισχυρές διασυνδέσεις στους κύκλους των ποινικών”, τόνισε μιλώντας στη “ΜτΚ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που ενημερώνεται για τη δράση των συγκεκριμένων ληστών.

Η πρώτη ληστεία σήμανε συναγερμό στις διωκτικές αρχές, αλλά παρ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την εποπτεία του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν είχαν αποτελέσματα στις έρευνές τους. Σχετικά έχει ενημερωθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, χωρίς επίσης να προκύψει κάτι από την πλευρά της.


ΓΕΜΙΣΑΝ ΣΑΚΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Το δεύτερο χτύπημα της ίδιας ομάδας ήταν ακόμη πιο θεαματικό. Το μεσημέρι της 20ής Μαΐου τέσσερις ένοπλοι σταματούν με δίκυκλα μεγάλου κυβισμού έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Λαγκαδά, στη Σταυρούπολη. Αδιαφορώντας για τον κυκλοφοριακό φόρτο του δρόμου εκείνη την ώρα, οι τρεις εισβάλλουν στην Τράπεζα, αφού πρώτα σπάζουν με βαριοπούλες τη γυάλινη είσοδο. Λεία 640.000 ευρώ. Ήταν από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν αφαιρεθεί σε ληστείες, καθώς οι δράστες βρήκαν ανοιχτό το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως δεν πήραν και άλλα χρήματα, επειδή δεν είχαν άλλους σάκους να τα τοποθετήσουν!

Στην περίπτωση αυτή, οι “ληστές με τις βαριοπούλες”, επιχείρησαν να παραπλανήσουν με τη φρασεολογία τους και χρησιμοποίησαν ρωσικές λέξεις, απευθυνόμενοι στους υπαλλήλους του υποκαταστήματος. Ωστόσο, την ώρα εκείνη στην Τράπεζα ήταν κάποιοι ρωσομαθείς, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως οι δράστες δεν είχαν σχέση με τη Ρωσία και δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα.

- Την ώρα που εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, η ομάδα μεταφέρεται και χτυπάει στην Καβάλα, στις 10 Ιουνίου, πάλι με τον ίδιο τρόπο. Τρία άτομα, εισβάλουν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στις 3 το μεσημέρι, αφού πρώτα σπάζουν τη γυάλινη πόρτα του. Λεία 60.000 ευρώ.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως ήδη οι διωκτικές αρχές που ερευνούν τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν βεβαιωθεί ότι οι δράστες προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως και ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα, με διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά. Παρ’ όλα αυτά, τα βίντεο των τραπεζών, που κατέγραψαν τις ληστείες, δεν ταυτοποιήθηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα, για να εντοπιστούν και να συλληφθούν.

http://www.antinews.gr/blogimages/38ew6.jpg

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Της Φανής Χαρίση

Η μυστική συνάντηση, την Πέμπτη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, του διοικητού της ΕΥΠ Δ. Παπαγγελόπουλου και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρα είχε να κάνει με την ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά τη δράση των αντιεξουσιαστών, που ξεκινά από τις χαοτικές πορείες και τις μολότοφ, και φτάνει έως τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ειδικά, και ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως, οι τρεις άνδρες ανησυχούν καθώς τελευταία οι αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη έχουν επιδείξει σειρά χτυπημάτων, ενώ την ίδια ώρα η αντιτρομοκρατική βαδίζει στα τυφλά, αδύναμη μέχρι στιγμής να εκμεταλλευτεί ευρήματα κ.ά., και να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Η προκήρυξη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" είχε ιδιαίτερα απειλητικό χαρακτήρα εναντίον δικαστών και αστυνομικών. Και μπορεί τις τελευταίες μέρες να δείχνουν ότι τελούν εν αδεία, όμως στα υψηλά κλιμάκια των διωκτικών αρχών θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΘ θα είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά. Ζητήθηκε εντονότατη κινητοποίηση αντιτρομοκρατικής και κρατικής ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά οι δύο πόλεις λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αντιεξουσιαστών, οι οποίοι καταφέρουν χτυπήματα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ

http://meneksedia.pblogs.gr/files/33586-p---_on_anarchists.jpg

«Πόλεμος» Bουλγάρων με τα Σκόπια

http://4.bp.blogspot.com/_G7jScX2jbO8/R--XIRC5-kI/AAAAAAAAAK8/OSKWmVITNQk/s320/FYROM.bmp

«Κόκκινο πανί» έγινε για τα Σκόπια ο νέος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για τους Βούλγαρους της Διασποράς Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολέμιους του «μακεδονισμού» της ΠΓΔΜ. Ο Ντιμιτρόφ υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα Δέκα Ψέματα του Μακεδονισμού», το οποίο αναφέρεται στις ιστορικές αναλήθειες που προβάλλει η ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια αντιμετώπισαν με εμφανή σκεπτικισμό την πρόσφατη εκλογή του νέου συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» το 1991, αλλά αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», υποστηρίζοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι υποσύνολα του βουλγαρικού έθνους και της βουλγαρικής γλώσσας.

Η επιλογή του Μπ. Μπορίσοφ να υπουργοποιήσει τον ιστορικό Μπ. Ντιμιτρόφ αλλά και να του προσφέρει προσωπική στήριξη όταν κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας την περίοδο του κομμουνισμού σχολιάστηκε από τους γείτονές του: «Δεν έχει την πρόθεση να ελαφρύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών» έγραψε η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει στο άρθρο της τον Μπ. Ντιμιτρόφ ως έναν από τους «μεγαλύτερους κατήγορους του μακεδονικού έθνους». Αλλη σκοπιανή εφημερίδα, η «Βρέμιε», χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γράφοντας ότι η υπουργοποίηση Ντιμιτρόφ ανέστησε τον βουλγαρικό φασισμό.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντονης καχυποψίας από τα Σκόπια και με προδιαγεγραμμένη για πολλούς την αλλαγή στάσης της Σόφιας απέναντι στην ΠΓΔΜ, μετά την εκλογή του Μπορίσοφ, η πρώτη κρίση στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων εκδηλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ορκωμοσία της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.

H 23χρονη Σπάρσκα Μίτρεβα, από την περιοχή της Γευγελής κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση και κλείσθηκε στη φυλακή για διαφορά που είχε με τον σύζυγό της, με τον οποίο είναι σε διάσταση. Η κατηγορία ήταν ότι εμπόδιζε τον τελευταίο να βλέπει το μόλις 2 χρόνων παιδί τους, το οποίο οι αρχές αποφάσισαν να φιλοξενηθεί σε ίδρυμα. Η καταδίκη και ο εγκλεισμός στη φυλακή της Μίτρεβα για μια ενδοοικογενειακή διαφορά θεωρήθηκε ως μεθόδευση των αρχών της ΠΓΔΜ επειδή η 23χρονη, αν και πολίτης της ΠΓΔΜ, έχει πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Κάτι που έχει γίνει από δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα των Βουλγάρων περί βουλγαρικής προέλευσης των σλαβόφωνων κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το θέμα πολύ γρήγορα οδήγησε σε ανοικτή αντιπαράθεση των δύο χωρών.

http://1.bp.blogspot.com/_kVQx2X70lTo/SIPHCshpVSI/AAAAAAAACXg/gQwSQTJ76Ck/s400/Bulgaria-SanStefano.jpg

«Πρέπει να μάθουν να σέβονται τους κανόνες της EE»

Ενδεικτικο του κλίματος που επικρατεί είναι ότι την περασμένη Τρίτη κλήθηκε στο βουλγαρικό ΥΠΕΞ η επιτετραμμένη της ΠΓΔΜ και της υποβλήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε με έντονο τρόπο να βάλει τη νέα του ατζέντα σχετικά με την ΠΓΔΜ.

«Βούλγαροι πολίτες ή "Μακεδόνες" πολίτες με βουλγαρική συνείδηση υφίστανται διοικητικές, αστυνομικές και άλλες πιέσεις, λόγω της συνείδησής τους» αναφέρονταν στο διάβημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ διατυπωνόταν η προειδοποίηση πως η στάση της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την πρακτική της τελευταίας στα παραπάνω ζητήματα.

Η θέση αυτή, που ποτέ δεν είχε διατυπωθεί ανοικτά με τόσο έντονο τρόπο από τη Σόφια, προκάλεσε προβληματισμό στα Σκόπια, ενώ το θέμα έγινε πρώτο με καθυστέρηση μίας μέρας σε αρκετές εφημερίδες. «Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξή μας στην Ε.Ε.» έγραψαν στο πρώτο θέμα τους οι εφημερίδες «Βρέμιε» και «Βέτσερ», ενώ ανάλογα ήταν τα δημοσιεύματα στις πρώτες σελίδες και των άλλων εφημερίδων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε να δηλώσει με νόημα ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τους πολίτες που έχουν βουλγαρική συνείδηση και ζουν στο εξωτερικό, ενώ για τα Σκόπια είπε πως «είναι καλύτερα να τους μάθουμε να σέβονται τις απαιτήσεις και τους κανόνες της Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα Βούλγαροι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια βουλγαρικά διαβατήρια και βουλγαρική υπηκοότητα έχουν ξεπεράσει τις 32.000, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 50.000. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη Ντέλτσεβο στο ανατολικό μέρος της ΠΓΔΜ, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων έχει πάρει ήδη βουλγαρικά διαβατήρια και πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητα που φέρουν βουλγαρικές πινακίδες.

«Πόλεμος» Bουλγάρων με τα Σκόπια

MΠOZINTAP NTIMITPOΦ

Δίνει 1 εκ. € αν του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο

Τον περασμένο Νοέμβριο η ενέργεια του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Πληροφοριακού Κέντρου στα Σκόπια να παρουσιάσει σε εκδήλωση και να μοιράσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για βουλγαρική προβοκάτσια.

Τα στοιχεία
Συγγραφέας του βιβλίου, στο οποίο φιλοξενούνται άρθρα Βούλγαρων, Σέρβων και άλλων επιστημόνων καθώς και ντοκουμέντα από διάφορες βαλκανικές χώρες, που αμφισβητούν τη λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα και αρνούνται την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» ως διαφορετικού από το βουλγαρικό, είναι ο σημερινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπ. Ντιμιτρόφ. Ο καθηγητής της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κλήμεντος της Οχρίδας στη Σόφια χαρακτηρίζεται από τους Σκοπιανούς ως ο μέγας πολέμιος του «μακεδονισμού» της χώρας τους και είναι αυτός που είχε προσφέρει στους ιστορικούς της ΠΓΔΜ το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ αν του έφερναν έστω ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξη μακεδονικού κράτους ή έθνους την περίοδο του Μεσαίωνα.

«Τα ιστορικά στοιχεία μάς λένε ότι το «μακεδονικό έθνος» δημιουργήθηκε τεχνητά από τους κομμουνιστές το 1944. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα μπορούσε να αναχθεί στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ισχυρίζονται οι ιστορικοί της χώρας. Δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να αισθάνεται ‘Μακεδόνας’, διότι αυτό είναι δικαίωμα προσωπικής επιλογής, αλλά η Ιστορία μάς λέει κάτι άλλο» δηλώνει ο Μπ. Ντιμιτρόφ.

Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο Μπ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει για τους Βούλγαρους στην ΠΓΔΜ, ανάμεσα στα άλλα με την εκτύπωση βιβλίων και εφημερίδων, την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές κ.ά. Μετά την υπόθεση της Μίτρεβα φέρεται να δήλωσε ότι ένας από τους τρεις λόγους που η Βουλγαρία μπορεί να αποσύρει τη στήριξη της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε. είναι η συμπεριφορά της στους Βούλγαρους που κατοικούν σ’ αυτή.

Η Αθήνα παρακολουθεί, αλλά κρατά αποστάσεις

Με ενδιαφέρον αλλά από απόσταση παρακολουθεί η Αθήνα την αντιπαράθεση μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα στα οποία μπορούν να οδηγήσουν οι τυφλοί εθνικισμοί.

Η επιδίωξη της σκοπιανής πλευράς να δημιουργήσει τεχνητή «μακεδονική» ταυτότητα με σαφή, έστω και συμβολική, παραπομπή στο ενιαίο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας δεν στρέφεται μόνον εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Βουλγαρίας, η οποία δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα.

Η κυβερνητική αλλαγή στη Βουλγαρία που ανέδειξε δυνάμεις που φλερτάρουν με τον βουλγαρικό εθνικισμό, ήρθε σε δύσκολη για τη σκοπιανή ηγεσία συγκυρία.

Για τα Σκόπια, η αντιπαράθεση με τη Βουλγαρία δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη καθώς ξαφνικά διαπιστώνουν ότι από τα ανατολικά σύνορα υπάρχει υπαρκτή βουλγαρική απειλή, από τα δυτικά διατηρείται πάντα ζωντανός ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, ενώ και στον Βορρά υπάρχει το απειλητικό αλβανικό ριζοσπαστικοποιημένο στοιχείο της Νότιας Σερβίας.

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό, μια λογική ηγεσία στα Σκόπια θα στρεφόταν προς την Ελλάδα ως το μοναδικό στήριγμα της σταθερότητας και ακεραιότητας της χώρας. Αλλά η παρέα του κ. Γκρούεφσκι δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ηγεσιών.

ΠΗΓΗ

http://img525.imageshack.us/img525/5778/731012bhf1.jpg

Πώς εκλαμβάνουν οι Τούρκοι την ελληνική πολιτική για Κύπρο-Αιγαίο


Επειδή ο κρίσιμος Δεκέμβρης είναι προ των πυλών και επειδή συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, παραθέτουμε σήμερα μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο τουρκικό ινστιτούο διεθνών σχέσεων INAF, στις 13 Αυγούστου του έτους 2000. Κατά την άποψή μας, το κείμενο έχει τη σημασία του, αφού εμπεριέχει τον πυρήνα της τουρκικής γεωπολιτικής άποψης για την Κύπρο και το Αιγαίο.

Και να μην ξεχνάμε, για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τον αντίπαλο, πρέπει να ξέρεις τί σχεδιάζει και πώς σκέπτεται!

Ακολουθεί η μετάφραση από το τουκρικό κείμενο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με τη συμφωνία του Ελσίνκι, που υπογράφηκε το Δεκέμβρη του 1999, ζητήθηκε από την Τουρκία η επίλυση των προβλημάτων της με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισδοχής της στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισδοχής της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν μια στάση παρόμοια με αυτή των Ελλήνων στο θέμα αυτό.

Τι είναι όμως αυτό που επιζητούν από την Τουρκία;

- Να μην αντιδράσει στην επεκτατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην πρόθεσή της να επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 12 ν. μ.
- Να αποχωρήσει από την Κύπρο στην οποία εξασφάλισε την ειρήνη το 1974 και να την εγκαταλείψει στην ελληνική κυριαρχία.


Με αυτό το σχέδιό της η Ελλάδα, εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αποσκοπεί στα εξής:

- Στην περικύκλωση της Τουρκίας από Δυσμάς και από Νότο.
- Στον έλεγχο των θαλάσσιων αξόνων διασύνδεσης της Τουρκίας με τον κόσμο.
- Στην απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τον κόσμο.
- Στη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα τυπικό μεσανατολικό κράτος.


Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν την ελληνική πολιτική επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα ενισχυθούν οι αγώνες που κάνουν για να απομακρύνουν τους Τούρκους από την Ανατολία, η οποία είναι πατρίδα τους από το 900 μ.Χ., και να τους ξαναπετάξουν στις στέπες της Κ. Ασίας, εκεί από όπου ήρθαν.

Για την ενοποίηση της Τουρκίας με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σημαντικό ρόλο παίζει το θαλάσσιο εμπόριο, αφού η Τουρκία είναι χώρα που βρέχεται από θάλασσα από τρεις πλευρές. Τα τρία σημαντικά λιμάνια από τα οποία διεξάγεται το θαλάσσιο εμπόριο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Τουρκίας, είναι η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Μερσίνα.

Ο πολιτικός στόχος της Ε.Ε. και της Ελλάδας είναι ο έλεγχος των βασικών λιμανιών της Τουρκίας αλλά και των ναυτικών οδών που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, και η μετατροπή της Τουρκίας σε κράτος ξηράς, πράγμα που προσπάθησαν άλλωστε να κάνουν και με τη Συνθήκη των Σεβρών.
Η δύση προσπάθησε να πετύχει αυτό το στρατηγικό στόχο με τη συνθήκη των Σεβρών, ενώ τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Μερσίνας καταλήφθηκαν αμέσως μετά την υπογραφή της συνθήκης κατάπαυσης του πυρός του Μούδρου και πριν την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τις μέρες αυτές, που αποτελούν την απαρχή του 21ου αιώνα, παρατηρούμε ότι βήμα-βήμα επανέρχονται τα θέματα που απασχόλησαν την Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ παρατηρούμε επίσης ότι συνεχίζεται αγώνας που δίνεται για 12 ολόκληρους αιώνες.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (INAF)
13 Αυγούστου 2000

ΠΗΓΗ

ΣΟΒΙΝΙΣΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ Β. ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

http://www.e-grammes.gr/maps/epirus.jpg

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ :

"Ως γνωστόν, το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου- μετά τον σκύλο του. Το θέμα, βεβαίως, είναι σε τι είδους βιβλίο αναφερόμαστε. Ειδικά όταν το περιεχόμενό του έχει να κάνει με την ιστορική αλήθεια, η οποία, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη ιστορία με το βίντεο του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενίοτε συναντά εχθρούς, κινδυνεύει από παραχαράκτες και διαστρεβλωτές- από άποψη ή από άγνοια... Οπως κι αν έχει, ανάστατους κατάφερε να κάνει τους δήμους του Νομού Τρικάλων το βιβλίο του κ. Β. Ζιώζια, απόστρατου συνταγματάρχη και προέδρου του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ), με τον τίτλο «Βόρειος Ηπειρος- Χθες, σήμερα, αύριο». Το οποίο καταγγέλλεται από τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Σούλα Μερεντίτη ως «σοβινιστικό και μισαλλόδοξο», έκδοση που επιδιώκει «την προβολή των καταστατικών θέσεων και απόψεων γνωστής εθνικιστικής οργάνωσης».

Δημοκρατία έχουμε, θα πείτε, καθένας έχει δικαίωμα να γράφει και να εκδίδει ό,τι θέλει. Οχι όμως όταν τα έξοδα της έκδοσης καταβάλλει το Δημόσιο. Εν προκειμένω η κυρία Μερεντίτη κατήγγειλε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο ότι το βιβλίο, το οποίο διανέμεται δωρεάν, επιχορηγήθηκε από δήμους του Νομού Τρικάλων, ζητώντας πληροφορίες για το συνολικό ύψος της επιχορήγησης αλλά και για το σκεπτικό των δημάρχων που έβαλαν το χέρι στην τσέπη, καθώς ο συγγραφέας ευχαριστεί επωνύμως ένδεκα από εκείνους. " (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ :

"Η επιχορήγηση όμως ,από δήμους του Ν. Τρικάλων του βιβλίου του Βασιλείου Ζιώζια, συνταγματάρχου ε.α. και προέδρου του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.). με τον τίτλο «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ(ΧΘΕΣ -ΣΗΜΕΡΑ-ΑΥΡΙΟ)», αποτελεί μια άστοχη και ανεπίτρεπτη απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τους παραπάνω σκοπούς και τις αρχές λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν διαπραγματεύεται θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή διεθνώς βραβευθέντος συγγραφέα της περιοχής ή κάποιο σημαντικό έργο που η περιοχή μας πρέπει να διαδώσει. Είναι μια έκδοση με άκρως σοβινιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο και την προβολή των καταστατικών θέσεων και απόψεων γνωστής εθνικιστικής οργάνωσης.

Για το θέμα αυτό σας επισυνάπτω, αντίγραφο της κατάστασης των δήμων που επιχορήγησαν την έκδοση, απόσπασμα της εισαγωγής του βιβλίου με τους σκοπούς της οργάνωσης και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην διαρκή βελτίωση των σχέσεων των δυο λαών και σε ακόμα πιο στενή συνεργασία των χωρών αναγνωρίζοντας και την μεγάλη προσφορά των μεταναστών από την γείτονα χώρα στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εποικοδομητική συνεργασία και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων κατανόησης και καλής γειτονίας σε όλα τα επίπεδα των δυο λαών." (ΟΛΗ ΕΔΩ)

Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ , Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ CHAONIA

http://www.sfeva.gr/dat/19C534B9/image1.jpg

ΣΧΟΛΙΟ : ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟΥ" , ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ..... ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ .....

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ? ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ? ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟ ? ΓΙΑ ΣΦΑΓΕΣ , ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ , ΜΝΗΜΕΣ , ΙΣΤΟΡΙΑ ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΚΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ? ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ? ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΝ" ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ" ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ" ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ" ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ ?

ΤΟ ΠΙΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ ΑΛΛΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ , ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ , ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ ?

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΔΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ , ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ , ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΦΥΣΙΚΑ.

http://1.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/SMZJaSlbipI/AAAAAAAAEfM/fASmoO8Trfs/s400/453px-Stamp_Epirus_1914_1d_infantry.jpg

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΦΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ. (ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ)

ΣΤΗΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ (ΦΤΟΥ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ) ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ .....

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΣ

http://4.bp.blogspot.com/_JUsEfs_Qu2s/Sfyp5Qq8sbI/AAAAAAAAC3c/VSclqhnLXCg/s400/boreios-hpeiros.jpg

ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ "ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

http://www.agrino.org/greeklibrary/projects/cyprus1974/images/invasion/invasion_poster1_350_bg.jpg

Λευκωσία: Μια νέα περίπτωση εν ψυχρώ δολοφονίας Ελληνοκυπρίων από τους Τούρκους έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για τους γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που δολοφονήθηκαν απο τους εισβολείς στη Λάπηθο το 1974.

Την πληροφορία έδωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Βοηθός του Εκπροσώπου της ε/κ πλευράς για τους Αγνοουμένους, Ξενοφών Καλλής. Είπε ότι η ταυτοποίηση των τεσσάρων λειψάνων της οικογένειας έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Η περίπτωση αυτή, ανέφερε, δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο.

Τα παιδάκια ήταν κλινήρεις, πρόσθεσε, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Σε κάποιο στάδιο, ανέφερε ο κ. Καλλής, οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στο σπίτι της οικογένειας στη Λάπηθο στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα επιπρόσθετο δωμάτιο στην οικοδομή εντόπισαν τα λείψανα το 2002. Όταν άρχισε το πρόγραμμα της Διερευνητικής, κατέληξε ο κ. Καλλής, μας τα παρέδωσαν και ταυτοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ

Άγκυρα - Σκόπια: βίοι παράλληλοι;

http://1.bp.blogspot.com/_u0XIriS-d3c/SjAi-hdUSGI/AAAAAAAAHVo/gX9dRiJWWV8/s400/eu-turkey.jpg

Η πολιτική Ιστορία είναι το καθ` εξοχήν εργαλείο ως προς την αξιολόγηση σφαλμάτων και λανθασμένων αποφάσεων. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαία η μελέτη της πολιτικής Ιστορίας πριν την οποιοσδήποτε λήψη σημαντικής πολιτικής απόφασης.

Ας δούμε ένα παραλληλισμό Άγκυρας και Σκοπίων όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «kathimerini». H Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ στις 31 Ιουλίου 1959. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου 1959, είχε προηγηθεί η ελληνική αίτηση.

Η Ελλάδα είναι κράτος–μέλος της ΕΟΚ από το 1981, ενώ η Τουρκία πασχίζει να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή της διαδικασία το 2009, λόγω σωρείας λαθών.
Χρειάστηκαν δέκα γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών προκειμένου να φτάσουν τα δύο μέρη στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 και ακολούθως του «Πρόσθετου Πρωτοκόλλου» του 1970.

Εκτός από την Τελωνειακή Ένωση προβλεπόταν και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων στον ορίζοντα της δεκαετίας του 1990. Το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης, όπως και κύριοι όροι της Συμφωνίας δεν τηρήθηκαν.
Οι πολιτικές παλινωδίες στην Τουρκία με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα ανά δεκαετία, όπως και η εισβολή της στην Κύπρο το 1974 δεν επέτρεψαν τη χάραξη μιας πορείας όμοιας με αυτήν της Ελλάδας.

Λίγο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η Επιτροπή, διαβλέποντας τις προθέσεις της Ελλάδας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κάλεσε την κυβέρνηση συνασπισμού του Ετσεβίτ να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Αυτός όμως αρνήθηκε. Έτσι χάθηκε μια άλλη ευκαιρία για την Άγκυρα.

Ο πειραματισμός της Άγκυρας στα Ιμια το 1996 οδήγησαν την Τουρκία εκτός Ε.Ε. το 1997. Πράγματι, στις 16 Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το «Πρόγραμμα Δράσης 2000», ένα έγγραφο όπου, στο τμήμα που αφορούσε την επόμενη διεύρυνση, εξαιρούσε την Τουρκία.
Με την ένταξη της Κύπρου το 2004, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πάλι κόλλησε, λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει στην ουσία ένα κράτος–μέλος.

Τα Σκόπια κινήθηκαν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που υπέγραψε τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» στις 9/4/2001. Οι διαδικασίες έναρξης του σχετικού διαλόγου είχαν αρχίσει στις 5/4/2000.

Η Συμφωνία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή, με τη συγκατάθεση της Ελλάδας, στις 1/4/2004. Σε όλο το κείμενο της Συμφωνίας χρησιμοποιήθηκε ο όρος FYROM. Η δεύτερη «Συμφωνία» που αφορούσε την Κροατία, τέθηκε σε εφαρμογή στις 1/2/2005.

Η εμμονή των Σκοπίων να μην αποδέχονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Ενδιάμεση Συμφωνία αναφορικά με την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο όνομα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην «τουρκοποίηση» της διαδικασίας ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε.

Έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν προχωρήσουν, κατοχυρώνοντας παράλληλα το όνομα «Μακεδονία». Το ίδιο πίστευαν και οι Τούρκοι το 1980, με υπό κατοχή της μισής Κύπρου. Αν τα Σκόπια ακολουθήσουν τη «στρατηγική της μη ένταξης» της Άγκυρας, θα καταγράψουν απώλειες όπως και η Τουρκία.

Όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας (βλέπε Κύπρο), έτσι και εδώ (βλέπε το όνομα) η ένταξη των Σκοπίων θα τελματώσει. Ως αιτία θα φανεί η Ελλάδα.
Αν τα Σκόπια καθυστερήσουν –πειραματιζόμενα όπως η Άγκυρα χάνοντας τις χρυσές ευκαιρίες των δεκαετιών 1970 και 1980– χώρες όπως η Αλβανία, Σερβία, Βοσνία θα βρεθούν μπροστά τους, ενώ είναι σήμερα αρκετά πίσω τους.

Ουδείς γνωρίζει βέβαια πώς θα συμπεριφερθούν, π.χ. η Αλβανία, και ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από τα Σκόπια όταν ως μέλη της Ε.Ε., αντιμετωπίσουν την ώρα της ένταξης της γείτονος χώρας. Επιπλέον κάθε καθυστέρηση ανοίγει όλο και πιο πολύ το «κουτί της Πανδώρας».

Παρόμοια προβλήματα είναι δυνατόν να αναφύονται –και θα αναφύονται– σε όλο το χρόνο της μη ένταξης των Σκοπίων, λόγω του ονόματος, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα Σκόπια θα ζήσουν, όπως και η Άγκυρα, μιαν ατέρμονη διαδικασία ένταξης.

Η ιστορία δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Η Τουρκία δεν άδραξε τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις της. Το ίδιο φαίνεται να ακολουθούν μέχρι σήμερα και τα Σκόπια.

ΠΗΓΗ