31 Μαρ 2009

Βγήκαν οι μεσήλικες, ψήφισαν οι υπερήλικες, για τη νεολαία της μειονότητας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Προηγείται η πείρα από τα νιάτα όπως φαίνεται, ενώ ικανοποιήθηκαν και οι βουλές του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής που έβαλε το δακτυλάκι του για να πετύχει η συνταγή…
Τα αποτελέσματα δικαίωσαν το «Χ» στην Κυριακάτικη εκλογική διαδικασία για τη νεολαία της μειονότητας
Απαγορεύτηκε στην φωτορεπόρτερ της εφημερίδας να φωτογραφίσει το εκλεκτορικό σώμα και τους παρόντες
Έτσι υπερασπίζονται την διαφάνεια οι κύριοι διοικητικοί σύμβουλοι που έμαθαν να ζουν στο απυρόβλητο και την αφάνεια…

Τελικά επιβεβαιώθηκε πλήρως η εφημερίδα μας στα γραφόμενά της για τις εκλογές -παρωδία της ένωσης νεολαίας της μειονότητας, του καταργημένου συλλόγου «τουρκικής νεολαίας» που έγιναν προσχηματικά όπως τελικά διαπιστώνεται για να εκλεγεί το γνωστό σχήμα. Με ψήφο υπερηλίκων και την απόδοση εμπιστοσύνης στο τιμόνι του συλλόγου των μεσηλίκων, οι «νεολαίοι» απέκτησαν το νέο προεδρείο τους. Εννοείται ότι απαγορεύτηκε η είσοδος και η δημοσιογραφική κάλυψη σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφο του «Χρόνου» των εκλογών, λέγοντας ότι πάρθηκε απόφαση να μην επιτραπεί η φωτογράφηση, προφανώς γιατί ενοχλούσε η καταγραφή και η δύναμη της εικόνα που αποτύπωνε το εκλεκτορικό σώμα της νεολαίας. Το χαρακτηριστικό είναι ότι ο πίνακας με τους εκλεκτούς και τις ιδιότητές τους υπήρχε εξαρχής, ενώ ήδη υποτίθεται η εκλογική διαδικασία ήταν στο φόρτε της από την παρουσία των περίπου 100 ψηφοφόρων, όπου ο Αντνάν Σελήμ πήρε τις 87 ψήφους!

ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΟΤΙΝΑΙΙΚΑ

Έτσι μαθαίνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως η στήριξη ενός μειονοτικού υποψηφίου την επόμενη φορά στην Ξάνθη που θα δραστηριοποιηθεί με το κόμμα της ΝΔ.
-Και όλοι συγκλίνουν στο πρόσωπο του Τζεμήλ Καμπζά που ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το κυβερνών κόμμα, αφού όπως ισχυρίζεται ο Τσετίν Μάντατζη που τελικά δέχθηκε να συμβιβαστεί με τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ μετά τις ατυχείς του δηλώσεις, φρενάρισε το πολιτικό του μέλλον.
-Στην Ροδόπη όμως θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και τον Αχμέτ Χατζηοσμάν για άλλη μία τετραετία όπως ισχυρίζονται ώστε να τα έχουν καλά και με τα δύο κόμματα, αφού το παιχνίδι είναι αμφίρροπο.
-Βέβαια κινήσεις τελευταία κάνει και η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου καθώς και επαφές στην Αθήνα με την σκέψη να δραστηριοποιηθεί για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο.
-Όσο για τον κ. Γκαλήπ που τελευταία αναλίσκεται σε αρχηγικές εμφανίσεις, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει ξανά ο πολιτικός στίβος, αλλά ο ρόλος που έχει επωμισθεί από την ΠΕΚΕΜ για την ίδρυση μειονοτικών ιδρυμάτων. Θα λειτουργήσει δηλαδή ως επίτιμος.
-Και βέβαια αστάθμητος παράγοντας που περιμένει να δραστηριοποιηθεί αυτή την φορά στις εκλογές είναι και ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζήογλου. Μάλλον συνωστισμός στελεχών επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ προς το παρόν.

http://www.xronos.gr

Στην Έδεσσα δημιουργήθηκε Σκοπιανός Σύλλογος με την ονομασία .....

...... "Επιμορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση της Έδεσσας" με σκοπό λέει την διάδωση του Πολιτισμού και της Ιστορίας.!!!

Ιδού πως έχει η ανακοίνωση και η οποία κάνει το γύρο στα Σκοπιανά φόρουμ:
Educative and Cultural Movement of Edessa (Voden)

It is with great honor that I announce the formation of a new Non Governmental Organization (NGO), the “Educative and Cultural Movement of Edessa”. The association was officially registered in Voden, Aegean Macedonia, on February 11, 2009 and is a non-profit association. The statute consists of five individuals who are dedicated to promoting the needs of Education and Cultural activities in Aegean Macedonia.

The objectives and activities are two fold, the first objective is teach the Macedonian Language and History. The association is pleased to announce that starting this summer (for two months) classes will be available in Voden and the surrounding Villages. For the first time local Macedonians will have an opportunity to read and write in their Macedonian mother tongue. Further plans are in the works to expand the classes to the Lerin and Kostur regions.

The second objective is to promote Cultural and Traditional activities throughout Aegean Macedonia and develop relations with the people in the Republic of Macedonia and the Macedonian minorities that live in many Balkan States and the Diaspora. The association will use every opportunity to promote our rich and vibrant Macedonian Culture through music, songs and dance. Lastly, and I wish to make this clear, this new NGO has no political affiliation or motive with any other political organization in Aegean Macedonia or any political organization in the Diaspora.

Best wishes,
Jim Daikos
Ρε σεις Εδεσσαίοι τι γίνεται εκεί ?
Πέντε(5) όλο και όλο Σκοπιανοί ανοίγουν κερκόπορτες στο όνομα του πολιτισμού ?
Και ποιανού πολιτισμού ?
Της διδασκαλίας της Τιτοικής γλώσσας, την ιστορίας του ψευδομακεδονισμού και για "Αιγαιακή Μακεδονία" όπως και Σλαβικές ονομασίες στην Μακεδονία ?
Δηλαδή ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ της FYROM.

UPDATE(17:00)

Σχετικές πληροφορίες ανέβασε και το blog "Το Μακεδονικό Ζήτημα Σήμερα" με τον τίτλο....... Οι Σκοπιανοί ανοίγουν ΣΧΟΛΕΙΟ στην Έδεσσα.Η ΝΑΤΣΟΥΛΙΔΟΥ καθηγήτρια!

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/

ΠΑΕΙ ΤΟ .... ΚΟΡΜΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΕΕΕΕΕΣ , ΣΗΚΩΣΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΦΑΛΑΓΓΙ

Επέτειος τής Ελληνικής Γενοκτονίας, που θα πραγματοποιηθεί απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη την Δευτέρα, 6 του Απριλίου 2009, 12 -2 ΜΜ


Επικοινωνία: Ιωάννης Φιντανάκης τηλ. 1-973-464-0211


Νέα Υόρκη- Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θρακιωτών έχει ορίσει την 6η Απριλίου σαν Διεθνή Ημέρα Μνήμης τής Ελληνικής Γενοκτονίας τής Ανατολικής Θράκης. Το Δεκέμβρη τού 2007, ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Γενοκτονία (IAGS) ανεγνώρισε αυτή τη Γενοκτονία δηλώνοντας:
«ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ που είναι η πεποίθηση του Διεθνούς Συνδέσμου Γενοκτονίας, ότι η εκστρατεία τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τών χριστιανικών μειονοτήτων, μεταξύ 1914 και 1923, συνιστούσε μια γενοκτονία κατά τών Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Ελλήνων τής Ανατολίας. Περαιτέρω να γίνει κατανοητό, το ότι ο εν λόγω Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση τής Τουρκίας να αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες κατά αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία, και να λάβει άμεσα και ουσιαστικά βήματα προς την αποκατάσταση.»

Οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην Επέτειο τής Ελληνικής Γενοκτονίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ράλφ Μπάντς (Ανατολικά τής 1ης Λεωφόρου, μεταξύ 42 και 43 δρόμους) την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 12 – 2 μμ.
Ωργανώνεται από την Παν-Θρακική Ένωση Αμερικής «ΟΡΦΕΥΣ», τον Φιλανθρωπικό Ελληνοαμερικανικό Οργανισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αμερικής (HLA), έναν πατριωτικό Ελληνικό οργανισμό.

Το θέμα της Επετείου είναι «Σταματήστε τόν Κύκλο Άρνησης το 2009».
Οι Ελληνο-Αμερικανοί και οι υποστηρικτές τους, θα συγκεντρωθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Ελλήνων που αφανίσθηκαν από την νεοσύστατη κυβέρνηση των Νεοτούρκων τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την Εθνικιστική κυβέρνηση τής μοντέρνας Τουρκίας, καθοδηγούμενη από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε όλη την ιστορική Θράκη, μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη (που τώρα οι Τούρκοι ονομάζουν Ιστανμπούλ), την Ανατολική Θράκη, και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.
Κατά τήν διάρκεια τής Επετείου θα εορτασθεί η επιβίωση τής Ελληνικής φυλής, η πλούσια κληρονομιά της και τη συμβολή της στον πολιτισμό. Ο Ιωάννης Φιντανάκης, ο Πρόεδρος τής Παν-Θρακικής Ένωσης τής Αμερικής «ΟΡΦΕΥΣ», θα προεδρεύσει τών εκδηλώσεων.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην Επέτειο θα είναι επιζήσαντες τής Ελληνικής Γενοκτονίας μετά τών οικογενειών τους, ηγέτες κοινοτήτων, αλλά και ηγέτες από την ανθρωπιστική, πολιτισμική και εκπαιδευτική κοινότητα. Διακεκριμένοι ομιλητές θα είναι, ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών της Γενοκτονίας, (IAGS) και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία τών Ανθρώπων. Είναι επίσης συγγραφεύς πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων τών "Η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας για την Θράκη».
Ο Θεοχάρης Κεκής, μέλος τού Ελληνικού Ποντιακού Σωματείου "Παναγία Σουμελά" τής Βοστώνης, θα παρουσιάσει τα πρώτα επιστημονικά πορίσματα μιας έρευνας, με τίτλο «1955 Διωγμός και 1964 Απελάσεις τών Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, και Μερικές Παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού μου προς την Τουρκία και τον Πόντο το 2008».

Άλλοι ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Μολοχίδης, Γενικός Γραμματεύς τής Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και η Καρίν Βιραζιά, Γενική Διευθύντρια τής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής τής Αμερικής (ANCA), στην Ανατολική Περιφέρεια. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός οργανισμός τών Αρμενίων στην Αμερική.
Ο Τζιοβάννι Ντι Νάπολι, στην παρουσίαση τού Νουόβο Πάτρια Μεριντιονάλε (Νέα Νότια Πατρίδα), θα παράσχει μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά στις Τουρκικές σφαγές και στις απαγωγές γυναικών και παιδιών που έγιναν από τους Τούρκους στη Νότιο Ιταλία.
Η Σοφία Γεωργίου, τού Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσινκτον Χάϊτς, θα μιλήσει για την εμπειρία της ως επιζήσασα τής Ελληνικής Γενοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, και θα είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, για να παράσχει άμεση μαρτυρία τών εμπειριών της και τής προσφυγιάς της από εκεί κει πέρα.
Οι επώδυνες επιπτώσεις τής τρομερής και φρικτής μαζικής καταστροφής, που σαν μάρτυρες έζησαν, είναι καταλυτικές στην παγκόσμια ιστορία.

Η Παν-Θρακική Ένωση Αμερικής «ΟΡΦΕΥΣ» είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο:
http://panthracian.blogspot.com

Περισσότερες πληροφορίες τής Θρακικής Γενοκτονίας και ενημερώσεις για την εκδήλωση ευρίσκονται στούς κάτωθι διαδικτυακούς συνδέσμους:
www.ThracianGenocide.org

Συμμετέχετε στην ομάδα τού Φέϊς Μπούκ:
http://www.facebook.com

Παρακαλείσθε, όπως διανείμετε ευρέως το διαφημιστικό Βίντεο "Σταματείστε τον Κύκλο τής Άρνησης 2009»

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Περίλαμπρο ανάκτορο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλύπτεται στην Πέλλα


Το μεγαλύτερο ανάκτορο της Μακεδονίας, στην αρχαία Πέλλα, εμβαδού 70 στρεμμάτων, όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος «είδαν» οι αρχαιολόγοι ύστερα από μια τριετία ανασκαφών
Χώροι συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα (αναλόγων διαστάσεων και τεχνικής με αυτές που έχουν εντοπισθεί στην Αρχαία Ολυμπία), λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνέθεταν το περίλαμπρο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας, το μεγαλύτερο της αρχαίας Μακεδονίας.

Το συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων ανάκτορο αποκαλύπτεται την τελευταία τριετία (οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν το 1957) στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, δυτικά του σημερινού χωριού και βόρεια του σημείου όπου βρίσκεται το νεοανεγερθέν Μουσείο Πέλλας.

Το ανάκτορο (μήκους 400 μ. και πρόσοψης 160 μ.!) εντοπίζεται στον κεντρικό από τους τρεις λόφους που «περιβάλλουν» το βόρειο τμήμα της πόλης, συνολικού πλάτους (από τα ανατολικά έως τα δυτικά) 1.300 μέτρων. Το μήκος της πόλης από τα νότια έως τα βόρεια, όπου βρίσκονταν οι τρεις λόφοι, έφτανε τα τρία χιλιόμετρα.

Στο εσωτερικό του ανακτόρου οι ανασκαφείς εντόπισαν χώρους δείπνων και συμποσίων, και γύρω από την ενσωματωμένη στο κτίριο παλαίστρα ελαιοθέσια (χώροι όπου οι εκπαιδευόμενοι νεαροί βασιλόπαιδες άλειφαν με λάδι τα σώματά τους προετοιμαζόμενοι για αθλοπαιδιές). Μέρος του κτιριακού συγκροτήματος λειτουργούσε ουσιαστικά ως... σχολή ευελπίδων για αριστοκράτες. Εκεί οι βασιλόπαιδες (με προεξάρχοντα τον Αλέξανδρο) και οι νέοι ηλικίας 14-18 ετών, γόνοι των αυλικών και των στρατιωτικών, εκπαιδεύονταν αθλητικά, πνευματικά και στρατιωτικά ώστε να στελεχώσουν ως αξιωματούχοι το στρατοκρατικό σύστημα της εποχής.

Ο πυρήνας του κτιρίου των ανακτόρων χρονολογείται στα πρώιμα χρόνια, όπως και ολόκληρη η πόλη της Πέλλας η οποία ιδρύθηκε α πό τον Αρχέλαο Α΄ (413-399 π.Χ.) για να γίνει η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου αντί των Αιγών.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο ανάκτορο στον μακεδονικό χώρο» λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου, ανασκαφέας της ευρύτερης περιοχής την τελευταία 25ετία, που μετέχει στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, με εισήγηση υπό τον τίτλο «Πέλλης βασίλειον».

Η πολύχρονη ανασκαφή στον χώρο του ανακτόρου έφερε στο φως, εκτός των οικοδομικών λειψάνων, εκατοντάδες ασημένια και χάλκινα νομίσματα με τις μορφές του Φιλίππου Β΄, προγενέστερων και μεταγενέστερων βασιλέων.

http://www.tanea.gr

ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ - ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ?




http://www.defencenet.gr

Οι πλούσιοι Έλληνες μένουν στο… νότο

Στο σύνολο της χώρας κατά το 2007 το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ ανήλθε σε 20.386 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2006, έναντι αύξησης 7,4% που είχε σημειωθεί στο προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2005

Φτωχός… συγγενής είναι η Βόρεια Ελλάδα μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με τους πλουσιότερους Έλληνες να ζουν στην Αττική, κατέχοντας υπερδιπλάσια εισοδήματα σε σχέση με τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Ειδικότερα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στην Αττική διαμορφώθηκε το 2007 σε 28.046 ευρώ, υψηλότερο κατά 115,58% σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (13.009 ευρώ), κατά 72,36% σε σχέση με την Κεντρική Μακεδονία (16.271 ευρώ) και κατά 71,1% σε σύγκριση με τη Δυτική Μακεδονία (16.391 ευρώ).

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά την περιφέρεια Αττικής καταγράφεται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ αντιθέτως το χαμηλότερο εμφανίζεται στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Αναφορικά με τους ρυθμούς μεταβολής σε σχέση με το 2006, τους υψηλότερους παρουσιάζουν οι περιφέρειες της Κρήτης (8,5%), του Νοτίου Αιγαίου (8,2%) και του Βορείου Αιγαίου (7,6%), ενώ οι χαμηλότεροι καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα (4,7%), την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (5,2%) και τη Δυτική Ελλάδα (5,3%).
Στο σύνολο της χώρας κατά το 2007 το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ ανήλθε σε 20.386 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2006, έναντι αύξησης 7,4% που είχε σημειωθεί στο προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2005.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παράγεται κυρίως στην περιφέρεια της Αττικής (49,7%), ενώ ακολουθεί με σημαντική διαφορά η Κεντρική Μακεδονία (13,8%). Τη μικρότερη συμβολή στο ΑΕΠ έχουν το Βόρειο Αιγαίο (1,3%), τα Ιόνια Νησιά (1,6%) και η Δυτική Μακεδονία (2,1%). Η συμμετοχή των περιφερειών στο ΑΕΠ έχει παραμείνει σχετικά σταθερή στις περισσότερες περιφέρειες κατά τη διάρκεια των ετών 2005-2007.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σε ό,τι αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), σημειώθηκε μείωση στον πρωτογενή τομέα στο σύνολο της χώρας το 2007 κατά 0,2%. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση οι περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Η ΑΠΑ του δευτερογενούς τομέα παρουσίασε αύξηση στο σύνολο της χώρας κατά 3,6%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος στον τριτογενή τομέα, όπου η ΑΠΑ αυξήθηκε στο σύνολο της χώρας κατά 8,1%, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η περιφέρεια της Κρήτης.
Στο σύνολο της χώρας η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 6,8%, με τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση να παρουσιάζουν οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ενώ τη μικρότερη οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, στον πρωτογενή τομέα, του οποίου η συμμετοχή μειώθηκε από 4,0% το 2006 σε 3,8% το 2007, το μεγαλύτερο μερίδιο το 2007 κατέχει η Κεντρική Μακεδονία με 19,1%, η Θεσσαλία με 11,1% και η Δυτική Ελλάδα με 10,9%. Στο δευτερογενή τομέα, όπου σημειώθηκε μείωση της συμμετοχής στο σύνολο της ΑΠΑ από 21% σε 20,3%, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 31% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 18%. Ο τριτογενής τομέας, που συγκριτικά είναι ο μεγαλύτερος (75,9% του συνόλου), παρουσίασε αύξηση στη συμμετοχή του στην ΑΠΑ σε σχέση με το 2006, ενώ οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας κατέχουν το 56,9% και 12,4% της συνολικής ΑΠΑ του τομέα.

http://www.makthes.gr