25 Ιουν 2009

Μπόνους αποχώρησης και με πληρωμένα εισιτήρια για τους λαθρομετανάστες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisplcWu1jnAaxbOJIu1XLnoJBxhW_L5yvs1H2_7g3SyEiXyYfpb9ONvSM3iZl_UNW9wASE545e6-RdvCE-420jFYKn2wlErl8WzeWpBYmkcoiMJ6CkxKK_LBtgwP3CLKSHcb6SDNiPsBbr/s400/lathrometanastes.jpg

Μπόνους αποχώρησης 1.000 ευρώ θα μοιράζει η ΕΛ.ΑΣ
σε όσους λαθρομετανάστες θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς προηγουμένως να έχουν
συλληφθεί. Το πρόγραμμα της εθελοντικής αποχώρησης από τη χώρα θα περιλαμβάνει επίσης δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο από την Αθήνα προς τη χώρα των λαθρομεταναστών, ενώ από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε πρώτη φάση θα διατεθούν 600.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θα διεξαχθεί διαγωνισμός μεταξύ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στις οποίες και θα ανατεθεί η προώθηση της πρωτοβουλίας. Ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο και στη συνέχεια η ΜΚΟ θα αναλάβει να διαφημίσει την πρωτοβουλία και να βρει τους εθελοντές λαθρομετανάστες.

Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, φιλοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. είναι μερικές εκατοντάδες λαθρομεταναστών να θελήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, έχοντας εξασφαλίσει ένα μικρό εισόδημα, αντί για να κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα σε περίπτωση που συλληφθούν.

«Η ΜΚΟ που θα αναλάβει την προώθηση του προγράμματος θα πάει στα μέρη όπου βρίσκονται οι λαθρομετανάστες και θα εξηγεί πως μπορούν να επιστρέψουν την πατρίδα τους δωρεάν και με 1.000 (ίσως και 1.500) ευρώ στην τσέπη, χρήματα που ισοδυναμούν με τα έσοδα ενός χρόνου για πολλούς από αυτούς. Όποιος δεχθεί, θα επιστρέφει άμεσα χωρίς καμία εις βάρος του συνέπεια». Εάν η πρώτη φάση του σχεδίου κριθεί επιτυχημένη, τότε είναι σίγουρο πως η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίζει να δελεάζει με τον τρόπο αυτό τους λαθρομετανάστες. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο θα απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης ασύλου. «Σήμερα η εξέταση μιας αίτησης ασύλου μπορεί να χρειαστεί μέχρι 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Με το νέο σύστημα η ευθύνη μετατίθεται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ο χρόνος ολοκλήρωσης δεν θα ξεπερνά επ΄ ουδενί τους 6 μήνες», τονίζει κατηγορηματικά παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.

Αδιαχώρητο στα κρατητήρια μετά τις «σκούπες»

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ βρίσκεται η κατασκευή των δύο πρώτων χώρων κράτησης στο πρώην στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα και στην έκταση που παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Ασπρόπυργο. Αντίθετα πρόβλημα προέκυψε με τα 2 στρατόπεδα που αναζητάει η ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, με τους αξιωματικούς να απορρίπτουν τελικά τη λύση στρατοπέδου στον Νομό Σερρών, που πρόσφατα εγκαταλείφθηκε από τον στρατό. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης πάντως προεξοφλεί πως οι απαραίτητες εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. πιέζουν για επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Η κατάσταση στα κρατητήρια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν συλληφθεί από τις επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έχουν γεμίσει τα κρατητήρια στην Αθήνα και τους στέλνουμε πλέον στην επαρχία», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

SΟS από τους αστυνομικούς

Τις τελευταίες 10 ημέρες αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί στις «σκούπες» έχουν μεταφερθεί άρον άρον όπου υπάρχει κενό σε αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, από την Ορεστιάδα μέχρι το Αγρίνιο. Οι αστυνομικοί όμως με επιστολές που έχουν κοινοποιήσει στους κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη, καταγγέλλουν πως η αποθήκευση μέχρι νεωτέρας των λαθρομεταναστών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την προσωπική υγιεινή των κρατουμένων, ενώ δεν υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό για τη φύλαξή τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεχιστεί και ο διάλογος που έχει αρχίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, για θέματα ασφάλειας.

ΠΗΓΗ

Συμφωνίες επανεισδοχής συνάπτει η Ε.Ε.

http://static.howstuffworks.com/gif/immigration-9.jpg

Κομιστής αισιόδοξων ειδήσεων αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, ο οποίος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα τα κέντρα κράτησης παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών στη Σάμο και στον Κυπρίνο μαζί με τον υπ. Εσωτερικών καθηγητή κ. Πρ. Παυλόπουλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε. Ε. και Πακιστάν, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Νιγηρίας και Μπανγκλαντές για να επιστρέφονται παράνομα εισερχόμενοι στην Ε. Ε. πολίτες τους. Οι επί χρόνια αντιρρήσεις του Μπανγκλαντές να τους δεχθεί πίσω έχουν καμφθεί, ενώ μοχλό πίεσης για τις επιστροφές στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν αποτελεί η παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στα εδάφη τους.

Η προετοιμασία σύναψης των συμφωνιών αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του Λουξεμβούργου στις αρχές του μήνα. Είχε προηγηθεί στα μέσα Ιανουαρίου η τετραμερής διάσκεψη της Ρώμης των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ύστερα από έντονες προσπάθειες και πρωτοβουλία του κ. Παυλόπουλου.

Τότε είχε αποφασιστεί ότι κύρια στοιχεία της πολιτικής των τεσσάρων κρατών θα είναι η προβολή στις χώρες προέλευσης των κινδύνων παράνομης μετανάστευσης, οι συμφωνίες επανεισδοχής, η δημιουργία εθνικών γραφείων Frontex και η ίδρυση Ευρωπαϊκού Υποστηρικτικού Γραφείου Ασύλου στην Αθήνα. Και τι καλύτερη απόδειξη των κινδύνων μετάβασης στην Ε. Ε. χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα από την επιστροφή Πακιστανών και Αφγανών στις χώρες τους.

Ηδη οι πρώτες πιεστικές προσπάθειες της Ελλάδας είχαν αποτέλεσμα την επιστροφή 55 Πακιστανών και προχθές 25 Αφγανών. Εν τω μεταξύ, με τη στήριξη μόνο του ΛΑΟΣ, από πλευράς της αντιπολίτευσης, ανεμένετο να ψηφιστεί χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών και γενικότερα για τους αλλοδαπούς και το πλαίσιο των κριτηρίων για την απέλασή τους.

ΠΗΓΗ

Ανησυχούν οι πολίτες για την αύξηση της εγκληματικότητας

Ιδιαίτερα ανήσυχοι από την αύξηση της εγκληματικότητας είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επισημαίνει η έρευνα,

σχεδόν οκτώ στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πέντε στους δέκα βλέπουν την εγκληματική δραστηριότητα να αυξάνεται στη γειτονιά τους.

Ακόμη, τέσσερις στους δέκα αισθάνονται καθόλου ή λίγο ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πάνω από το 40% νοιώθει λίγο ή καθόλου ασφαλές, όταν περπατά το βράδυ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το αίσθημα της ανασφάλειας είναι διάχυτο,

καθώς μόνο οι μισοί εκ των ερωτηθέντων δηλώνουν αρκετά ή πολύ ασφαλείς στο σπίτι τους, ενώ μόλις το 13% νοιώθει ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας.

Σχεδόν ένας στους πολίτες δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποια ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για την άνοδο της οποίας, το 50% κρίνει υπεύθυνα τα ναρκωτικά.

Επίσης, έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η τηλεόραση ευθύνεται για την άνοδο του εγκλήματος, ενώ σχεδόν επτά στους 10 κρίνει ότι η έλλειψη κοινωνικών αξιών πυροδοτεί το έγκλημα, αλλά και ότι για την αύξησή του ευθύνονται οι αλλοδαποί.

Διχασμένοι ως προς τη χρήση καμερών παρουσιάζονται οι έλληνες.

Το 40% σημειώνει ότι η χρήση τους ότι δεν θα βοηθούσε στην ανάσχεση του εγκλήματος, ενώ το 45% πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Ένας στους δύο λέει «ναι» στην ενεργοποίηση των ανενεργών καμερών, όμως άλλοι τόσοι θεωρούν αρνητικό το μέτρο της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων, με το 60% να σημειώνει ότι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των email και των συνδιαλέξεων συνιστά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Επιπροσθέτως, τρεις στους δέκα πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αστυνομία, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συνεργασία με την ΕΛΑΣ μπορεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι η ΕΛΑΣ πρέπει να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, ενώ τρεις στους δέκα θέλουν ταχύτερη ανταπόκριση εκ μέρους της, σε κάθε κλήση τους. Ακόμη, το 65% υποστηρίζει ότι η αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε έλληνες και ξένους.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής του πανεπιστημίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή, κ. Επ. Πανά.

ΠΗΓΗ

Την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα ζητά η Γερουσία της Αυστραλίας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwIGkGHTrZrwn1PyYcelQX-Oj0KT0MgMhfTdOFgt6q7NUhj6j1Yvx19Op-UQ_yib2k9fOzDk0YB_F65R9BgGDUD7kC34buPk2xegpio4tQugcqZziHdjIdYUs1NHE40RSKweg4NYO7xnk/s320/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF.jpg

Εισήγηση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Αυστραλίας. Η εισήγηση έγινε από τον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων κ. Μπομπ Μπράουν.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των Πρασίνων κάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό κ. Κέβιν Ραντ να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση της εισήγησης του κ. Μπράουν στη Γερουσία την Τετάρτη, ο ανεξάρτητος, ελληνικής καταγωγής, γερουσιαστής κ. Νίκος Ξενοφών πρότεινε να αντικατασταθεί η φράση «Ελγίνεια Μάρμαρα» από τη φράση «Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Ο κ. Μπράουν δέχτηκε με χαρά την πρόταση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, ενώ ο αρχηγός του Εθνικού Κόμματος, γερουσιαστής κ. Μπάρναμπι Τζόϊς, είπε: «Θα ήθελα να πω μόνο ότι αισθάνομαι υπέροχα για τη συζήτηση αυτή στην αυστραλιανή γερουσία και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών».

Η εισήγηση έγινε δεκτή σχεδόν ομόφωνα.

Να πιέσει τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά κάλεσε τον Κέβιν Ραντ και ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόριας κ. Τζον Μπράμπι.

Ο κ. Μπράμπι είπε ότι εκ μέρους της κυβέρνησής του και των Ελλήνων της Πολιτείας του θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, από τον οποίο θα ζητήσει να κάνει παρέμβαση στο Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί και θέση του αυστραλιανού λαού.

«Τα Γλυπτά αυτά πρέπει να επιστραφούν αμέσως στην Ελλάδα γιατί, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι η ψυχή των Ελλήνων» είπε ο κ. Μπράμπι.

Στην ομιλία του ο πολιτειακός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλοπή των Γλυπτών και παράλληλα επαίνεσε τον Ελληνισμό της πολιτείας.

«Πρόκειται για υπερήφανους Αυστραλούς που παράλληλα -και πολύ σωστά- είναι και υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την προσφορά τους στην ανθρωπότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπράμπι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει πάνω από έξι εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις ομογενών για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την κοινωνική πρόνοια κ.ά.

«Στηρίζουμε τον Ελληνισμό της Βικτόριας και στηρίζουμε την προσπάθειά του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης» κατέληξε ο κ. Μπράμπι.

Και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της, ζητά την επιστροφή των Γλυπτών και καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ να κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς την βρετανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η επιμονή του Βρετανικού Μουσείου να διατηρεί τους κλεμμένους θησαυρούς είναι «απαράδεκτη».

ΠΗΓΗ

Παρουσίασαν τους Μινωίτες ως … Εβραίους!

220609-kriti.jpg

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κρήτη η δημόσια τοποθέτηση ανώτερης υπαλλήλου - αρχαιολόγου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ενός συναδέλφου της ιδιώτη, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως την ελληνικότητα των Μινωιτών εμφανίζοντάς τους ως... απογόνους των Σημιτών, Εβραίων.
Η θεωρία των δύο αρχαιολόγων - ομιλητών αναπτύχθηκε αναπάντεχα στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσιάζοντας την έκδοση «Κρητών Επιχειρείν», στην οποία καταγράφεται διαχρονικά η ενασχόληση των Κρητών με το εμπόριο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στην ομιλία της ενώπιον τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μεταξία Τσιποπούλου είπε ευθέως ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Ελληνες.

Αμέσως αντέδρασε ο παριστάμενος πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαρρής, ο οποίος έκανε λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας. Η ίδια, επιτακτικά και με κατηγορηματικό τρόπο, επέμενε στις απόψεις της και μάλιστα για τους ισχυρισμούς της ζήτησε και τη συνηγορία του συνομιλητή της στο πάνελ, νεαρού αρχαιολόγου, επιμελητή της έκδοσης, κ. Κωστή Χρηστάκη.
«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους οι Μινωίτες ήταν σημιτικό φύλο», είπε με κατηγορηματικό τρόπο και ο δεύτερος ομιλητής.

Δυσφορία

Οι ατεκμηρίωτες απόψεις των δύο ομιλητών προκάλεσαν δυσφορία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, ενώ το θέμα χθες πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ.
«Τέτοιες καινοφανείς απόψεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνες, καθώς συνειρμικά μας παραπέμπουν στην πολύ παλιά σιωνιστική προπαγάνδα ότι δήθεν η αρχαία Κρήτη ήταν εβραϊκή. Επίσης ρίχνουν νερό στον μύλο των σκοτεινών εκείνων κύκλων που κατά καιρούς εμφανίζονται και ομιλούν για δήθεν ανεξαρτησία της Κρήτης από την Ελλάδα», αναφέρει σε έγγραφη αναφορά του ο Δημήτρης Σαρρής.

Ο ίδιος βαθύς γνώστης της Ιστορίας, στο άρθρο του με τίτλο «Η αλήθεια για τους Μινωίτες» στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς», αφού αναφέρεται στα τεκταινόμενα της εκδήλωσης, υπεραμύνεται της ελληνικότητας της Κρήτης και των Μινωιτών καταχωρώντας αποδεικτικά ιστορικά ντοκουμέντα από τη μυθολογία την εποχή του Κρηταγενή Δία, του θεού των αρχαίων Ελλήνων της Μινωικής Εποχής, αλλά και από το βιβλίο του διακεκριμένου Κρητικού ερευνητή - πανεπιστημιακού Θ. Δετοράκη «Η ιστορία της Κρήτης».

«Λυπούμαι για τη δημοσιοποίηση τέτοιων θέσεων και απόψεων. Οταν μιλάμε για την Ιστορία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, και ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι ανώτερος κρατικός υπάλληλος», δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαρρής.

Τη δυσφορία του για το όλο θέμα εξέφρασε μιλώντας στο «Εθνος» και ο καλλιτέχνης - γλύπτης Γιάννης Παρμακέλης, ο οποίος ήταν παρόν και αντέδρασε στα λεγόμενα των δύο ομιλητών.

"ΕΘΝΟΣ"