14 Σεπ 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ .... ΚΟΙΝΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ..... ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΚΙΝΑΓΕ ΕΤΣΙ : ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΕΝΑΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΜΕΡΙΚΟΙ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ" ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ......




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ANTINEWS

Που θα βρεθούν τα δισεκατομμύρια που κοστίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

http://blog.whitesites.com/blogs/medium/the-real-value-of-money_633673246667731441.jpg

Επειδή σύσσωμα τα κανάλια – και η κρατική ΝΕΤ – επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια «ωραιοποιήσης» της χθεσινής συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ παρουσιάζουμε το κόστος αυτών που υποσχέθηκε:

1 Η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και η φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 800.000.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές

2 Το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και η αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και η επέκταση του, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους 800.000.00ο ευρώ.

3 Το πάγωμα το τιμολογίων των ΔΕΚΟ θα οδηγήσει σε αύξηση των επιχορηγήσεων από πλευράς του κράτους κατά τουλάχιστον 200.000.000, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

4 Η αύξηση των δαπανών για παιδεία και έρευνα αθροιστικά στο 7% του ΑΕΠ απαιτεί πρόσθετους πόρους 7,8 δις ευρώ.

5 Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% απαιτεί επιπλέον δαπάνη 300.000.000 ευρώ.

6 Οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο πάνω από το πληθωρισμό θα κοστίσουν πάνω από 500.000.000 ευρώ ετησίως.

7 Η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, φτάνει τα 9,8 δις ευρώ. Ενώ αυτό που υλοποιεί η ΝΔ είναι γύρω στα 9,3 δις ευρώ. Άλλα 500.000.000 δηλαδή.

Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα από 10, 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό; Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;

ΠΗΓΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib8B5IJ7kLwBpB-yrKBL6ksOiG9_-2nLCsw4ftLHzGnCvTS1_HPz5sbXn3T4UNsT5Whs8_In3zXyOUb9gS4YD98r36Ol_tGmL0n5zJ7MeyAPwtWh22vs9rNjykhGU6SMoop96gCF5PeYE/s400/%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%9B%CE%99.jpg

Το φάρμακο που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου είναι χειρότερο από την αρρώστια

Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ήταν αποκαλυπτική ενός απαρχαιωμένου πολιτικού λόγου, συσκευασμένου σε επικοινωνιακό «περιτύλιγμα».

Όλα αυτά για το «σχέδιο των πρώτων 100 ημερών» και για τα «πέντε νομοσχέδιο που θα σπεύσει να περάσει στη Βουλή» (περί πάντων και άλλων τινών), όλα είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει «σχέδιο» (που δεν υπάρχει), «συνολική πρόταση» (που απουσιάζει) και «πολιτική βούληση» (μάλλον για… υπαναχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα).

Ας δούμε, όμως, πίσω από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα:

Πρώτον, δεν κατάλαβε (ακόμα!) το χαρακτήρα της διεθνούς κρίσης. Είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν κατάλαβε ότι η διεθνής κρίση είναι κυρίως χρηματοπιστωτική, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας που δυσκολεύει το δανεισμό. Συνεπώς, υπερδανεισμένες χώρες είναι δύσκολο να δανειστούν κι άλλο. Κι όμως, τελικά όλα αυτά που προτείνει, θα καλυφθούν άμεσα με νέο υπερδανεισμό. (Ή δεν θα γίνουν καθόλου…)

Δεύτερον, δεν κατάλαβε (ακόμα!) ότι η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστότητας κι εδώ. Κι όμως ο κ. Παπανδρέου επέμεινε εμφατικά, όταν τον ρώταγαν «που θα βρει τα λεφτά»: Λεφτά υπάρχουν! Μα αν υπήρχαν, τότε δεν θα υπήρχε κρίση…

Τρίτον, όταν πιέστηκε να επεξηγήσει που θα βρει χρήματα ανέφερε τα «31 δισεκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο»! Και γι’ αυτό μόνο θα ’πρεπε να «κοπεί» (ως υποψήφιος Πρωθυπουργός)!

http://diadromes.freehost.gr/mouseio/photos/lefta.gif

Θα εισπράξει από τους …ανύπαρκτους

Το μέγεθος αυτό είναι λογιστικό και μόνο, προέκυψε όταν η σημερινή Κυβέρνηση πύκνωσε τους ελέγχους και αφορά τα εξής:

Πρώτον εικονικά τιμολόγια, συνήθως εικονικών εταιριών, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους. Αυτά είναι αδύνατο να εισπραχθούν από «ανύπαρκτους».

Δεύτερον, οφειλές από εταιρίες που έχουν πτωχεύσει. Αυτά ξεχάστε τα.

Τρίτον, οφειλές δημοσίων οργανισμών, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Αυτά αποτελούν οφειλές του κράτους στον εαυτό του. Το «ταμειακό» τους αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αφού από τη ίδια τσέπη μπαίνουν και βγαίνουν. Σαν λογιστικό μέγεθος ξεχάστε το κι αυτό.

Τέταρτον, πραγματικές οφειλές πρόσφατες και παλαιότερες, από πραγματικές εταιρίες και προσαυξήσεις λόγω προστίμων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά αδυναμία είσπραξης, κυρίως λόγω κρίσης (ιδού ξανά το πρόβλημα της ρευστότητας)!

Το σύνολο των πραγματικών ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, από πραγματικές εταιρίες υπολογίζεται γύρω στα 8 δισεκατομμύρια (κι όχι 31). Αυτές αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου των εταιριών κι είναι αδύνατο να εισπραχθούν «με τη μία». Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να προχωρήσουν σε διακανονισμό εξόφλησης με δόσεις. Αν πέσουν οι προσαυξήσεις (όπως συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις «διακανονισμού») αυτό αφορά μια συνολική οφειλή γύρω στα έξη δισ. για εξόφληση σε τέσσερα με έξη χρόνια.

Κι αυτό ήδη γίνεται! Έτσι η κυβέρνηση ανέβασε το φετινό προς είσπραξη ποσό σε 1,8 δισ, (από 1,1 δισ. ), έναντι των συνολικών οφειλών 6-8 δισ.

Δηλαδή το συνολικό ποσό που μπορεί να προστεθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού είναι μισό δισ. κι αυτό έχει ήδη μπει.

Αλίμονο αν μέσα στην κρίση η μελλοντική κυβέρνηση αφαιρούσε από την αγορά πέντε-έξη δισεκατομμύρια (από ανείσπρακτες οφειλές)!

Θα τη βούλιαζε τελείως…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhJ0eWJeJx4uVULYxIuqHAwQRFPo_MxOHJmFIvxERuDqK8r7vVwjqwH5uJYxxMzELEzUO9h8cg39lzRDfccUruHAlvc4sYJ4rHeqPNqVW2Ygi6lafczI70tdD5bq6bUKy6sio56xlZ_udD/s400/%CE%9B%CE%95%CE%A6%CE%A4%CE%91.jpg

Η πρόσθετη φορολογία θα διώξει κεφάλαια από την Ελλάδα

Ας δούμε όμως και το νέο φορολογικό σύστημα με το οποίο μας… απειλεί ο κ. Παπανδρέου. Η φορολόγηση κερδών βρίσκεται σήμερα γύρω στο μέσον όρο της ευρωζώνης (25%). Αν πρόκειται να προσελκύσουμε επενδύσεις, πρέπει να πέσει χαμηλότερα (όπως υπόσχεται η ΝΔ), όχι να μείνει στάσιμη ή να αυξηθεί (όπως προεξοφλεί το ΠΑΣΟΚ). Αυξημένη φορολογία σε χώρες χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλότερης ανταγωνιστικότητας, οδηγούν σε χρόνια στασιμότητα και συρρίκνωση.

Η φορολόγηση μερισμάτων αφορά πρόσθετη φορολόγηση διανεμομένων κερδών. Αν αυξηθεί, θα ανεβάσει τη συνολική φορολόγηση κερδών. Και θα διώξει κεφάλαια από τη χώρα. Πώς θα επιτύχει το ΠΑΣΟΚ «παραγωγική ανασυγκρότηση» και «νέο μοντέλο ανάπτυξης» με μαζική από-επένδυση, δηλαδή φυγή κεφαλαίων;

Αν όλα τα εισοδήματα φορολογηθούν με τους ίδιους συντελεστές ανεξαρτήτως ρίσκου και η εξίσωση γίνει προς τα πάνω, τότε θα έχουμε πλήρη από-επένδυση στην Ελλάδα. Δηλαδή θα οδηγηθούμε όχι απλώς σε στασιμότητα (εκεί είμαστε τώρα) αλλά σε κατάρρευση.

Αυτό είναι «φάρμακο» χειρότερο από την αρρώστια…

Τέλος, το καλύτερο μέρος των απαντήσεων Παπανδρέου ήταν αυτό που αφορά τις Τράπεζες. Εκεί κάτι πήγε να πει, αλλά μάλλον δεν το πολύ-καταλάβαινε ο ίδιος. Πράγματι, οι τράπεζες φέρονται ως καρτέλ. Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σχέση με τα bonus των στελεχών ιδιωτικών τραπεζών. Αλλού είναι το πρόβλημα…

Και μια τελευταία ερώτηση: Με ποιόν ακριβώς θα χτυπήσει το τραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα; Με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, που είναι ο πιο σκληρός υπερασπιστής του τραπεζικού καρτέλ στην Ευρώπη;

Αλήθεια με ποιόν θα κάνει όλες αυτές τις παροχές ο κ. Παπανδρέου; Με τον κ. Παπαδήμο; Α καλάααα…

Αν υπήρχε στοιχειωδώς ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα είχε πλήρως αποδομηθεί.

Πλην δεν υπάρχει…

ΠΗΓΗ

8 ΙΟΥΛΗ 1997 - Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συμφωνία της Μαδρίτης
Στις 8 Ιούλη 1997, λοιπόν, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, περιστοιχιζόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Τζεμ, υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:
Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

* Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

* Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

* Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

* Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και

* δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Είναι ακριβώς η τρίτη παράγραφος εκείνης της συμφωνίας, την οποία επικαλείται σήμερα η Τουρκία, για να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΠΗΓΗ ΜΑΣ

ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ , Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ Η ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΣΕ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ .... ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΟΥΝ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ , ΑΙΜΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΟΥΝΕ "ΗΣΥΧΟΙ" ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ .....

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRK3bPjaK-_d72A526rbV0Y2GH9kogC0GHH1E7VEevOpfDdAgsVrr1REc9TzXgybpFo6p1hmYDT1CsCRAMNC4UgS56TW4rIu_TByk9Pp573OOICClgP30RdJh9EJVu8Zv9mcgfC33kQGw/s400/imia.jpg

Παπαδήμος: «με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πάρω» ... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ Η ΚΑΤΣΕΛΗ (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

http://img.pathfinder.gr/CMAN/i/100/I1/297346-19902877.jpg

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν αποδέχτηκε την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου να επιστρέψει στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Αυτό ανέφερε ο κ. Ralph Atkins, επικεφαλής του γραφείου της Φρανκφούρτης της έγκριτης εφημερίδας «Financial Times» σε σχετικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε σε blog στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Ο κ. Atkins υπογράμμισε πως τυχόν παραίτηση του κ.Παπαδήμου θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της ΕΚΤ αφού είναι υπεύθυνος για ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη στήλη «Στρατηγικός Επενδυτής» στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», όπου αναμεταδίδεται το δημοσίευμα των «Financial Times», σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμός στο ενδεχόμενο ανάμιξής του στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα από τις προηγούμενες μέρες, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα.

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι γνωστό πότε ο κ. Παπαδήμος έλαβε την τελική απόφαση. Η στήλη εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να είχε συμβεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ασφαλώς δεν γνωρίζει πότε η τελική απόφαση κοινοποιήθηκε στην Αθήνα».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/541068/Article.aspx

ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΟΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ , ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ? ΚΕΝΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ .....

ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΧΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ , ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΞΕΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80 ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΓΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ , ΔΗΛΑΔΗ ΣΗΜΕΡΑ.

-----------------------------------------------

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει το δημοσίευμα των FT περί μη μετακίνησης του Λουκά Παπαδήμου στο υπουργείο Οικονομίας σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Παπαδήμος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της ΕΚΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής. Σημειώνεται ότι η θητεία του ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγουν δύο θέματα:

1. Δεν αποκλείεται το γεγονός να οριστεί «τσαρίνα» της οικονομίας η Λ. Αρσένη ή κάποιος άλλους που θεωρείται «αναλώσιμος”, να προσπαθήσει να περάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ, τα οποία όμως, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από την Κομισιόν και στη συνέχεια να έλθει «σωτήρας» ο κ. Παπαδήμος όταν λήξει η θητεία του. Έτσι, θα μπορέσει να υλοποιήσει σκληρή οικονομική πολιτική, στις επιταγές της Κομισιόν και των τραπεζιτών, σε μια περίοδο που θα έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις εκλογές, οπότε… ποιος θυμάται τις υποσχέσεις.

2. Αν ο Σημίτης έγινε θυσία για τον Λ. Παπαδήμο τότε ποιος θα πάρει την πρώτη θέση στον ψηφοδέλτιο επικρατείας; Μήπως κάποιος άλλος που δεν ανήκει στο στενό πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι προβεβλημένο πρόσωπο στο εξωτερικό;

ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΛΙΓΑ , ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ , ΜΕΤΡΑ ΓΗΣ


Ο Γιώργος είχε ειδοποιηθεί από τις ΗΠΑ για συμφωνία με όνομα «Μακεδονία»


Ήξερε, αλλά αδράνησε για Σκόπια

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει στην Αθήνα την απόφασή της να χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονία» στη διμερή συμφωνία της με τα Σκόπια προκειμένου να αποσπάσει την άρνηση της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να μην εγείρει θέμα!

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση διά του πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ γνωστοποίησε εν ευθέτω χρόνω την απόφασή της αυτή στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και, συγκεκριμένα, αρκετές ημέρες πριν από την επίσκεψη της ελληνικής προεδρίας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των συναντήσεων της ελληνικής προεδρίας στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση έκρινε χρήσιμο να μην εγείρει το θέμα κατοχύρωσης των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία», στη διμερή συμφωνία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο…

Αποτέλεσμα ήταν να «διευκολυνθεί» η Ουάσιγκτον να αποσπάσει δι’ αυτού του τρόπου τη συμφωνία των Σκοπίων, που συνοδεύτηκε εξάλλου και με χρηματική «ανταμοιβή».

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανική κίνηση προς τα Σκόπια έγινε εκ του ασφαλούς και κατόπιν εορτής, δηλαδή της συμφωνίας.

Αλλά ακόμα και τώρα η ελληνική διαμαρτυρία δεν έγινε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή έστω μέσω του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, αλλά σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην καθ’ ύλην αρμόδια διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την περασμένη Παρασκευή…

Μόλις χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έστειλε σχετική επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/07/2003

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=03.07.2003,id=7434200