14 Σεπ 2009

Που θα βρεθούν τα δισεκατομμύρια που κοστίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

http://blog.whitesites.com/blogs/medium/the-real-value-of-money_633673246667731441.jpg

Επειδή σύσσωμα τα κανάλια – και η κρατική ΝΕΤ – επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια «ωραιοποιήσης» της χθεσινής συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ παρουσιάζουμε το κόστος αυτών που υποσχέθηκε:

1 Η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και η φορολόγηση μόνο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 800.000.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές

2 Το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και η αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και η επέκταση του, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους 800.000.00ο ευρώ.

3 Το πάγωμα το τιμολογίων των ΔΕΚΟ θα οδηγήσει σε αύξηση των επιχορηγήσεων από πλευράς του κράτους κατά τουλάχιστον 200.000.000, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

4 Η αύξηση των δαπανών για παιδεία και έρευνα αθροιστικά στο 7% του ΑΕΠ απαιτεί πρόσθετους πόρους 7,8 δις ευρώ.

5 Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% απαιτεί επιπλέον δαπάνη 300.000.000 ευρώ.

6 Οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο πάνω από το πληθωρισμό θα κοστίσουν πάνω από 500.000.000 ευρώ ετησίως.

7 Η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, φτάνει τα 9,8 δις ευρώ. Ενώ αυτό που υλοποιεί η ΝΔ είναι γύρω στα 9,3 δις ευρώ. Άλλα 500.000.000 δηλαδή.

Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα από 10, 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό; Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;

ΠΗΓΗ

http://1.bp.blogspot.com/_MrdWO02quAA/SfIO8kleyFI/AAAAAAAAHJE/0zwJ_Q1FHkk/s400/%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%9B%CE%99.jpg

Το φάρμακο που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου είναι χειρότερο από την αρρώστια

Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ήταν αποκαλυπτική ενός απαρχαιωμένου πολιτικού λόγου, συσκευασμένου σε επικοινωνιακό «περιτύλιγμα».

Όλα αυτά για το «σχέδιο των πρώτων 100 ημερών» και για τα «πέντε νομοσχέδιο που θα σπεύσει να περάσει στη Βουλή» (περί πάντων και άλλων τινών), όλα είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει «σχέδιο» (που δεν υπάρχει), «συνολική πρόταση» (που απουσιάζει) και «πολιτική βούληση» (μάλλον για… υπαναχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα).

Ας δούμε, όμως, πίσω από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα:

Πρώτον, δεν κατάλαβε (ακόμα!) το χαρακτήρα της διεθνούς κρίσης. Είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν κατάλαβε ότι η διεθνής κρίση είναι κυρίως χρηματοπιστωτική, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας που δυσκολεύει το δανεισμό. Συνεπώς, υπερδανεισμένες χώρες είναι δύσκολο να δανειστούν κι άλλο. Κι όμως, τελικά όλα αυτά που προτείνει, θα καλυφθούν άμεσα με νέο υπερδανεισμό. (Ή δεν θα γίνουν καθόλου…)

Δεύτερον, δεν κατάλαβε (ακόμα!) ότι η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστότητας κι εδώ. Κι όμως ο κ. Παπανδρέου επέμεινε εμφατικά, όταν τον ρώταγαν «που θα βρει τα λεφτά»: Λεφτά υπάρχουν! Μα αν υπήρχαν, τότε δεν θα υπήρχε κρίση…

Τρίτον, όταν πιέστηκε να επεξηγήσει που θα βρει χρήματα ανέφερε τα «31 δισεκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο»! Και γι’ αυτό μόνο θα ’πρεπε να «κοπεί» (ως υποψήφιος Πρωθυπουργός)!

http://diadromes.freehost.gr/mouseio/photos/lefta.gif

Θα εισπράξει από τους …ανύπαρκτους

Το μέγεθος αυτό είναι λογιστικό και μόνο, προέκυψε όταν η σημερινή Κυβέρνηση πύκνωσε τους ελέγχους και αφορά τα εξής:

Πρώτον εικονικά τιμολόγια, συνήθως εικονικών εταιριών, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους. Αυτά είναι αδύνατο να εισπραχθούν από «ανύπαρκτους».

Δεύτερον, οφειλές από εταιρίες που έχουν πτωχεύσει. Αυτά ξεχάστε τα.

Τρίτον, οφειλές δημοσίων οργανισμών, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Αυτά αποτελούν οφειλές του κράτους στον εαυτό του. Το «ταμειακό» τους αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αφού από τη ίδια τσέπη μπαίνουν και βγαίνουν. Σαν λογιστικό μέγεθος ξεχάστε το κι αυτό.

Τέταρτον, πραγματικές οφειλές πρόσφατες και παλαιότερες, από πραγματικές εταιρίες και προσαυξήσεις λόγω προστίμων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά αδυναμία είσπραξης, κυρίως λόγω κρίσης (ιδού ξανά το πρόβλημα της ρευστότητας)!

Το σύνολο των πραγματικών ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, από πραγματικές εταιρίες υπολογίζεται γύρω στα 8 δισεκατομμύρια (κι όχι 31). Αυτές αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου των εταιριών κι είναι αδύνατο να εισπραχθούν «με τη μία». Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να προχωρήσουν σε διακανονισμό εξόφλησης με δόσεις. Αν πέσουν οι προσαυξήσεις (όπως συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις «διακανονισμού») αυτό αφορά μια συνολική οφειλή γύρω στα έξη δισ. για εξόφληση σε τέσσερα με έξη χρόνια.

Κι αυτό ήδη γίνεται! Έτσι η κυβέρνηση ανέβασε το φετινό προς είσπραξη ποσό σε 1,8 δισ, (από 1,1 δισ. ), έναντι των συνολικών οφειλών 6-8 δισ.

Δηλαδή το συνολικό ποσό που μπορεί να προστεθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού είναι μισό δισ. κι αυτό έχει ήδη μπει.

Αλίμονο αν μέσα στην κρίση η μελλοντική κυβέρνηση αφαιρούσε από την αγορά πέντε-έξη δισεκατομμύρια (από ανείσπρακτες οφειλές)!

Θα τη βούλιαζε τελείως…

http://2.bp.blogspot.com/_-AEc53NfCwg/Sa-P4VWP_bI/AAAAAAAAPzE/0XqgqEF59Dk/s400/%CE%9B%CE%95%CE%A6%CE%A4%CE%91.jpg

Η πρόσθετη φορολογία θα διώξει κεφάλαια από την Ελλάδα

Ας δούμε όμως και το νέο φορολογικό σύστημα με το οποίο μας… απειλεί ο κ. Παπανδρέου. Η φορολόγηση κερδών βρίσκεται σήμερα γύρω στο μέσον όρο της ευρωζώνης (25%). Αν πρόκειται να προσελκύσουμε επενδύσεις, πρέπει να πέσει χαμηλότερα (όπως υπόσχεται η ΝΔ), όχι να μείνει στάσιμη ή να αυξηθεί (όπως προεξοφλεί το ΠΑΣΟΚ). Αυξημένη φορολογία σε χώρες χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλότερης ανταγωνιστικότητας, οδηγούν σε χρόνια στασιμότητα και συρρίκνωση.

Η φορολόγηση μερισμάτων αφορά πρόσθετη φορολόγηση διανεμομένων κερδών. Αν αυξηθεί, θα ανεβάσει τη συνολική φορολόγηση κερδών. Και θα διώξει κεφάλαια από τη χώρα. Πώς θα επιτύχει το ΠΑΣΟΚ «παραγωγική ανασυγκρότηση» και «νέο μοντέλο ανάπτυξης» με μαζική από-επένδυση, δηλαδή φυγή κεφαλαίων;

Αν όλα τα εισοδήματα φορολογηθούν με τους ίδιους συντελεστές ανεξαρτήτως ρίσκου και η εξίσωση γίνει προς τα πάνω, τότε θα έχουμε πλήρη από-επένδυση στην Ελλάδα. Δηλαδή θα οδηγηθούμε όχι απλώς σε στασιμότητα (εκεί είμαστε τώρα) αλλά σε κατάρρευση.

Αυτό είναι «φάρμακο» χειρότερο από την αρρώστια…

Τέλος, το καλύτερο μέρος των απαντήσεων Παπανδρέου ήταν αυτό που αφορά τις Τράπεζες. Εκεί κάτι πήγε να πει, αλλά μάλλον δεν το πολύ-καταλάβαινε ο ίδιος. Πράγματι, οι τράπεζες φέρονται ως καρτέλ. Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σχέση με τα bonus των στελεχών ιδιωτικών τραπεζών. Αλλού είναι το πρόβλημα…

Και μια τελευταία ερώτηση: Με ποιόν ακριβώς θα χτυπήσει το τραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα; Με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, που είναι ο πιο σκληρός υπερασπιστής του τραπεζικού καρτέλ στην Ευρώπη;

Αλήθεια με ποιόν θα κάνει όλες αυτές τις παροχές ο κ. Παπανδρέου; Με τον κ. Παπαδήμο; Α καλάααα…

Αν υπήρχε στοιχειωδώς ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα είχε πλήρως αποδομηθεί.

Πλην δεν υπάρχει…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: