16 Ιουν 2009

Αλλού η ψήφος, αλλού η πίκρα «Μην πανικοβάλλεστε!»

http://eu.foreignpolicyblogs.com/files/2009/04/turkey.png

Αντανακλώντας το πολιτικό σοκ που υπέστη η Τουρκία εξαιτίας της έκβασης των ευρωπαϊκών εκλογών, η εφημερίδα «Ζαμάν» στην Αγκυρα, μεταφέρει αυτή τη λακωνική προτροπή για ψυχραιμία που διατύπωσε ο γερμανός, τουρκικής καταγωγής, ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ.
Ο Ογκέρ (μεγάλος Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού) έσπευσε να καθησυχάσει τους ομογενείς του για το μέλλον της ενταξιακής τους προοπτικής, μια και η επιτυχία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς «διαβάζεται» στα τουρκικά ως ενίσχυση της αντι-τουρκικής τάσης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2005 -που ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας- μέχρι σήμερα, λίγα έχουν γίνει και αιτία είναι οι ισχυρές αντιρρήσεις κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας για την τουρκική εισδοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Με εξαίρεση τα συντηρητικά κόμματα της Βρετανίας και της Πορτογαλίας, που υποστηρίζουν φανατικά την τουρκική υποψηφιότητα, η υπόλοιπη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έμμεσα ή άμεσα συντάσσεται με την άποψη των Σαρκοζί-Μέρκελ για σύναψη μιας προνομιακής σχέσης Τουρκίας-Ε.Ε., αντί της πλήρους ένταξής της. Ολα αυτά συνθέτουν μια σκληρή πραγματικότητα για την Άγκυρα, που δικαιολογημένα ενοχλείται από την εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς και την υποχώρηση του φιλοτουρκικού ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού πόλου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ «απάντησαν» στην κεντροδεξιά επικράτηση προαναγγέλλοντας μια νέα πολιτική προσέγγισης του ευρωπαϊκού «ακροατηρίου», έτσι ώστε να ενισχυθεί η τουρκική υπόθεση στη συνείδηση των λαών της Ε.Ε. Κι αυτό επειδή η αντι-τουρκική τάση αποδίδεται στα πρόσωπα των συγκεκριμένων ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας και όχι στους λαούς των χωρών αυτών.
Με ρητορική διάθεση ο Ερντογάν σχολίασε ότι «όσοι νοιάζονται να σώσουν την καρέκλα τους σήμερα, θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία αύριο» -καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ο Σαρκοζί ανέδειξε το θέμα της τουρκικής ένταξης σε βασικό προεκλογικό ζήτημα στην Γαλλία.
Αντίθετα, συναινετικός ήταν ο πρόεδρος Γκιουλ που, αντίθετα με τη σκληρή γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούσε επικρίνοντας την Ευρώπη για την καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης, προτίμησε τώρα να αναγγείλει ένα νέο ξεκίνημα στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να καμφθεί το γαλλικό εμπόδιο, το βασικότερο που συναντά η Τουρκία στο δρόμο της προς την Ε.Ε.

Πρόκειται για μια «πολιτιστική επίθεση» της Τουρκίας σε 40 πόλεις της Γαλλίας, όπου θα ξεδιπλωθούν πάνω από 400 προγράμματα επίδειξης της τουρκικής κουλτούρας, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Ο ίδιος ο Γκιουλ θα πάει στην Γαλλία για να κόψει τις κορδέλες της εκκίνησης της «Τουρκικής εποχής στη Γαλλία» -όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα αυτό- διότι, όπως είπε ο ίδιος, «εκείνο που ενδιαφέρει είναι η γνώμη των λαών μας».

Η εικόνα ενός Ευρωκοινοβουλίου με ενισχυμένη την αντι-τουρκική κεντροδεξιά δεν είναι ο μοναδικός εφιάλτης για την Αγκυρα. Υπάρχει ίσως και κάτι ακόμη πιο δύσκολο: η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, γεγονός που «θα κάνει πολύ δύσκολο να βρεθούν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες».
Μοναδική ελπίδα για τέτοια ώτα εναποτίθεται πλέον στην επανεκλογή του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, φανατικού υποστηριχτή της τουρκικής υποψηφιότητας.

Αν και η αντι-τουρκική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά... θέλει τον Μπαρόζο ώστε να προχωρήσει η συνολικότερη πολιτική της ατζέντα, τώρα είναι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι που, θεωρώντας τον «ακατάλληλο για την θέση», δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα να μην ξαναγίνει πρόεδρος, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σίγουρη η επανεκλογή του.
Αντίθετα με τις Βρυξέλλες που ακόμη μελετούν το θολό μήνυμα της ευρωκάλπης, η Αγκυρα το πήρε ξεκάθαρα: το παζάρι στην επόμενη πενταετία θα είναι σκληρό.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΠΗΓΗ

Oι Τουρκοκύπριοι ήδη είναι μειοψηφία στα Κατεχόμενα

http://www.easypedia.gr/el/images/local/9/99/Cyprus_districts_named_el.png

To όριο των 50 χιλιάδων εποίκων, την παραμονή των οποίων έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί ο πρόεδρος Χιστόφιας σε μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, «έχει ξεπεραστεί προ πολλού», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Μουχαρέμ Φαϊζ, διευθυντής της τουρκοκυπριακής εταιρείας ερευνών ΚADEM. Σύμφωνα με έρευνα του ΚADEM ο πληθυσμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τη στιγμή αυτή είναι 320.000 άτομα. Εξ αυτών, οι 190 χιλιάδες είναι «πολίτες» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)». Από τους τελευταίους, οι 70 χιλιάδες είναι Τούρκοι υπήκοοι, 7 χιλιάδες είναι υπήκοοι Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», και 5,5 χιλιάδες είναι Βρετανοί υπήκοοι. Ο Φαΐζ υποστηρίζει πως η ύπαρξη 190 χιλιάδων «πολιτών» σε σύνολο 320 χιλιάδων ατόμων de jure πληθυσμού των κατεχομένων είναι γεγονός «μη φυσιολογικό», το οποίο «δεν απαντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου». Παράλληλα, επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους από τις υπόλοιπες 130 χιλιάδες άτομα (εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες είναι «φοιτητές»), που διαμένουν στα κατεχόμενα και λαμβάνουν διαρκώς «άδεια παραμονής». Ο Φαΐζ σημειώνει ότι σε περίπτωση που και αυτοί ζητήσουν «υπηκοότητα», τότε οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν στη μειοψηφία.
Η δημοσιογράφος Αϊσού Μπασρί Ακτέρ σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ», στηριζόμενη στα στοιχεία της έρευνας του ΚADEM, αφαιρεί από τους 190 χιλιάδες «πολίτες» όσους έχουν μεικτή ή ξένη υπηκοότητα, και καταλήγει στον αριθμό 107.500, που είναι, όπως υποστηρίζει, και ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων. Επικαλούμενη τα στοιχεία του Φαΐζ, αναφέρει ότι τη στιγμή αυτή το 26% των εκλογέων αποτελείται από Τούρκους εκ Τουρκίας. Όπως τονίζει η Ακτέρ, «οι πληθυσμοί που μεταφέρθηκαν εδώ χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα πολιτικών μεταφοράς πληθυσμού, που αναπτύχθηκαν καθώς περνούσαν τα χρόνια, δεν μπόρεσαν να ενσωματωθούν κοινωνικά, δεν κατόρθωσαν να αναπτυχθούν οικονομικά και κοινωνικά και να συμβαδίσουν με την κοινωνία. Η τελευταία δεν μπόρεσε να χωνέψει το κομμάτι αυτό που ως επί το πλείστον ήρθε από το εξωτερικό. Έτσι καταλήξαμε σε μια κατάσταση που μοιάζει με χιονοστιβάδα, η οποία χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε και δημιουργούσε και άλλα προβλήματα». Η ίδια δημοσιογράφος εκτιμά πως η έρευνα του KADEM καταγράφει τη μεταβαλλόμενη πληθυσμιακή ισορροπία των κατεχομένων και επισημαίνει τους άθλιους όρους διαβίωσης πολλών παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες που ήρθαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Η δημοσιογράφος επιμένει ότι τα παιδιά αυτά «τα οποία κακοποιούνται ή εξαναγκάζονται να εργαστούν ή είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες» διαφέρουν αισθητά από τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων, τα οποία έχουν πολύ πιο αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ