26 Φεβ 2009

"Οι Πομάκοι της Θράκης καταπιέζονται απ΄τους Τουρκόφωνους πολίτες"

Το λένε επισήμως πλέον οι Αμερικανοί,την ώρα που το Ελληνικό κράτος...περί άλλων τυρβάζει.

Την ώρα που το επίσημο Ελληνικό κράτος προσποιείται πως δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη με τη δράση του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής αλλά και με τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι κάτοικοι της περιοχής απ΄τους Τουρκόφωνους μουσουλμάνους ώστε να απαρνηθούν την καταγωγή τους,έρχεται το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει την κατάσταση!
Συγκεκριμένα,για καταπίεση των Πομάκων της Θράκης από τους τουρκόφωνους Μουσουλμάνους, κάνει λόγο για πρώτη φορά η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Πομάκοι πιέζονται από τους τουρκόφωνους για να αρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ταυτότητας ως διακριτής από την τουρκική:
"members of the Pomak community claimed they were pressured by members of the Turkish‑speaking community to deny the existence of a Pomak idendity as separate from a Turkish identity"

ΑΠΟ ΤΟ greece-salonika

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ
National/Racial/Ethnic Minorities ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

http://gdb.rferl.org/8F088161-2041-4DB4-B42E-6B6ADCF33A24_mw800_mh600.jpg

[FILIPMACEDONIAN.jpg]

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn5Co6p0jxR3W1tbc0VW8CHjrkGrN5q__jJmsykRKy4-INf91xKkWc4IEhO1Mo5XsTKNcAaFwQoaCaZ2I_TSXN6BaJ667myYdNdwn4-cZYuccFTqUEd_zeNCJfP6d_kd-SJGSHhzv-ECu8/s410/613x.jpg

[AlexanderStatuePrilep.jpg]

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΔΗΜΟΣ , ΟΠΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΜΠΟΛΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ..... ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ .

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ,ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ . ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.

Σκόπια: οι προεδρικές εκλογές δεν λύνουν τα προβλήματα

Στις 22 Μαρτίου διεξάγονται στο κράτος των Σκοπίων Προεδρικές και δημοτικές εκλογές. Ο νυν Πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επανέρχεται στην ενεργό πολιτική και στο κόμμα του, την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση. Το κυβερνητικό κόμμα ΒΜΡΟ-ΔΠΜΗΕ και ο δεξιός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζουν τον καθηγητή Νομικής Γκεόργκι Ιβάνοφ. Η Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στηρίζει τον Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι -όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, αλλά τα σκοπιανά ονόματα έχουν πολλά σύμφωνα μαζεμένα- επίσης καθηγητή της Νομικής. Ανεξάρτητος με εθνικιστικές τάσεις είναι ο Λιούμπομιρ Μπόσκοσκι, πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Ασφαλείας σε κυβέρνηση του ΒΜΡΟ-ΔΠΜΗΕ.

Ο Μπόσκοσκι είχε προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος ότι διέταξε φόνους Αλβανών το καλοκαίρι του 2001, αλλά αθωώθηκε. Άλλος ένας Σλάβος και τρεις Αλβανοί υποψήφιοι συμπληρώνουν το σκηνικό, ενώ τα προγνωστικά προβλέπουν δεύτερο γύρο μεταξύ Ιβάνοφ και Φρτσκόφσκι. Τελικός νικητής πολύ πιθανόν να είναι ο Ιβάνοφ εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική υποστήριξη και το γενικότερο υπερεθνικιστικό κλίμα που καλλιεργείται μεταξύ του σλαβικού στοιχείου. Πάντως οι παροικούντες .... τα Σκόπια επισημαίνουν μία μικρή πιθανότητα να κάνει την έκπληξη ο Μπόσκοσκι, ο οποίος ναι μεν δεν υποστηρίζεται από μεγάλο κόμμα, αλλά βλέπει την δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα μετά την αθώωσή του στη Χάγη.

Τα αλβανικά κόμματα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν επισκέψεις στα Τίρανα και υπόσχονται στην ηηγεσία της Αλβανίας ότι θα συνεργάζονται και δεν θα αντιμάχονται. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία , διότι κατά καιρούς υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη του Αλί Αχμέτι –που συγκυβερνά σήμερα- και του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών του Μεντούχ Θάτσι, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση. Οι πολυάριθμοι Αλβανοί της ΦΥΡΟΜ ελκύονται από το γοητευτικό σύνθημα που έχει προτείνει εδώ και δύο περίπου μήνες ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Τόπι για μία μίνι-Σέγκεν όλων των Αλβανών της Βαλκανικής. Το σχέδιο αυτό, το οποίο εκπορεύεται από τα Τίρανα έχει σκοπό πρώτον μεν να καταργήσει τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου και δεύτερον να ενώσει οικονομικά σε μία μεγάλη αγορά τους Αλβανούς των Τιράνων, του Κοσόβου, της ΦΥΡΟΜ και του Μαυροβουνίου. Φυσικά το σχέδιο αυτό προκαλεί ανατριχίλα στους Σλάβους των Σκοπίων, τους αυτοαποκαλουμένους «Μακεδόνες». Ο κίνδυνος αποσχίσεως των Αλβανών που αποτελούν το 30% του πληθυσμού είναι πάντα ορατός.

Πέραν του αλβανικού προβλήματος την ηγεσία των Σκοπίων απασχολούν και οι προθέσεις της Βουλγαρίας. Επισήμως η Βουλγαρία αναγνωρίζει το κράτος ως Μακεδονία, δεν αποδέχεται όμως την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους». Στα Σκόπια φοβούνται ότι πίσω από αυτή την αμφιθυμία κρύβεται η αντίληψη της Σόφιας ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι. Άλλωστε αυτή η αντίληψη άρχισε να εκδηλώνεται και από επίσημα χείλη. Ο Δήμαρχος της Σόφιας Μπόρις Μπορίσοφ, αρχηγός του ανερχομένου κεντροδεξιού κόμματος GERB, δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Βουλγαρία πρέπει να ασκεί πλήρη έλεγχο στην πολιτική των Σκοπίων μέσω της οικονομικής διείσδυσης των βουλγαρικών επιχειρήσεων. Και φυσικά τα μεγάλα βουλγαρικά κόμματα ουδέποτε κατήγγειλαν ή διεφώνησαν με το Εθνικό Δόγμα, το οποίο συνέγραψαν και εξέδωσαν το 1997 Βούλγαροι Ακαδημαϊκοί και Στρατιωτικοί, όπου τα Σκόπια χαρακτηρίζονται περίπου ως δεύτερο βουλγαρικό κράτος.

Τα διασπαστικά φαινόμενα στο κράτος των Σκοπίων γίνονται κάθε μέρα εντονότερα και πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την βιωσιμότητα και για την μελλοντική σταθερότητα της μικρής αυτής πολυεθνικής χώρας. Χαρακτηριστικό της αποξενώσεως μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι το πρόβλημα της διπλής βάρδιας, το οποίο εμφανίζεται σε πολλά Λύκεια περιοχών με μικτό πληθυσμό. Κυρίως η πόλη Στρούγκα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ενώ αρχικά στο Λύκειο Νίκο Νεστόροφ φοιτούσαν μαζί Σλάβοι και Αλβανοί μαθητές σε κοινές τάξεις, τώρα πλέον οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς ζήτησαν να υπάρχουν δύο βάρδιες. Το πρωί θα κάνουν μάθημα οι Σλάβοι και το απόγευμα οι Αλβανοί ή αντιστρόφως. Η απόφαση υποστηρίχθηκε και από τον Υπουργό Παιδείας Πέρο Στογιάνοφσκι, έστω και αν εμφανίσθηκε ως προσωρινό μέτρο μέχρι την λήξη του σχολικού έτους. Η κατάσταση στην πόλη αυτή, όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο, είχε εκτραχυνθεί στις 20 και 21 Ιανουαρίου με συγκρούσεις και γρονθοκοπήματα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μαθητών. Παρά την πολυδιαφημισμένη πολυπολιτισμικότητα και την προσπάθεια κατασκευής τεχνητών συναινέσεων το κράτος των Σκοπίων ζει με εμφανέστατη την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι Προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως δεν αποκλείεται η παράλληλη διεξαγωγή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση να διευρύνει το ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των δύο εθνοτήτων. Ως προς το πρόβλημα του ονόματος όποιος Πρόεδρος και αν εκλεγεί δεν πρόκειται να έχουμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση, διότι την πολιτική την χαράσσει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και όχι ο Πρόεδρος. Πάντως πιθανή εκλογή του Ιβάνοφ στην Προεδρία θα ενθαρρύνει τη ήδη ακραία στάση του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Φυσικά για την Ελλάδα το σπουδαιότερο είναι να ξεκαθαρίσει την δική της στάση και να την τηρήσει αταλάντευτα. Δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το όνομα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας σε ένα κράτος-πλαστογράφο, για το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια με ποια μορφή.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

Άμυνα και Διπλωματία, Μαρτίου 2009

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα Τimes αναφέρεται στο θέμα των παράνομων αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και προειδοποιεί τους Βρετανούς, που εμπλέκονται σε αυτές ως αγοραστές ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταβολής τεραστίων αποζημιώσεων στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Το δημοσίευμα, που αποτελεί μέρος γενικότερου άρθρου γύρω από τα πλεονεκτήματα, που παρουσιάζει η ελεύθερη Κύπρος για απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αναφέρεται στην αναμενόμενη αργότερα αυτό το χρόνο απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη - Όραμς.

Όπως αναφέρει «η Γεν. Εισαγγελέας (του Δικαστηρίου), της οποίας, συνήθως, η γνώμη εισακούεται, έχει ταχθεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Αν αυτή η θέση υποστηριχθεί μπορεί να καταβληθούν αποζημιώσεις στο στερημένο της περιουσίας του ελληνοκυπριακό πληθυσμό, αναγκαστικά και έναντι ενεργητικού που οι ενεχόμενοι κατέχουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Α. Βικέτου


Λευκωσία: Στο ράφι, προσωρινά, θα τοποθετηθεί το κεφάλαιο περιουσίες καθώς διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές. Ο Ταλάτ ζητά ουσιαστικά εξουδετέρωση διεθνών συμβάσεων και προτάσσει ρυθμίσεις που θα ωφελούν τους σημερινούς παράνομους χρήστες. Αυτό προκύπτει μετά τη συνάντηση πέραν των τριών ωρών που είχαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συζήτησε το περιουσιακό, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν αρχικά μια μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τα κριτήρια επί του περιουσιακού και είχαν μια εκτενή συζήτηση.

Οι δύο ηγέτες, πρόσθεσε, αποφάσισαν να συνεχίζουν τη συζήτηση επί του περιουσιακού στην επόμενη συνάντησή τους που καθορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη, 5 Μαρτίου.

Μετά από τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου, Χριστόφιας και Ταλάτ θα αρχίσουν τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ερωτηθείς γιατί γίνεται ακόμη συζήτηση επί των κριτηρίων και όχι επί της ουσίας του περιουσιακού, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι άρχισαν ανταλλαγή απόψεων πάνω στις αρχές που θα διέπουν τη συζήτηση και κατά τις δύο τελευταίες τους συναντήσεις συζητούν για τα κριτήρια που θα καθορίζουν τις παραμέτρους υπό τις οποίες θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Μετά από αυτό, συνέχισε, θα αποφασίσουν κατά πόσον αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα φόρα, στο πλαίσιο των συνομιλιών. Απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Δηλώσεις Ταλάτ

Τα κριτήρια για το περιουσιακό και τις προτάσεις των δύο πλευρών επί του θέματος συζήτησαν στη συνάντησή τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιστρέφοντας από το αεροδρόμιο Λευκωσίας στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στην πρότασή του για δημιουργία επιτροπής για το περιουσιακό, επί της οποίας η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τοποθετηθεί στην επόμενη συνάντηση. Δεν είναι οριστικό, πρόσθεσε, αλλά «αναμένουμε να ολοκληρωθεί (στην επόμενη συνάντηση) το θέμα του Περιουσιακού και να περάσουμε στα θέματα που αφορούν την ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η επιτροπή που προτείνει θα προβαίνει σε διευθετήσεις ανάλογα με τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. «Οι κανονισμοί που θα ακολουθήσουν επί του περιουσιακού θα τεθούν σε εφαρμογή παράλληλα με τα κριτήρια που οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατά την διαδικασία των συνομιλιών. Για εμάς μέρος ενός γενικού μηχανισμού θα είναι και η δημιουργία ενός δικαστηρίου στο οποίο θα καταλήγουν τα ζητήματα του περιουσιακού».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου Χριστόφια στο Βελιγράδι ότι τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σέβεται τα περιουσιακά δικαιώματα από την αρχή.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το είδος μηχανισμού που θα λειτουργήσει στο περιουσιακό ώστε η περιουσία να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη, να ανταλλαγεί με μια άλλη περιουσία, ή ο ιδιοκτήτης να τύχει αποζημίωσης. «Ασφαλώς», είπε, «οι απόψεις του ιδιoκτήτη της περιουσίας θα ακουστούν πριν οποιεσδήποτε συζητήσεις». Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, επιθυμεί όπως οι αποφάσεις ληφθούν σύμφωνα με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ , ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ "ΨΗΛΑ" ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΒΑΘΥ" ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ , ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΦΥΣΙΚΑ.

Ο ΗΡΩΑΣ .... ΝΤΕΝΤΕ

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ "ΜΙΚΡΟΚΟΜΟΤΗΝΑΙΙΚΑ" ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΧΡΟΝΟΣ"

Οι μηχανισμοί ηρωοποίησης και αναβάθμισης του αγωνιστικού προφίλ του δημοσιογράφου Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ το έκαναν και πάλι το θαύμα τους.
-Μία λεκτική επίθεση ενός ατόμου που σαφώς είναι καταδικαστέα, στην ζωντανή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 στον κ. Ντεντέ προσπαθούν κάποιοι με την βοήθεια βέβαια εδώ τοπικών παραγόντων, να την παρουσιάσουν ως «προκλητική και εν ψυχρώ επίθεση από άτομο που διακατέχεται από ακραίες εθνικιστικές απόψεις και μίσους προς την τουρκική μειονότητα της Θράκης στο γνωστό για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας».
-Αυτά και πολλά άλλα ευτράπελα αναφέρονται σε δύο δελτία Τύπου που εξέδωσαν η «Eblul Greek MSG» ελληνική επιτροπή του ευρωπαϊκού γραφείου για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες και η Αντιεθνικιστική Κίνηση που στοχοποιούν ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης κατά του Ντεντέ, το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σταμάτη.
-Ο λόγος, γιατί είχε το «θράσος» να επιστρέψει πίσω ως απαράδεκτη την πρόσκληση των εγκαινίων της Ziraat Bank και να μην δεχθεί τον τουρκικό όρο «Γκιουμουλτζίνα» για την Κομοτηνή ως όφειλε κατά την άποψή τους.
-«Έπρεπε να δεχθούμε τέτοιες συνομωσίες όχι μόνο στα τούρκικα αλλά στα μακεδονικά, βλάχικα και αρβανίτικα μας παροτρύνουν γιατί τέτοιες προκλήσεις δημιουργούν φιλοπολεμική ένταση μεταξύ των δύο χωρών».

Και συνεχίζουν το εμετικό τους κείμενο συμπαράστασης στον κ. Ντεντέ κατακεραυνώνοντας ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που είχε και αυτός το θράσος να επισκεφθεί πρόσφατα βραχονησίδα των παραλίων της Τουρκίας την οποία έχει οικειοποιηθεί η Ελλάδα.
-Φυσικά δεν θα ακολουθήσουμε το εθνικιστικό παραλήρημα στήριξης με τέτοια εμπρηστικά κείμενα που προφανώς θα φιγουράρουν στα επόμενα φύλλα του δημοσιογράφου που δέχεται επιθέσεις, αλλά αναρωτιόμαστε μήπως όλα αυτά έγιναν σκόπιμα ώστε να επιστρέψει ο κ. Ντεντέ στα μεγάλα κανάλια των Αθηνών ως ήρωας με ένα νέο ίματζ;
-Ίσως κάποιοι ξέχασαν το εθνικιστικό του παραλήρημα στη συγκέντρωση της Ξάνθης και τις επιθέσεις του, που έκαναν του συναδέλφους των Αθηνών να χάσουν πάσα ιδέα για τον Αμπτουλχαλίμ.
-Και αν γίνεσαι ήρωας με μία λεκτική επίθεση, τότε ο «Χρόνος» που χρόνια δέχεται τα πυρά τέτοιων κύκλων και την προχθεσινή επίθεση του κ. Γκαλήπ όπως και τις οργανωμένες επιθέσεις στα γραφεία του, αλήθεια τι πρέπει να γίνει;
-Αλλά μάλλον αυτές ανθρωπιστικές οργανώσεις γνωρίζουν ποιον να στηρίξουν. Όσο για τα κείμενα αυτά συμπαράστασης ήδη τα προώθησε σε όλα τα ΜΜΕ. Μήπως συμφωνεί σε όλα όσα αναφέρονται;

Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος και προσπαθώντας και αυτός να στοχοποιήσει τόσο τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών όσο και την εφημερίδα μας που χάλασε τα σχέδιά του, κινήθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ στην προχθεσινή του συνέντευξη Τύπου μόνο σε δημοσιογράφους της μειονότητας.
-Προσπαθώντας να διασπείρει διχόνοια και μίσος και με έμμεσο τρόπο να παροτρύνει την μειονότητα για κινητοποιήσεις, ο κ. Γκαλήπε έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.
-«Δεν θέλουμε τους Γιουνανλήδες δημοσιογράφους που έχουν τους εθνικούς τους στόχους» φώναζε με εκνευρισμό, θαρρείς και μιλούσε σε αίθουσα γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας.
-Και καλώς βέβαια ο «Χρόνος» ανέδειξε τα σχέδια του προέδρου της πολιτιστικής εκπαιδευτικής εταιρείας της μειονότητας «ΠΕΚΕΜ» για την ίδρυση του πολιτιστικού δήθεν κέντρου σε χώρο του οικοτροφείου.
-Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος των δημοσιογράφων. Αν ήταν η διαδικασία της παραχώρησης νόμιμη και επιτρεπτή τότε ποιος ο λόγος να μην παραχωρεί η διαχειριστική επιτροπή το οικόπεδο;

Αλλά προφανώς ήθελαν όλα να γίνονται στα κρυφά και στα μουλωχτά χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν. Ο κ. Γκαλήπ βρήκε βέβαια τη απάντηση ότι οι διαχειριστικές επιτροπές που απαρτίζονται από μουσουλμάνους πιέζονται από διάφορους κύκλους.
-Έτσι στοχοποιούνται αυτοί που δεν υπακούν στο δικό του κύκλο που προσπαθεί να αναγεννηθεί ως νέος ηγέτης της μειονότητας. Και φυσικά δείχνει την δημοκρατική του συμπεριφορά και νοοτροπία, αφού φθάνει στο σημείο όχι να εκτίθεται σε χριστιανούς δημοσιογράφους, αλλά να καθιστά και συνενόχους τους δημοσιογράφους της μειονότητας που οι ενέργειές του βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά προσπαθώντας να τους κάνει και συμμετόχους στα κρυφά του σχέδια.
-Κατά τα άλλα ως πρόεδρος μιας απλής εταιρείας όπως ισχυρίζεται ο κ. Γκαλήπ, μάλλον δεν μας πείθει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να φτιάξει πανεπιστήμια, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα κ.ά. Αλλά βέβαια οι χρηματοδοτήσεις είναι ήδη εξασφαλισμένες.
-Αλήθεια οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι της μειονότητας τι λένε για όλα αυτά; Θα πρυτανεύσει η ομερτά ή στα αλήθεια υπάρχει εκφοβισμός του Τύπου από ηγέτες τέτοιου νέου τύπου;

Εκ Τουρκίας Δυτικοθρακιώτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο θα διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας

25.02.2009
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ …ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ

Εγκρίθηκε η συνεργασία από την γενική συνέλευση του Τμήματος
Πέρυσι σύμφωνα με πληροφορίες δίδασκε στην Ιατρική Σχολή


Στην προχθεσινή γενική συνέλευση του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι αναθέσεις μαθημάτων και η κατάρτιση του προγράμματος του τμήματος. Έτσι με βάση την σύμβαση 407 προσλήφθηκε ένας αναπληρωτής καθηγητής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για να κάνει το μάθημα της περιβαλλοντικής ανθρωπολογίας και της βιοϊατρικής.

Πρόκειται για τον καθηγητή κ.Ρεχάτ Φαΐκογλου που θα είναι ο πρώτος εκ Τουρκίας ακαδημαϊκός δάσκαλος που έρχεται στο πανεπιστήμιο Θράκης, αν κι έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη.
Ο κ. Φαΐκογλου που θα έρθει στην πόλη μας για να διδάξει το επόμενο εξάμηνο, μιλά άπταιστα ελληνικά. Πέρυσι είχε διδάξει στην ιατρική σχολή του ΔΠΘ όπως μας έλεγαν κύκλοι καθηγητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ψηφοφορία που γίνεται ανοικτά παρόντων των μελών της γενικής συνέλευσης υπερψηφίστηκε από τους φοιτητές σε σχέση με τους καθηγητές που κράτησαν αρνητική στάση, ενώ ο πρόεδρος του τμήματος Γεώργιος Παπάζογλου απουσίαζε.

Μελαχροινή Μαρτίδου

http://www.xronos.gr

ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Έγραφε τις προάλλες ο κ.Χρήστος Πασαλάρης ότι στους πρώτους μήνες του 2009 κανένας δεν έχει κάνει τόση ζημιά στην πατρίδα όση τα ίδια τα τέκνα της.

Τα τέκνα της
κατέβασαν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τεμάχισαν την Ελλάδα στα τρία επί δέκα μέρες.
Τα τέκνα της είχαν κλειστά τα σύνορα και τα λιμάνια με τα φορτηγά τους.
Τα τέκνα της νέκρωσαν τα νοσοκομεία με συνεχείς στάσεις.
Τέκνα της είναι οι νεαροί που «παίζουν» κάθε μέρα τους «επαναστάτες» με γκαζάκια και μπουρλότα, τέκνα της είναι αυτοί που υποκινούν και βοηθούν αποδράσεις σαν τη πρόσφατη του Παλαιοκώστα αλλά και με... 180 ληστείες καθ’ εκάστην!


Τέκνα της είναι και οι επώνυμοι που δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι χειρότερη από την Καμπούλ, άρα «μην ξαναπατήσετε»!
Τέκνα της είναι όλοι αυτοί οι «γουρλομάτηδες» που οδύρονται στα κανάλια ότι «η χώρα καταστρέφεται, δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει μέλλον»!
Τέκνα της είναι και οι άλλοι που θέλουν τον (πάντα «καταλληλότερο» σύμφωνα με όλες της δημοσκοπήσεις) κ. Καραμανλή «ξοφλημένο» ή προτείνουν πρωθυπουργό «εισαγόμενο»!...


Άμυαλα τέκνα της είναι όλοι αυτοί που, άθελά τους, πυροβολούν κατάστηθα την πατρίδα με επιδεικτικές ανταρσίες και εγκληματικές ενέργειες, ακριβώς την περίοδο που δοκιμάζεται ο τουρισμός της, δηλαδή ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, απόλυτα αναγκαίο για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Κάπως αργά το ΠΑΣΟΚ, στριμωγμένο από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι θα καθίσει στο τραπέζι. Το ίδιο θα κάνουν, θέλοντας και μη, οι υγιώς σκεπτόμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδοτών.

Ξεκομμένα όμως από τη σκληρή πραγματικότητα, τα κόμματα της Αριστεράς μένουν κλεισμένα στο δικό τους κόσμο...
Όσο για τους, αγνώστου ταυτότητος, κουκουλοφόρους με τα καλάσνικοφ και τους δυναμίτες, αυτοί σίγουρα θα εξαφανιστούν ως εκ θαύματος ευθύς ως εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, που (ταυτόχρονα με τα τελευταία επεισόδια) εξεδήλωσε την πρόθεσή της να μας... βοηθήσει στην πάταξη της τρομοκρατίας!

Πιο σίγουρη όμως για το μέλλον της θα είναι η πατρίδα όταν τα, περί ων ο λόγος, «άτακτα τέκνα» της αποφασίσουν να θέσουν το δικό της συμφέρον υπεράνω του δικού τους.



http://politis-gr.blogspot.com/

ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επί 15 χρόνια επιδεικνύει ετοιμότητα για λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα έγκειται στην ελληνική επιθυμία και στη συγκαλυμμένη ατζέντα μέσω της διένεξης για το όνομα να εκμεταλλευτούν αυτό το ζήτημα για την αμφισβήτηση της εθνικής και γλωσσικής μας ταυτότητας.

Θεωρώ ότι λύση μπορεί να υπάρξει και μάλιστα όχι "βαλκανική" λύση, αλλά "ευρωπαϊκή", εφόσον η Ελλάδα προσεγγίσει με ευρωπαϊκό τρόπο αυτή την εκκρεμότητα», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Κληθείς να σχολιάσει τις επισημάνσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, προχθές στο Ίδρυμα "Brookings" στην Ουάσιγκτον, να σταματήσει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε:
«Εάν αναφερόμαστε στον εθνικισμό των Βαλκανίων, νομίζω ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς με αυτόν απ' ό,τι έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε εκείνο το τμήμα της Ευρώπης που θεωρείται εμπνευστής της ευρωπαϊκής ιδέας.

Εμείς δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από την Ελλάδα, η οποία παρουσιάζεται ως ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από μία ευρωπαϊκή συμπεριφορά έναντι ενός μικρότερου γείτονα και σεβασμό της αξιοπρέπειας μας».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα χθές προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Tageszeitung», όπου απευθύνει έκκληση «για σεβασμό των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, το διάβημα διαμαρτυρίας είναι αβάσιμο, διότι «τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι οικουμενικά και οι χώρες όχι μόνον έχουν το δικαίωμα, αλλά έχουν και την υποχρέωση να τα προβάλλουν και να μεριμνούν γι αυτά».

http://strategy-geopolitics.blogspot.com

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ www.defencenet.gr , ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ VEST Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΑΥΤΙΚΟ . ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΤΣΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ή Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ή ΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΕΝΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 10 ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ !!

ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ..... ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ Ή Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ Ή ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΑΜΕ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ .

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΩ Η ΕΡΤ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ... ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΝ .



ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΟΥ , ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΜΟΥΤΣΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ !!!!!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και πρόσθεσε πως οι πρωτοβουλίες, που φέρονται να ενθαρρύνουν «ίδρυση γραφείου του ψευδοκράτους στο Ισραήλ και δημιουργία ατμοπλοϊκών συνδέσεων με τα κατεχόμενα, είναι ιδιωτικές».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Ισραήλ, ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δείχνει κατανόηση στις ανησυχίες της κυπριακής Κυβέρνησης στα θέματα αυτά και σημείωσε πως το Ισραήλ υποστηρίζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

Ερωτηθείς κατά πόσον το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτρέπει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύσσει σχέσεις με το ψευδοκράτος, ο υπουργός απάντησε πως «αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται και προτιμώ να μην μπω σε λεπτομέρειες. Κάποια από αυτά που αναφέρονται, όπως η ναυτιλιακή σύνδεση δεν έχει αρχίσει ακόμη», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι ζητήματα τα οποία «συζητούμε και πιστεύω ότι χρειάζονται διακριτικοί χειρισμοί».
Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, και την ομόλογο του, Τζιπι Λίβνι.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΖΗΤΑ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Την ανάκληση της απόφασης που είχε λάβει η κυβέρνηση Μπους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τον όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών.

Με επιστολή της προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία στάλθηκε πριν από τη σημερινή συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η Παμμακεδονική εκφράζει την «έντονη ανησυχία» της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ για τη «συνεχή και κλιμακούμενη αδιαλλαξία και επιθετικότητα» της ΠΓΔΜ, ζητώντας παράλληλα την...καταδίκη της «αλυτρωτικής συμπεριφοράς» της.

Την επιστολή προσυπογράφουν το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

«Η λανθασμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, έγινε ο καταλύτης μιας ολοένα και πιο επιθετικής στάσης από την ΠΓΔΜ, που σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως εχθρική προς την Ελλάδα, η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια», τονίζεται στην επιστολή.

«Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση για αναγνώριση της χώρας αυτής και πάλι ως ΠΓΔΜ και μάλιστα να εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έως ότου βρεθεί ένα νέο όνομα για την ΠΓΔΜ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταδικάσουν με τον πλέον έντονο τρόπο τον αλυτρωτισμό και την επιθετική συμπεριφορά του κρατιδίου αυτού. Είναι επιτακτική ανάγκη η αμοιβαία αποδεκτή λύση να συμπεριλαμβάνει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ σε νέο όνομα που θα συμφωνηθεί, αλλά και η αλλαγή αυτή να εμπεριέχεται και στα διαβατήριά τους και το εν λόγω όνομα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις. Επίσης, όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήδη έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, να υιοθετήσουν το νέο όνομα για όλες τις χρήσεις», προστίθεται στην επιστολή.

Τέλος, η Παμμακεδονική Ένωση και οι άλλες ομογενειακές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι «οι ανωτέρω θέσεις εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι τόσο «η Περιφερειακή Συνέλευση του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ κατά την πρόσφατη σύγκλισή της, όσο και το Δίκτυο Νεολαίας της ομόφωνα υιοθέτησαν αυτές τις θέσεις».

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους της Παμμακεδονικής Ένωσης η ύπατη πρόεδρος Νίνα Γκατζούλη, εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ο Μανώλης Βεληβασάκης, εκ μέρους της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) ο Φίλιπ Κρίστοφερ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας ο Πίτερ Παπανικολάου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ