13 Μαρ 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ?


Ανησυχία για τις ελευθερίες
Καθυστέρηση στο ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και προβλήματα στην ελευθερία του λόγου διαπιστώνει η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη από το Ευρωκοινοβούλιο.
Η Τουρκία πρέπει:
-να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο,
-να δώσει απάντηση για τους Κύπριους αγνοουμένους,
-να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και-
να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης
, τονίζεται ακόμη στην έκθεση.
Εισηγήτρια της έκθεσης που εγκρίθηκε με 528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και...43 αποχές ήταν η Ολλαδή χριστιανοδημοκράτης Ρία Ούμεν-Ράιτεν.
Στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν ανοίξει 10 από τα 35 κεφάλαια με τα τελευταία να είναι αυτά που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την κοινωνία της πληροφορίας. Μόνο ένα κεφάλαιο έχει κλείσει.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας και αναφέρουν ακόμη ότι «η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Ακόμη, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύονται ακόμη πλήρως στην Τουρκία και τάσσονται κατά των συχνών απαγορεύσεων ιστοσελίδων αλλά και κατά των πιέσεων που ασκούνται σε ΜΜΕ που ασκούν κριτική.
Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν μη επαρκή την τροποποίηση τον Απρίλιο του 2008, του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα ζητώντας την απάλειψή του.
Το Κοινοβούλιο καλεί, παράλληλα, την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία για τη διαρκή διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος.
Στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έναντι της Ελλάδας, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Το Ευρωκοινοβούλίο υποστηρίζει τις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με τροπολογία του Κύπριου βουλευτή Αδ.Αδάμου που έγινε δεκτή, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο. Το ΕΚ παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως.»
Ακόμη υπάρχει για πρώτη φορά παράγραφος για την μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου με την Τουρκία να καλείται από το Ευρωκοινοβούλιο να διατηρήσει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα των νησιών και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να λειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και κάνουν για άλλη μία φορά έκκληση για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π κ.κ. Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σχετικά με το νέο νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την διασφάλιση της εφαρμογής του με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί και πωληθεί σε τρίτους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Dropping a service! - Απόρριψη υπηρεσίας!















The reason for dropping the service of flagcounter.com is appearing below. While there is no such entity recognized from UN such as Macedonia flagcounter.com claims that FYROM equals Macedonia. If USA wants to recognize unilaterally the new country it us such why not recognize it as Texas then?


I am asking hereby all Hellenes bloggers to drop completely all services from flagcounter.com until she withdraws completely the name.

For more info see here
.

Απόρριψη υπηρεσίας

Ο λόγος για την απόρριψη της υπηρεσία της flagcounter.com εμφανίζεται κατωτέρω. Ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια οντότητα που αναγνωρίζεται από τα Η.Ε όπως Μακεδονία η flagcounter.com υποστηρίζει ότι το ΠΓΔΜ ισοδυναμεί με το Μακεδονία.

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αναγνωρίσουν μονομερώς τη νέα χώρα σαν τέτοια γιατί να μην την αναγνωρίσουν με το όνομα Τέξας λοιπόν;

Ζητώ με το παρόν από όλους τους Έλληνες bloggers να απορρίψουν εντελώς όλες τις υπηρεσίες από την flagcounter.com έως ότου αποσύρει εντελώς το όνομα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ

Πηγή:filopatria

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ FLAGCOUNTER.COM . ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ .

Τα έσπασαν στην Αθήνα για τον γιο του Ν.Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι κουκουλοφόροι έριξαν "προκηρύξεις" αφού στο πέρασμα τους τα έσπασαν όλα.
Ξέρετε τι έλεγαν:

"ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ Γ. ΒΟΥΤΣΗ-ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟΥ ΓΚΥΖΗ".

Ξέρετε ποιος είναι ο ένας ο λεβέντης για τον οποίο τα έσπασαν στην Αθήνα οι κουκουλοφόροι; Ε, καλά καταλάβατε.

Πρόκειται για τον γιο του γνωστού... Συριζαίου πολιτικάντη και φίλου του Αλαβάνου, του Νίκου Βούτση. Όχι να κατηγορούμε τα παιδιά των άλλων πως τα μεγαλώνουν και οι πολιτικοί να μην φέρουν καμία ευθύνη. Εδώ ζητάμε πολιτικές ευθύνες για θέματα και δεν θα ζητήσουμε ευθύνες για τον κανακάρι του πολιτικού;

Αλλά μην λέμε πολλά. Οι ίδιοι οι κουκουλοφόροι ακόμα εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν αναφέρεσαι στον γιο του Βούτση δείχνεις και την προέλευση του...

http://hellenicrevenge.blogspot.com/

Το ΠΑΣΟΚ δεν καταδικάζει την οδηγία των ΗΠΑ !


Δεν ξέρω αν τρελάθηκαν εκεί στα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορεί να βγαίνει ένα ελληνικό κόμμα και να επιβραβεύει την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν ξανά οι ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδος, προκειμένου να πλήξει την όποια κυβέρνηση.

«Θα μου επιτρέψετε να μην καταδικάσω την ταξιδιωτική οδηγία» του Σταίητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκφράζεται ανησυχία για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, καλώντας τους ταυτόχρονα να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε ορισμένα σημεία της Αθήνας.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Προτού διαμαρτυρηθούμε ή καταδικάσουμε, καλό θα ήταν να φροντίζαμε να είχαμε μια πολιτική ασφάλειας για τον πολίτη. Καλό θα ήταν να μην έβλεπε όλος ο κόσμος τις εικόνες που βλέπει εδώ και τέσσερις μήνες από την Αθήνα. Τότε θα είχαμε τη δυνατότητα πραγματικά να διαμαρτυρηθούμε. Όταν δεν έχουμε φροντίσει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα αυτές τις εξαιρετικά δυσάρεστες ταξιδιωτικές οδηγίες, οι οποίες με ενοχλούν ως Έλληνα. Αλλά ας φροντίσει η κυβέρνηση να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη έτσι ώστε να μη βλέπει όλος ο κόσμος τις σκηνές που έβλεπε και βλέπει δυστυχώς επί τέσσερις μήνες στις τηλεοράσεις του».

Σε ερώτηση αν φοβάται μήπως με αυτήν την τοποθέτηση η κυβέρνηση κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι κάνει κακό στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντηση: «Το άλλο ανέκδοτο το ξέρετε;».

http://www.antinews.gr

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ Ο G. PAPANDREOU ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ USA ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΑΙΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ/ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Κόντρες στο Ευροκοινοβούλιο για το ποιός είναι ο χειρότερος...

Και κόντρα ευρωβουλευτών
Έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ μετά το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την ΠΓΔΜ


Τη σφοδρότατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ. Ο Ανδρ.Λοβέρδος έκανε λόγο για «ανοργανωσιά» της κυβέρνησης ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η στάση των βουλευτών της ΝΔ στο πλαίσιο του Λαϊκού Κόμματος, και το εκ μέρους τους 'άδειασμα' της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ, είναι ενδεικτική της ανοργανωσιάς της κυβέρνησης και της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε ο αρμόδιος για...θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.
Πάντως, το θέμα της ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή προκάλεσε κόντρα μεταξύ των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι δεύτεροι κατηγόρησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) για άκαμπτη στάση εναντίον των θέσεων της Ελλάδος.
Απαντώντας, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι στην Παράγραφο που αφορά στις διμερείς σχέσεις, υπέρ ψήφισαν 363 ευρωβουλευτές, 215 κατά και 34 προτίμησαν την αποχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης από τους 177 ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας (στην οποία ανήκουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ) οι 160 ψήφισαν εναντίον των ελληνικών θέσεων και μόνο 13 υπέρ των ελληνικών θέσεων (μεταξύ αυτών και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ).
Αντίθετα, σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης από τους 223 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι 133 ψήφισαν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ράπισμα για την Ελλάδα το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Απόψε στο Δελτίο των 11 : Όλη η αλήθεια για την εισβολή των λαθρομεταναστών.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ρωμανός , απόψε στο Δελτίο των 11 στον Blue
Sky , στις 11.30 μμ, συζητά με τον Σπύρο Χατζάρα και τον Ανδρέα
Δαλδάκη, την επικαιρότητα και όλες τις πτυχές του «μεταναστευτικού».
Η εκπομπή μεταδίδεται ζωντανά και στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση:
http://www.blueskytv.gr
http://deltio11.blogspot.com/2009/03/11_13.html

Υπενθυμίζεται ότι κος Ρωμανός,Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Παιδαγωγικό
Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του
Πανεπιστήμιου Αιγαίου είναι βαθύς γνώστης του μεταναστευτικού &
συγγραφέας του άρθρου "Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία"
http://resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2883

Αιγαίο: Μία απεριποίητη πληγή του Ελληνικού κράτους. Ως πότε;

-Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά με όλο αυτό το story Ελλάδα-Τουρκία (δίκαιο θάλασσας) και κατάλαβα τί ακριβώς γίνεται ή μάλλον δε γίνεται, απογοητεύτηκα πλήρως…
Το θέμα μπορεί να λυθεί εάν βρεθεί, απλούστατα, κάποιος που θα χει τα κότσια και τον τσαμπουκά να το κάνει
!

«Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας…
Τα λόγια της αυτά προκάλεσαν την οργή μου…γιατί; Μα για την κοροϊδία, για το παραμύθι που μας έχουν μάθει να πιπιλάμε σαν καραμέλα τόσα χρόνια… «αχ, αυτοί οι άτιμοι οι Τούρκοι, παραβιάσεις επί παραβιάσεων κλπ., κλπ.»…
Και γιατί δεν κάνει κάτι η Ελλάδα να διασφαλίσει τα όρια του εναέριου χώρου της ή να οριοθετήσει επιτέλους την αιγιαλίτιδα ζώνη της;
Γιατί δεν τίθενται επιτέλους σε εφαρμογή οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου;

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να δώσει απαντήσεις; …

Αιγιαλίτιδα ζώνη (ή χωρικά ύδατα) είναι η θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται πέρα απ’ την ξηρά και απ’ τα εσωτερικά ύδατα και επί της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία.

Όσον αφορά το νομοθετικό καθεστώς που διέπει το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί διάφορες λύσεις.
Εν τέλει σήμερα η Ελλάδα έχει εύρος 6 μιλίων.
Ειδικά για τον προσδιορισμό του εναέριου χώρου υπεράνω της χωρικής θάλασσας, το εύρος της χωρικής θάλασσας ορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια.
Η νομοθετική αυτή εικόνα μόνο ορθόδοξη δεν είναι, καθώς δεν νοείται κυριαρχία επί του αέρος χωρίς αντίστοιχη κυριαρχία επί του εδάφους ή της θάλασσας.

Η Τουρκία εμπράκτως από το 1974 αμφισβητεί τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο που υπέρκειται της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των 6 και 10 μιλίων στο Αιγαίο.

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης καθορίζεται τόσο από το εθιμικό δίκαιο όσο και από το άρθρο 3 Σύμβασης του Δικαίου Θάλασσας και ορίζεται στα 12 μίλια. Η Ελλάδα δικαιούται λοιπόν να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι το ανώτατο αυτό όριο.
Σε περίπτωση μάλιστα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, το 64% περίπου του Αιγαίου θα περιέλθει στην ελληνική κυριαρχία.

Από το 1974 που η Ελλάδα εξεδήλωσε την πρόθεσή της να υλοποιήσει τη δυνατότητα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων, η Τουρκία αντιδρά εντόνως χαρακτηρίζοντας την πιθανή επέκταση της ελλαδικής αιγιαλίτιδας ζώνης ως «αιτία πολέμου».

Σημειωτέον δε ότι η απειλή χρήσης βίας αποτελεί διεθνές αδίκημα, σύμφωνα και με τον Χάρτη Η.Ε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την απειλή αυτή!
Γιατί δεν το έκανε;;;

Τα επιχειρήματα που προβάλλει η Τουρκία για να στηρίξει την αντίδρασή της στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στερούνται νομικής βάσης. Θα αναφέρω κάποια μόνο από αυτά…

Σύμφωνα με τους τούρκικους ισχυρισμούς, η Ελλάδα δεν δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μονομερώς γιατί το Αιγαίο αποτελεί ημίκλειστη θάλασσα και κατά συνέπεια, μια τέτοια ενέργεια θα απαιτούσε την προηγούμενη συγκατάθεση της Τουρκίας ως ομόρου παράκτιου κράτους.
Η ίδια η Τουρκία βέβαια όταν επέκτεινε τη αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια στη Μαύρη Θάλασσα δεν ζήτησε προηγουμένως τη συγκατάθεση των γειτονικών παράκτιων κρατών!

Ένα άλλο νομικοφανές επιχείρημα της Τουρκίας συνιστά το ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ν.μ. θα καταστήσει το Αιγαίο μια ελληνική «λίμνη» με αποτέλεσμα να περιορισθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να θιγεί το δικαίωμα της Τουρκίας για πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα με αποτέλεσμα να απειλούνται σοβαρά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή.
Το Δίκαιο Θάλασσας το προέβλεψε και αυτό όμως! Στην αιγιαλίτιδα ζώνη αναγνωρίζεται το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης σε πλοία τρίτων κρατών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις της Σύμβασης Δικαίου Θάλασσας σχετικά με το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, την υφαλοκρηπίδα των νησιών και άλλες ανάλογες ρυθμίσεις ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις, οδήγησαν την Τουρκία στη μη υπογραφή της Σύμβασης Δικαίου Θάλασσας.
Ωστόσο το διεθνές δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. θεμελιώνεται και στο εθιμικό δίκαιο!

Όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, η έναρξη της ελληνοτουρκικής διαφοράς σημειώθηκε το 1973 και παραμένει άλυτη ακόμη. Γιατί;;;

Η Ελλάδα εμμένει σε δικαιοδοτική επίλυση της διαφοράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία το αποφεύγει συστηματικά.
Αυτό δεν είναι δυνατόν βέβαια να αποτελεί μόνον ελληνικό πρόβλημα. Αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκία αποφεύγει τη δικαιοδοτική επίλυση των διαφορών της συστηματικά λόγω της ένδειας των νομικών επιχειρημάτων που εκφράζει σχετικά με τις αξιώσεις που διατυπώνει. Ένδεια, που με τη σειρά της την οδηγεί σε μια πολιτική δημιουργίας κρίσεων και ενδεχομένως θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.

Την ελληνοτουρκική κρίση του 1996 στα Ίμια ποιος την έχει ξεχάσει;
Δεν έχει γραφτεί ο επίλογος ακόμη…
…Γιατί; Διότι η εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας ούτε αποσύρθηκε μα ούτε υποβλήθηκε σε κρίση στο Διεθνές Δικαστήριο.
Τότε μάλιστα στη ρηματική της διακοίνωση η Τουρκία προώθησε και τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Τούρκικη εφημερίδα κατονόμασε τις νησίδες Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, που βρίσκονται κοντά στην ασιατική ακτή, ως τμήμα των «γκρίζων ζωνών».

Από τότε, από το 1996 μέχρι σήμερα 2009…ουδεμία αλλαγή!
Οι Τούρκοι παραβιάζουν ανενόχλητοι τον εθνικό μας εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα, οι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις περί παραβιάσεως του διεθνούς δικαίου και μόλις πέσουν λίγο οι τόνοι ρίχνουν και την ιδέα της ελληνοτουρκικής βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι πολίτες βρίζουν τους τούρκους γιατί είναι πολεμοχαρής λαός και ψάχνει αφορμές προκειμένου να ξεστομίσει το … «casus belli» και.. όλα καλά!
Η μόνη βελτίωση που έχει επέλθει είναι όσον αφορά το διαγωνισμό της Eurovision. Δίνουμε απλόχερα στην Τουρκία 12άρια και χαιρόμαστε που η Τουρκία μας ανταμείβει όταν ακούμε το… «12 points go to…Greece»!

Ίσως να χαρακτηριστώ υπερβολική…μα τα πράγματα είναι τόσο απλά και είναι και γραμμένα σε νόμους και διεθνείς συμβάσεις.
Γιατί δε βρέθηκε κανένας έως τώρα από όσους έχουν περάσει απ’ το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει λύση στο ζήτημα; Αλλάζουν οι κυβερνήσεις και τα πρόσωπα και τα προβλήματα παραμένουν εκεί…στο ύψος τους…άλυτα…σαν γρίφοι…
Στο Αιγαίο όμως δεν υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα του διεθνούς δικαίου τα οποία απαιτούν διευκρινίσεις. Υπάρχει μόνο η επιθυμία της Τουρκίας να ανατρέψει πλήρως το ισχύον νομικό καθεστώς!

Ίσως τελικά να είναι γραμμένο στο D.N.A. του έλληνα το… «έλα, μωρέ, εγώ θα βγάλω το φίδι απ’ την τρύπα;»
Δεν έχει όμως μάλλον καταλάβει πως κι ο ίδιος ζει σε μια τρύπα…μαύρη…κατάμαυρη…γιατί τη σκιάζει το παρελθόν…ως πότε;;;

10-Ιαν-2009 Απο Eύη Βαγιάτη