18 Οκτ 2012

Πως οι παράνομοι γίνονται νόμιμοι



Επειδή πολύς λόγος γίνεται εδώ και καιρό για τους νόμιμους μετανάστες θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα για το τι εννοεί το διεφθαρμένο σύστημα «νόμιμος μετανάστης». Νόμιμος είναι ο μετανάστης που κάποιος νόμος του δίνει τη δυνατότητα να είναι νόμιμος. Ως εκ τούτου εάν αύριο ψηφιστεί ένας νόμος από την βουλή και ορίζει ότι όσοι αλλοδαποί βρίσκονται σήμερα 12ηΟκτωβρίου 2012 στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα εργασίας και διαμονής, αυτόματα οι εισβολείς μετατρέπονται σε νόμιμους μετανάστες. Μα θα μου πείτε ότι εντάξει θεωρητικά μπορεί να γίνει αλλά στην πράξη είναι πολύ προχωρημένο. Δεν νομίζουμε ότι θα γίνει ποτέ, εκτός και άν κάποια κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καταλάβουν την εξουσία.

Όμως δυστυχώς αυτό που ακούγεται ως αποκύημα φαντασίας, ήδη συμβαίνει εδώ και 7 χρόνια και μάλιστα από την κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας. Συγκεκριμένα  Τον Αύγουστο του 2005 ψηφίστηκε ο Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α΄ 212/23.8.2005) με τίτλο «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια». Ο νόμος αυτός έχει 98 άρθρα. Το 91ο έχει τον τίτλο «Μεταβατικές διατάξεις». Στην παράγραφο 11 του ανωτέρω άρθρου περίπτωση α’ αναφέρεται: « Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της αρμόδιας Περιφέρειας χορηγείται άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι 31.12.2004 και δεν συντρέχουν στο πρόσωπο τους λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η απόδειξη της διαμονής τους γίνεται από τη σχετική θεώρηση εισόδου στη Χώρα ή από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή από τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή και από βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή ενσήμων. Ειδικά, στις περιπτώσεις που έχει απορριφθεί αίτημα παροχής ασύλου, η διαμονή του πρώτου εδαφίου αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απορριπτικής απόφασης. Η ανωτέρω άδεια διαμονής επέχει και θέση άδειας εργασίας και έχει ετήσια ισχύ. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται στους οικείους δήμους κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2005 μέχρι 31.12.2005. Οι δήμοι υποχρεούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης, να διαβιβάσουν τους σχετικούς φακέλους στην αρμόδια Περιφέρεια.»

Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας χορηγείται άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς που δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αρκεί να είναι μέσα στην Ελληνική επικράτεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2004. Αυτό αποδεικνύεται από την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Αλλά ακόμη και από την απορριπτική απάντηση αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ζητάει ο εισβολέας πολιτικό άσυλο. Το αίτημα του απορρίπτεται, κανένα πρόβλημα, έρχεται ο παραπάνω νόμος και την απορριπτική απάντηση την μετατρέπει σε δικαιολογητικό για την λήψη άδειας διαμονής. Η άδεια αυτή είναι ταυτόχρονα και άδεια εργασίας. Ισχύει για ένα χρόνο και μετά ανανεώνεται με προσκόμιση ενσήμων κ.τ.λ. Φανταστείτε τι γινόταν παλαιότερα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες. Είναι δυνατόν;

Για να μην ξεφύγει κανείς εισβολέας και δεν πάρει άδεια διαμονής και εργασίας, ο σοφός νομοθέτης, ο οποίος πάντοτε νομοθετεί σύμφωνα με το σύνταγμα υπέρ του λαού και του έθνους, συμπληρώνει στο ίδιο άρθρου 91 παράγραφος 11 περίπτωση στ΄ τα εξής ανήκουστα και για τριτοκοσμική ακόμη πολιτεία: «Εγγραφή στους καταλόγους ανεπιθύμητων, αποκλειστικώς για λόγους παράνομης εισόδου, εξόδου, εργασίας και διαμονής στη Χώρα, καθώς και συναφείς εκκρεμείς απελάσεις δεν αποτελούν παρακωλυτικό λόγο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Υφιστάμενες για την ανωτέρω αιτία εγγραφές στον κατάλογο ανεπιθύμητων θεωρούνται ότι έχουν, αυτοδικαίως, αρθεί».

Αυτοί λοιπόν είναι οι νόμιμοι μετανάστες. Έτσι έγιναν νόμιμοι. Υπογράφουν τον νόμο ο Κάρολος Παπούλιας ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός  ο Παυλόπουλος ως υπουργός εσωτερικών, ο Αβραμόπουλος, ο Παναγιωτόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και άλλοι.

Απόστολος Τζαρός Δικηγόρος- Θεολόγος (DEA).