24 Μαρ 2009

"ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ" .....

....ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ , ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ , Ο ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΔΡΟΥΖΑΣ , ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ !

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ , ΛΕΕΙ , ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ....

ΤΩΡΑ ΜΙΛΗΣΕΣ ΣΩΣΤΑ ΩΡΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ , ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ... ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΣ ? ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟΙ ΠΛΑΣΙΕ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΝΑΔΥΟ ΦΥΛΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΤΡΕΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

http://www.parapolitika.gr/files/images/KAKAOYNAKHS.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyi7IRXTks6KVh5XFKphq6cwV5FWxwofw5wG5bRC7428duxCBkcnndYFcF4RGsHSs9_JL1m71RUhTxoBW7x3mnCaHkIvnefaJJZnyXxZnTHYY0rjtm3Wd2yVsSjqFqSDnjG2UmVLv4Tks/s320/%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg

Eφιάλτης στο “κίτρινo σπίτι”

Εστω και καθυστερημένα η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο UNMIK αποφάσισε τελικώς να παραδώσει στην ειδική εισαγγελία της Σερβίας, αρμόδια για εγκλήματα πολέμου, στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων από αξιωματούχους μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο εφιάλτης της υπόθεσης “κίτρινο σπίτι” (κλινική στην περιοχή της βόρειας Αλβανίας, κοντά στην πόλη Μπούρελ, όπου φέρεται να κατέληγαν απαχθέντες Σέρβοι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο το 1999, αλλά και αργότερα, για να τους αφαιρεθούν ζωτικά όργανα, τα οποία πωλούνταν στη συνέχεια στις αγορές της Δύσης) ξαναζωντανεύει.

Η UNMIK παρέδωσε στον εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς δέκα έγγραφα σχετικά με τη διερεύνηση των αναφορών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και τον ενημέρωσε ότι τα πρόσθετα στοιχεία βρέθηκαν έπειτα από λεπτομερή εξέταση των αρχείων της.

Στις αρχές Μαρτίου η εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου υπέδειξε δέκα μέλη του UCK ως δράστες εγκλημάτων σε βάρος Σέρβων που είχαν απαχθεί το 1999, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Υπάρχουν υποψίες ότι εκτός από το συγκεκριμένο μέρος στο βορρά της Αλβανίας υπήρχαν άλλες τρεις τοποθεσίες, όπου γίνονταν επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων και στη συνέχεια τα θύματα δολοφονούνταν.

Η υπόθεση ήλθε στη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα χρόνο με τη δημοσίευση του βιβλίου της πρώην γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ της Χάγης Κάρλας ντελ Πόντε, η οποία περιέγραφε συνταρακτικές λεπτομέρειες και κατονόμαζε ως υπεύθυνους, βάσει των καταθέσεων “αξιόπιστων μαρτύρων” όπως σημείωνε, όχι μόνο πρώην αντάρτες του UCK αλλά και δυτικούς αξιωματούχους της UNMIK για τη συγκάλυψη που έγινε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Ντελ Πόντε, άνδρες του UCK φέρεται πως απήγαγαν περισσότερους από 300 νεαρούς Σέρβους και τους οδήγησαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων. Στο βιβλίο μάλιστα υπάρχουν ευθείες αιχμές και καταγγελίες για πλουτισμό από την εμπορία οργάνων του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού του Κοσόβου και τότε αρχηγού του UCK Χασίμ Θάτσι, αλλά και του Ραμούς Χαραντινάι, ενώ αιχμές για συγκάλυψη αφήνονται και για τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, τότε επικεφαλής της UNMIK, αμέσως μετά τον πόλεμο.

http://www.makthes.gr

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ? ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ?

Αύξηση των αιτήσεων για άσυλο το 2008 Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία πυροδοτούν αύξηση στον αριθμό αυτών.

Ο αριθμός των αιτούντων για άσυλο στις αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η αύξηση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων για άσυλο που προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αναταραχές ή συγκρούσεις. Παρόλο που ο αριθμός των Ιρακινών που αιτούνται άσυλο μειώθηκε κατά 10% το 2008, οι Ιρακινοί συνέχισαν να αποτελούν τη σημαντικότερη εθνικότητα αιτούντων άσυλο στον αναπτυγμένο κόσμο.

Περίπου 383.000 νέες αιτήσεις για άσυλο υπεβλήθησαν πέρυσι σε 51 αναπτυγμένες χώρες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σύγκριση με τις σχεδόν 341.000 αιτήσεις το 2007. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από το 2006, όταν καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου εδώ και 20 χρόνια (307.000).

Το 2008, η σημαντικότερη χώρα προέλευσης αιτούντων για άσυλο ήταν το Ιράκ (40.500, δηλαδή 10% λιγότεροι από 45.100 το 2007). Ακολουθεί η Σομαλία (21.800), η Ρωσία (20.500), το Αφγανιστάν (18.500) και η Κίνα (17.400). Από τις 10 κύριες εθνικότητες οι οποίες έκαναν αίτηση για άσυλο πέρσι, κάποιες παρέμειναν σταθερές ενώ άλλες σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις. Οι χώρες προέλευσης που σημείωσαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν (μέχρι 85%), τη Ζιμπάμπουε (μέχρι 82%), τη Σομαλία (μέχρι 77%), τη Νιγηρία (μέχρι 71%) και τη Σρι Λάνκα (μέχρι 24%). Όλες οι παραπάνω χώρες βίωσαν αναταραχές ή συγκρούσεις το 2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολούθησαν να είναι η κύρια χώρα προορισμού αιτούντων άσυλο όλων των εθνικοτήτων το 2008, με 49.000 περίπου νέες αιτήσεις, οι οποίες αποτελούν το 13% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων στις αναπτυγμένες χώρες. Σε σύγκριση με το μέγεθος του εθνικού πληθυσμού της, ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλογεί μόνο ένας αιτών άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4 αιτούντες άσυλο για κάθε 1.000 κατοίκους.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βασικές χώρες προορισμού για τους αιτούντες άσυλο το 2008 ήταν ο Καναδάς (36.900), η Γαλλία (35.200), η Ιταλία (31.200) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30.500).

Παράλληλα με την αύξηση του συνολικού αριθμού αιτούντων για άσυλο τα δύο τελευταία χρόνια, έχει επίσης αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που δέχονται αιτήσεις. Το 2004, για παράδειγμα, οι Ιρακινοί έκαναν αίτηση για άσυλο σε επτά μόνο αναπτυγμένες χώρες (εκτός των χωρών που έλαβαν λιγότερες από 500 αιτήσεις), ενώ το 2008 έκαναν αίτηση σε 14 χώρες.

Η παραπάνω διαπίστωση υποδηλώνει πως οι άνθρωποι που αναζητούν τη διεθνή προστασία πλέον απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο αριθμό χωρών, πιθανόν ως αποτέλεσμα της εισαγωγής αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο στις παραδοσιακές χώρες ασύλου. Αυτό παρατηρήθηκε και στη Σουηδία, όπου η εισαγωγή αυστηρότερων πολιτικών για το άσυλο οδήγησε στη μείωση κατά 67% στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο από Ιρακινούς το 2008 σε σύγκριση με το 2007. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Ιρακινών αιτούντων για άσυλο στη γειτονική Νορβηγία σχεδόν τριπλασιάστηκε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΕΛΕΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕΣ .... ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΓΥΡΝΑΣ ΠΙΣΩ

Την ανάγκη να λυθούν το συντομότερο δυνατόν οι ελληνοτουρκικές διαφορές που απασχολούν από το 2003 τις «διερευνητικές συνομιλίες» ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας , τόνισε ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ύστερα από διάλεξη που έδωσε το πανεπιστήμιο BILGI στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να λύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατόν . Όσα θέματα δεν μπορούν να λυθούν με τις συνομιλίες θα παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, πρόσθεσε. Για την παραπομπή στη Χάγη , είπε ότι πρέπει να συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη η διαφορά που πρέπει να λυθεί . «Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής παραπομπή» σημείωσε.

ΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΤΟ 1997


Τον Ιούλιο του 1997, στη Μαδρίτη, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μ. Ολμπράιτ επέβαλε στους Σημίτη - Πάγκαλο να υπογράψουν την επαίσχυντη συμφωνία μαζί με τους Ντεμιρέλ - Τζεμ (θυμάστε, τον τούρκο υπουργό υπό τα χειροκροτήματα του οποίου χόρευε… ζεϊμπέκικο ο Γιώργος!) η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων:

• (Οι σχέσεις των δύο χωρών θα βασίζονται και) «στον σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους»!

Μάλιστα. «Νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο» αναγνώρισαν οι Σημίτης, Πάγκαλος, Γιώργος, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Εξωτερικών!


Να θυμίσουμε ακόμα πως αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία είχαν υποδεχτεί… διθυραμβικά τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ.

«Ήρεμα νερά στο Αιγαίο έβγαλε η Μαδρίτη», ήταν ας πούμε ο τίτλος στα «ΝΕΑ» στις 9 Ιούλη του '97. Παρόμοιοι ήσαν οι τίτλοι και απ' τις περισσότερες άλλες εφημερίδες, ενώ τα κανάλια μόνο που… δεν μας ζήτησαν να στρώσουμε το κόκκινο χαλί στον Σημίτη μόλις επιστρέψει!

Να θυμίσουμε ακόμα ότι οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν το ΚΚΕ, καθώς και λίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πεπονής, ο Παπαθεμελής, ο Βερυβάκης, η Ν. Κατσέλη…

Όλοι οι άλλοι μούγγα!

Όπως και σήμερα…

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ" ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ... ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΠΟΥ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΜΑΧΗΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ .... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ" ΑΙΓΑΙΟ.

ΑΝ ΤΟ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ , Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

http://i106.photobucket.com/albums/m280/dantisdantis/BLOGG/0003.jpg

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια σήμερα από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ....


..... μια χώρα που δεν υπάρχει πια, επειδή την διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ

Θυμόμαστε το μακελειό που κράτησε 78 ολόκληρες ημέρες, τους 5.000 αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν, τις χιλιάδες των τραυματιών, τις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία.

Θυμόμαστε τα χαμόγελα του εκπροσώπου των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κάθε φορά που ανακοίνωσε μια ακόμα επιτυχημένη αεροπορική επιδρομή

Θυμόμαστε ότι αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών που κράτησαν 78 ημέρες ήταν η άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο και ότι όλα έγιναν για την ανεξαρτητοποίησή του.

Θυμόμαστε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό αρχηγό του, που «δεν συμμετείχε» βέβαια στον πόλεμο», αλλά μετέτρεψε την Ελλάδα σε διοικητικό και διαμετακομιστικό κέντρο του πολέμου και ακόμα και τις εθνικές οδούς της χώρας για να περνούν τα τανκς των «συμμάχων».

Θυμόμαστε μέχρι και τον πρίγκιπα Καραγεώργεβιτς να αναγεννάτε μέσα από τις στάχτες των βομβαρδισμών και τον ΓΑΠ να τον υποδέχεται στην Αθήνα και να τον αποκαλεί «υψηλότατο».

Θυμόμαστε την Μαρία Δαμανάκη να δηλώνει υπερήφανη εκ μέρους του ΣΥΝ επειδή Έλληνες φαντάροι συμμετείχαν στην Νατοϊκή δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου και την έβγαλαν ασπροπρόσωπη.

Θυμόμαστε τους αριστερούληδες σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον σαξοφωνίστα, που χειροκροτούσαν τους βομβαρδισμούς και την επιστροφή στη βαρβαρότητα ως μέθοδο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων.

Θυμόμαστε ότι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή της «δημοκρατίας» στο Ιράκ και για τους «αντιτρομοκρατικούς» βομβαρδισμούς στο Λίβανο.

Θυμόμαστε τέλος ότι όπως είπε και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ (και σύζυγος της σημερινής υπουργού Εξωτερικών), ο Κλίντον, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν η αρχή. «Αυτό που κάναμε στο Κοσσυφοπέδιο μπορούμε να το ξανακάνουμε τώρα, μπορούμε να το κάνουμε αύριο αν είναι αναγκαίο, είτε στην Αφρική, είτε στην Κεντρική Ευρώπη»

http://www.antinews.gr/

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΔΥΚ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" "ΠΡΙΝ" (ΑΠΟ ΤΙ ? ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ?)



ΟΙ ΛΑΖΟΙ "ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ

http://www.army.gr/dimosieuseis/hmerisios/imerisiosfiles/20090323/20.jpg

24-03-1833 Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι ο Αδαμάντιος Κοραής

http://www.megarevma.net/korais.jpg

Ο
Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε από τους πιο φωτισμένους δασκάλους του Γένους. Η προσφορά του στάθηκε τεράστια σε μέγεθος και βαρύτητα, ενώ η διδασκαλία του αποτέλεσε σταθμό στην διαμόρφωση του πνευματικού και πολιτικού στοχασμού του Έθνούς.

· Η ζωή του
Γεννήθηκε το 1748 στη Σμύρνη. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια που έτρεφε αγάπη για τα γράμματα. Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχτηκε στην Ευαγγελική σχολή της Σμύρνης. Το 1771 πήγε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας με σκοπό να επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του. Τα χρόνια της παραμονής του στην Ολλανδία, ο Κοραής τα χρησιμοποίησε για την πνευματική του συγκρότηση και ασχολήθηκε με τις σπουδές του περισσότερο, παρά με το εμπόριο.

Το 1778 επέστρεψε στη Σμύρνη, για να ξαναφύγει αργότερα, το 1782, για το Μονπελιέ της Γαλλίας, όπου σπούδασε ιατρική και διέπρεψε. Όταν πέθαναν οι γονείς του, αναγκάστηκε να παραδίδει μαθήματα ελληνικής και να μεταφράζει ιατρικά συγγράμματα, για να μπορέσει να βγει από τη δύσκολη οικονομική θέση. Μπορούσε να γράφει συνολικά 10 γλώσσες, μεταξύ άλλων την εβραϊκή, τη λατινική, καθώς και την αρχαία ελληνική. Το 1786 πήρε το πτυχίο της ιατρικής και έγινε διδάκτορας.

Το 1788 πήγε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με εξέχουσες προσωπικότητες, επιφανείς επιστήμονες, διανοούμενους και λόγιους. Βλέποντας τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 σαν αποτέλεσμα της παιδείας του γαλλικού λαού, κατάλαβε νωρίς ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να απελευθερωθεί από το ξενικό ζυγό, ήταν η παιδεία. Έθεσε λοιπόν σκοπό της ζωής του τη μόρφωση των Ελλήνων, για να μπορέσουν να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό. Εξέδωσε σχολιασμένους τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και τους έστελνε στην Ελλάδα, συνιστούσε ομόνοια προς τους πρόκριτους και τους στρατιωτικούς, ίδρυσε το " Ελληνικό Κομιτάτο", εξέδιδε πολιτικά φυλλάδια, ενεργούσε για να σταλούν πολεμοφόδια, φάρμακα και γιατροί στην Ελλάδα και κατέβαλε διάφορες άλλες φιλότιμες προσπάθειες για να βοηθήσει την επαναστατημένη πατρίδα.

Ο Αδαμάντιος Κοραής πέθανε το 1833 στο Παρίσι. Για την πολύπλευρη και πολύτιμη βοήθειά του προς το αγωνιζόμενο έθνος, η ΄Γ εθνοσυνέλευση τον ανακήρυξε " άξιον της πατρίδος", ενώ το 1877 τα οστά του μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία και τοποθετήθηκαν σε μεγαλόπρεπο μνημείο του Ά νεκροταφείου Αθηνών.

· Το φιλολογικό του έργο
Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε από τους μεγαλύτερους φιλόλογους της νεότερης Ελλάδας. Εξέδωσε 66 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 17 αποτελούν την "Ελληνική Βιβλιοθήκη" και οι 9 τα "Πάρεργα της Ελληνικής Βιβλιοθήκης". Τα βιβλία αυτά κίνησαν τον θαυμασμό των ξένων φιλολόγων και συγχρόνως γαλούχησαν το γένος με τα νάματα της προγονικής σοφίας. Γιατί δεν πρόκειται για ξηρά αρχαία κείμενα , που προορίζονται για τους ειδικούς. Αντίθετα, περιέχουν "προλεγόμενα", "αυτοσχέδιους στοχασμούς περί παιδείας και γλώσσης", σημειώσεις και παρατηρήσεις του Κοραή. Επιπλέον σχολίασε και εξέδωσε τον Όμηρο, τον Πλάτωνα , τον Αριστοτέλη, τον Ισοκράτη, τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και πολλούς άλλους αρχαίους φιλοσόφους, Συγχρόνως έγραψε "Πολιτικάς παραινέσεις προς του Έλληνας"που περιείχαν πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα παραγγέλματα, ενώ παράλληλα αλληλογραφούσε με Έλληνες και ξένους, υπέβαλε υπόμνημα στο Ναπολέοντα και ζήτησε "την ελπιζόμενην απ' αυτόν ελευθερίαν της Ελλάδος", εξέδωσε πατριωτικά φυλλάδια, όπως το "Υπόμνημα περί της παρούσας καταστάσεως του πολιτισμού εν Ελλάδι" και το "Πολεμιστήριον σάλπισμα", καθώς και άλλα θρησκευτικά, παιδαγωγικά και ιατρικά βιβλία.

· Η θέση του στο γλωσσικό ζήτημα
Το γλωσσικό ζήτημα αποτελούσε από τα κυριότερα ενδιαφέροντα του Κοραή. Πίστευε ότι η ελληνική γλώσσα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική βοήθεια προς του αγωνιζόμενους Έλληνες, στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό. Βασική γραμμή του είναι η "μέση οδός". Έγραφε: " μήτε τύραννοι των χυδαίων, μήτε δούλοι της χυδαιότητας αυτών". Συνιστούσε ένα πάντρεμα της αρχαίας ελληνικής με την ομιλούμενη, ένα μείγμα ενιαία οργανωμένο και διαρθρωμένο και απ' όλους εύχρηστο και κατανοητό. Κάποτε παρατήρησε: "είναι πιθανόν ότι ούτε οι Πλάτωνες ούτε οι Ισοκράται δεν έγραφον , ώστε να καταλαμβάνωνται από τους κωπηλάτας" υποστήριζε λοιπόν τη διόρθωση της γλώσσας, ώστε να πετύχει ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις ακραίες θέσεις των δύο αντιμαχόμενων μερίδων.

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε ο φωτεινότερος και ο πιο ανεκτίμητος δάσκαλος του Γένους, που του συμπαραστάθηκε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του. Η ακτινοβολία του στάθηκε τεράστια και οι επιδράσεις του υπήρξαν από τις πιο μόνιμες και οριστικές στη διαμόρφωση του νεοελληνικού στοχασμού, ενώ ανάμεσα στους οπαδούς του συγκαταλέγονται σπουδαίοι λόγιοι της εποχής του, μεταξύ άλλων ο Κούμας, ο Φαρμακίδης, ο Οικονόμος, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι φωτισμένοι δάσκαλοι του Γένους. Η προσφορά του, υλική και πνευματική, είναι ανυπολόγιστη σε αξία και μέγεθος και ανεξάντλητη σε ιστορική συνέχεια και παραμένει ο αποφασιστικότερος σταθμός στην πνευματική πορεία του έθνους.

http://adamantobabis.blogspot.com

ΜΟΥΓΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΑΣ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΝΕΖΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΜΚΟ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΜΜΕ .....
ΑΝ ΔΗΛΩΝΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ Ή ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ....

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ VIVARTIA

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι για λόγους που δεν ανάγονται στη βούληση της εταιρείας, αλλά υπαγορεύονται από κριτήρια οικονομοτεχνικά και κυρίως λόγω των υψηλών πλεονασμάτων γάλακτος που εμφανίζει το ισοζύγιο της εταιρείας μας, αναγκαζόμαστε να προβούμε στην αναδιάταξη της Ζώνης Γάλακτος, με τον περιορισμό των παραλαμβανόμενων ποσοτήτων και τη διακοπή της παραλαβής του αγελαδινού γάλακτος που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του σταθμού Κομοτηνής. Η διακοπή της παραλαβής θα ισχύσει από 1η Μάιου 2009. Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και ευχόμαστε η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της παραγωγής και της μεταποίησης του ελληνικού γάλακτος να είναι προσωρινή».

ΑΥΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ VIVARTIA ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ .....
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ( ΕΔΩ )

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ?

ΔΕΣΤΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2008 γνωστοποίησε ο όμιλος VIVARTIA. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου για το έτος 2008 ανήλθαν σε € 1.437,2 εκατ. έναντι € 1.118,7 εκατ. το 2007, σημειώνοντας αύξηση 28,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη και πρώτη ενσωμάτωση των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Nonni's ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα του Ομίλου για εννέα μήνες, ενώ ο Όμιλος Everest και η Olympic Catering ενσωματώθηκαν για περίοδο έξι μηνών.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 153,5 εκατ. έναντι € 126,6 εκατ. κατά τη χρήση 2007, παρουσιάζοντας αύξηση 21,2%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα € 37,5 εκατ. έναντι € 52,1 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση -28,1%. Η μείωση οφείλεται στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα κυρίως λόγω των δανείων που αναλήφθηκαν για την εξαγορά των εταιρειών Nonni΄s, Everest και Olympic Catering αλλά και της ύπαρξης, κατά το 2007, έκτακτων χρηματοοικονομικών εσόδων.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της χρήσης 2008, ανήλθαν σε € 12,6 εκατ. έναντι € 10,4 εκατ. το 2007, παρουσιάζοντας αύξηση 21,4%.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου έχουν συνοδευτεί από ενισχυμένα μερίδια αγοράς σε πολλές από τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Ενδεικτικά, στον κλάδο Γαλακτοκομικών, η Vivartia διατηρεί την ηγετική της θέση στο λευκό γάλα σημειώνοντας μικρή υποχώρηση στο μερίδιο του φρέσκου γάλακτος και σημειώνοντας παράλληλα μεγάλη αύξηση μεριδίου στο γάλα υψηλής παστερίωσης καθώς και στα λειτουργικά γάλατα. Στον τομέα των γιαουρτιών, σημειώνεται μικρή υποχώρηση στον τομέα του λευκού γιαουρτιού και παράλληλα μεγάλη αύξηση στα παιδικά και βρεφικά γιαούρτια.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ

Tα πράγματα στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά, ούτε ευχάριστα...

Του Mιχάλη Iγνατίου
mignatiou@aol.com


Tα πράγματα στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά, ούτε ευχάριστα...
Oι κυβερνήσεις των δύο χωρών βάλλονται απόπαντού: Aπό αξιωματούχους του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, από διπλωμάτες των αμερικανικών πρεσβειών στην Aθήνα, την Aγκυρα και τη Λευκωσία, από αναλυτές ινστιτούτων και υπηρεσιών. Oπου βρεθούμε, ακούμε δημόσια ύμνους για τις δύο χώρες. Kαι μόλις «κλείσουν τα φώτα», οι ύμνοι αντικαθίστανται από άδικα παράπονα και επιθέσεις, που σε άλλες χώρες θα ήταν αιτία οξείας αντίδρασης. Kαι μην νομίζετε ότι θα αλλάξει οτιδήποτε αν αναλάβουν την εξουσία στις δύο χώρες άλλοι πρόεδροι, άλλοι πρωθυπουργοί και άλλες κυβερνήσεις.

Eίναι τέτοιο το μίσος μερικών διπλωματών, που ό,τι και να πράξουν οι κυβερνώντες στην Eλλάδα και την Kύπρο, θα τους βρουν ψεγάδι, θα επιτεθούν στις πολιτικές τους, θα τους κατηγορήσουν για τα δεινά όλου του κόσμου. Aς πάρουμε το παράδειγμα του σημερινού προέδρου της Kύπρου. Kαλώς ή κακώς -διαλέγετε και παίρνετε- είναι ένας ηγέτης που παραμένει αφοσιωμένος στη λύση σε σημείο που κάποιοι άνθρωποι να βγαίνουν από τα ρούχα τους. Eχει αποδείξει αυτή την αφοσίωση, με κίνδυνο να κατηγορηθεί για απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας θα τον αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με σεβασμό, εάν όπως λένε στόχος τους είναι η λύση του προβλήματος. Kαι όμως, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο εκλεκτός τους Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, επιτίθενται στον κ. Δημήτρη Xριστόφια με σκαιότατο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα πολιτικά του πιστεύω, τα οποία δεν έκρυψε ποτέ. Σε μία συγκέντρωση επαγγελματικών στελεχών του αμερικανικού Kογκρέσου, ο διπλωμάτης που είχε αναλάβει την ενημέρωση χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Kύπρου «Tσάβες της Mεσογείου»...

Aς πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα: Tον πρόεδρο του ΠAΣOK, Γιώργο Παπανδρέου, ένα πολιτικό χαμηλών τόνων, ο οποίος δεν είχε ποτέ κακές σχέσεις με τις Hνωμένες Πολιτείες, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Eλλάδας. Σεβαστή η άποψη του, και οι απόψεις, ως γνωστόν, δεν ποινικοποιούνται. Mε βάση τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Iσως σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, να είναι ο νέος συνομιλητής των Aμερικανών. Kαι όμως... Oταν γνωρίζουν πως μιλούν εκ του ασφαλούς, τον περνούν γενεές δεκατέσσερις.

Tις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι στην Oυάσιγκτον έγγραφα και τηλεγραφήματα της περιόδου πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2004. Oλα αυτά τα αμερικανικά «χαρτιά» αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο σε μερικούς πολιτικούς στην Kύπρο και την Eλλάδα.

Γιατί άραγε διέρρευσαν αυτά τα έγγραφα τώρα; Kαι για ποιο λόγο απουσιάζουν τα ονόματα κάποιων πολιτικών που τους εξυπηρέτησαν τότε, και αναμένεται να τους εξυπηρετήσουν και τώρα; Tο πολιτικό και διπλωματικό παιγνίδι για την Eλλάδα και την Kύπρο, δεν παίζεται δίκαια στην Oυάσιγκτον. Tο Kυπριακό το έχουν ξεγράψει -το νέο κείμενο δεν θα ξεφεύγει από τα όρια του κατάπτυστου Σχεδίου Aνάν. Tο Σκοπιανό είναι προς το παρόν «νεκρό» για τους νέους κυβερνώντες.

Oι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στο Aιγαίο αντιμετωπίζονται με «ανεξάρτητο» τρόπο, που από μόνος του εναντιώνεται στα ελληνικά συμφέροντα. Στα παράπονα για τα ύπουλα κτυπήματα της Aλβανίας απαντούν με απαξίωση. Kαι στο θέμα του Oικουμενικού Πατριαρχείου, για το οποίο υποστηρίζουν πως παλεύουν σε κάθε ευκαιρία, δεν έχουν προσφέρει καμία λύση στα μύρια προβλήματα που δημιουργεί η Tουρκία. Πρόκειται για καταθλιπτική κατάσταση που προκαλεί φόβο.

Aρκετοί ελπίζαμε και προσβλέπαμε στην αλλαγή που σάρωσε την Aμερική και έστειλε στη σύνταξη τους Pεπουμπλικανούς. H κατάσταση χειροτέρεψε. Kαι δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει ακόμα αυτοί (Φριντ, Mακρής και λοιποί) οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα που ενδιαφέρουν την Eλλάδα και την Kύπρο...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1821 - ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

2009 - ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ

Με τον όρο Μπανανία χαρακτηρίζεται το κράτος στο οποίο δε λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο μειωτικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μικρά κράτη, πολιτικά ασταθή και συνήθως εξαρτώμενα σε περιορισμένη γεωργική παραγωγή και κυβερνώμενα από μία μικρή αυτοεκλεγμένη συνήθως πλούσια και διεφθαρμένη κλίκα.


Ο χαρακτηρισμός μπανανία επεκτάθηκε ως επιχώριος χαρακτηρισμός για να υποδείξει την αδυναμία της Ελλάδας να κυβερνήσει τον εαυτό της και την εξάρτησή της από ξένα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.




Η άγνωστη συμβολή της Θράκης στον απελευθερωτικό αγώνα

Δεν ξέρουμε ποια έκβαση θα είχε ο αγώνας στην Πελοπόννησο και την Στερεά αν δεν είχαν προηγηθεί τα θρακικά κινήματα και το κίνημα του Υψηλάντη, είπε στην σημαντική ομιλία ιστορική αναδρομή σε άγνωστες λεπτομέρειες ο Καρυοφύλλης Αντωνακάκης

Πανηγυρική συνεστίαση με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου είχε ο Ροτοριανός Όμιλος Κομοτηνής το Σάββατο προσεγγίζοντας την εθνική παλιγγενεσία μέσα από τις άγνωστες λεπτομέρειες προσωπικοτήτων της Θράκης που συνέβαλλαν τα μέγιστα, αλλά ελάχιστα έχουν φωτιστεί. Ο ομιλητής γλαφυρός, διεισδυτικός και περιγραφικός στο λόγο του ο υποστράτηγος ε.α. Καρυοφύλλης Αντωνακάκης, ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της Θράκης στην παλιγγενεσία του 1821» κάνοντας με μεγάλη επιτυχία μια σε βάθος ιστορική αναδρομή και προσκομίζοντας στο κοινό πληροφορίες και πτυχές της ιστορίας μας οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές στους νεότερους Έλληνες.

Αξίζει να αποτυπώσουμε ένα απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αντωνακάκη που επεσήμανε:

«Πολλοί ήταν οι Θρακιώτες οι οποίοι εστρατεύθησαν από την Φιλική Εταιρεία. Οι τρεις ιδρυτές της πήραν ως τέταρτον μέλος ένα χρόνο μόλις από της ιδρύσεως της το 1815, τον Θρακιώτη Αντώνιο Κομιζόπουλο από την Φιλιππούπολη, έμπορο στη Μόσχα τον οποίο ο Ξάνθος χαρακτηρίζει στα απομνημονεύματά του «χριστοήθη» και «έντιμον». Ο Κομιζόπουλος εφρόντιζε διά την αποστολή εφοδίων στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες του σε όλον τον αγώνα, το δε σπίτι του στη Φιλιππούπολη διατηρείται έως σήμερον και χρησιμεύει ως εθνογραφικό μουσείο. Ο χώρος της Θράκης προσείλκυσε το ενδιαφέρον των Φιλικών από ενωρίς και το 1817 η έδρα της Εταιρείας μετεκινήθη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη λοιπόν και την ενδοχώρα της διεπλέχθη ο μεγάλος κύκλος των Φιλικών και απ’ αυτήν την περιοχή μετεφέροντο μηνύματα και εντολές στους πατριώτες άλλων περιοχών. Από την Ανδριανούπολη πέρασε ο Ρήγας και επανειλημμένα την επισκέφθηκε ο Ξάνθος για συνεννοήσεις, μένοντας στο σπίτι του Αμιρά, σπίτι που διατηρήθηκε μέχρι το 1922.

Ο ιστορικός της Φιλικής Εταιρείας Ιωάννης Φιλήμων παραθέτει στο Βιβλίο του 700 ονόματα Φιλικών από τους οποίους οι 31 είναι Θράκες. Αθανασίου Θεόδωρος εκ Φιλιππουπόλεως Αυξεντιάδης Αναγνώστης εκ Μεσημβρίας Γεβίδης Γεώργιος έμπορος εκ Μαρώνειας, Γκίκας Παρασκευάς εξ Αίνου, Ιωαννίκιος ιεροδιάκονος εκ Γιμουρτζίνας «Κομοτηνής», Κομνηνός Αναστάσιος έμπορος εκ Μεσημβρίας, Κουμπάρης Σταμάτιος εκ Μεσημβρίας έμπορος Κουμπάρης Αλέξιος και Κυριάκος και Παναγιώτης έμποροι εκ Μεσημβρίας, Κώκιας Σωτήρης έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως, Κωνσταντινίδης έμπορος εκ Σωζοπόλεως, Κώνστας Δημήτριος έμπορος εξ Αγχιάλου, Λετζογλου Δημήτριος έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως, Μάρκελλος Λάσκαρης Παπά εκ Μαδύτου, Νέστορος Ζαφείριος και Νέστωρ Κων/νος διδάσκαλος εξ Αγχιάλου, Νίκογλου Ιωάννης Παππά και Νίκογλου Κων/νος Παππά εκ Φιλιππουπόλεως, Νικολάου Παρασκευάς έμπορος εκ Βάρνης, Νικολάου Κριονάς Παπά έμπορος εκ Λουλέ Μπουργκάζ Παλαιολόγος Αντώνιος και Παύλος έμποροι εξ Αγχιάλου, Ποργιάτης Αθανάσιος εκ Σελίμνου, έμπορος Σγουρός Γεώργιος έμπορος εξ Αγχιάλου, Φραντζεσκοσάρωφ Λουκάς έμπορος εξ Αίνου, Χατζηϊωάννου Αναστάσιος εξ Αγαθουπόλεως, Χατζηστάνου Δημήτριος έμπορος εξ Ανδριανουπόλεως. Εξ άλλων πηγών γνωρίζουμε τα ονόματα του Αινίτη καπετάνιου Χατζηαντώνη Βισβίζη που το δίπλωμα της κατήχησης του βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, του Αντωνίου Κομιζόπουλου που τον αναφέρει ο ίδιος ο Ξανθός, τον Κάρπου Παπαδόπουλου, επίσης του Μακαρίου Μαλαξού από την Αγχίαλο του οποίου το πιστοποιητικό βρίσκεται στα αρχεία της ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας. Γνωστός επίσης Φιλικός ήταν ο Γρηγόριος Μαρασλής από το Προάστειο Μαράς της Φιλιππουπόλεως, πατέρας του γνωστού ευεργέτη, ο οποίος έδρασε στην Οδησσό και προστάτεψε πολλούς πρόσφυγες που έφευγαν για να γλυτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο παραπάνω κατάλογος των εκ Θράκης Φιλικών συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούργια ονόματι Θρακών σαν προϊόν μελέτης, στοιχείων της περιοχής από διαφόρους που πλέον δειλά έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τα της περιοχής». Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στον αγώνα της Θρακιώτη ιερολοχίτη Κων/νου Ξενοκράτη, στον αγώνα του Θανάση Μπελιά «Καραμπελιά» από την Κορνοφωλιά Έβρου που είχε δημιουργήσει αντάρτικο σώμα στο όρος Γκίμπρενα του Σουφλίου, στον μητροπολίτη Σωζοπόλεως Παϊσιο Πρικαίο που κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του, ενώ ενδελεχείς αναφορές έγιναν στο επαναστατικό κίνημα των Λαβάρων της Σαμοθράκης, στην κινητικότητα της Αίνου το ζεύγος Βιζβίζη τον εθνεγέρτη μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο και πολλούς άλλους ανωνύμους Θρακιώτες αγωνιστές.

Ο ομιλητής κατέγραψε την δράση της Μαριγώς Σαράφη από τα Ταταύλα Κωνσταντινουπόλεως που λειτούργησε σαν κατάσκοπος, γνώστρια της τουρκικής γλώσσας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στους αγωνιστές του 1821 για να καταλήξει διαπιστώνοντας ότι οι Βισβίζηδες, ο Μαργαρίτης Κούταβος ο Κάρπος Παπαδόπουλος και άλλοι υπήρξαν οι ευγενέστερες μορφές του αγώνα».


http://www.xronos.gr