1 Απρ 2009

Άρχισε η δίκη του Γιώργου Βούτση - Βογιατζή

Ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη του 23χρονου Γιώργου Βούτση - Βογιατζή, που κατηγορείται για ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Γκύζη, στις 3 Οκτωβρίου 2007, με λεία περίπου 23.000 ευρώ. Ο νεαρός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες ληστείας, κατοχής εκρηκτικής βόμβας (κακουργήματα) και παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής. Κατά τη διάρκεια της δίκης, έξω από το Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του. Προκλήθηκε μάλιστα ένταση μεταξύ των υποστηρικτών και της αστυνομίας, καθώς περίπου 20 εξ αυτών κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Μετά την κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης των τριών από αυτούς, καθώς είναι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο τέταρτος κληρωθείς είναι επίσης τραπεζικός υπάλληλος. Οι αιτιάσεις της υπεράσπισης δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης.

Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν τέσσερις υπάλληλοι του επίμαχου καταστήματος της Εθνικής, οι οποίοι εξιστόρησαν τα γεγονότα και επιβεβαίωσαν ότι ο κατηγορούμενος και ο άγνωστος, ως στιγμής στις αρχές, συνεργός του έβγαλαν από την τράπεζα την ώρα της ληστείας μια γυναίκα, που είχε στην αγκαλιά της ένα μωρό. Επιπλέον, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι δράστες κρατούσαν όπλα, αλλά δεν επιβεβαίωσαν ότι τους είδαν να κρατούν χειροβομβίδα.

Ο πατέρας του κατηγορούμενου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι δεν εγκρίνει την πράξη του γιου του, ενώ τόνισε πως δεν ήταν ιδιοτελή τα κίνητρά του. Όπως είπε, κατά την άποψή του, τα χρήματα από τη ληστεία, ο γιος του θα τα διέθετε σε εκδηλώσεις, εκτύπωση αφισών κ.ά. «Αισθάνομαι ευθύνη, που η επιρροή μας δεν ήταν αυτή, που έπρεπε, ώστε να μην οδηγηθεί ο γιος μου σε αυτές τις οριακές επιλογές», πρόσθεσε.
Ο μάρτυρας ζήτησε δίκαιη κρίση, ώστε όπως είπε, κατά το συντομότερο δυνατό ο νεαρός να βρίσκεται στην οικογένειά του. Η μητέρα του κατηγορούμενου, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «στον αντιεξουσιαστικό χώρο υπάρχει η αντίληψη ότι η πράξη του γιου της δεν είναι ληστεία, αλλά απαλλοτρίωση».

Ο ίδιος ο 23χρονος, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, το πρωί, δήλωσε ότι αποδέχεται τη ληστεία, αλλά όχι την κακουργηματική μορφή, που αποδίδεται στην κατοχή εκρηκτικής βόμβας.

http://www.antinews.gr/

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ

ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ" .... ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

Η ουσία είναι ότι οι δυνάμεις της βίας ευδοκιμούν χάρη στην ευθυνοφοβία των υπολοίπων. Ή, όπως θα έλεγε και ο Σαίξπηρ, «αυτοί δεν θα ήταν οι λύκοι,αν οι άλλοι δεν ήταν αρνιά».

ΨΕΜΜΑΤΑ ?

Νησί - μανιφέστο της αρχαίας Ελλάδας

Κυρίαρχη η «χρυσή τομή» στην αρχιτεκτονική των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Ψάρι 2.000 ετών, ψάθινα καλάθια και αργαλειός ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα

Φτάνοντας για δεύτερη φορά στην -έρημη πια- νήσο Φαϊλάκα έξω από το Κουβέιτ, στον Περσικό κόλπο, οι Ελληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως το χτίσιμο της αρχαίας πόλης Ικαρος από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούσε «το μανιφέστο των φιλοσοφικών αντιλήψεων της αρχαίας Ελλάδας», με τη «χρυσή τομή» να κυριαρχεί ως ιδανική αναλογία και το πάντρεμα των πολιτισμών να διακρίνεται έντονα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην κατασκευή.

CLOSE WINDOW

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, μελετώντας το οχυρό, τους ναούς (μάλλον του Απόλλωνα ο κεντρικός και της Αρτεμης ο διπλανός) και τα κτίσματα που ανασκάφηκαν.Τις πέντε εβδομάδες (25 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2009) που η 20μελής ελληνική αποστολή βρέθηκε στη Φαϊλάκα, επιβεβαίωσε ότι ο βασιλιάς Σέλευκος, ηγεμόνας της περιοχής, έφερε στα έσχατα της Ανατολής (στο άνοιγμα της αυτοκρατορίας προς την Αραβία ουσιαστικά) και εφάρμοσε τα γεωμετρικά μέτρα και σταθμά εδραιώνοντας τον ελληνικό ορθολογισμό, όπως αποδεικνύουν οι διαστάσεις του ναού.

Το δεύτερο στοιχείο που εδραιώνει το πρώτο συμπέρασμα είναι ο τρόπος τοιχοδομίας, ο οποίος είναι ο ίδιος που συναντάμε στην Πέλλα καθώς και πολλά από τα ευρήματα - αγγεία, κεραμικά, κουτάλια, τα οποία είναι σχεδόν όμοια με μακεδονίτικα.

Μάλιστα η καινούργια πρόταση αναπαράστασης του ναού, στην οποία προχώρησε η αποστολή, ενισχύει τη διαπίστωση ότι ο Σέλευκος συνεχίζει την πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στους κίονες του ναού παρατηρούμε το πάντρεμα των πολιτισμών για έναν κόσμο χωρίς σύνορα: το κιονόκρανο είναι ιωνικό και η βάση του περσική.

Ενώ στην περιοχή εξακολουθούν και εργάζονται αρχαιολογικές αποστολές από Σλοβακία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, καθώς εντοπίζονται ευρήματα από Βαβυλώνιους έως ντόπιους και Πορτογάλους, η ελληνική αποστολή κατέληξε για πρώτη φορά ότι το οχυρό έχει χτιστεί σε τουλάχιστον πέντε οικοδομικές φάσεις κι όχι δύο ή τρεις όπως θεωρούνταν έως τώρα.

Νησί - μανιφέστο της αρχαίας Ελλάδας

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα της ελληνικής ομάδας, που εργάζεται σε συνθήκες παρόμοιες με τις χθεσινές στην Αθήνα, με την πενταπλάσια αφρικανική σκόνη πάνω από το κεφάλι τους - είναι ένα πανέρι γεμάτο ψάρια και τέσσερα καμένα ψάθινα καλάθια. Σε ένα από τα ψάρια -2.000 ετών- έχουν διατηρηθεί τα αγκάθια, το δέρμα και τα λέπια του. Ενώ σε ένα δωμάτιο εντοπίστηκε ένα φουρνάκι, αργαλειός, βαρίδια και πάνω σε ένα όστρακο ίχνος από ύφασμα.

Ανάμεσα στις εργασίες που ολοκληρώθηκαν σε αυτήν τη δεύτερη αποστολή είναι η συντήρηση της επιγραφής της Ικάρου, που είχε βρεθεί κατεστραμμένη, και η οποία τοποθετήθηκε στη βάση και είναι έτοιμη προς έκθεση.

Για τη συγκίνηση που ένιωσε ακούγοντας την ιστορία ενός αρχαίου ταξιδιώτη στη Φαϊλάκα μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας, πριν υποσχεθεί στην κ. Κοτταρίδη πως θα συνδράμει στη δημιουργία ιστοσελίδας με τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών. Ενα κεραμίδι του 3ου π.Χ. αιώνα είχε μία ζωγραφιά. Ενας άντρας με στέμμα, ένα ακόντιο, ένα πλοίο και ένα «Μ». Μάλλον ήταν κάποιος που πήγε στην Ανατολή για να γίνει σπουδαίος, αλλά δεν τα κατάφερε. Ισως να τον έλεγαν Μένανδρο, Μητρόδωρο ή απλώς να υπέγραφε ως... Μακεδόνας.

Σοφία Στυλιανού

http://www.ethnos.gr

«Κάντε το όπως η Τουρκία...» Μαθήματα διπλωματίας από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα


Ρόλο πυροσβέστη στις φωτιές που άναψε η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη χωρίς στάση στην Αθήνα επιχείρησε να παίξει χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Υποστήριξε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ανεξάρτητη από τη σχέση της με την Τουρκία, ενώ παρέδωσε μαθήματα διπλωματίας ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ όπως το Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή. Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, χωρίς πέρασμα από την Ελλάδα. Η στάση αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται- υποστήριξε- ως απόρριψη της Ελλάδας, αφού, όπως είπε χθες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από άλλα γεγονότα και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική στρατηγικά με την Τουρκία».

Ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό είναι σημαντικά, ανέφερε, αλλά «δεν πρέπει να καθορίζουν την ελληνοαμερικανική σχέση». Μιλώντας μάλιστα για τη νέα αντίληψη εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία θα επαναδιαμορφώσει και τις σχέσεις Αθήνας- Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι πρέπει «να πάψουμε να αξιολογούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με σημείο αναφοράς την Τουρκία». «Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ παραμένει, και ούτε πρόκειται να χρωστάμε χάρη στην Τουρκία επειδή είναι τώρα σημαντική για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπέκχαρντ μίλησε για «νέα αντίληψη» της κυβέρνησης Ομπάμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ελλάδα έδινε πιο διεθνή προοπτική στην εξωτερική της πολιτική (σ.σ.: όπως έκανε η Τουρκία), θα είχε περίοπτη θέση στις προτεραιότητες των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει σχέση με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν. Δεν πρόκειται για αγώνα μπάσκετ για να μετράμε το σκορ και να λέμε ότι σκόραρε η Τουρκία επειδή πήγε εκεί η Χ. Κλίντον. Όταν πήγε η Κλίντον στην Τουρκία δεν μίλησε μόνο για τα θέματα του Πατριαρχείου, αλλά και για την ανάγκη συνδυασμένης προσπάθειας για ένα πιο σταθερό Αφγανιστάν». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν υπάρχουν μόνο τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και άλλα, στα οποία πρέπει να εμπλακεί», εννοώντας κατ΄ αρχάς το Αφγανιστάν, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο Ντ. Σπέκχαρντ εξέφρασε φόβους, πως με τη ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, στη χώρα μας θα μπορούσαν να εισέλθουν και άνθρωποι που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. «Μέχρι σήμερα δεν είχατε τέτοια φαινόμενα, αλλά το ότι δεν υπάρχουν σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον», επεσήμανε.

Ο ΝΤ. ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή να επιθυμεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Όπως είπε, «πρόκειται για φήμες τις οποίες διάβασα στις εφημερίδες. Δεν έγινε καμιά ενέργεια διά της διπλωματικής οδού. Άλλωστε για αυτές τις επισκέψεις απαιτείται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας». Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος ότι το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ θα έχει λυθεί μέχρι το καλοκαίρι.

http://www.tanea.gr

ΝΑ ΝΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ Ο κ. ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΛΛΑ .... ΜΠΟΥΡΔΕΣ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ . ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ .... ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - ΣΗΜΕΡΑ




http://img.pathfinder.gr/clubs/images/57/64457/7.jpg