1 Απρ 2009

«Κάντε το όπως η Τουρκία...» Μαθήματα διπλωματίας από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα


Ρόλο πυροσβέστη στις φωτιές που άναψε η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη χωρίς στάση στην Αθήνα επιχείρησε να παίξει χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Υποστήριξε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ανεξάρτητη από τη σχέση της με την Τουρκία, ενώ παρέδωσε μαθήματα διπλωματίας ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ όπως το Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή. Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, χωρίς πέρασμα από την Ελλάδα. Η στάση αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται- υποστήριξε- ως απόρριψη της Ελλάδας, αφού, όπως είπε χθες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από άλλα γεγονότα και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική στρατηγικά με την Τουρκία».

Ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό είναι σημαντικά, ανέφερε, αλλά «δεν πρέπει να καθορίζουν την ελληνοαμερικανική σχέση». Μιλώντας μάλιστα για τη νέα αντίληψη εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία θα επαναδιαμορφώσει και τις σχέσεις Αθήνας- Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι πρέπει «να πάψουμε να αξιολογούμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με σημείο αναφοράς την Τουρκία». «Η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ παραμένει, και ούτε πρόκειται να χρωστάμε χάρη στην Τουρκία επειδή είναι τώρα σημαντική για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπέκχαρντ μίλησε για «νέα αντίληψη» της κυβέρνησης Ομπάμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ελλάδα έδινε πιο διεθνή προοπτική στην εξωτερική της πολιτική (σ.σ.: όπως έκανε η Τουρκία), θα είχε περίοπτη θέση στις προτεραιότητες των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει σχέση με το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν. Δεν πρόκειται για αγώνα μπάσκετ για να μετράμε το σκορ και να λέμε ότι σκόραρε η Τουρκία επειδή πήγε εκεί η Χ. Κλίντον. Όταν πήγε η Κλίντον στην Τουρκία δεν μίλησε μόνο για τα θέματα του Πατριαρχείου, αλλά και για την ανάγκη συνδυασμένης προσπάθειας για ένα πιο σταθερό Αφγανιστάν». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν υπάρχουν μόνο τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και άλλα, στα οποία πρέπει να εμπλακεί», εννοώντας κατ΄ αρχάς το Αφγανιστάν, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα ο Ντ. Σπέκχαρντ εξέφρασε φόβους, πως με τη ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, στη χώρα μας θα μπορούσαν να εισέλθουν και άνθρωποι που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. «Μέχρι σήμερα δεν είχατε τέτοια φαινόμενα, αλλά το ότι δεν υπάρχουν σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον», επεσήμανε.

Ο ΝΤ. ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή να επιθυμεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Όπως είπε, «πρόκειται για φήμες τις οποίες διάβασα στις εφημερίδες. Δεν έγινε καμιά ενέργεια διά της διπλωματικής οδού. Άλλωστε για αυτές τις επισκέψεις απαιτείται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας». Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος ότι το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ θα έχει λυθεί μέχρι το καλοκαίρι.

http://www.tanea.gr

ΝΑ ΝΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ Ο κ. ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΛΛΑ .... ΜΠΟΥΡΔΕΣ . Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ . ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ .... ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: