31 Αυγ 2009

Λάπτοπ σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου

http://www.greektechforum.com/photoplog/file.php?n=348&w=o
Την παροχή ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή σε κάθε μαθητή της Α’ γυμνασίου ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα μέσα Σεπτέμβρη θα μοιραστούν 126.000 κουπόνια, όσοι δηλαδή και οι μαθητές, με τα οποία θα γίνει η προμήθεια των laptop, καθώς και 8.000 κουπόνια στους καθηγητές τους. H εξαργύρωση των κουπονιών θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Επίσης, 10.000 διαδραστικοί πίνακες θα τοποθετηθούν στα σχολεία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 68 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν πλήρως με τα νέα δεδομένα της ανταγωνιστικής τεχνολογίας.

Ο υπουργός παιδείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής που βασίζεται εξολοκλήρου στην τεχνολογία, ενώ ο κος Παπαθανασίου συμπλήρωσε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα ήταν σκληρή και δύσκολη, καθώς και ότι οι υπολογιστές δεν θα είναι «άδειοι» αλλά θα είναι πλήρως εφοδιασμένοι με 126 εκπαιδευτικά λογισμικά, ενώ με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερα βιβλία θα ψηφιοποιούνται

Το ύψος της επιδότησης του υπολογιστή, τον οποίο θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου της χώρας, έγινε χθες γνωστό από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.», που θα διανείμει και το σχετικό κουπόνι. Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης προσδιορίζονται και οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ο μαθητικός υπολογιστής.

Η διαδικασία απόκτησης των φορητών υπολογιστών θα είναι εξαιρετικά απλή. Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή θα κληθούν αρχικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχολείο τους. Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των ενδιαφερόμενων μαθητών της χώρας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα αποστείλει ταχυδρομικά στο σπίτι κάθε μαθητή ένα ειδικό εκπτωτικό κουπόνι 450 ευρώ, με έναν προσωπικό κωδικό αριθμό. Η διανομή του κουπονιού αναμένεται να αρχίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα γίνει η απαραίτητη ενημέρωση ώστε ο μαθητικός υπολογιστής να χρησιμοποιείται εκτενώς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων. Μαζί με τον υπολογιστή θα δίνεται και ένα μέμορι στικ με την ύλη όλων των βιβλίων της Α΄ Γυμνασίου.

Ο τρόπος απόκτησης
Κάθε δικαιούχος μαθητής, μετά την παραλαβή του κουπονιού, θα μπορεί να απευθύνεται σε όποιο κατάστημα επιθυμεί για να αγοράσει τον φορητό υπολογιστή που θα επιλέξει. Ήδη στην ελληνική αγορά διατίθενται φορητοί υπολογιστές σε τιμές που αρχίζουν από τα 400 ευρώ.

Όσον αφορά τον τύπο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα προμηθευτούν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φορητός, να έχει εξοπλισμό ασύρματης σύνδεσης με το Διαδίκτυο (θύρα Wi-Fi) και να διαθέτει επαρκή μνήμη και αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές αναζήτησης και πλοήγησης στο Ίντερνετ, καθώς και με βασικές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου. Μεταξύ άλλων, στις ελάχιστες προδιαγραφές του φορητού υπολογιστή συγκαταλέγονται το βάρος του (έως 1,5 κιλό), να έχει οθόνη τουλάχιστον 10 ιντσών και ο σκληρός δίσκος να είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 160 GΒ.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Οι πυρκαγιές δεν απογύμνωσαν μόνο το Λεκανοπέδιο αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα δασοπροστασίας, που νοσεί από τα θεμέλιά του. Στο εξωτερικό, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπερτερούν αριθμητικά των επαγγελματιών, με αποκορύφωμα τη Γερμανία, όπου οι εθελοντές είναι 1.300.000 και οι μόνιμοι μόλις 27.600, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου το 72% του δυναμικού των πυροσβεστών είναι εθελοντές.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/04/16/article-1170646-035634B8000005DC-289_468x286.jpg

«Εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις των κατοίκων σχετικά με την κατάσβεση πυρκαγιών» λέει στην «Κ» ο Κίμων Παντελίδης από την οργάνωση WWF, αναφερόμενος στο New South Wales της Αυστραλίας. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: τη στιγμή που οι έμμισθοι πυροσβέστες στην πολιτεία του New South Wales είναι 6.500, το δυναμικό των εθελοντών είναι πολλαπλάσιο, δηλαδή 76.000. «Η εκπαίδευση των εθελοντών γίνεται τόσο για την αντιμετώπιση τροχαίων και αστικών συμβάντων όσο και για δασοπυρόσβεση. Τις πρώτες δύο βδομάδες οι συμμετέχοντες μένουν στη σχολή. Η θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση συνεχίζεται κάθε εβδομάδα με ένα τρίωρο μάθημα, στο οποίο υποχρεούνται να συμμετέχουν». Πέραν του δυναμικού αυτού, λειτουργούν και τα CFU (Community Fire Unit) «η Πυροσβεστική εκπαιδεύει πολίτες από δήμους που κινδυνεύουν από δασικές πυρκαγιές, τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους ενεργοποιεί μόνο όταν ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή τους».

Ο «στρατός» των εθελοντών είναι ασφαλισμένος για ατύχημα ή θάνατο, ενώ οι εργοδότες αποζημιώνονται για τις ώρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν. «Επιπλέον, οι εθελοντές αξιολογούνται από τον αντίστοιχο φορέα, πιστοποιούνται, ενώ παράλληλα έχουν αστική ευθύνη» προσθέτει στην «Κ» ο κ. Παντελίδης. «Η Αυστραλία είναι μια χώρα με παράδοση στον εθελοντισμό και οι οικισμοί βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στα δάση. Στην Ελλάδα προωθείται να υπαχθούν οι εθελοντικοί σύλλογοι στους δήμους, κάτι που θα επιτείνει την ανομοιογένεια». Προς το παρόν, αν και πολλοί συμπολίτες μας δραστηριοποιούνται εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση, δεν κατέχουν κάποια πιστοποιημένη εκπαίδευση και δεν ανήκουν σ’ έναν ενιαίο φορέα, που τη στιγμή της κρίσης θα τους αξιοποιήσει επιτυχώς.

http://www.abc.net.au/reslib/200901/r328151_1474939.jpg

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το κύμα του εθελοντισμού στη Γερμανία, όπου οι εθελοντές δασοπυροσβέστες ξεπερνούν το εκατομμύριο (1.300.000). Στη Γερμανία λειτουργούν «Πυροσβεστικές Νεολαίες» όπου παιδιά από 10 ετών εξοικειώνονται με το δάσος και τις αρχές της δασοπυρόσβεσης. Η εκπαίδευση είναι διετής, λαμβάνει χώρα κυρίως τα Σαββατοκύριακα και οργανώνεται σε επίπεδο δήμου. Η αποτελεσματικότητα των Γερμανών πυροσβεστών οφείλεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι σε κάθε 3 χιλιόμετρα δασικής έκτασης υπάρχει πυροφυλάκιο...

Στη Μεγάλη Βρετανία οι περίφημοι Retained Firefighters αντιμετωπίζουν κυρίως αστικά περιστατικά, καθώς λόγω κλίματος οι πυρκαγιές σπανίζουν. «Οι εθελοντές εδώ περνούν από δύσκολες εξετάσεις, που περιλαμβάνουν φυσικές δοκιμασίες, ψυχοτεχνικά τεστ και ιατρικές εξετάσεις. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά με δύο βδομάδες εντατικά μαθήματα εντός της σχολής, ενώ για 4 με 6 μήνες θεωρούνται δόκιμοι και εκπαιδεύονται συστηματικά τα Σαββατοκύριακα μέχρι να συμπληρωθεί το πρόγραμμα». Οι Retained Firefighters, όταν τελικά κληθούν για να βοηθήσουν –κάτι που σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει 3 με 6 φορές τη βδομάδα– πληρώνονται για τη συμβολή τους. Η επιμόρφωσή τους είναι διά βίου «ακόμα και εθελοντές με 25 χρόνια πείρας παίρνουν μέρος σε ασκήσεις με εξομοιωτές και θεωρητικά μαθήματα».

http://www.seanclaes.com/kyle/050706FireDept97.jpg

Στη Γαλλία, που συχνά δοκιμάζεται από πυρκαγιές στα νότια διαμερίσματά της, οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι 35.172 και οι εθελοντές 195.417 ηλικίας 16 έως 55 ετών. Κάποιοι από αυτούς επιλέγουν τη δασοπυροπροστασία ως εναλλακτική μορφή θητείας στον στρατό. Ακόμα, τα «εξοχικά» σπίτια βάσει νομοθεσίας πρέπει να κτίζονται σε απόσταση 200 μέτρων από τις δασικές περιοχές. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος νομοθέτης προνοεί και σε άλλα επίπεδα: «Οι πολίτες υποχρεούνται να «ξεχορταριάζουν», να απομακρύνουν δηλαδή τα ξερά χόρτα, όχι μόνο στον κήπο τους, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 50 μέτρων από την εξώπορτά τους» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τhierry Hubert από το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας. «Οι πολίτες ελέγχονται από το Σώμα των δασοφυλάκων και όταν διαπιστώνεται ότι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

http://janezlifeandtimes.files.wordpress.com/2009/02/search-and-rescue-dog-gus.jpg

Αντίστοιχα «χρυσή» πληρώνουν οι Ελβετοί την επιλογή τους να ζήσουν κοντά στο δάσος, οι οποίοι φορολογούνται αδρά για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα προστασίας δασών εκτός και αν αποφασίσουν να περάσουν σεμινάρια δασοπυρόσβεσης...

ΠΗΓΗ

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ..... ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σε «τροχιά εξουσίας» έχει εισέλθει το ΠαΣοΚ, όπως δικαίως πιστεύουν στην Ιπποκράτους, και εν όψει αυτού κάποιοι εκεί μέσα έχουν αρχίσει να εξασκούν με ζήλο την προσφιλή στα κόμματα δραστηριότητα της ίντριγκας και των πισώπλατων συντροφικών μαχαιρωμάτων. Θύμα ενός τέτοιου παρασκηνίου φαίνεται ότι ήταν ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος ασφαλείας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Μπακάλης, ο οποίος από έμπιστος του προέδρου μετατράπηκε σε «μαύρο πρόβατο». Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακάλης «ξηλώθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες και «εξορίστηκε» στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλής, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να καταφύγει στον Πρόεδρό της, κ. Δ. Σιούφα, αιτούμενος αξιοποίησή του.

Σ τελέχη του ΠαΣοΚ εξεπλάγησαν βλέποντάς τον στον χώρο του Κοινοβουλίου, τον ρώτησαν τι συνέβη και πώς, όμως ο ίδιος απέφυγε κάθε συζήτηση για την αποπομπή του από την Ιπποκράτους. Απ΄ ό,τι με πληροφορούν, ο κ. Μπακάλης κατηγορήθηκε από συναδέλφους του αστυνομικούς ότι επιχειρεί να σχηματίσει «δική του» ομάδα με πρόσωπα της επιρροής του, εν όψει επανόδου του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Οι κατηγορίες αυτές έφτασαν στα αφτιά του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε εντολή για την απομάκρυνση του επικεφαλής ασφαλείας. Τώρα οι κατήγοροι του αποπεμφθέντος αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ιπποκράτους προωθούν (ή έχουν ήδη προωθήσει) δικό τους πρόσωπο για τη θέση του.

ΠΗΓΗ

Νέα μαρτυρία για ομαδική σφαγή Ελληνοκυπρίων το 1974

Η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει μαρτυρία Τουρκοκύπριου αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο οκτώ λεωφορεία, στο καθένα από τα οποία επέβαιναν 40 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, σφαγιάστηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες.

Λευκωσία: Άλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία σφαγής Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 δημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο. Η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει μαρτυρία Τουρκοκύπριου αυτόπτη μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο οκτώ λεωφορεία, στο καθένα από τα οποία επέβαιναν 40 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι,
σφαγιάστηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες.

Το περιστατικό σύμφωνα με τη μαρτυρία συνέβη την ώρα που 320 συνολικά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι έφτασαν με τα λεωφορεία στην παραλία της Κερύνειας και στο σημείο της απόβασης, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο και να μεταφερθούν στην Τουρκία. Την ίδια ώρα κατέφθασε πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι αφού έμαθαν ποιοι ήταν οι αιχμάλωτοι τους επιτέθηκαν με τις λόγχες και τις ξιφολόγχες των όπλων τους, σφαγιάζοντας τους στην παραλία.

Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε, αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας στην Αφρίκα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι φοβήθηκε και ο ίδιος για τη ζωή του λόγω της μανίας των Τούρκων στρατιωτών.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πιθανόν να θάφτηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Maremonte της Κερύνειας.

Η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου 1974.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

AΝΑΝΕΩΣΗ
Μαρτυρία Τουρκοκύπριου σε σφαγή Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρεται, σε σημερινό δημοσίευμα, σε δηλώσεις Τουρκοκύπριου, ο οποίος, ήταν αυτόπτης μάρτυρας σφαγής Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/κ δήλωσε ότι είχαν παραδώσει Ε/κ αιχμαλώτους για να τους μεταφέρουν στην Τουρκία.

«Τη στιγμή που αυτοί (Ε/κ αιχμάλωτοι) οδηγήθηκαν στο σημείο της εισβολής, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο, κατέφθαναν Τούρκοι στρατιώτες από την Τουρκία και μόλις τους είδαν δεμένους ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και όταν πήραν την απάντηση ότι ήταν Ε/κ αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τ/κ.

«Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε», είπε ο Τ/κ.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τ/κ αν φοβήθηκε από τη σκηνή και αυτός απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του επειδή είχε θολώσει σε τέτοιο βαθμό το μάτι των Τούρκων στρατιωτών και δεν αποκλείονταν να σφάξουν και τους ιδίους.

Είπε ότι επρόκειτο για οκτώ λεωφορεία, στα οποία επέβαιναν 40 αιχμάλωτοι, ένας «αγωνιστής», ένας «αστυνομικός» και ένας οδηγός στο κάθε λεωφορείο.

Υπεύθυνος για τη φάλαγγα ήταν ο Τ/κ λοχίας Χουσεϊν Ταχίρ.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλει να αποκαλυφθεί τα όνομά του, δήλωσε ότι ίσως να έθαψαν τους νεκρούς σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε.

Προσθέτει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στα τέλη του Αυγούστου.

Αναφέρει ότι στους Τούρκους στρατιώτες που διέπραξαν τα εγκλήματα, προτού αποσταλούν στην Κύπρο, είχε λεχθεί ότι οι Ε/κ υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τους αιχμάλωτους Τούρκους στρατιώτες.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλί Οσμάν, ο οποίος συνομίλησε με τον Τ/κ αυτόπτη μάρτυρα, γράφει ότι αυτός προέβη στις αποκαλύψεις τώρα επειδή τον τελευταίο καιρό ο Τύπος της Τουρκίας αναφέρεται στη δολοφονία στο χωριό Τζιάος και αφήνει να νοηθεί ότι δολοφόνοι ήταν μόνον οι Τ/κ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΗΓΗ