31 Αυγ 2009

Λάπτοπ σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου

http://www.greektechforum.com/photoplog/file.php?n=348&w=o
Την παροχή ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή σε κάθε μαθητή της Α’ γυμνασίου ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Παιδείας, που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα μέσα Σεπτέμβρη θα μοιραστούν 126.000 κουπόνια, όσοι δηλαδή και οι μαθητές, με τα οποία θα γίνει η προμήθεια των laptop, καθώς και 8.000 κουπόνια στους καθηγητές τους. H εξαργύρωση των κουπονιών θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Επίσης, 10.000 διαδραστικοί πίνακες θα τοποθετηθούν στα σχολεία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 68 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν πλήρως με τα νέα δεδομένα της ανταγωνιστικής τεχνολογίας.

Ο υπουργός παιδείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας εποχής που βασίζεται εξολοκλήρου στην τεχνολογία, ενώ ο κος Παπαθανασίου συμπλήρωσε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα ήταν σκληρή και δύσκολη, καθώς και ότι οι υπολογιστές δεν θα είναι «άδειοι» αλλά θα είναι πλήρως εφοδιασμένοι με 126 εκπαιδευτικά λογισμικά, ενώ με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερα βιβλία θα ψηφιοποιούνται

Το ύψος της επιδότησης του υπολογιστή, τον οποίο θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου της χώρας, έγινε χθες γνωστό από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.», που θα διανείμει και το σχετικό κουπόνι. Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης προσδιορίζονται και οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ο μαθητικός υπολογιστής.

Η διαδικασία απόκτησης των φορητών υπολογιστών θα είναι εξαιρετικά απλή. Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή θα κληθούν αρχικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχολείο τους. Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των ενδιαφερόμενων μαθητών της χώρας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα αποστείλει ταχυδρομικά στο σπίτι κάθε μαθητή ένα ειδικό εκπτωτικό κουπόνι 450 ευρώ, με έναν προσωπικό κωδικό αριθμό. Η διανομή του κουπονιού αναμένεται να αρχίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα γίνει η απαραίτητη ενημέρωση ώστε ο μαθητικός υπολογιστής να χρησιμοποιείται εκτενώς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων. Μαζί με τον υπολογιστή θα δίνεται και ένα μέμορι στικ με την ύλη όλων των βιβλίων της Α΄ Γυμνασίου.

Ο τρόπος απόκτησης
Κάθε δικαιούχος μαθητής, μετά την παραλαβή του κουπονιού, θα μπορεί να απευθύνεται σε όποιο κατάστημα επιθυμεί για να αγοράσει τον φορητό υπολογιστή που θα επιλέξει. Ήδη στην ελληνική αγορά διατίθενται φορητοί υπολογιστές σε τιμές που αρχίζουν από τα 400 ευρώ.

Όσον αφορά τον τύπο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα προμηθευτούν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φορητός, να έχει εξοπλισμό ασύρματης σύνδεσης με το Διαδίκτυο (θύρα Wi-Fi) και να διαθέτει επαρκή μνήμη και αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές αναζήτησης και πλοήγησης στο Ίντερνετ, καθώς και με βασικές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου. Μεταξύ άλλων, στις ελάχιστες προδιαγραφές του φορητού υπολογιστή συγκαταλέγονται το βάρος του (έως 1,5 κιλό), να έχει οθόνη τουλάχιστον 10 ιντσών και ο σκληρός δίσκος να είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 160 GΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: