31 Αυγ 2009

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Οι πυρκαγιές δεν απογύμνωσαν μόνο το Λεκανοπέδιο αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα δασοπροστασίας, που νοσεί από τα θεμέλιά του. Στο εξωτερικό, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπερτερούν αριθμητικά των επαγγελματιών, με αποκορύφωμα τη Γερμανία, όπου οι εθελοντές είναι 1.300.000 και οι μόνιμοι μόλις 27.600, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου το 72% του δυναμικού των πυροσβεστών είναι εθελοντές.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/04/16/article-1170646-035634B8000005DC-289_468x286.jpg

«Εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις των κατοίκων σχετικά με την κατάσβεση πυρκαγιών» λέει στην «Κ» ο Κίμων Παντελίδης από την οργάνωση WWF, αναφερόμενος στο New South Wales της Αυστραλίας. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: τη στιγμή που οι έμμισθοι πυροσβέστες στην πολιτεία του New South Wales είναι 6.500, το δυναμικό των εθελοντών είναι πολλαπλάσιο, δηλαδή 76.000. «Η εκπαίδευση των εθελοντών γίνεται τόσο για την αντιμετώπιση τροχαίων και αστικών συμβάντων όσο και για δασοπυρόσβεση. Τις πρώτες δύο βδομάδες οι συμμετέχοντες μένουν στη σχολή. Η θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση συνεχίζεται κάθε εβδομάδα με ένα τρίωρο μάθημα, στο οποίο υποχρεούνται να συμμετέχουν». Πέραν του δυναμικού αυτού, λειτουργούν και τα CFU (Community Fire Unit) «η Πυροσβεστική εκπαιδεύει πολίτες από δήμους που κινδυνεύουν από δασικές πυρκαγιές, τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους ενεργοποιεί μόνο όταν ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή τους».

Ο «στρατός» των εθελοντών είναι ασφαλισμένος για ατύχημα ή θάνατο, ενώ οι εργοδότες αποζημιώνονται για τις ώρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν. «Επιπλέον, οι εθελοντές αξιολογούνται από τον αντίστοιχο φορέα, πιστοποιούνται, ενώ παράλληλα έχουν αστική ευθύνη» προσθέτει στην «Κ» ο κ. Παντελίδης. «Η Αυστραλία είναι μια χώρα με παράδοση στον εθελοντισμό και οι οικισμοί βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στα δάση. Στην Ελλάδα προωθείται να υπαχθούν οι εθελοντικοί σύλλογοι στους δήμους, κάτι που θα επιτείνει την ανομοιογένεια». Προς το παρόν, αν και πολλοί συμπολίτες μας δραστηριοποιούνται εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση, δεν κατέχουν κάποια πιστοποιημένη εκπαίδευση και δεν ανήκουν σ’ έναν ενιαίο φορέα, που τη στιγμή της κρίσης θα τους αξιοποιήσει επιτυχώς.

http://www.abc.net.au/reslib/200901/r328151_1474939.jpg

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το κύμα του εθελοντισμού στη Γερμανία, όπου οι εθελοντές δασοπυροσβέστες ξεπερνούν το εκατομμύριο (1.300.000). Στη Γερμανία λειτουργούν «Πυροσβεστικές Νεολαίες» όπου παιδιά από 10 ετών εξοικειώνονται με το δάσος και τις αρχές της δασοπυρόσβεσης. Η εκπαίδευση είναι διετής, λαμβάνει χώρα κυρίως τα Σαββατοκύριακα και οργανώνεται σε επίπεδο δήμου. Η αποτελεσματικότητα των Γερμανών πυροσβεστών οφείλεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι σε κάθε 3 χιλιόμετρα δασικής έκτασης υπάρχει πυροφυλάκιο...

Στη Μεγάλη Βρετανία οι περίφημοι Retained Firefighters αντιμετωπίζουν κυρίως αστικά περιστατικά, καθώς λόγω κλίματος οι πυρκαγιές σπανίζουν. «Οι εθελοντές εδώ περνούν από δύσκολες εξετάσεις, που περιλαμβάνουν φυσικές δοκιμασίες, ψυχοτεχνικά τεστ και ιατρικές εξετάσεις. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά με δύο βδομάδες εντατικά μαθήματα εντός της σχολής, ενώ για 4 με 6 μήνες θεωρούνται δόκιμοι και εκπαιδεύονται συστηματικά τα Σαββατοκύριακα μέχρι να συμπληρωθεί το πρόγραμμα». Οι Retained Firefighters, όταν τελικά κληθούν για να βοηθήσουν –κάτι που σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει 3 με 6 φορές τη βδομάδα– πληρώνονται για τη συμβολή τους. Η επιμόρφωσή τους είναι διά βίου «ακόμα και εθελοντές με 25 χρόνια πείρας παίρνουν μέρος σε ασκήσεις με εξομοιωτές και θεωρητικά μαθήματα».

http://www.seanclaes.com/kyle/050706FireDept97.jpg

Στη Γαλλία, που συχνά δοκιμάζεται από πυρκαγιές στα νότια διαμερίσματά της, οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι 35.172 και οι εθελοντές 195.417 ηλικίας 16 έως 55 ετών. Κάποιοι από αυτούς επιλέγουν τη δασοπυροπροστασία ως εναλλακτική μορφή θητείας στον στρατό. Ακόμα, τα «εξοχικά» σπίτια βάσει νομοθεσίας πρέπει να κτίζονται σε απόσταση 200 μέτρων από τις δασικές περιοχές. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος νομοθέτης προνοεί και σε άλλα επίπεδα: «Οι πολίτες υποχρεούνται να «ξεχορταριάζουν», να απομακρύνουν δηλαδή τα ξερά χόρτα, όχι μόνο στον κήπο τους, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 50 μέτρων από την εξώπορτά τους» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τhierry Hubert από το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας. «Οι πολίτες ελέγχονται από το Σώμα των δασοφυλάκων και όταν διαπιστώνεται ότι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

http://janezlifeandtimes.files.wordpress.com/2009/02/search-and-rescue-dog-gus.jpg

Αντίστοιχα «χρυσή» πληρώνουν οι Ελβετοί την επιλογή τους να ζήσουν κοντά στο δάσος, οι οποίοι φορολογούνται αδρά για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα προστασίας δασών εκτός και αν αποφασίσουν να περάσουν σεμινάρια δασοπυρόσβεσης...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: