13 Ιουλ 2009

Ο νέος χάρτης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα

http://www.rhodes24.gr/uploads/images/%CF%87%CF%85%CF%84%CE%AC%203.JPG

Δρομολογείται η κατασκευή εννέα μονάδων επεξεργασίας δύο εκατ. τόνων ετησίως

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Με φόντο τα όσα συνέβησαν στο Γραμματικό την περασμένη εβδομάδα και με δεδομένη την καχυποψία των τοπικών κοινωνιών, όχι τόσο για τις καινοτόμες λύσεις όσο κυρίως για το πώς αυτές θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, αλλάζει -με καθυστέρηση ετών- ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι εξοργισμένοι πολίτες, τα ΜΑΤ, οι συμπλοκές, η βροχή μηνύσεων, συνθέτουν τη δυσώδη εικόνα ενός άλυτου προβλήματος. Ενός προβλήματος που εξαντλείται και χαρτογραφείται σήμερα σε 50 οργανωμένους χώρους ταφής απορριμμάτων και 400 παράνομους, σε ελάχιστα εργοστάσια διαλογής, που καταφέρνουν να επεξεργαστούν μόλις 400.000 τόνους σκουπιδιών από τους 5.000.000 τόνους που παράγουμε κάθε χρόνο. Αυτή η εικόνα διαχείρισης, όπως φαίνεται, ένδέχεται να ανατραπεί, καθώς η πολιτεία μεθοδεύει τη δημιουργία εργοστασίων σύγχρονης επεξεργασίας απορριμμάτων. Γεγονός που σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας αγοράς, με νέους «παίχτες» και νέους κανόνες. Τα χρήματα που θα δοθούν είναι ήδη πολλά. Μόνο από το ΕΣΠΑ προγραμματίζονται 300 εκατ. ευρώ, ενώ με γενναία κρατική προίκα θα υλοποιηθούν αντίστοιχες μονάδες μέσω των ΣΔΙΤ.

Το βέβαιο είναι ότι οι μονάδες αυτές θα δώσουν ουσιαστική λύση στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ομως δεν θα πρέπει ποτέ να μετατραπούν σε άλλοθι για την απαξίωση της ανακύκλωσης.

Η σημερινή εικόνα

Η κατάσταση που αποτυπώνεται μέχρι σήμερα στη διαχείριση των απορριμμάτων μας εξαντλείται:

- Σε 50 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

- Σε 400 Χώρους Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

- Σε δύο εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, ένα στην Αθήνα και το άλλο στην Θεσσαλονίκη, όπου καταλήγουν για επεξεργασία και διαχωρισμό τα σκουπίδια από τους κοινούς κάδους.

- Σε 7 - 8 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στα οποία καταλήγουν τα απορρίμματα των μπλε κάδων, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Ελευσίνα κ.α.

Εδώ ακριβώς τελειώνει και όλη η διαθέσιμη τεχνολογία. Με αυτά τα μέσα επιχειρούμε να διαχειριστούμε τους 5 εκατ. τόνους απορριμμάτων που παράγουμε ετησίως. Και επειδή ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός να αρχίσουν να πέφτουν οι ευρωπαϊκές «καμπάνες» και για την ποιότητα των απορριμμάτων που θάβουμε (όχι μόνο για τους εν λειτουργία ΧΑΔΑ), η συζήτηση για νέες τεχνολογίες ανοίγει και μαζί με αυτήν ανοίγει και η αγορά.

Ετσι, σε δεκάδες σημεία της χώρας δρομολογείται η κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων επεξεργασίας είτε με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, είτε με θερμική επεξεργασία, είτε με τεχνική επεξεργασία. Αλλα από αυτά θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και άλλα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

http://www.oikipa.gr/index/images/stories/photo2007/febrouarios/skoupidia.jpg

Οι ΣΔΙΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει εντάξει στα ΣΔΙΤ:

- Μία μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (εντός των ορίων του Δήμου Κοζάνης), δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως, συνολικής δαπάνης 45 - 50 εκατ. ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί με μελέτη - κατασκευή και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 25 χρόνια. Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ανάδοχος θα αναδειχθεί η εταιρεία που θα επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους (για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την αξιοποίησή τους) με το μικρότερο δυνατό κόστος.

- Μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη ΒΔ Θεσσαλονίκη δυναμικότητας 350.000 τόνων ετησίως, συνολικού κόστους 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρεται η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς ανάδοχος θα αναδειχθεί η εταιρεία που θα επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους με το μικρότερο κόστος.

Και τα δύο έργα (που θα επιδοτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό) αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών (εγχώριων και ξένων) αφού εκτός των άλλων θα τους παραχωρηθεί και η εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για μία 25ετία.

Εντάξεις στο ΕΣΠΑ

Αν και δεν έχει καταστεί σαφές ακόμη τι ακριβώς θα συμβεί με τα 300 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να δαπανηθούν από το ΕΣΠΑ σε έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εν τούτοις από την κινητικότητα της αγοράς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκονται τα εξής έργα:

- Μία μονάδα συνδυασμένης επεξεργασίας στη ΝΑ Θεσαλονίκη όπου εξετάζεται η εφαρμογή των μεθόδων της καύσης, της ξήρανσης, της αναερόβιας επεξεργασίας κ.λπ. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 400.000 τόνων ετησίως και θα κατασκευαστεί πριν από τον ΧΥΤΑ που προγραμματίζεται στην περιοχή (δηλαδή πρώτα θα κατασκευαστεί η μονάδα και μετά η υποδομή του ΧΥΤΑ) και αναμένεται να κοστίσει περίπου 130 εκατ. ευρώ.

- Μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας (με κομποστοποίηση και ανακύκλωση) στην Πάτρα, όπου ο υπάρχων ΧΥΤΑ βρίσκεται στα όρια εξάντλησής του. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 150.000 τόνων ετησίως, θα κοστίσει περίπου 60 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί κοντά στον καινούργιο ΧΥΤΑ του Δήμου της Ωλενίας.

- Στη Ρόδο πρόκειται να κατασκευαστεί μονάδα αποτέφρωσης δυναμικότητας 100.000 τόνων ετησίως.

- Στην Αθήνα προβλέπεται η κατασκευή τριών μονάδων. Η μία στη Φυλή, δυναμικότητας 500.000 τόνων ετησίως (που θα βασίζεται σε βιολογική επεξεργασία και παραγωγή καυσίμου) και άλλες δύο σε Κερατέα και Γραμματικό, δυναμικότητας 175.000 τόνων ετησίως αντίστοιχα, που θα βασίζονται στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Ο στόχος είναι να κατασκευαστούν πρώτα οι ΧΥΤΑ και μετά τα εργοστάσια. Η δαπάνη και των τριών εργοστασίων αναμένεται να φτάσει τα 300 - 450 εκατ. ευρώ.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Με ίδια κεφάλαια, χωρίς την κρατική συνδρομή, αναμένεται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν:

- Μία μονάδα ξήρανσης και αναερόβιας επεξεργασίας απορριμμάτων με πρωτοεμφανιζόμενη στην Ευρώπη τεχνολογία, στην Ημαθία. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του τοπικού φορέα διαχείρισης και η εταιρεία, εκτός από την κατασκευή, η οποία αναμένεται να διερκέσει 1,5 χρόνο, θα αναλάβει και τη λειτουργία της μονάδας για 20 χρόνια.

- Στη Θήβα οι ιδιώτες αναζητούν να επενδύσουν σε εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των δευτερογενών καυσίμων από τα απόβλητα (RDF και SRF).

http://forumprevezas.files.wordpress.com/2009/06/xyta.jpg

Είκοσι χρόνια σχέδια και αντιδράσεις

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αττική αρχίζει η αναζήτηση νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων έχει πλέον κορεσθεί. Ο γιγαντισμός της πρωτεύουσας οδηγεί σε έκρηξη της ποσότητας των απορριμμάτων. Οι υποδομές δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους. Τότε διάφορες θέσεις υποδεικνύονται. Οι περισσότερες εντός της Αττικής. Οταν όμως υποδεικνύεται το Γραμματικό ως πιθανός τόπος υποδοχής και ταφής απορριμμάτων (σε έρευνα - μελέτη, το 1994) κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποια ημέρα αυτό θα υλοποιηθεί.

Η περιοχή Μαύρο Βουνό είναι καταπράσινη, σχεδόν παρθένα, και το δάσος που μεσολαβεί μέχρι το μικρό οροπέδιο είναι ανέγγιχτο. Οι κάτοικοι, κτηνοτρόφοι και γεωργοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, αρχίζουν από τη πρώτη στιγμή να αντιστέκονται στα σχέδια. Η ζωή τους ανατρέπεται. Ξέρουν ότι πολύ γρήγορα οι περιουσίες τους θα χάσουν την αξία τους, οι δραστηριότητές τους θα συρρικνωθούν και η ποιότητα της ζωής τους θα υποβαθμιστεί.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2001 δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Η υπόδειξη της συγκεκριμένης θέσης είναι σαφής και απόλυτη. Το Γραμματικό είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων) στην Αν. Αττική. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου προχωράει στην ψήφιση νόμου. Τo 2003 -υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων- ο νόμος που χωροθετεί τους τρεις ΟΕΔΑ σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα είναι πλέον γεγονός. Το 2004, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από την Ε.Ε. ότι θα εφαρμόσει τον νόμο.

Συνεχείς προσφυγές

Ομως, όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι δεν μένουν με δεμένα χέρια. Στο Γραμματικό αλλά και την Κερατέα, όπως και σε πολλές μικρές πόλεις, η στάση των υποψήφιων αιρετών απέναντι στους υπό κατασκευή ΧΥΤΑ δίνει και το «εισιτήριο» για τους δημοτικούς θώκους. Ετσι, από το 2003 μέχρι και το 2008 οι προσφυγές κατά της χωροθέτησης είναι πολλές. Οι υποθέσεις όμως αυτές δεν εκδικάζονται. Αργούν.

Τον Μάιο του 2005 δημοπρατούνται τα έργα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποβολής προσφορών. Το 2007 αναδεικνύονται οι ανάδοχοι των έργων Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής.

Την ίδια χρονιά το ΣτΕ εξέδωσε διαδοχικά απορριπτικές αποφάσεις για τις προσφυγές που αφορούσαν και τις τρεις περιοχές. Στη Φυλή τα έργα άρχισαν και, όπως ανακοινώνεται, τελειώνει και η κατασκευή του δεύτερου κυττάρου. Στην Κερατέα και το Γραμματικό η αντίθεση στα έργα είναι δεδομένη.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, τόσο στην Κερατέα όσο και το Γραμματικό προβλέπεται εκτός από τη δημιουργία ΧΥΤΑ, η κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης δυναμικότητας 175.000 τόνων ετησίως και ένα Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών δυναμικότητας 72.500 τόνων.

ΠΗΓΗ

Τριπλή παραβίαση του Συντάγματος !


Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ.Κασιμάτη, , ο οποίος λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Το Παρόν».

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη το κόμμα που δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές,σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα.

Μια τέτοια επιλογή αποτελεί ΤΡΙΠΛΗ παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, και σχολιάζοντας τις προθέσεις που έχουν εκφρασθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει:«Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι».

Μάλιστα ο κ. Κασιμάτης προχωρά και σε πολιτικές κρίσεις σχετικά με τις εκφρασθείσες προθέσεις του κ.Γ. Παπανδρέου και χαρακτηριστικά αναφέρει:«Είναι ένα μεγάλο ζήτημα πολιτικού ήθους, το οποίο, πιστεύω, είναι χωρίς αντικείμενο. Δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχος του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού. Μια τέτοια κίνηση, και μάλιστα αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κατηγορηματική και με σαφή επιχειρήματα η συνέντευξη- καίρια παρέμβαση του κ. Κασιμάτη στο κυρίαρχο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που επιχειρείται να μετατραπεί σε μοχλό εξελίξεων, θέτει το κάθε κόμμα προ των ευθυνών του.

Και τα λέει αυτά ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία (επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών), στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, ο οποίος χειρίσθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986.

ΠΗΓΗ

Καθημερινότητα οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ που δεν παρουσιάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά που μπήκαν τον Ιούλιο στο FIR Αθηνών ήταν 50 έναντι 22 πέρυσι.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη την ίδια περίοδο και παρά τη διεύρυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ.

Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» και τα οποία... ξέχασαν να παρουσιάσουν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν ότι το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου σε σχέση με το 2008:

http://www.ellinikos-stratos.com/aeroporia/images/hud.jpg

Καθημερινότητα οι προκλήσεις
* Οι σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών αυξήθηκαν από οκτώ (8) σε δεκαπέντε (15).
* Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου εκτοξεύτηκαν από τις δεκατέσσερις (14) το 2008 στις εβδομήντα έξι (76) το 2009!
* Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που μπήκαν στο FIR Αθηνών φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Το 2008 ήταν είκοσι δύο (22) και το 2009 πενήντα (50)!

Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ προκύπτει ότι υπάρχει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο που, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, δεν οφείλεται μόνο στην παραδοσιακή ελληνοτουρκική διένεξη για το επιχειρησιακό καθεστώς του Αιγαίου, αλλά και ως προς τον χειρισμό και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση καινούργιων προβλημάτων όπως είναι η λαθρομετανάστευση.

Στοχευμένα
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο δεκαήμερο επικεντρώθηκε στο βόρειο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και ειδικότερα στο «τρίγωνο» Σάμου - Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζαν Μπαρό χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες «πύλες εισόδου» λαθρομεταναστών.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSZV7Ovrvubqhbkex7J-qD-4AbpRT5_e6ECoQbmbt3y5cxm01HQn4Do6uQIcaqKj_o7uubqJ5ipbxVC9O6ubzNQ1xzAE7nT4jsshZfT8KsA3Qq1Bf6xWTMwZnbm2WOEuJUjJv9UuGJ6yqd/s400/elite2008_01_h.jpg

Η Τουρκία όχι μόνο δεν εξέφρασε διάθεση συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με Ελλάδα και Ε.Ε., απεναντίας από την ίδια κιόλας στιγμή εκδηλώθηκαν οι πρώτες σπασμωδικές κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας:

* Οι επίγειοι τουρκικοί σταθμοί αεράμυνας (ραντάρ) παρεμποδίζουν το έργο των ευρωπαϊκών πτητικών μέσων αστυνόμευσης καθώς περιπολούν κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.
* Ενώ ο επίτροπος Μπαρό, αρμόδιος για θέματα λαθρομετανάστευσης, μετέβαινε στη Σάμο και στο Αγαθονήσι, τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν στην ίδια περιοχή παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας!
* Τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω των 1.500 ποδών) πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
* Τα τουρκικά μαχητικά μπαίνουν πλέον απροειδοποίητα μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω της αυξημένης κίνησης που εμφανίζει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατά τη θερινή περίοδο.
* Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα εκδηλώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του ΝΑΤΟ προκαλούν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ προειδοποιώντας Αθήνα και Αγκυρα για κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο!

Βέβαια η Ουάσιγκτον κατά την έκδοση της τελευταίας διπλωματικής... ΝΟΤΑΜ αποφεύγει να καταδείξει τον υπεύθυνο για την ένταση στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει γενικά και αόριστα για «υπερπτήσεις» , για «δράσεις των αεροποριών» και για «τυχόν τριβές πάσης φύσεως»...

Η νέα διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση του κινδύνου για αεροπορικό ατύχημα ή εκδήλωση θερμού επεισοδίου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία στις 18 - 19 Αυγούστου, παρότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο...

Προβληματισμός
Πάντως, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Στην αρχή της περασμένης βδομάδας η κυβέρνηση άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Πεντάγωνο.

Τελικά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ελπίδα να μη δημιουργηθεί... πολεμικό κλίμα και υπάρξει παρερμηνεία από την Τουρκία.

Μάταια όμως διότι την ίδια μέρα τα τουρκικά μαχητικά έμπαιναν διαρκώς μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου σημειώνοντας δεκαπέντε παραβιάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τα πολιτικά αεροσκάφη με Ευρωπαίους και Αμερικανούς παραθεριστές που εκείνη την ώρα επιχειρούσαν προσγείωση στο νησί του Πυθαγόρα!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiafNarazN9QoJDdrM7i7dZ_dkCY43a5_h0eAg9C_hs0clW34Z1v1GsiiYVqHH-5VUYZ0aNHY5xYKVvv9Wm7B41CrCpL0hqT9Sszz5FuReVqPUXs1Qg0uVl22V1lUrYg0QRi3MWxnBKSxGG/s400/normal_5~48.jpg

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ
Καμπανάκι για τα αεροσκάφη

Με αφορμή το νέο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο εξαιτίας της προκλητικότητας που εκδηλώνει η Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο διαθέτει τον πιο χαμηλό από ποτέ δείκτη διαθεσιμότητας αεροσκαφών εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Εξοπλισμών υποστηρίζει ότι στην περίπτωση των ανταλλακτικών δεν θα ισχύσει η λαϊκή παροιμία ότι «ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται» και δεν πρόκειται να συναινέσει στην προμήθεια ενός «κουβά» ανταλλακτικών ύψους 18 εκατομμυρίων, χωρίς να γνωρίζει πού θα χρησιμοποιηθούν και πόσο θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και για πόσο καιρό.

Σύμφωνα με τη ΓΔΕ, η κάθε προμήθεια ανταλλακτικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογημένη έκθεση κόστους και δείκτη διαθεσιμότητας, κάτι που όμως καθυστερεί να κάνει η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΑ.

ΕΘΝΟΣ

Πολιτικά μηνύματα με χιούμορ και πολύ ...δηλητήριο

Τί ευτυχία να λές ότι είσαι Κούρδος, Λαζός, Τσερκέζος, Αρμένιος, Αλεβίτης..., και μετά να τρως ξύλο

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, πάντως στην Τουρκία, το μόνο κράτος του ΝΑΤΟ που διατηρεί το φασιστικό του χαρακτήρα, οι μαθητές κάθε πρωί ορκίζονται και απαγγέλουν εν χορώ τον "όρκο του μαθητή", ο οποίος καταλήγει στο αμίμητο "τί ευτυχία να λές ότι είσαι Τούρκος".

Ο σύλλογος Mazlum-Der έχει αρχίσει καμπάνια για να σταματήσει πλέον αυτή η διαδικασία, που υποχρεώνει εδώ και δεκάδες χρόνια μέλη άλλων εθνοτήτων που κατοικούν στην Τουρκία, να δηλώνουν κάθε μέρα ότι είναι Τούρκοι, όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι Κούρδοι, Αλεβίτες, Άραβες, Αρμένιοι, Λαζοί, Έλληνες κλπ.

Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας ο σύλλογος Mazlum-Der έβγαλε και τοιχοκόλλησε μια ενδιαφέρουσα αφίσα (φώτο) στο Ντιγιαρμπακίρ, την άτυπη πρωτεύουσα των Κούρδων.
Εκτός από το εικαστικό, το σύνθημα της αφίσας είναι:

"Τί ευτυχία να λές ότι είσαι Κούρδος, Λαζός, Τσερκέζος, Αρμένιος, Αλεβίτης..., και μετά να τρως ξύλο".
"Ne mutlu Kürdüm, Lazım, Çerkezim, Ermeniyim, Aleviyim... diyene, sonra da dayak yiyene".

Είπαμε, να σφάζεις με το βαμβάκι!

ΠΗΓΗ

«Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα στη Θράκη», λέει διπλωμάτης

http://www.harunyahya.org/Makaleler/res/kibris10.jpg

Τη Συμφωνία της Μαδρίτης προτάσσει τώρα η Άγκυρα για να δικαιολογήσει τις αυθαιρεσίες της στο Αιγαίο


Όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις (χλιαρές εν πάση περιπτώσει) διαμαρτυρίες και στα διαβήματα της Αθήνας οι Τούρκοι για τις συνεχείς και εντεινόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά προτάσσουν ως δικαιολογία τη γνωστή (πλην λησμονημένη εδώ) Συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία και κάνει, εκτός των άλλων, αναφορά σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή.

Η συμφωνία είχε συνομολογηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου) μετά τις συνομιλίες που είχαν με τους τούρκους ομολόγους τους. Προκάλεσε μεν αντιδράσεις, αλλά τίποτε δεν διαφοροποίησε το νέο κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις έως και καταλυτικές της πρόνοιες.

Όπως το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει τόσο κατά τις σύντομες συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα η κ. Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου όσο και σε επαφές που είχε ο τελευταίος με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. επικαλέσθηκε τη Συμφωνία, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τουρκικών επιδιώξεων και των μακρόπνοων στρατηγικών τους.
Από ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, το «ΠΑΡΟΝ» πληροφορείται συναφώς ότι: Πέραν αυτών -και εκ παραλλήλου- η Άγκυρα ενεργοποίησε το τελευταίο διάστημα ευρεία εκστρατεία σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα και σε κέντρα αποφάσεων στην Ουάσινγκτον, προάγοντας τις θέσεις της σε ότι άφορο αυτά τα ζητήματα, πράγμα που προδιαγράφει ενδεχομένως κλιμάκωση των αυθαιρεσιών της. Οπόταν και θέλει να προετοιμάσει κάλυψη των ενεργειών που μεθοδεύει.

Κι αυτό ενώ πέραν των παραβιάσεων που κατέστησαν ρουτίνα, ώστε ούτε καν βλέπουν το φως η Άγκυρα ρίχνει το βάρος της στο μειονοτικό, δημιουργώντας συνθήκες που θα της επιτρέψουν να εγείρει σοβαρά ζητήματα. Κάτι που φαίνεται από τις μεθοδικές ενέργειες του τουρκικού προξενείου και τις συστηματικές πλέον εξορμήσεις στελεχών του στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Με ιδιαίτερη έμφαση στα Πομακοχώρια, όπου είχαν παρουσιασθεί φαινόμενα διαφοροποιήσεως των κατοίκων από την «τουρκική γραμμή». Με στόχο να απομακρυνθούν από την επιρροή των σκληρών μειονοτικών πυρήνων, οι οποίοι ενεργούν απροκάλυπτα πλέον, ως κινούμενα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κάθε βδομάδα πλέον οργανώνονται περιοδείες του προξένου σε χωριά της περιοχής, που οργανώνονται ομάδες τις οποίες ελέγχουν εγκάθετοι, πολλοί των οποίων είναι ουσιαστικά (πλην ατύπως) έμμισθοι του προξενείου.
Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω δήλωση ανώτερου Έλληνα διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών (που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ότι «εάν δεν γίνει προληπτικά κάτι, τότε η Ελλάδα θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα, καθώς το προαγόμενο σχέδιο έχει ως μοντέλο το Κυπριακό.

Πηγή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFkAiwBuOUuGA81RaCT3q0iP92SzPjhujKdFKa4Ue5dZED846AV-9G3k9AkLVubz8M333la8nl7RhizNdLM4EBkLq1qdM2My9w6GXFJaUYIeT8eQFbWMM9ChfffLS51WxV_sSlKR9YbX9i/s320/n1398603840_30250425_1743.jpg

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΝΟΥΝ ...

[Γκαφογιωργάκης.jpg]

Διαψεύδει ο Γιώργος Παπανδρέου το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», σύμφωνα με το οποίο ναυάγησε κάνοντας κανό. Ο πρόεδρος του Πασοκ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «το Παρόν ήταν απών», ενώ χαρακτήρισε αστειότητες το σχετικό δημοσίευμα.

ΠΕΡΙ ΒΛΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Παγωμένο το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε ήδη να είχαν περάσει στην αντεπίθεση καθώς ο ίδιος ο Βλαστός διατηρούσε άριστες σχέσεις με το σύστημα ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990. Παρά το γεγονός ότι αυτός και ο αδελφός του τον Οκτώβριο του 1994 είχαν σκοτώσει στο μπαρ «Κόλετζ» στη Λεωφόρο Καβάλας τον αδελφό του Ναστούλη, Μάκη και τον Άρη Σίνο, εν τούτοις τρία χρόνια μετά βρέθηκαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ενεπλάκησαν τον Μάρτιο του 1998 σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην Καλλιθέα. Τον ξανάπιασαν τότε αλλά μετά από λίγο καιρό ξαναβρέθηκε εκτός φυλακής και συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα μέχρι το 2007 όπου τον συνέλαβαν στην Κόρινθο έπειτα από επίθεσή του σε επιχειρηματία της περιοχής. Στο μεταξύ είχε... προλάβει να απαγάγει το 2001 τον επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα και να πάρει 500 εκατ. δραχμές λύτρα για να τον απελευθερώσει.

Τα καλύτερα θα τα διαβάσετε τώρα... Πού ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός το πρωινό της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τα μέλη της 17Ν, στις 28 Μαϊου 1997; Ο Κουφοντίνας ήταν εκείνος που τον πυροβόλησε με το 45άρι της οργάνωσης. Το άλλο το όπλο, το 38άρι, ποιος το χρησιμοποίησε; Για να σας πονοκεφαλιάσουμε ακόμη περισσότερο, σημειώνουμε ότι μετά τη δολοφονία του Περατικού η 17Ν σχεδόν αδράνησε ενώ το τελευταίο της ανθρωποκτόνο χτύπημα εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 2000 κατά του Βρετανού ακολούθου Στίβεν Σόντερς. Τότε ήρθαν οι Άγγλοι της Σκότλαντ Γιαρντ στην Ελλάδα ,μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας αξιωματικός της Χρ. Καλαματιανός . Ο Καλαματιανός έδινε ιδιαίτερο βάρος στην εξεύρεση αποκαλυπτικών στοιχείων για τη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την τρομοκρατία.

Αυτά για αρχή...

ΠΗΓΗ

Πως ο Βλαστός εκσυγχρονίστηκε την δεκαετία του 90

Η τοποθέτηση των αδελφών Παναγιώτη και Κώστα Βλαστού στην κορυφή της πυραμίδας των κακοποιών έγινε στις 29 Οκτωβρίου του 1994, στο μακελειό στο νυχτερινό κέντρο «College» (λεωφόρος Καβάλας) όπου σκότωσαν τον Γεράσιμο Ναστούλη και τον Δημήτρη Σίνο. Για τις δύο δολοφονίες τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη.

Στις 31/12/1997 (παραμονή πρωτοχρονιάς) τα δύο αδέρφια παίρνουν πενθήμερη άδεια από τις φυλακές. Στις 5 Ιανουαρίου του 1998, όταν δηλαδή έληγε η άδειά τους, συλλαμβάνονται σε μπλόκο στην Λ. Καβάλας μετά το Δαφνί έχοντας μέσα στο αυτοκίνητο τους πιστόλια, σφαίρες, ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα! Ο αξιωματικός αναφέρει το γεγονός και ζητά εντολές όπως γίνεται σε παρόμοιας σοβαρότητας συμβάντα. Λαμβάνει όμως εντολή να αφήσουν τους δύο συλληφθέντες ελεύθερους! Για να γυρίσουν μόνοι τους στον Κορυδαλλό!! Οι πληροφορίες τις εποχής λένε πως την εντολή τη μετέφερε στον αξιωματικό ο αρμόδιος Εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών.

Έτσι τρεις μήνες αργότερα, 21/3/1998, βράδυ Σαββάτου, οι αδελφοί Βλαστοί παραβιάζουν με μια κόκκινη βέσπα «κόκκινο» στη λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα και στη συνέχεια ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Στη συμπλοκή σκοτώνεται ο Κώστα Βλαστός, ο Παναγιώτης διαφεύγει και τραυματίζονται δύο αστυνομικοί.

Δείτε στο Google τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής αν δεν το πιστεύετε: «Ελεύθεροι με την άδεια του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών κυκλοφορούσαν από τις 5 Ιανουαρίου 1998 τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Παναγιώτης Βλαστός 34 και 27 χρόνων αντίστοιχα, που είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία δύο “ανθρώπων της νύχτας” το 1994 στο Χαϊδάρι και οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς το βράδυ του Σαββάτου στην Καλλιθέα»

Είναι όμως πολύ περίεργο έμπειροι κακοποιοί σαν κι αυτούς, να πυροβολήσουν αστυνομικούς, για να μην τους πιάσουν, όταν μπαινόβγαιναν αποδεδειγμένα με επίσημη άδεια από τις φυλακές. Μήπως η αντιτρομοκρατική ξέρει τίποτα για τον στόχο τους εκείνης της βραδιάς και δεν το λέει;

Πέρα από αυτό όμως το βασικό ερώτημα παραμένει. Ποιος τους άφησε ελεύθερους τον Ιανουάριο για να τραυματίσουν τους δυο αστυνομικούς τον Μάρτιο και δεν ξέρουμε τι άλλο, που δεν έχει αποκαλυφθεί; Ευθύνεται μόνο ο τότε εισαγγελέας ποινών, η μήπως η εντολή προήλθε από πιο ψηλά;

Υπενθυμίζουμε ότι υπουργός Δικαιοσύνης ήταν τότε ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ποιος ήταν; Μήπως ο κ. Κώστας Νταϊλιάνας; Πρόκειται άραγε για τον ίδιο που αναφέρεται στο απόσπασμα της τηλεφωνικής συνομιλίας Βλαστού – Πούλιου που αποκαλύπτει το http://www.olympia.gr/ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ , ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ);

[TEMP7.JPG]

Εμείς θα επισημάνουμε ακόμα μόνο ένα σημαντικό στοιχείο που εξηγεί πολλά από όσα γίνονται αυτές τις ημέρες. Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι «αποκλειστικό». Με την έννοια ότι δεν περιέχει πληροφορίες που δεν έχει κανένας άλλος. Είναι προϊόν μιας στοιχειώδους δημοσιογραφικής έρευνας που μπορεί να κάνει ο καθένας στο Διαδίκτυο και των κατάλληλων επισημάνσεων. Και όμως κανείς δαιμόνιος ρεπόρτερ, ή παρουσιαστής, των ημερών δεν σκέφτηκε να την κάνει. Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση παραπλάνησης, όλοι προτίμησαν την μασημένη τροφή που εμπλέκει στην υπόθεση κάτι ψιλικατζήδες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου και αφήνει απ΄ έξω τα μεγάλα ψάρια που επέβαλαν αυτήν την κατάσταση.

Διαβάστε και τον Ριζοσπάστη για να δουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι το κλίμα που επικρατούσε στην Δικαιοσύνη εκείνη την εποχή.

Και θυμηθείτε αυτό που λέγαμε στο «Όμηρος και του … κοινού ποινικού δικαίου τώρα η πολιτική ζωή» για εκείνους τους ανόητους τους γαλάζιους που αντί να πολεμήσουν το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», επιχείρησαν να το βάψουν μπλε και να το βάλουν να δουλεύει για λογαριασμό τους; Και στο τέλος θύμιζαν νεοσύλλεκτους που τους έκαναν καψόνια οι παλιοσειρές του ΠΑΣΟΚ;

ΠΗΓΗ