5 Ιουλ 2009

Το απόρρητο «non paper» της Ουάσιγκτον για το Αιγαίο

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2009/04/obamaturkey11.jpg

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ επανεξέτασης των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου προτείνουν οι Αμερικανοί ως ένα από τα μέσα για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο
. Οι ιδέες της Ουάσιγκτον εμπεριέχονται σε άκρως απόρρητο δισέλιδο «non paper»βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα»- που βρίσκεται εν γνώσει τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.

Το «non paper» παρεδόθη στην ελληνική πλευρά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν από την τελικώς ματαιωθείσα επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιχειρούν μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο, ζητώντας αμοιβαία κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών. Με τον τρόπο αυτό όμως, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να ανέχεται και κατ΄ επέκταση να ενθαρρύνει εμμέσως την εγκαθίδρυση μιας «γκρίζας κατάστασης» στο Αιγαίο- κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Αγκυρας από την κρίση των Ιμίων το 1996 και εντεύθεν.

http://3.bp.blogspot.com/_5Y4nWDsZYro/RlQZQGmsmII/AAAAAAAAAL4/xyursDKuL4s/s320/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82%2B%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.bmp

Η αμερικανική στάση μοιάζει να εντάσσεται στο πλαίσιο του εναγκαλισμού της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί ραγδαία στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα (ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή), καθώς και της εξάλειψης των όποιων εμποδίων στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Το γεγονός αυτό θέτει καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η ελληνική διπλωματία εν όψει και της προγραμματιζόμενης επίσημης επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Αγκυρα.

Ηδη μάλιστα έχουν αρχίσει να επικρατούν δεύτερες σκέψεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρονική περίοδο μετάβασης της κυρίας Μπακογιάννη στην Τουρκία. Οι νέες εισηγήσεις επισημαίνουν ότι η επίσκεψη αυτή ίσως πρέπει να γίνει συντομότερα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ακόμη και εντός του Ιουλίου, ώστε να μη συνδεθεί με την κορύφωση των διεργασιών εντός ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι κάτι πρέπει να γίνει με την ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν «ξεχωριστές διαφορές» . Το επεσήμανε άλλωστε πρόσφατα ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Φίλιπ Γκόρντον. Θεωρούν ότι η αντιπαράθεση αυτή κοστίζει πολύ σε χρήμα και ανθρώπινο κεφάλαιο στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα δεν τους επιτρέπει να συμβάλλουν, ως μέλη του ΝΑΤΟ, σε άλλα «καυτά» μέτωπα (π.χ. Αφγανιστάν).

http://4.bp.blogspot.com/_-AEc53NfCwg/SbbNN3c8LsI/AAAAAAAAQLM/Dh3uqQd7KSk/s400/AIGAIO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται επίσης να ενθαρρύνουν τον «άμεσο διάλογο» Αθήνας- Αγκυρας για όλα τα θέματα, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ. Δεν αποκλείουν μάλιστα και δική τους μεσολάβηση, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες. Οπως σημείωσε προσφάτως η τουρκική εφημερίδα «Ζaman», οι Αμερικανοί επεξεργάζονται ιδέες για έναν «οδικό χάρτη» που θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης, Το πλέον ανησυχητικό σημείο του «non paper» είναι η ιδέα περί «επανεξέτασης των διεθνών κειμένων» (στα αγγλικά, «to review the international documents») για το Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται με την ιδέα αυτή να ασπάζεται τη ρεβιζιονιστική τακτική της Αγκυρας. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη καταγράψει σε απόρρητα σημειώματα τη θέση ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την ανατροπή των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν το καθεστώς και τα σύνορα στο Αιγαίο (Λωζάννη 1923, ιταλοτουρκική συμφωνία 1932, Παρισίων 1947). Η στρατηγική αυτή εντάσσεται αρμονικά στη θεωρία περί «στρατηγικού βάθους» που έχει διατυπώσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιμονή με την οποία η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αμφισβητεί ευθέως μέσω των υπερπτήσεων την ελληνικότητα του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, σκοπεύει στη δημιουργία τετελεσμένων ώστε να υποστηριχθεί η καινοφανής θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Οι Τούρκοι επιμένουν ότι η ιταλοτουρκική συμφωνία της 28ης Δεκεμβρίου 1932 είναι άκυρη λόγω μη ολοκλήρωσης των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, ενώ δεν κατετέθη και στην Κοινωνία των Εθνών. Η απάντηση της Αθήνας είναι ότι αυτή η συμφωνία συμπληρώνει εκείνη της 4ης Ιανουαρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας που κατετέθη στην ΚτΕ. Παράλληλα, η Ελλάδα προσθέτει ότι η Αγκυρα ουδέποτε αμφισβήτησε την ισχύ των παραπάνω συμφωνιών ως την κρίση των Ιμίων (1996), ούτε καν όταν τα Δωδεκάνησα πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Ουδεμία αντίρρηση προέβαλε η Αγκυρα και κατά τη ναυτική οροθέτηση της συγκεκριμένης περιοχής με περιφερειακή συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 1950 για την αεροναυσιπλοΐα. Σύμφωνα με αυτήν, η συνοριακή γραμμή του FΙR Αθηνών/ Κωνσταντινούπολης ταυτίζεται με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στην περιοχή.

http://metotoufekikaitilyra.files.wordpress.com/2009/05/ceb1ceb3ceb1ceb8cebfcebdceb7cf83ceb9.jpg

Εδώ παραβίαση, εκεί παραβίαση, πού είναι η παραβίαση;

Στο αμερικανικό έγγραφο δίδεται επίσης έμφαση στο ζήτημα των παραβάσεων του FΙR Αθηνών, των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών (κατοικημένων ή μη) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Αν και έχουν επανειλημμένως εκφράσει (σε «διπλωματική» γλώσσα) την αντίθεσή τους στη διαφορά έξι και 10 ν.μ. μεταξύ των χωρικώνυδάτων και του εναερίου χώρου της Ελλάδος, εκτιμάται ότι η «χαλαρή» εκ μέρους τους αντιμετώπιση του θέματος των υπερπτήσεων κλίνει υπέρ της Αγκυρας και θίγει, εμμέσως, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, πολλές υπερπτήσεις των τελευταίων μηνών γίνονται σε τόσο χαμηλό ύψος (περίπου 200- 500 πόδια) που δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχαίες. Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει κατανόηση σε θέματα ελληνικής κυριαρχίας. Ωστόσο εμφανίζονται να συνδέουν αυτή την κίνηση με κατανόηση εκ μέρους της Ελλάδας των τουρκικών θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ασπαζόμενοι άλλο πάγιο επιχείρημα της Αγκυρας.

ΠΗΓΗ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ? ΑΛΛΑΞΕ , ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΠΟΥΣ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΑΣΚΕΙ ΕΝΑΣ ΤΗΛΕΣΤΑΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ , ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΙΑ PAX AMERICANA ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ , ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ , ΣΕ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ? ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ , ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ , Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΙΣΧΥΡΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΕΝΩ Η ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ? ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΜΜΙΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΘΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΡΕΧΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ , Η ΖΗΜΕΝΣ , Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ή ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΟΣΑ ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ? ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ.

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ......"

http://2.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/R5qIMG3NnOI/AAAAAAAABWU/6dqsXopxtoc/s400/%CE%9D%CE%95%CE%9A%CE%A1%CE%9F%CE%99.jpg

Συντηρητική - αρνητική στροφή στη στάση των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue

http://1.bp.blogspot.com/_pkbmaCL87ys/ShfrlAsPkNI/AAAAAAAABfk/Cqd8fMBMts4/s400/%CE%9B%CE%91%CE%98%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A33.jpg

Της Δωρας Αντωνιου

Συντηρητική στροφή της κοινωνίας έναντι του φαινομένου της μετανάστευσης αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που διενεργήθηκε για την «Κ». Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα, στην οικονομική και κοινωνική ζωή, σε σχέση με τη γνώμη που είχαν πριν από ένα χρόνο, όπως αυτή καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Παράλληλα, η τοποθέτηση του ζητήματος υψηλά στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και η αντίστοιχη ανάδειξη των παραμέτρων του από τα μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνεται στην έρευνα, με τους πολίτες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών, αλλά και για τα ζητήματα άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Η πρόταση για τη μεταφορά λαθρομεταναστών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα βρίσκει θετική ανταπόκριση στο 56% των πολιτών, που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν περισσότερο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Την ίδια στιγμή, όμως, τάσσονται υπέρ την παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας στους μετανάστες.

http://1.bp.blogspot.com/_OPg-Kn4CzDg/ShzsjupkBeI/AAAAAAAALZ0/tRyEnEh7q0Q/s400/METANASTES_OMONOIA.jpg

Η συντηρητική - αρνητική στροφή στη στάση των πολιτών έναντι της μετανάστευσης αποτυπώνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη μετανάστευση.

Το 29% απαντά με αναφορά στις συνθήκες ζωής των μεταναστών και το 17% στις αιτίες του φαινομένου. Οι απαντήσεις αυτές εμφανίζουν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που έγινε πριν από ένα χρόνο, όταν το 35% είχε αναφερθεί στις συνθήκες ζωής των μεταναστών και το 26% στις αιτίες του φαινομένου.

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι απαντήσεις που συνδέουν τη μετανάστευση με τα προβλήματα που προκαλεί (22% έναντι 14% πριν από ένα χρόνο), αλλά και με αρνητικά συναισθήματα (14% έναντι 8%). Ταυτόχρονα, όμως, αυξημένος είναι ο αριθμός των πολιτών που απαντούν ότι τους δημιουργούνται θετικά συναισθήματα (7% έναντι 3%).

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4011/9059.jpg

Μεταστροφή

Καλούμενοι να αξιολογήσουν γενικά τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, οι πολίτες σε ποσοστό 62% θεωρούν ότι μάλλον βλάπτει τη χώρα, έναντι 19% που θεωρούν ότι μάλλον την ωφελεί. Και σε αυτή την απάντηση καταγράφεται αρνητική μεταστροφή, καθώς πριν από ένα χρόνο το 54% θεωρούσε βλαπτική τη μετανάστευση και το 23% απαντούσε ότι ωφελεί.

Αντίστοιχη αρνητική μεταστροφή καταγράφεται και στην εξειδίκευση των επιπτώσεων. Ετσι, το 52% θεωρεί ότι η μετανάστευση μάλλον βλάπτει την οικονομία, έναντι 32% που απαντά ότι μάλλον την ωφελεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2008 ήταν 47% και 40%.

Το 76% των πολιτών πιστεύει ότι η μετανάστευση προκαλεί αύξηση της εγκληματικότητας, έναντι 71% πριν ένα χρόνο, ενώ το 17% θεωρεί ότι η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται από τη μετανάστευση (έναντι 20% το 2008).

Διαφοροποίηση, μικρότερη ωστόσο, καταγράφεται και στις απαντήσεις ως προς την επίδραση της μετανάστευσης στην απασχόληση. Το 48% θεωρεί ότι οι μετανάστες εργάζονται σε δουλειές που δεν θέλουν οι Ελληνες (έναντι 49% πέρυσι), ενώ το 39% θεωρεί ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία (έναντι 38% πέρυσι).

http://1.bp.blogspot.com/_kbsrUwizMMc/SOtVufLec5I/AAAAAAAAFcg/1ApesUtAak0/s400/lathrometanastes.jpg

Να μπουν όρια

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που θα ήθελε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, καθώς το 72% τη θεωρεί λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει (65% πέρυσι), ενώ έχει μειωθεί από 9% σε 6% το ποσοστό εκείνων που τη βρίσκει περισσότερο αυστηρή από όσο πρέπει.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., με το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει να ανεβαίνει στο 47% από 33%, ενώ το ποσοστό εκείνων που τη θεωρούν περισσότερο αυστηρή από όσο πρέπει παραμένει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, 11%.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ποσοστό 76%, οι πολίτες τάσσονται υπέρ της θέσπισης ορίου στον αριθμό μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα. Από αυτούς, το 93% εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει φθάσει το όριο των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2008 ήταν 84%. Αύξηση από 64% σε 69% καταγράφεται στο ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι πολλοί οι μετανάστες στην Ελλάδα.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση, αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υπό όρους. Το 35% απαντά ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν όσοι έχουν εργασία και το 33% όσοι έχουν οικογένεια και παιδιά. Το 11% απαντά ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όλοι (από 18% πέρυσι), ενώ σταθερό παραμένει το ποσοστό εκείνων που λένε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί κανείς (15%).

Πάντως, στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 65% ότι οι συνθήκες ζωής των μεταναστών είναι κακές (47% πέρυσι) και σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι από τη στιγμή που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες παροχές σε υγεία και εκπαίδευση με τους Ελληνες.

Αυξημένο (56% έναντι 52%) είναι το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ενώ το 71% συμφωνεί με την πρόταση για μουσουλμανικό νεκροταφείο.

ΓPAΦHMA

ΠΗΓΗ

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2009/05/patra1.jpg

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ "ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ" ΚΑΙ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ" ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ.