24 Ιουλ 2009

Ανθρωπιστικό υλικό… για αντιεξουσιαστές

http://gatouleas.files.wordpress.com/2008/12/ceb1cebdceb1cf81cf87.jpg

Η εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός«, δημοσιεύει σήμερα το παρακάτω αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της Λέσβου εν όψει του διεθνούς κάμπινγκ που οργανώνουν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές απ’ όλο τον κόσμο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους παράνομους μετανάστες. Εκπλήξεις έκρυβαν, μάλιστα, έρευνες για τον εντοπισμό του έντυπου υλικού της διοργάνωσης, καθώς τέτοιο υλικό βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε επτά δέματα που προορίζονταν για… ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, είχε ζητηθεί δε να τα ξεφορτώσουν από το πλοίο της γραμμής… στελέχη του Λιμενικού Σώματος!

Η συνάντηση κάμπινγκ με την ονομασία «No Border Lesvos 2009» θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Χαραμίδας και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο διαδίκτυο για τη διοργάνωσή της. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Αρχές της Λέσβου που κυριολεκτικά δε γνωρίζουν τι μπορεί να περιμένουν από μια τέτοια διοργάνωση και τι τροπή μπορεί να πάρουν οι «δράσεις» που έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους σε συγκεκριμένα σημεία, και ειδικότερα στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, στα πλοία της Frontex και στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσουν και τα 3.000 τα άτομα που θα φθάσουν στο νησί για να συμμετάσχουν στο κάμπινγκ, με περισσότερους από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τα επτά πακέτα…
Πάντως, αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διωκτικές αρχές εντόπισαν και μπλόκαραν ποσότητα έντυπου υλικού των αναρχικών για την εκδήλωση, η οποία έφθασε με πλοίο της γραμμής στο λιμάνι. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το υλικό που εντόπισαν οι Αρχές ήταν κρυμμένο μέσα σε πακέτα που είχαν αποσταλεί από την Αθήνα (από άνθρωπο που εργαζόταν μέχρι πρότινος σε φορέα της αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τους πρόσφυγες) και προοριζόταν ως «ανθρωπιστική βοήθεια για του πρόσφυγες»! Το υλικό ξεφορτώθηκε από το πλοίο με τη συνδρομή ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλην όμως κατά την εκφόρτωση το ένα πακέτο άνοιξε, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί το περιεχόμενό του. Κι ενώ η εκφόρτωση έγινε και τα πακέτα τοποθετήθηκαν στην άκρη του λιμανιού, κανείς έως τα τώρα δεν τα παρέλαβε!

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι αυτή ήταν η πρώτη «υπόγεια σύγκρουση» των Αρχών με τους διοργανωτές του κάμπινγκ, σύγκρουση που ανεβάζει τους τόνους και δημιουργεί «κλίμα» εν όψει της διοργάνωσης.

Σε ένα οκτάλεπτο βίντεο που προβάλλεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, υπάρχουν πολλές πληροφορίες και εικόνες που έχουν τραβηχτεί μέσα από το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής, αλλά και πάνω από τα σκάφη του Λιμενικού (!), και προβάλλουν τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εκεί, αλλά και τις επιχειρήσεις αποτροπής που οργανώνει το Λιμενικό.

Οι διοργανωτές είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση στο νησί και καυτηριάζουν την πολιτική που ακολουθείται από τις Αρχές με την πολύμηνη κράτηση στην Παγανή, αλλά και τις αποτροπές που γίνονται στα σύνορα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των παράνομων μεταναστών. Με τίτλο «Η καταστολή δεν έχει θέση στο δικό μας πλοίο…», το Συντονιστικό της διοργάνωσης «No Border Lesvos 09» αναπτύσσει τους λόγους της διοργάνωσης της συνάντησης στη Λέσβο, η οποία δέχθηκε πέρυσι το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια.»

ΠΗΓΗ

Εξαίρεση της Λήμνου από το ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό επιδιώκει η Άγκυρα

http://www.army-technology.com/contractor_images/parker/2-radar.jpg

Ενδεικτικές για τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν οι διήμερες συνομιλίες Αθήνας-Άγκυρας στην ειδική συντονιστική επιτροπή, υπό τον Αμερικανό διοικητή Aντιπτέραρχο ΜcFann του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών (Cross Border Connectivity) και τον καθορισμό δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DYNAMIC ΜΙΧ που προγραμματίζεται στο Αιγαίο τον Μάιο του 2010.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ. Αδάμ, η Άγκυρα προσφέρει στο ΝΑΤΟ δύο επιπλέον εθνικά ραντάρ της (Ίμβρου και Ντάτζα, απέναντι από τη Ρόδο), εκτός από τα ισχυρότατα τουρκικά ραντάρ στο Τσανάκαλε και το Μπαμπάκαλε (απέναντι από τη Χίο), με απώτερο σκοπό τον πληρέστατο επιχειρησιακό έλεγχο ολόκληρου του Αιγαίου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως, η Άγκυρα παραμένει ανένδοτη να ενταχθεί το ραντάρ της Λήμνου (καθώς και των ελληνικών αεροσκαφών που μετασταθμέυουν στην 130ΣΜ) στη δύναμη του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη, εξουδετερώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της Λήμνου.
Τριβή υπάρχει και στο ζήτημα της μεταβίβασης αεροπορικών ιχνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για τους σκοπούς του Συμμαχίας καθώς η Άγκυρα αρνείται να δώσει στην Αθήνα τα σημεία μεταβίβασης ιχνών της.

Aξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο 42ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ του πρέσβεως Βασιλείου Πισπινή και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβεως Ertuğrul Apakan.

ΠΗΓΗ

Το «συμφέρον του τόπου» και το «Do ut des»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX1DjPdUA-ew_UVS4PbwOS3ChA-3kaR90EtnQJghI00t0cU3TRGOtcVGWX8Nwnitup1masDS5SJx_SimdcdMet_mlD2_0jwpoMmyAp-SEjsplPmOS1-oZZgJEcUq99B_ZaRNBucP3EMbM/s400/%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%81%CF%84%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%87%CE%BF.jpg

Συμπληρώνοντας σήμερα τριανταπέντε χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας, στον τόπο που γεννήθηκε , καλό θα ήταν πέραν από την τιμή στους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν για την ελευθερία, να την αφιερώναμε και στην αναρρίπιση της μνήμης μας και στην διδαχή που προκύπτει απ` αυτή την διεργασία.

Η 24η Ιουλίου του 1974 δεν ήταν μοναχά η απαρχή της Μεταπολίτευσης και το τέλος της δικτατορίας , αλλά και το τέλος μιας μακράς περιόδου πολιτικής ανευθυνότητας, συνέπεια της οποίας ήταν η χούντα των συνταγματαρχών.

Η κατάλυση της Δημοκρατίας δια των όπλων ήταν η φυσική εξέλιξη της υποταγής του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες, της μυωπικής πολιτικής της απαξίωσης, των ακροτήτων, του μηδενισμού και του αδυσώπητου αριβισμού.
Αυτό δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της μνήμη μας και να την καταστεί κενή και βαρύτατα ασθενή. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Βασικό θεμέλιωμα της Μεταπολίτευσης υπήρξε η οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα και η απόκτηση του πιο δημοκρατικού και προοδευτικού Συντάγματος στην Ιστορία μας.
Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες επάνω στους οποίους εδράζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Δημοκρατίας μας.Οποιαδήποτε καταστρατήγησή τους ...επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους.

Το υπογραμμίζω αυτό γιατί, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Το ΠαΣοΚ, μας λέει ότι «το συμφέρον του τόπου είναι πάνω από κάθε νομικό κείμενο, ακόμη και το Σύνταγμα».
Με αυτή την φασίζουσα ( μη σας τρομάζει η λέξη , θα την εξηγήσω) νοοτροπία , το ΠαΣοΚ δεν μας λέει ποιο είναι το συμφέρον του λαού, με τι κριτήρια χαρακτηρίζεται αυτό και ... από ποιον.

Χαρακτηρίζεται μήπως με μικροπολιτικά μυωπικά γυαλιά; Μα μέσα από αυτά τα γυαλιά όλοι οι δικτάτορες -και πάντα για το ...«συμφέρον του τόπου»-δεν έχουν καταλύσει την Δημοκρατία; Αυτό δεν υπήρξε πάντα το άλλοθι τους;

Για το «συμφέρον του τόπου» δεν κατέλυσαν το Σύνταγμα ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι , ο Νάσερ , ο δικός μας Παπαδόπουλος, εγκαθιδρύοντας στυγνές δικτατορίες;
Για το «συμφέρον του τόπου» ο ανεκδιήγητος Μπους δεν κατέλυσε το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγκαθιδρύοντας το κράτος τρομοκράτη της Παγκόσμιας Κοινότητας;
Για το «συμφέρον του τόπου» ο αντιπρόεδρός του Ντίκ Τσένι ( όπως αποκαλύπτεται σήμερα) δεν καταστρατήγησε το Σύνταγμα των ΗΠΑ με τις μυστικές πολιτικές δολοφονίες της CIA ;
Το «συμφέρον του τόπου» δεν επικαλούνταν τα γεράκια του Μπους για τη χρήση σκληρών ανακριτικών μεθόδων τις οποίες απαγόρευε το Σύνταγμα , όπως ο εικονικός πνιγμός;

Βλέπουμε λοιπόν ότι «το συμφέρον του τόπου που είναι πάνω από κάθε νομικό κείμενο, ακόμη και το Σύνταγμα», χρησιμοποιήθηκε ως ...«φερετζές» μοναχά από ανθρώπους που επέφεραν δεινά για τον τόπο τους.
Ας προσέχει λοιπόν το ΠαΣοΚ γιατί η απόπειρα ευτελισμού των θεσμών, αποτελεί ακραία ανευθυνότητα, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Όσο για τις εκλογές, η Δημοκρατία , το Σύνταγμα και οι Νόμοι προβλέπουν τετραετή θητεία για κάθε κυβέρνηση. Εκτός εάν αυτή χάσει την δεδηλωμένη. Όχι όμως μέσω των ...γκάλοπ , αλλά βάσει των οριζομένων διαδικασιών. Πρόταση δυσπιστίας την ονομάζουν. Κοντά είναι ο χειμώνας.

Άλλωστε το έκανε το 2007 για να αποφύγει το άρθρο 16 και την ψήφιση του από ισχυρή ομάδα βουλευτών του. Το έκανε και το 2008 μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ , ως προϊόν ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι και τώρα; Γιατί θέλει να ευτελίζει το Σύνταγμα; Έχει επίγνωση που οδηγούμαστε με αυτή του την πράξη;

Πρόταση δυσπιστίας λοιπόν εάν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την δεδηλωμένη.Αυτό ορίζει σαφώς το Σύνταγμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η Προεδρευομένη Δημοσκοπική Δημοκρατία όπου βασιλεύει το «Do ut des» δεν υφίσταται παρά μόνο στα δελτία των οκτώ!

ΠΗΓΗ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmGeNDhTuYmJMrsgsjmPh7ar5YfKnhYCjmfEGmDV296vAkOqx9vmJMjq4NpBdKCMvJWOAUwIRvoNI3rNOruggC2yFr06n2CG1NX0jW03wvfG3_Jhzw3mncOqzq6SYTRB8ijNyb12Q5LXI/s400/getImage4544.jpg

Ενημερωτικό σημείωμα με τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, έστειλε στον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Σιούφα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να ακολουθήσει σχετική διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής πριν από την επίσημη κατάθεση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το προς κατάθεση νομοσχέδιο στοχεύει να επιταχύνει περαιτέρω τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού, η οποία προβλέπεται στην τριμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων της ρωσικής ομοσπονδίας, της δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της ελληνικής δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συσταθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη ως φορέας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού η διεθνής εταιρεία Trans – Balkan Pipeline BV.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ακολουθεί το σκεπτικό αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης με αυτή που είχε θεσπιστεί παλιότερα για την κατασκευή του συστήματος παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπου μέσω ενός ευέλικτου θεσμικού πλαισίου διευκολύνθηκε η κατασκευή του συστήματος.

Σύμφωνα με το προς κατάθεση νομοσχέδιο:
- Το έργο του υπόγειου αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζεται ως έργο μείζονος εθνικής σημασίας, δημόσιας ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος. Ορίζονται δε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, η διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού και των τυχόν διακλαδώσεών του.

- Προβλέπονται περιορισμοί της δόμησης σε ζώνες εκατέρωθεν του αγωγού, για λόγους ασφάλειας των πολιτών και για να διευκολυνθεί αργότερα η συντήρηση του έργου. Για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στα ακίνητα καταβάλλεται σχετική αποζημίωση στον ιδιοκτήτη από την διεθνή εταιρεία του έργου Trans – Balkan Pipeline BV.

- Αντίστοιχα, εξασφαλίζεται επιπλέον καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για τη ζημία που μπορεί να υφίσταται ο δικαιούχος σε περίπτωση που παρακωλύεται η συνήθης εκμετάλλευση των ακινήτων. Η αποζημίωση αυτή επίσης καταβάλλεται από την εταιρεία Trans – Balkan Pipeline BV.

- Παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές ή κοινοτικές εκτάσεις αναγκαίες για την κατασκευή του αγωγού και σε περίπτωση που αυτές είναι κοινόχρηστες να τις επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση με δικές της δαπάνες.

- Ορίζεται ότι επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση κάθε μορφής έκτασης μόνο κατά το μέτρο που είναι αναγκαία για την εκτέλεση του έργου.

- Παρέχεται τέλος η δυνατότητα στην εταιρεία να χρησιμοποιεί ορισμένους χώρους του λιμένα Αλεξανδρούπολης, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να συντηρείται ο αγωγός. Οι όροι παραχώρησης των χώρων αυτών θα ρυθμίζονται με σύμβαση που θα υπογράψουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΠΗΓΗ

ΑΛΒΑΝΙΑ Αλωνίζουν οι αρχαιοκάπηλοι στις ορθόδοξες εκκλησίες


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQxwcCI4o7KTm6ddmx8B5TOzHHClzjBdEOyLMzZMc56j8a5F5fNxdEYVnGXvc3hg82JHI3sxoeMNdvFjCHQ8Zaa3NBehY-OA1_khDneOe2zfQQCAdUYnjhI59H9XdYhRaMv5Xf2rIQeG0/s400/KOSOBOEKKLISIA.bmp

Χθες άγνωστοι διέρρηξαν το ιστορικό προσκύνημα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου του 18ου αιώνα στην Μπένια της Πρεμετής και αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυπτα από το δεσποτικό κτλ. Είναι η δεύτερη φορά που λεηλατείται το συγκεκριμένο μοναστήρι.

Την ίδια περίπου ώρα άγνωστοι αφαιρούσαν δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας. Πριν από λίγες ημέρες κλάπηκαν εικόνες μεγάλης αξίας από το ναό του Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως, ενώ το περασμένο Σάββατο πυρπολήθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, παραδοσιακό κτίριο (το παλαιό σχολείο θηλέων) της ενορίας της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο της Πρεμετής. Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου επισημαίνει ότι "παρά τη συχνότητα με την οποία οι ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φύλαξης".

ΠΗΓΗ

Μονάδα υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα

http://asset.tovima.gr/assetservice/data/tovima/D1999/D1114/1and21a.jpg

Επιβεβαίωση δημοσιεύματος της "Μ" από την ειδική γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο σταθμός σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και θα έχει τη μισή δυναμικότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

“Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα”, σημειώνει στη “Μ” η ειδική γραμματέας της Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) Ελισάβετ Λοβέρδου.
Ο σταθμός σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο χώρο των εγκαταστάσεων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη μισή δυναμικότητα αυτής του σταθμού της Ρεβυθούσας.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών, όπως αναφέρει η κ. Λοβέρδου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα μελλοντικό όραμα αλλά για ένα μεσοπρόθεσμο στόχο. “Χάρη στο σταθμό της Ρεβυθούσας η Ελλάδα πέρασε ομαλά την ενεργειακή κρίση του περασμένου Ιανουαρίου”, υπενθυμίζει, εκτιμώντας ότι η λύση που δόθηκε στη ρωσοουκρανική διένεξη ήταν προσωρινή. “Γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσουμε τη δημιουργία ενός δεύτερου τερματικού σταθμού στη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι μια τέτοια υποδομή θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα μας, όχι μόνο για την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους”, τονίζει η κ. Λοβέρδου.

«ΜΙΣΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ»
Η ΔΕΠΑ κατέχει το 33,33% της ΒΦΛ κι έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει και να λειτουργήσει σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μέρος των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, η μονάδα της Καβάλας θα είναι “μισή Ρεβυθούσα”, πράγμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης θα είναι της τάξεως των 50.000-60.000 κυβικών μέτρων. Σημειώνεται ότι οι υποδομές της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα ολοκληρώθηκαν σταδιακά, σε διάστημα 12 ετών, και πως χρειάστηκε να δαπανηθούν 330 εκατ. ευρώ. Η ειδική γραμματέας του ΥΠΑΝ εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα συνδράμει στη χρηματοδότηση κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα. Μετά την "κρίση του φυσικού αερίου", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "καίγεται" να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τέτοιου είδους υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα μια νέα κρίση.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ IGB
Η ειδική γραμματέας του ΥΠΑΝ συνδέει τη δημιουργία του τερματικού σταθμού στην Καβάλα με την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου IGB, που θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία διακλάδωση του άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITG), μέσω της οποίας η γειτονική χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο και από μία ακόμη εναλλακτική οδό. “Έχοντας τον τερματικό σταθμό στη συγκεκριμένη, πολύ σημαντική θέση, θα υπάρχει δυνατότητα μετατροπής του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αέρια μορφή, ώστε, σε περίπτωση ανάγκης, να τροφοδοτείται η Βουλγαρία και ενδεχομένως και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ένα τέτοιο έργο θα έχει πολύ σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας”, τονίζει η κ. Λοβέρδου.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Αναφορικά με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, η ειδική γραμματέας διαβεβαιώνει ότι “θα τηρηθούν οι αυστηρότερες προδιαγραφές που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο” και ότι επιπλέον “το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και παράπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες”.

ΠΗΓΗ

Συγκέντρωση αστυνομικών εις μνήμην πεσόντων


Κρατώντας αστυνομικές στολές με κηλίδες «αίματος», δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος εις μνήμην πεσόντων συναδέλφων τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία, στις 17 Ιουνίου από τη «Σέχτα Επαναστατών», του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα. Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. μιας επιστολής συμπαράστασης που απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι θα ζητήσουν το όνομα του Νεκτάριου Σάββα να δοθεί σε έναν δρόμο της Αθήνας.

Στο μήνυμά του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία στη συντριπτική της πλειονότητα πέτυχε αυτή τη ριζική μεταμόρφωση, να γίνει από διώκτης φρουρός των λαϊκών μας κατακτήσεων. Η δαιμονοποίηση του αστυνομικού μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη γνωρίζετε καλά ότι με βρίσκει εντελώς αντίθετο». Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι θα είναι στο πλευρό των αστυνομικών, «με την προϋπόθεση φυσικά ότι εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να απαλλαγείτε από πρόσωπα και πράξεις που σας δυσφημούν δίνοντας τροφή στους οπορτουνιστές κάθε είδους, που πιστεύουν ότι με το να σας χτυπούν προσπορίζονται πελατειακά οφέλη. Καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω».

ΠΓΔΜ: Αντίθετο στη «διπλή ονομασία» το κόμμα Τσερβένκοφσκι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEujwEBPV6fSK2n1T6vpv-6axaX_B70554PsXzxyCIx53PBI4I2PgmYWrFr3VSiimviQbKS2ul07tT7RTWfa8sxzmmPA_5Ya_qqn45ASqzC5zuiLeXHvJmuR_t0Rzip0Z5fh5t7Hm0OFVO/s400/skopia564.jpg

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του για την επαναφορά της θέσης της «διπλής ονομασίας» από την μεριά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με το SDSM, η επαναφορά της θέσης της «διπλής ονομασίας», ως επίσημης θέσης της χώρας στην διαπραγματευτική διαδικασία για την εκκρεμότητα της ονομασίας, δεν οδηγεί πουθενά και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Γκρούεφσκι ότι η χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη, κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να εισακούσει τις προτροπές και να εργαστεί αποτελεσματικά για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος ή αν δεν μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, να διακόψει τη διαπραγμάτευση σχετικά με την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η οποία σύμφωνα με το SDSM, δεν έχει καμία σχέση με την «διπλή ονομασία».

Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Φόρουμ», δήλωσε ότι η θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία είναι η «διπλή ονομασία» την οποία χαρακτήρισε ως «λογική και φυσική θέση» της χώρας του.

www.kathimerini.gr

«Τα συνταγματικά τρικ του κ.Παπανδρέου» (!)

http://images.fanispapadopoulos.gr/pasok_adv_1.jpg
  • Oι μεθοδεύσεις εν όψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας στον Ευρωπαικό Τύπο!

  • Σενάρια ακόμη και για παραίτηση του κ.Παπούλια...
Για "τρικ και μεθοδεύσεις" του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με στόχο τις πρόωρες εκλογές διαβάζει ο Γερμανός αναγνώστης σήμερα σε άρθρο της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger.
.
Μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλλε:

Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές χρησιμοποιώντας την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, μη ψηφίζοντας δηλαδή τον Κάρολο Παπούλια, αν και συμφωνεί με την επανεκλογή του, με στόχο να ρίξει την κυβέρνηση είναι το θέμα άρθρου του Γκερντ Χέλερ στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger με τίτλο: «Τα συνταγματικά τρικ του Παπανδρέου – ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης δρομολογεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι»:
«Σχεδόν καθημερινά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί την κήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά η τακτική Παπανδρέου είναι αμφιλεγόμενη, οι συνταγματολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.»

Η εφημερίδα αναφέρεται στα...
γνωστά σενάρια περί ψήφισης εκ των υστέρων του Παπούλια με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές και επισημαίνει: «Αυτή η τακτική προκαλεί αντιδράσεις. Θα οδηγήσει στον ευτελισμό του συντάγματος, επικρίνει ο Δημήτρης Τσάτσος.
Η κριτική του διάσημου συνταγματολόγου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι ο Δημήτρης Τσάτσος ήταν επί μια δεκαετία ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στη Γερμανία ο κ. Τσάτσος είναι γνωστός διότι έκανε την υφηγεσία του στη Βόννη και υπήρξε καθηγητής του αρχηγού των Φελελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε.
Δεν είναι όμως ο μόνος συνταγματολόγος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τακτική Παπανδρέου, η οποία μπορεί να μην παραβιάζει το γράμμα του συντάγματος, αλλά υπονομεύει το πνεύμα του και υποτιμά επίσης το ανώτατο αξίωμα της χώρας και τον σημερινό πρόεδρο.

Τι λέει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για όλα αυτά; Σιωπά. Κύκλοι της προεδρίας θεωρούν τη συζήτηση κάθε άλλο παρά εποικοδομητική. Εξ άλλου οι σχέσεις Παπανδρέου του νεώτερου και Παπούλια δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενές.»
«Στην Αθήνα κυκλοφορούν φήμες που φέρουν τον Παπούλια να παραιτείται.
Για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου το σενάριο αυτό θα ήταν ένας πολιτικός όλεθρος.»

ΠΗΓΗ