11 Ιουν 2009

ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwIGkGHTrZrwn1PyYcelQX-Oj0KT0MgMhfTdOFgt6q7NUhj6j1Yvx19Op-UQ_yib2k9fOzDk0YB_F65R9BgGDUD7kC34buPk2xegpio4tQugcqZziHdjIdYUs1NHE40RSKweg4NYO7xnk/s320/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF.jpg

«Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με αφορμή σχετική πρόταση της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον. Αντιπροτείνει οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ η κ. Μπόλτον πρότεινε να δανειστεί η Ελλάδα τα γλυπτά για τρεις μήνες, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο (!) και να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα μας.


«Χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο- και προφανώς ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης- φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» απαντά ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση, ωστόσο, όπως θα έκανε και κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση… Και αυτό γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Αντιπροτείνει επίσης «πρόγραμμα δανεισμού αρχαιοτήτων, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των γλυπτών στο χώρο που ανήκουν».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που επανέφερε το Βρετανικό Μουσείο είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ

Η οδύσσεια των Ελλήνων της ΕΣΣΔ

Οι πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο ένα θέμα που δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά το οποίο αποτελεί άμεση συνέχεια της γενοκτονίας και αναμφισβήτητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού.

Η οδύσσεια των Ελλήνων της ΕΣΣΔ

Ως γνωστόν, στα χρόνια πριν και κατά την μικρασιατική καταστροφή, πολλοί πόντιοι κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα, και άλλοι κατέληξαν στα απέναντι παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία. Για τους πρώτους η Οδύσσεια είχε τελειώσει. Όμως για τους δεύτερους, η ιστορία δυστυχώς έχει δείξει ότι η επιλογή τους ήταν η πιο ατυχής, καθώς έκτοτε η κάθε γενιά τους, ζούσε και έναν ξεριζωμό.

Στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και στα ακόμα πιο δύσκολα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ολόκληρα έθνη της ΕΣΣΔ είχαν χαρακτηριστεί ως «προδότες» και «αναξιόπιστοι» και είχαν υποστεί βάρβαρες μαζικές απελάσεις προς τη Σιβηρία και το Καζακστάν. Συνολικά μέσα σε 20 χρόνια είχαν διεξαχθεί πάνω από 130 επιχειρήσεις μαζικών απελάσεων. Αυτή τη μοίρα μοιράστηκαν πάνω από 50 λαοί και εθνικότητες, ιδιαίτερα δε αυτοί που κατάγονταν από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους βέβαια βρέθηκαν και οι Έλληνες της ΕΣΣΔ.

Οι μαζικοί διωγμοί των Ελλήνων άρχισαν το 1937. Εκείνη την εποχή έκλεισαν όλα τα ελληνικά σχολεία και έκτοτε η ελληνική γλώσσα μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά μόνο προφορικά. Η «Ελληνική επιχείρηση» της Εθνικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της εποχής 1937-1938 ήταν η πιο αιματηρή απ’ όλες τις εθνικές επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 22.000 άντρες ελληνικής καταγωγής είχαν συλληφθεί, από αυτούς οι 20.000 εκτελέστηκαν και οι 2.500 επιζώντες βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων και καταναγκαστικών έργων στη μακρινή Σιβηρία.

http://www.hri.org/forum/diaspora/essd/essd33.jpg

Το 1942 ακολούθησαν οι μαζικές απελάσεις των Ελλήνων από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, της περιοχές της νότιας Ρωσίας και του Καυκάσου προς το Καζακστάν. Οι αρχές πλάσαραν την επιχείρηση ως «μετεγκατάσταση του πληθυσμού σε ασφαλέστερο τόπο» ενόψει των επιτιθέμενων γερμανικών στρατευμάτων. Ωστόσο δεν είχε επιδειχτεί η ίδια «πρόνοια» για άλλους, εγχώριους λαούς – Ρώσους, Ουκρανούς κ.ά. που ζούσαν στις ίδιες περιοχές. Άλλωστε σήμερα, μετά την άρση απορρήτου από τα αρχεία εκείνης της εποχής, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Στάλιν φοβόταν ότι με τον ερχομό των Γερμανών οι Έλληνες θα εκδικηθούν για το αιματηρό 1937. Και όμως σήμερα οι Έλληνες της πρ. ΕΣΣΔ με περηφάνια δηλώνουν πως όπως και η ιστορική τους πατρίδα (η Ελλάδα), έτσι και αυτοί, μαζί με όλο τον υπόλοιπο σοβιετικό λαό, πολέμησαν τον εχθρό και δεν υπάρχει πουθενά ούτε μία αναφορά για κάποιον Έλληνα που υπηρέτησε το Βέρμαχτ και πολέμησε ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.

Το επόμενο κύμα των απελάσεων έγινε το 1944, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον Κόκκινο Στρατό. Τότε απελάθηκαν πάνω από 15.000 Έλληνες της Κριμαίας, πάλι χωρίς καμία ουσιαστική και βάσιμη κατηγορία. Παρόλο που στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στη Κριμαία δρούσε Νότια Ένωση Ανταρτών υπό την διοίκηση του Έλληνα Μ. Μακεδόνα, όλοι οι συγγενείς των Ελλήνων ανταρτών είχαν απελαθεί. Το άλλο εξωφρενικό παράδειγμα του παραλόγου ήταν η υπόθεση του Κοσμά Τσέλιου από τη Σεβαστούπολη Κριμαίας. Ο Κοσμάς Τσέλιος ήταν πατέρας πέντε παιδιών, η κόρη του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ οι τέσσερεις γιοί του πολεμούσαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, δύο από αυτούς σκοτωθήκαν στις μάχες και ένας είχε τιμηθεί με τη μεγαλύτερη διάκριση ανδρισμού: Ήρωας Σοβιετικής Ένωσης. Παρόλα αυτά ο Κοσμάς Τσέλιος είχε απελαθεί πέρα από τα Ουράλια με την κατηγορία της «αρωγής στους Γερμανούς». Η επιχείρηση της Κριμαίας το 1944 υπήρξε η πιο βάρβαρη. Διεξήχθη στις 4 το πρωί και μέσα σε 15 λεπτά απελάθηκαν πάνω από 15.000 Έλληνες απ’ όλη τη Κριμαία (περιοχή όσο είναι όλη η Αν. Μακεδονία και Θράκη), όπου ζούσαν από τον 6 αιώνα π.Χ.

keep_your_mouth_shut1

Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, όταν τα εξωτερικά ζητήματα πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, το σταλινιστικό καθεστώς άρχισε την εφαρμογή της νέας «ελληνικής επιχείρησης», καθώς και πάλι οι Έλληνες είχαν χαρακτηριστεί ως «αναξιόπιστος λαός». Έτσι το 1949, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, 37.500 χιλιάδες Έλληνες από νότια Ρωσία, Ουκρανία και Καύκασο είχαν απελαθεί στο Καζακστάν με την λυτή και ανεκδιήγητη επίσημη κατηγορία: «ελληνική καταγωγή». Ο κόσμος συγκεντρωνόταν μέσα στη νύχτα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς με περιθώριο μόλις 2 ωρών για τις ετοιμασίες. Οι άνθρωποι παρατούσαν τα σπίτια τους, τα ζώα, την όποια περιουσία, και με όσες χειραποσκευές μπορούσαν να πάρουν, μπαίνανε κατά 40 άτομα σε βαγόνια για μεταφορά των γελαδιών. Το ταξίδι ως τους τόπους των εξορίσεων διαρκούσε από 2 βδομάδες μέχρι και δυόμιση μήνες, χωρίς τις βασικές υποδομές υγιεινής, χωρίς φαγητό και νερό και την κόλαση που επικρατούσε στα αμαξώματα μπορεί να την καταλάβει μόνο αυτός που την έζησε. Στους τόπους των εξορίσεων οι Έλληνες (όπως και πολλοί άλλοι λαοί) πληροφορήθηκαν ότι μεταφέρθηκαν εδώ για μόνιμα και χωρίς το δικαίωμα επιστροφής. Δεν επιτρεπόταν να απομακρύνονται από τον τόπο και υποχρεώνονταν κάθε μήνα να δηλώνουν παρόν στο τοπικό τμήμα ασφαλείας. Η μη συμμόρφωση με τα παραπάνω τιμωρείτω με 20 χρόνια καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Poster08.jpg

Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν μέχρι το 1956, όταν από τους λαούς που είχαν υποστεί διωγμούς και απελάσεις αφαιρέθηκε επιτέλους η ταμπέλα των «αναξιόπιστων» και «προδοτών». Όμως ο δρόμος της επιστροφής στα πάτρια εδάφη παρέμεινε κλειστός. Βέβαια οι περισσότεροι δεν είχαν πλέον και την δυνατότητα να επιστρέψουν – στα σπίτια τους εδώ και χρόνια κατοικούσαν άλλοι.

Σήμερα ο Ελληνισμός της πρώην ΕΣΣΔ, παρά τις όποιες θυσίες και προβλήματά του, τιμάει τις «επετείους» του – 65 χρόνια από τις απελάσεις της Κριμαίας (1944) και 60 χρόνια από τις απελάσεις από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (1949). Τις τιμάει χωρίς κακόβουλες επικρίσεις και χωρίς εκδικητικές προθέσεις. Αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ την Οδύσσειά του.

Γρηγόρης Σεμπελίδης

ΠΗΓΗ

Σα χίλια εννιακόσια στα σαράνταεννέα

και τι Ρωμαί­οις εξώρτσανε ση Καζακστάν μερέα.

Εφέκαμεν τ’ οσπίτια μουν ατά τα μερακλία

εφέκαμεν τα χτινια μουν δεμένα σα μαντρία.

Τα χωρία εσουσλάεψαν θάρεις εκοιμούσαν

τα χτήνοπά μουν έκραζαν τα σκυλία εγουρνούσαν.

Σα χίλια εννιακόσια και σα σαράντα εννέα

να πάει και άλλο να μην έρτεν εκείνη η χρονία.

Ατοίν εμάς εκλείδωσαν σ’ έρημα τα βαγόνια

και ση σειράν πα έστεκαν κα εξ’εφτά σαλόνια.

Μικροί, τρανοί εβάρκιζαν “εκάγαμε, ανοίξτε

εγκλήματα κ’ εποίκαμε εσείς εμάς αφήστε”.

Εμάς ατοίν επέρανε και φέρανε σην Ντράντα

και τι Ρωμαίοις εξώρτσανε μικρούς, τρανούς για πάντα.

Το Τσιν, το Τσαλ, το Παλ εμάζεψαν και όλα τα χωρία

επήγανέ μας σο Καζακστάν/μακρά σην ερημία.

http://web.auth.gr/virtualschool/1.3/Praxis/pontioi_1923.gif

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

Κύπρος: Φρένο στο κεφάλαιο ενέργεια, «γκάζι» στις πετρελαϊκές έρευνες

http://www.noiazomai.net/aoz_kariotis.files/image014.jpg

Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και δεν σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το κεφάλαιο για την ενέργεια, δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για εναρμόνιση του ενεργειακού της τομέα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αρχίσουν φέτος, ο εκπρόσωπος είπε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους ως χώρα που προσδοκά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί μια χώρα να παρενοχλεί και να απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σφυρίζουμε αδιάφορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Ερευνες για πετρέλαιο

Η Κύπρος θα επιμείνει στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοιχτά του νησιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και θα καθορίσει νέες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές του 2010, δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2007, ολοκληρώθηκε. «Αναμένουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου», πρόσθεσε.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/3/8/2/109382/ship.JPG

Με μεγάλη αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «απαντά» η Αγκυρα στην ανακοίνωση ότι αμερικανική εταιρεία θα αρχίσει σύντομα έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Πρόκειται για την άσκηση «Αετός Ανατολίας», με την οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας την ευθύνη για έρευνα και διάσωση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

Από τουρκικής πλευράς αναφέρεται ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «θα υψώσουν τη σημαία της Τουρκίας στην... Ανατολική Μεσόγειο και στα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου.

Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης ερευνών για πετρέλαιο από αμερικανική εταιρεία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για μη νομιμοποίηση της Κύπρου να προχωρήσει σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων και, εμμέσως, απειλώντας με κινητοποίηση του στόλου για παρεμπόδιση των ερευνών.

Από κυπριακής πλευράς, ενόψει της άσκησης «Αετός Ανατολίας», οι κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνται με προσοχή και εφόσον εκδηλωθεί οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα υπάρξει άμεση αντίδραση στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Επαναλαμβάνεται δε ότι τη στιγμή που η Αγκυρα διεκδικεί το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ανάλογες κινήσεις δεν διευκολύνουν αυτή την προοπτική...


ΠΗΓΗ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

http://stigmes.gr/br/images/prosfiges.jpg

Ποινές σε βαθμό κακουργήματος για τους δουλεμπόρους και δημιουργία κέντρων υποδοχής οικονομικών μεταναστών για 12 μήνες είναι δύο από τα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε πως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα οι ποινές για τους διακινητές λαθρομεταναστών μετατρέπονται σε κακούργημα, κάτι που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, πιέζοντας για την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες και την άσκηση πίεσης σε χώρες που έχουν ήδη υπογράψει, ώστε να τηρήσουν τη συμφωνία (Τουρκία).

Επίσης, ανακοίνωσε πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων υπουργείων, για τα επιμέρους μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα διευθετηθεί το θέμα της δημιουργίας τεμένους και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική.

ΠΗΓΗ

Με πολλές επιχειρήσεις- σκούπα για λαθρομετανάστες εγκαινιάζει η κυβέρνηση τη στροφή της στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, ενώ βρέθηκε τελικά και η λύση για τη δημιουργία των χώρων κράτησης.Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στάλθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα με 11 στρατόπεδα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών που θα συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Τα στρατόπεδα είναι εγκαταλειμμένα από τον στρατό αλλά οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση όπως διαβεβαίωσε την ΕΛ.ΑΣ. η διεύθυνση υποδομής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.. Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ», κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τα διαθέσιμα στρατόπεδα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε Λάρισα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αχαΐα», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Ένας λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. δεν επέμεινε στη δημιουργία ενός μεγάλου στρατοπέδου μόνο στην Αττική είναι ο φόβος της Αστυνομίας πως ο χώρος θα ήταν εύκολα προσβάσιμος σε ομάδες αντιεξουσιαστών που θα ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με τη μέθοδο της «σκούπας» που θα ακολουθηθεί: «θα γίνουν πολλές αλλά μικρές σε όγκο επιχειρήσεις. Στόχος θα είναι η σύλληψη το πολύ 100 ατόμων ανά επιχείρηση. Είναι ένας αριθμός ατόμων που εύκολα μπορεί να μεταφερθεί εκτός Αττικής αλλά και να επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους», αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου.

Στην Αστυνομία κρατούν μικρό καλάθι για τα 11 «δώρα» του Στρατού ύστερα από τα «παθήματα» του Ασπρόπυργου, της Πάτρας και της Μαλακάσας για την άμεση διαθεσιμότητα των στρατοπέδων και για τον λόγο αυτόν τις επόμενες ημέρες αξιωματικοί πρόκειται να επισκεφθούν τους προτεινόμενους χώρους. Στην περίπτωση του στρατοπέδου Μανουσογιαννάκη στην Πάτρα βρέθηκε πως στον χώρο υπήρχε μεταξύ άλλων μεγάλη αποθήκη οπλισμού που θα καθιστούσε επικίνδυνη τη μεταφορά των 5.000 Αφγανών από το λιμάνι της Πάτρας, και ο Στρατός τελικά διαθέτει μόλις 7 από τα 985 στρέμματα του στρατοπέδου. Στη Μαλακάσα ένας χώρος που αρχικά προτάθηκε, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς το ΓΕΣ διαπίστωσε πως διαθέτει εκεί εγκαταστάσεις που είναι αδύνατον να μεταφερθούν.

Στην περίπτωση του Ασπροπύργου, που αποτελούσε την πρώτη επιλογή της ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία ενός χώρου συγκέντρωσης 2.000 λαθρομεταναστών, η υπόθεση δεν προχώρησε όταν αποκαλύφθηκε πως η περιοχή του πρώην νατοϊκού στρατοπέδου είχε χαρακτηρισθεί ως δασική.

ΠΗΓΗ

Πίεση στην Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τον επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μαξ Στάντλερ με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος και αξιωματικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε στη γερμανική αντιπροσωπεία, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες τα Κέντρα Υποδοχής των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να συνδράμει την Ελλάδα με την παροχή τεχνικών μέσων (π.χ. θερμικές κάμερες), για να εξασφαλίζεται ο έλεγχος στα συνοριακά σημεία.

Πιέσεις από Ε.Ε.

Η λαθρομετανάστευση και η αντιμετώπισή της, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. Δεν αρκεί η όποια προσπάθεια από πλευράς της χώρας. Εχει να κάνει τελικά με τον Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Χώρο. Υπάρχει μία ισχυρότατη πολιτική διάσταση που έχει να κάνει με την ανάγκη πίεσης της Τουρκίας έτσι ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής.

Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Ακόμα και να ενταθεί η δραστηριότητα της Frontex, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά εκτίμησε ο υπουργός.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνελήφθησαν νεαροί που είχαν τοποθετήσει εμπρηστικούς μηχανισμούς σε Α.Τ.Μ. Τραπεζών στα Γιάννενα

[ATM.jpg]

Σήμερα στις 03.30 τα ξημερώματα, στην οδό Ιωαννίνων, στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε.,συνελήφθησαν, μετά από πεζή καταδίωξη, δύο νεαροί, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από υποκατάστημα της Εμπρικής Τράπεζας, οι οποίοι προηγούμενα είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, τόσο στην παραπάνω τράπεζα όσο και σε Α.Τ.Μ. άλλης τράπεζας σε super market, προκαλώντας πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών στην πρόσοψη της τράπεζας και τα Α.Τ.Μ..

Κατά την πεζή καταδίωξη ο ένας δράστης τραυματίσθηκε στο πόδι και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Σε σωματική έρευνα των παραπάνω ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν: δύο φουλάρια, ένα ζευγάρι γάντια και τέσσερις αναπτήρες. Δίπλα στο Α.Τ.Μ. στο super market, ανευρέθη μία πλαστική φιάλη των 0,5 λίτρων, η οποία περιείχε εύφλεκτο υλικό, η οποία κατασχέθηκε. Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του ενός, με τον οποίο ο άλλος συγκατοικούσε προσωρινά, ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 3,8 γραμμαρίων, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ