11 Ιουν 2009

Κύπρος: Φρένο στο κεφάλαιο ενέργεια, «γκάζι» στις πετρελαϊκές έρευνες

http://www.noiazomai.net/aoz_kariotis.files/image014.jpg

Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και δεν σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το κεφάλαιο για την ενέργεια, δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για εναρμόνιση του ενεργειακού της τομέα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αρχίσουν φέτος, ο εκπρόσωπος είπε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους ως χώρα που προσδοκά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί μια χώρα να παρενοχλεί και να απειλεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σφυρίζουμε αδιάφορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Ερευνες για πετρέλαιο

Η Κύπρος θα επιμείνει στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοιχτά του νησιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και θα καθορίσει νέες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές του 2010, δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2007, ολοκληρώθηκε. «Αναμένουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου», πρόσθεσε.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/3/8/2/109382/ship.JPG

Με μεγάλη αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης «απαντά» η Αγκυρα στην ανακοίνωση ότι αμερικανική εταιρεία θα αρχίσει σύντομα έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Πρόκειται για την άσκηση «Αετός Ανατολίας», με την οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας την ευθύνη για έρευνα και διάσωση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

Από τουρκικής πλευράς αναφέρεται ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «θα υψώσουν τη σημαία της Τουρκίας στην... Ανατολική Μεσόγειο και στα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου.

Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης ερευνών για πετρέλαιο από αμερικανική εταιρεία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για μη νομιμοποίηση της Κύπρου να προχωρήσει σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων και, εμμέσως, απειλώντας με κινητοποίηση του στόλου για παρεμπόδιση των ερευνών.

Από κυπριακής πλευράς, ενόψει της άσκησης «Αετός Ανατολίας», οι κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνται με προσοχή και εφόσον εκδηλωθεί οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα υπάρξει άμεση αντίδραση στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Επαναλαμβάνεται δε ότι τη στιγμή που η Αγκυρα διεκδικεί το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ανάλογες κινήσεις δεν διευκολύνουν αυτή την προοπτική...


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: