15 Ιουλ 2009

Συμφωνία για την κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού

Σε συμφωνία για την κατασκευή του νέου Αγωγού Διασύνδεσης μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (IGB) κατέληξαν σήμερα στη Σόφια Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η συμφωνία επικυρώνεται με Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των εταιρειών ΔΕΠΑ EDISON και BULGARIAN ENERGY HOLDING σχετικά με τη δημιουργία της εταιρίας κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού, καθώς και με τη δημιουργία εταιρίας που θα προμηθεύει, θα διακινεί και θα εμπορεύεται το φυσικό αέριο.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και BULGARIAN ENERGY HOLDING για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας και τη χρήση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού της Ρεβυθούσας.

O νέος αγωγός επιδοτείται με χρηματοδότηση ύψους 45 εκ. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Προγράμματος για την Ανάκαμψη της Οικονομίας.

Ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αποτελεί γεωγραφική επέκταση του ITGI προς τα Βαλκάνια, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ιταλία. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τις εταιρίες ΠΟΣΕΙΔΩΝ και BULGARIAN ENERGY HOLDING. Μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ITGI, το ποσοστό της ελληνικής εταιρίας θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ.

Επιπλέον η Ελλάδα θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας μέσω του ΔΕΣΦΑ. Αυτή η Συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο έτσι ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να ωφεληθεί από την χαμηλότερη τιμή Φυσικού Αερίου που θα προκύψει από τις αυξημένες ποσότητες Φυσικού Αερίου.

Η προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα θα γίνει αμέσως μετά την κατασκευή του νέου αγωγού. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα αναβαθμίζει το σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, δίνοντάς του για πρώτη φορά διεθνή περιφερειακό ρόλο.

agogos987

ΠΗΓΗ