ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40-50) ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΒΟΛΛΕΥ ΤΟ 2002 ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ , ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ .
http://www.komotini.original21.com/
"Είμαι Έλλην, το καυχώμαι. Ξέρω την καταγωγή μου η Ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζεί."
Υπέρ της κατάργησης του ασύλου τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της “Καθημερινής της Κυριακής”.
Το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο έναντι ενός ποσοστού 44% που έχει αντίθετη άποψη. Στο ίδιο ερώτημα πριν δύο χρόνια τα ποσοστά ήταν αντεστραμμένα με το 51% να αρνείται την κατάργηση του ασύλου και το 40% να επιθυμεί την οριστική άρση του.
Επίσης, το 70% των πολιτών τάσσεται υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας εντός των ιδρυμάτων, με το 24% να υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνεται και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.
Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα φοβισμένοι από την αύξηση της βίας, νιώθουν ανασφάλεια και είναι απογοητευμένοι από την Αστυνομία. Το 53% των πολιτών πιστεύει όμως ότι ακόμη και αν η αστυνομία γίνει πιο σκληρή, δε θα είναι και πιο αποτελεσματική.
Το 88% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί και το 72% ότι έχει χειροτερέψει πολύ. Έξι στους δέκα δεν αισθάνονται ασφαλείς στην γειτονιά που μένουν έναντι ενός ποσοστού 39% που εκφράζουν αντίθετη άποψη.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες στο ερώτημα αν προτάσσουν την αυστηρή εφαρμογή του νόμου (ποσοστό 39%) ή αν προτάσσουν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών (ποσοστό 36%). Επίσης, το 59% των πολιτών συμφωνεί με την λεγόμενη ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ διαφωνεί μόλις το 26%.
Με την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους συμφωνεί ακόμη και η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
http://www.antinews.gr/
Οι Αρμένιοι, που είχαν στηρίξει μαζικά τον Ομπάμα προεκλογικά, τώρα τον πιέζουν να τηρήσει ως πρόεδρος ό,τι έχει πει στο παρελθόν
«Επί χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν μασούσε τα λόγια του και αποκαλούσε «γενοκτονία» την σφαγή των Αρμενίων πριν από 90 χρόνια. Ομοίως και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν» υπενθύμιζε, προχθές Παρασκευή, ο δημοσιογράφος Γκλεν Κέσλερ με άρθρο του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».
Ο κ. Κέσλερ αναφέρθηκε στιςεπιστολές που συστηματικά και οι τρεις υπέγραφαν ζητώντας από τον τότε πρόεδρο Μπους να αναγνωρίσει «τη μαζική σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία», χαρακτηρίζοντας μια τέτοια αναγνώριση ως «υπερήφανο, αδιάψευστο και πρωτοπόρο κεφάλαιο της αμερικανικής διπλωματικής ιστορίας». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Ομπάμα επαναλάμβανε ότι ως πρόεδρος θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Προεκλογικά, η δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να ήταν επωφελής, σε αντίθεση με τη στάση του αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, ο οποίος εξόργισε τους Αρμενίους αφού υποστήριζε ότι «η σημερινή Τουρκία δεν φέρει ευθύνη». Τώρα όμως που ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πρόεδρος, αυτή η δέσμευση τον έφερε σε δύσκολη διπλωματική θέση. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τη στιγμή που ο κ. Ομπάμα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Πιέσεις στο Κογκρέσο
Ο δημοκρατικός βουλευτής από την Καλιφόρνια, Ανταμ Σιφ, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο ψήφισμα με το οποίο καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγνωρίσει δημοσίως τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. «Οταν μιλάμε για μαζικές δολοφονίες, πρέπει να μιλάμε ανοικτά», τόνισε ο κ. Σιφ.
«Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στο ζήτημα, πώς οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Τουρκία και την Αρμενία να συμφιλιωθούν με το παρελθόν», υπογράμμισε εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η τουρκική πλευρά
Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε όλα τα παραπάνω στις συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα με κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι, μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αρμενία, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας βελτιώνονται και ότι ένα ψήφισμα περί γενοκτονίας στο Κογκρέσο θα ακύρωνε αυτή την πρόοδο. Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου δεν απάντησε όμως στην ερώτηση του τι θα συμβεί αν ο Ομπάμα εγείρει το «αρμενικό ζήτημα» πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία. «Η επίσκεψη θα είναι ιστορική για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», αρκέστηκε να πει και «θεωρούμε ζωτικής σημασίας την επιτυχία της επίσκεψης αυτής».
Ομως, τα ανοίγματα προς την Τουρκία πρέπει να εξισορροπηθούν με τις αυξημένες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει ο Ομπάμα στους Αρμενίους της Αμερικής. Το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Κογκρέσο καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει τη συστηματική και εκούσια εξολόθρευση 1.500.000 Αρμενίων ως γενοκτονία».
KATHIMERINI
http://infognomonpolitics.blogspot.comΤης Μαρίας Νικολάου
Η Κομοτηνή άνοιξε την πόρτα της στον μεγαλύτερο έλληνα μαθηματικό από την αρχαιότητα, θέτοντας σε λειτουργία το Μουσείο “Κ. Καραθεοδωρή”. Το Μουσείο, που εγκαινιάστηκε χθες από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, αποτελεί μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο εποπτεύεται από το δήμο Κομοτηνής. Στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το δήμο για το σκοπό αυτό στην οδό Νικ. Ζωίδου 91, εντός της πόλης της Κομοτηνής
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, είναι το μοναδικό μουσείο που υπάρχει στον κόσμο αφιερωμένο στο διακεκριμένο επιστήμονα του προηγούμενου αιώνα και δάσκαλο του Αϊνστάιν που κόσμησε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων Ευρώπης και Αμερικής. Το Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη θέση από άποψη υλικού ανάμεσα στα 700 σημεία σ’ όλο τον κόσμο (Ινστιτούτα, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ιδιωτικές συλλογές), στα οποία υπάρχουν ευρήματα για τον Καραθεοδωρή.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Αθανάσιος Λιπορδέζης, στόχοι και σκοποί του Μουσείου είναι μεταξύ άλλων: Η προβολή και ανάδειξη του γένους Καραθεοδωρή και της προσφοράς τους στον Ελληνισμό. Η συγκέντρωση των απανταχού υπαρχόντων αρχείων, χειρογράφων, συγγραμμάτων και αντικειμένων από τους Καραθεοδωρή. Η μελέτη του έργου τους. Η μετάφραση των συγγραμμάτων τους. Η συγγραφή βιβλίων για τους Καραθεοδωρή. Η ανάπτυξη διεθνούς δικτύου επικοινωνίας με σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μουσεία, για την προβολή του μουσείου αφενός και για την ανεύρεση αρχείων αφετέρου.
Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης για επισκεψιμότητα σχολείων για το Μουσείο καθώς και φοιτητών μελετητών, αλλά και συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Μετά τη χθεσινή πρώτη εκδήλωση, στην Κομοτηνή είναι να πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις γύρω από τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή. Όπως εξηγεί ο κ. Λιπορδέζης, έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος να καταστεί το Μουσείο “Κ. Καραθεοδωρή” ένα ζωντανό πνευματικό και ερευνητικό κέντρο για τη Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα.
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ