22 Μαρ 2009

Το Μουσείο Καραθεοδωρή άνοιξε τις πύλες του στην Κομοτηνή

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/kkaratheodory.jpg

Καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν στο μουσείο τα εκθέματα της πνευματικής και προσωπικής ζωής του Καραθεοδωρή που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια

Της Μαρίας Νικολάου

Η Κομοτηνή άνοιξε την πόρτα της στον μεγαλύτερο έλληνα μαθηματικό από την αρχαιότητα, θέτοντας σε λειτουργία το Μουσείο “Κ. Καραθεοδωρή”. Το Μουσείο, που εγκαινιάστηκε χθες από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, αποτελεί μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο εποπτεύεται από το δήμο Κομοτηνής. Στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το δήμο για το σκοπό αυτό στην οδό Νικ. Ζωίδου 91, εντός της πόλης της Κομοτηνής


Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, είναι το μοναδικό μουσείο που υπάρχει στον κόσμο αφιερωμένο στο διακεκριμένο επιστήμονα του προηγούμενου αιώνα και δάσκαλο του Αϊνστάιν που κόσμησε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων Ευρώπης και Αμερικής. Το Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη θέση από άποψη υλικού ανάμεσα στα 700 σημεία σ’ όλο τον κόσμο (Ινστιτούτα, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ιδιωτικές συλλογές), στα οποία υπάρχουν ευρήματα για τον Καραθεοδωρή.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Μουσείου Αθανάσιος Λιπορδέζης, στόχοι και σκοποί του Μουσείου είναι μεταξύ άλλων: Η προβολή και ανάδειξη του γένους Καραθεοδωρή και της προσφοράς τους στον Ελληνισμό. Η συγκέντρωση των απανταχού υπαρχόντων αρχείων, χειρογράφων, συγγραμμάτων και αντικειμένων από τους Καραθεοδωρή. Η μελέτη του έργου τους. Η μετάφραση των συγγραμμάτων τους. Η συγγραφή βιβλίων για τους Καραθεοδωρή. Η ανάπτυξη διεθνούς δικτύου επικοινωνίας με σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μουσεία, για την προβολή του μουσείου αφενός και για την ανεύρεση αρχείων αφετέρου.

Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης για επισκεψιμότητα σχολείων για το Μουσείο καθώς και φοιτητών μελετητών, αλλά και συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Μετά τη χθεσινή πρώτη εκδήλωση, στην Κομοτηνή είναι να πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις γύρω από τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή. Όπως εξηγεί ο κ. Λιπορδέζης, έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος να καταστεί το Μουσείο “Κ. Καραθεοδωρή” ένα ζωντανό πνευματικό και ερευνητικό κέντρο για τη Θράκη και την Ελλάδα γενικότερα.

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ


Στις προθήκες του μουσείου μπορεί να βρει κανείς βιβλία (CONSTANTIN CARATHEDORY - GESAMMELTE MATHEMATISCHE SCHRIFTEN BAND 1, 3, 4, 5 (H ΜΑΥΡΗ ΕΚΔΟΣΗ), CONSTANTIN CARATHEODORY -GESAMMELTE MATHEMATISCHE SCHRIFTEN BAND 1, 2, 3, 4 (ΛΕΥΚΗ ΕΚΔΟΣΗ), MASS YND IHRE ALGEBRAISERUNG, C. CARATHEDORY REELE FUNKTIONEN BAND 1 ZAHLEN/PUNKTIIONEN FUNKTIONEN κ.ά., χειρόγραφες επιστολές του Κ. Καραθεοδωρή από και προς τους Einstein, Rosenthal, Kneser και άλλους, διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες της οικογένειας Καραθεοδωρή κ.ά., ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του Μουσείου και με άλλα εκθέματα είναι συνεχής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: