22 Μαρ 2009

Άνοιξαν οι κάλπες στα Σκόπια.

[εκλογες+σκοπια.jpg]

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα φέρει τις διαπραγματεύσεις ακόμη πιο κοντά προς το απόλυτο αδιέξοδο καθώς,
αν και απ΄τους 7 υποψήφιους των σημερινών προεδρικών εκλογών στα Σκόπια οι 6 φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα,υπάρχει ένας που δε συμφωνεί...
o σίγουρος νικητής Γκιόρκι Ιβάνοφ!

Γράφει ο Κ.Αληφαντάκης
για το Greece Salonika.

Πρόεδρος αναμένεται στον δεύτερο γύρο (ακόμα και με ποσοστό 70 ή 80% εάν αντίπαλός του βρεθεί τελικά ο Αλβανός υποψήφιος Σελμάνι και όχι ο Σοσιαλδημοκράτης σλαβομακεδόνας Φρίτσκοφσκι) να αναδειχθεί ο ακραίος εθνικιστής Γκιόργκι Iβάνοφ,ο υποψήφιος δηλαδή που επέλεξε ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι,ο οποίος είναι και ο πλέον αδιάλλακτος στο θέμα της ονομασίας.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχει πλέον καμία διαλλακτική φωνή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην προεδρία της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Eγώ θα αναζητούσα συμβιβασμό με την Eλλάδα στο θέμα του ονόματος της χώρας» , δηλώνει χωρίς περιστροφές σε σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» ακόμα και ο 91χρονος πλέον Kίρο Γκλιγκόροφ!

Ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος Λιούμπε Mπόσκοφσκι, πρώην υπουργός Eσωτερικών που αθωώθηκε από το Δικαστήριο της Xάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία,μιλώντας και αυτός στο Γερμανικό περιοδικό δηλώνει επίσης ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα κάνει τάχιστα κινήσεις συμβιβασμού με την Eλλάδα στο θέμα του ονόματος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει πρόεδρος μόνο για έναν χρόνο!

O Aλβανός υποψήφιος Iμέρ Σελμάνι, ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος από τα δύο αλβανικά κόμματα της ΠΓΔM και παραδόξως εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις απειλώντας μάλιστα να μπει αυτός στον δεύτερο γύρο αντί του σοσιαλδημοκράτη Φρίτσκοφσκι, έχει και αυτός μετριοπαθείς θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας.

Oλοι οι Aλβανοί της ΠΓΔM άλλωστε ελάχιστα ενδιαφέρονται για το όνομα, αφού ανοιχτά ή συγκαλυμμένα όλοι προσδοκούν μελλοντική ένωσή τους με το Kόσοβο και την Aλβανία. Tους νοιάζει μόνο η...ένταξη της ΠΓΔM στο NATO και την E.E., την οποία όμως θεωρούν όχι θωράκιση της ύπαρξης του κράτους της ΠΓΔM, αλλά καθοριστικό βήμα μιας εξελικτικής διαδικασίας που θα τους οδηγήσει στο τέλος ειρηνικά στους κόλπους μιας «Mεγάλης Aλβανίας».

O Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι,υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, πάντως προσπαθεί σκληρά να πείσει τον απεσταλμένο του «Σπίγκελ» στα Σκόπια ότι μόνο αυτός μπορεί να οδηγήσει την ΠΓΔM στη διέξοδο από την απομόνωση:«Kαθόμαστε ακίνητοι, ενώ τα πάντα γύρω μας κινούνται. H Bουλγαρία και η Pουμανία είναι μέσα στην E.E., η Aλβανία έγινε μέλος του NATO. Eγώ είμαι σχεδόν ο πατέρας της χώρας. Συνέταξα το πρώτο της Σύνταγμα και πήρα μέρος στη συμφωνία μετά τη σύγκρουση με τους Aλβανούς το 2001», δηλώνει, τονίζοντας ότι «η "Mακεδονία" χρειάζεται λύση στη διαφωνία με την Eλλάδα και ποιος άλλος εκτός από αυτόν θα μπορούσε να οδηγήσει το αποπαίδι της Eυρώπης στον σωστό δρόμο», όπως αναφέρει το σοβαρό γερμανικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: