26 Ιουλ 2009

Το ελληνικό κράτος σταμάτησε μια οφθαλμοφανή παρανομία

Αυτών που σοφίστηκαν να κάνουν μνημείο και βρύση σε δασική έκταση στην θέση «Χίλια»
Δεν είχαν ούτε άδεια, ούτε ενημέρωσαν κανένα οι έχοντες την πρωτοβουλία λειτουργώντας σαν να είναι ο τόπος βιλαέτι τους!
«Για ανησυχητική αναμονή εξελίξεων» μιλά η τουρκόφωνη Μπιρλίκ

Το ελληνικό κράτος σταμάτησε μια οφθαλμοφανή παρανομία

Κάποιες ενέργειες δείχνουν ότι πράγματι η πατρίδα δεν κοιμάται, ότι η Θράκη δεν είναι βιλαέτι κανενός, ότι δεν μπορεί ότι σκέφτεται και ονειρεύεται κάποιος, αγνοώντας την νομική υπόσταση κάποιων απαραίτητων ενεργειών να παρακάμπτει τα πάντα αυτενεργώντας κατά το δοκούν. Ο λόγος για το θέμα που ανέδειξε πρώτος ο «Χρόνος» με την αυθαίρετη και προκλητική κατασκευή μαυσωλείου και βρύσης στην ορεινή περιοχή Χίλια εν μία νυκτί.

Η προσωπικής μας έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Δεν ενημερώθηκε καμιά αρχή. Είτε ήταν πολεοδομία, δήμος, δασαρχείο αλλά κάποιοι με απύθμενο θράσος πήγαν και έχτισαν ένα κιτς μνημείο όπως το φαντάστηκαν, αφιερώνοντάς το σε πρόσωπο της μειονότητας. Η αντίδραση και από κατοίκους του χωριού ήταν άμεση. Έγινε επώνυμη καταγγελία ερευνήθηκε το περιστατικό δεν υπήρξε όχι άδεια, αλλά ούτε η παραμικρή ενημέρωση και έτσι αφού κολλήθηκε η απόφαση για την οποία θα έπρεπε να υπήρχαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά δεν εκδηλώθηκε ουδείς επισήμως να υποστηρίζει την ενέργεια, κατεδαφίστηκε αμέσως.

Χθες που ήταν στην πόλη μας τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι της Τουρκίας το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας έρχεται να μιλήσει για «άδικες επιθέσεις σε βάρος των Τούρκων» σπέρνοντας και πάλι παραπληροφόρηση.

Μασά τα λόγια της η τουρκόφωνη «Μπιρλίκ» που αναφέρεται στο γεγονός λέγοντας ότι «γεννά πολλά ερωτηματικά»
Δημοσιεύουμε σε μετάφραση την αντίδραση της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπιρλίκ» στο χθεσινό της φύλλο που σε συγκεκριμένη αναφορά απορεί γιατί κατεδαφίστηκε το μνημείο και η βρύση που ετοιμαζόταν.
«24 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, κατεδαφίσθηκε η βρύση «Χιλμή Μεχμέτ» στην τοποθεσία «Χίλια» όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι αγώνες πάλης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, Η κατεδάφιση την 24η Ιουλίου τραυμάτισε βαθιά την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συγκεκριμένη περιοχή, με απόφαση της γενικής γραμματείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, μηχανήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατεδάφισαν τη βρύση.
Μετά το θάνατο του ηγέτη των Τούρκων της δυτικής Θράκης την ημερομηνία υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης την 24η Ιουλίου 1923, η κατεδάφιση την 24η Ιουλίoυ της βρύσης που ανεγέρθηκε στη μνήμη του Μεχμέτ Χιλμή στην τοποθεσία «Χίλια», δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά. Οι άδικες επιθέσεις εναντίον των Τούρκων της δυτικής Θράκης των τελευταίων ημερών, αφήνουν σιγά – σιγά τη θέση τους σε ανησυχητική αναμονή».
Μ.Μ.

ΠΗΓΗ

Συναγερμός σε Πυροσβεστική αλλά και ΕΥΠ

http://www.athina984.gr/files/imagecache/main/files/news-images/0825%20fwties55552552_0.jpg

Σε ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για το υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση αναδεικνύεται η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με το λιγότερο δυνατόν κόστος στο δασικό κεφάλαιο, καθώς η αντιπυρική περίοδος εισήλθε στη δυσκολότερη φάση της. Ουδείς άλλωστε στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εφησυχάζει όσο το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού παραμένει ανοικτό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της χώρας παραμένουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της έντασης του φαινομένου, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέβασε από τα μέσα της εβδομάδας τον δείκτη επικινδυνότητας στο επίπεδο του «πορτοκαλί» συναγερμού, προειδοποιώντας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε δεκάδες περιοχές της επικράτειας.

Μηνύματα εγρήγορσης

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας («πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών) και η έκτακτη σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων αργά το βράδυ της Τετάρτης ερμηνεύονται ως μηνύματα εγρήγορσης και επιφυλακής του κρατικού μηχανισμού. «Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός», φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, διπλασιασμός περιπολιών, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές μετά τη δύση του ηλίου και άμεση ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συνέβη και στη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου.

Παρούσα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, δηλώνει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως και στη διάρκεια του εφιαλτικού 2007. Αλλωστε, ο σημερινός διοικητής της υπηρεσίας, Δημ. Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που ανέλαβε να διερευνήσει εάν και κατά πόσον οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο και την Εύβοια ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Σήμερα, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισαν στην «Κ» ότι «αρμοδιότητα της υπηρεσίας είναι να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και απειλείται η ασφάλεια των πολιτών».

http://www.nafpaktia.com/images/941.jpg

Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης τονίζοντας ότι «προχθές στη Ζάκυνθο είχαμε οκτώ φωτιές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανούς εμπρηστές». Αντίστοιχες καταγγελίες - ενδείξεις συνόδευσαν και τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανω Γλυφάδα, στην περιοχή της Αιξωνής, στα λιγοστά στρέμματα δάσους που έχουν απομείνει εκεί. Μιλώντας στην «Κ» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας κ. Κ. Ρωμανός τόνισε ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε έκταση 300 στρεμμάτων πρασίνου που έχει απομείνει εκτός σχεδίου πόλεως και διεκδικείται από συνεταιρισμούς.

Μετά τον καύσωνα

Οπως πάντως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής ο αριθμός των συμβάντων είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος διευκρινίζουν ότι λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας που υπήρχαν μέχρι πρότινος η εξάπλωση των πυρκαγιών ήταν πιο αργή. Στην Αττική ενδεικτικά, καταγράφηκαν τον Ιούνιο 1.236 πυρκαγιές έναντι 1.400 το 2008, ενώ έως τις 18 Ιουλίου οι πυρκαγιές δεν ξεπερνούσαν τις 842 έναντι 1.220 πέρυσι. Οι ίδιες πάντως πηγές διευκρινίζουν ότι το «πλεονέκτημα» που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού εξαφανίστηκε μετά το κύμα καύσωνα. Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας σε Θήβα, Λιβαδειά, Μανδράκι Ευβοίας, Ιεράπετρα, το δάσος της Στροφυλιάς στα σύνορα Αχαΐας - Ηλείας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

ΠΗΓΗ

Προετοιμασίες για «θερμό» φθινόπωρο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir3pakTqr301fvwGqU_7hSDN3DM_T0gt0DH9o92jx6NbhXHbOiuV8R2a2yMkvJVE_I2uk9mdqnOokOmc9cFS4QFD6H5GVwv38VtqL9r4U4H9DMlTRo2NQTyIRIGxpsUUAwyJ2bVNqesJAi/s400/mpatsos_kamara.jpg

Αναβάθμιση της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας μέσω ενός μεγάλου «πακέτου» νέων τεχνικών μέσων που θα δοθούν στο προσωπικό της επιχειρεί η Ελληνική Αστυνομία, ενώ αξιολογούνται σοβαρά σχετικές εισηγήσεις για δραστική αύξηση των διμοιριών των ΜΑΤ. Τα παραπάνω, δεν είναι ασύνδετα με τις εκτιμήσεις για ένα «θερμό» φθινόπωρο, καθώς πολλά κοινωνικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, και με το ενδεχόμενο νέου κύκλου δράσης ομάδων αντιεξουσιαστών.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα προμηθειών ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ -το αντίστοιχο περυσινό μόλις έφθανε τα 5 εκατ.- που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αγορά πυρίμαχων στολών, χειροβομβίδων με θραύσματα καουτσούκ, αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και οχήματος καταιονισμού («κανονάκι») από το οποίο θα εκτοξεύεται νερό σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων.

Πρόγραμμα προμηθειών

Η φημολογούμενη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ (2010 - 2015), στα πρότυπα αντίστοιχου που «έτρεξε» παραμονές της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη» και Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαιώνει ότι Ασφάλεια και Δημόσια Τάξη βρίσκονται υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

«Ο φάκελος των εξοπλιστικών βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού και τα μηνύματα είναι θετικά. Τους δύο επόμενους μήνες, όλα θα έχουν τελειώσει», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κατεχάκη. Πέραν των 33 εκατομμυρίων ευρώ, η Ελληνική Αστυνομία ενέταξε στον φετινό προϋπολογισμό της επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά σε θέματα λαθρομετανάστευσης. Στελέχη του υπουργείου και αξιωματικοί λένε στην «Κ» ότι καθοριστικό ρόλο για την εκτίναξη του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε ένα χρόνο, διαδραμάτισαν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί όχημα καταιονισμού, παρόμοιο με εκείνα που διαθέτει η Πυροσβεστική, το οποίο όμως προορίζεται για την καταστολή επεισοδίων στη διάρκεια διαδηλώσεων. Η αξία του οχήματος ανέρχεται στα 380.000 ευρώ και έχει κατασκευαστεί από γερμανικές και ισραηλινές βιομηχανίες. «Θα δοκιμαστεί ώστε να συμπεράνουμε εάν είναι αποτελεσματικό ή όχι. Υπάρχουν επιφυλάξεις καθώς τα πιο σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια δεν ξεσπούν πλέον στη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων. Θα μπορεί όμως, για παράδειγμα, να εξουδετερώνει πύρινα οδοφράγματα και να αποτρέπει εμπρησμούς καταστημάτων ή Ι.Χ.

Για αμυντικούς σκοπούς

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι δοκιμές των διασπώμενων χειροβομβίδων καουτσούκ, με στόχο να αποφασιστεί άμεσα εάν η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στην προμήθειά τους ή όχι. Εξετάζεται «παρτίδα» που κατασκευάζει εργοστάσιο στη Γαλλία. Οι συγκεκριμένες, περιλαμβάνουν 18 «κομμάτια» σε κάθε χειροβομβίδα. Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. πάντως σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η προμήθεια, οι χειροβομβίδες θα χρησιμοποιούνται μόνον για αμυντικούς σκοπούς. Πιθανότατα, θα διατεθούν στους φρουρούς αστυνομικών τμημάτων ώστε να μπορούν να αποτρέψουν επιθέσεις κουκουλοφόρων. Η γνωμοδότηση για τη χρήση χειροβομβίδων «αδρανοποίησης» από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, στα τέλη Ιουνίου, βασίστηκε στο επιχείρημα ότι οι αστυνομικοί δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν τα όπλα τους προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων, κατά δημόσιων κτιρίων κ.τ.λ. Η σχετική εισαγγελική γνωμοδότηση επισημαίνει ότι «όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώρα επίθεση είτε κατά προσώπων με όπλα (πυροβόλα, βόμβες μολότοφ, εκρηκτικοί μηχανισμοί, ρόπαλα, λοστοί κ.λπ.), με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή τον τραυματισμό τους».

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20090626/engine/assets_LARGE_t_420_4221259_type11495.jpg

ΜΑΤ και ομάδα «Δέλτα»

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη σύμβαση με ελληνική εταιρεία για την κατασκευή 4.000 πυρίμαχων στολών. Θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά στους αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ομάδας «Δέλτα» τα μέλη των οποίων εμπλέκονται σε μάχες με ταραξίες. Σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την ασφάλεια και την υγιεινή των ανδρών της Αστυνομίας κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Φεβρουάριο, και προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διάθεση 7,3 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των δυνάμεων καταστολής, με την προμήθεια πυρίμαχων στολών αλλά και κινητών φραγμάτων από αλεξίσφαιρο τζάμι.

Στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εσωτερικών συζητούνται σοβαρά οι εισηγήσεις για ενίσχυση της δύναμης των ΜΑΤ με τη δημιουργία νέων διμοιριών. Το θέμα επικαιροποιήθηκε με αφορμή τη δέσμευση 12 διμοιριών στην περιοχή του Γραμματικού, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια. Στις προθέσεις του υπουργείου ήταν μετά την εκκένωση του κτιρίου του παλαιού Εφετείου να ακολουθήσουν επιχειρήσεις για την απομάκρυνση αλλοδαπών και αντιεξουσιαστών από υπό κατάληψη κτίρια. Κάτι που δεν έγινε, «εξαιτίας της κάμψης της επιχειρησιακής ισχύος της ΕΛ.ΑΣ.», όπως είπαν στην «Κ» αξιόπιστες πηγές.

Τέλος, έως το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθούν τα 4.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Ζυγίζουν 1,9 κιλά (σημαντικά ελαφρύτερα συγκριτικά τα σημερινά) και παρέχουν προστασία από όλα τα πυροβόλα όπλα χειρός.

Σκυλιά, περιπολικά, μηχανές...

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» τα πρώτα δέκα αστυνομικά σκυλιά, τα οποία θα συνοδεύουν αστυνομικούς σε πεζές περιπολίες, αλλά και στα γήπεδα. Με βάση τον νέο προγραμματισμό, έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και η προμήθεια 600 νέων περιπολικών, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή 210 μηχανών μεγάλου κυβισμού για τις ανάγκες αστυνόμευσης αστικών περιοχών, πλην του κέντρου της Αθήνας. Τον «κύκλο» προμηθειών για την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει η αγορά και ενεργοποίηση εντός εξαμήνου του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης Δακτυλικών και Παλμικών Αποτυπωμάτων, το οποίο θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Στην τελική του μορφή θα λειτουργεί στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, θα χρησιμοποιείται στα περιπολικά και στα αστυνομικά τμήματα και θα «διαβάζει» αυτόματα δακτυλικά αποτυπώματα ατόμων των οποίων η ταυτότητα ελέγχεται. Τέλος εκκρεμεί η ενεργοποίηση ενός ακόμα λογισμικού που θα τοποθετηθεί σε περιπολικά και θα χρησιμοποιείται για τον αυτόματο εντοπισμό κλεμένων Ι.Χ.

ΠΗΓΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZCoKhYGQa9OG37zK-xaLFDM4gflBeZl53Ld6ef4XW3c1PVPi3-jKN3-4F7bRWOQCtE6XE5nYw4_8XItMJzYvYZ5vNl-61AAF378l8o9fzLeOswlP-F2oKu4Myjtalyp5CJRoJou3lHJhI/s400/fwtia_kai_mat.jpg

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

(κλικάρετε την εικόνα)

Διέξοδος οι εναλλακτικές καλλιέργειας

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Αγροτική οικονομία δεν είναι μόνο τα καπνά και τα βαμβάκια. Είναι τα ρόδια και τα ρόδα, η στέβια και ο κρόκος, τα σκόρδα και η λεβάντα. Πρόκειται για πειραματικές καλλιέργειες ή καλλιέργειες μικρής κλίμακας, που μπορεί να αποτελέσουν διεξόδους για τους έλληνες αγρότες.

Στην Κοζάνη δημιουργούν ροδώνες δίπλα στα φουγάρα της ΔΕΗ για την παραγωγή του πανάκριβου ροδέλαιου και κτήματα με αγριοαγκινάρες, που θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος. Στον Έβρο καλλιεργούν ηλίανθους για το τηγάνι αλλά και για βενζίνη, ενώ τα σκόρδα της περιοχής γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη καλλιεργήθηκε σε πιλοτική βάση το φυτό κενάφ, από το οποίο μπορεί να παραχθούν ποικίλα προϊόντα, από χαρτί και ύφασμα μέχρι μονωτικά υλικά και καλλυντικά, ενώ στη Νιγρίτα Σερρών παράγουν σπιρουλίνα, την τροφή των αστροναυτών. Η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει τα τεύτλα, η ελαιοκράμβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και τα ρόδια να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση αντί της καπνοκαλλιέργειας.
Τα αρωματικά και ανθοκομικά φυτά, καθώς και τα κηπευτικά είναι ιδανικά για μικρές εκμεταλλεύσεις, ενώ στις μεγάλες εκτάσεις, όπου καλλιεργούνταν καπνός και βαμβάκι, οι αγρότες θα πρέπει να εξετάσουν την εναλλακτική λύση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, όπως λένε οι ειδικοί. Οι τελευταίοι διατυπώνουν πάντως και επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι, για να εφαρμοστεί μια πετυχημένη πειραματική καλλιέργεια σε μεγάλη έκταση, θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η απόδοση της καλλιέργειας σε διάφορες κατηγορίες εδαφών, η δυνατότητα μεταποίησης και οι τιμές πώλησης του προϊόντος. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντατικοποιηθεί η έρευνα και η ενημέρωση των αγροτών, γιατί σε μία τετραετία έρχεται το 2013, χρονιά που θα αλλάξουν τα πάντα στο πεδίο των επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Έκταση 100 στρεμμάτων στο βόρειο Έβρο καλύπτεται από ηλιοτρόπια. Εκτός από υπέροχη εικόνα οι ηλίανθοι είναι και αποδοτική καλλιέργεια, αφού το λάδι τους χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλίανθου παράγεται στην Ευρώπη - μόνο στην Ισπανία καλλιεργούνται 6 εκατ. στρέμματα, ενώ στη γειτονική Τουρκία 5 εκατ. στρέμματα. Τα νούμερα δείχνουν τις προοπτικές που μπορεί να έχει η καλλιέργεια και στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία από τις δημοφιλείς εναλλακτικές καλλιέργειες, λόγω της προσαρμογής της καλλιέργειας σε ξηροθερμικές συνθήκες, είναι χαμηλού ρίσκου και καλής απόδοσης, με τάση αύξησης της ζήτησης λόγω της τεράστιας ζήτησης του λαδιού για βρώση και βιοκαύσιμα. Σήμερα το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας βρίσκεται στον νομό Έβρου.

ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ… ΑΓΡΙΟΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Λιγνίτη με αγριοαγκινάρες θα καίει η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πετυχαίνοντας με έναν σπάρο δυο τρυγόνια: Λιγότεροι αέριοι ρύποι στο περιβάλλον, χαμηλότερο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από την πλευρά τους οι αγρότες θα επιδοτηθούν πλήρως για τις δαπάνες εγκατάστασης και καλλιέργειας για δύο χρόνια, ενώ έχουν εξασφαλίσει τιμή 51 ευρώ τον τόνο για την ξηρή μάζα αγριοαγκινάρας που θα πωλούν στη ΔΕΗ. Το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας χρηματοδοτείται με 860.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και αφορά έκταση 4.000 στρεμμάτων. Συνολικά 39 καλλιεργητές από τις “λιγνιτικές περιοχές” της Κοζάνης έχουν προχωρήσει στην παραγωγή της αγριαγκινάρας, ενώ υπογράφηκαν και 36 νέες συμβάσεις με καλλιεργητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά τη δεύτερη προκήρυξη του προγράμματος.

ΤΡΟΥΦΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ
Η τρούφα ονομάζεται και “μαύρο διαμάντι”, εξαιτίας της τιμής της: Μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ το κιλό ή ακόμη περισσότερο, αν πωληθεί σε εστιατόρια στις ΗΠΑ ή στη Σαουδική Αραβία. Είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή θάμνων. Σήμερα γάλλοι και ισπανοί αγρότες, αλλά και οι γείτονες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εμβολιάζουν τα ελαιόδεντρά τους με το μυκήλιο της τρούφας και συγκομίζουν όχι μόνο από τα κλαδιά αλλά και κάτω από το χώμα. Στην Ελλάδα καλλιέργειες τρούφας υπάρχουν στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στο Χολομώντα Χαλκιδικής, Η καλλιέργεια τρούφας είναι μια αγροτική δραστηριότητα με μεγάλες αποδόσεις, λίγη χειρωνακτική εργασία και μεγάλο κέρδος, και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

http://photo.kathimerini.gr/kathnews/photos/12-08-04/12-08-04_1283228_31.jpg

ΚΡΟΚΟΣ Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ
Ο κρόκος, το επονομαζόμενο “χρυσάφι της ελληνικής γης”, είναι ένα από τα ακριβότερα καρυκεύματα στον κόσμο. Εκτός από ελάχιστη ποσότητα που παράγονται στην Ισπανία, την αποκλειστικότητα στην Ευρώπη κατέχει ο νομός Κοζάνης, όπου καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα. Tο 90% εξάγεται σε άλλες χώρες της E.E., αλλά και στην Aμερική και στην Aυστραλία. Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα καλλιέργειας και διάθεσης κρόκου στην Ελλάδα, αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης. Συνεργάζεται με επιτυχία με την εταιρεία καλλυντικών “Κορρές” στο συνεταιριστικό σχήμα εταιρείας “Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ”, που φέτος λάνσαρε πέντε ροφήματα με κρόκο και σύντομα θα διαθέσει κάψουλες με κρόκο.

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Οι αγρότες της Κοζάνης πρωτοπορούν και σε μιαν άλλη εναλλακτική καλλιέργεια που… μυρίζει χρήμα. Έχουν φυτεύσει πειραματικά 65 στρέμματα τριαντάφυλλα, από το οποίο βγάζουν το πολύτιμο ροδέλαιο, που πωλείται από 6.000 έως 8.000 ευρώ το κιλό, καθώς και 150 στρέμματα από την φθνότερη λεβάντα, της οποίας το έλαιο τιμάται προς 50 έως 80 ευρώ το λίτρο. Οι προοπτικές των αρωματικών φυτών είναι πολύ μεγάλες, με δεδομένο ότι με καλλιέργειες 800.000 στρεμμάτων αρωματικών φυτών, η Ευρώπη δεν καλύπτει τις ανάγκες της και προχωρά σε εισαγωγές από τρίτες χώρες - η αξία των οποίων ήταν 786 εκατ. ευρώ το 2000.

ΡΟΔΙΕΣ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑ
Στη Γουμένισσα Κιλκίς, πρώην καπνοπαραγωγοί συνέστησαν ομάδα παραγωγών ροδιού και καλλιεργούν σε περισσότερα από 500 στρέμματα ροδιές. Μάλιστα με την έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης για την καλλιέργεια ροδιού, συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ προβλέπεται η ανάπτυξη της καλλιέργειας σε 2.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή Κιλκίς - Πέλλας μέσα στην επόμενη πενταετία. Στην Πέλλα εξάλλου λειτουργεί και η ιδιωτική μονάδα Agronet που παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρυλλίων ροδιάς.
Το ρόδι έχει ιδιαίτερη ζήτηση στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής. Αξιοποιείται ως φρούτο, χυμός και πρώτη ύλη για την παραγωγή καλλυντικών.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
Στη Νιγρίτα Σερρών λειτουργεί η μοναδική στην Ευρώπη μονάδα παραγωγής σπιρουλίνας, ενός φυκιού που θεωρείται η πλουσιότερη πηγή ολικής οργανικής διατροφής και ως εκ τούτου ιδανική τροφή για... αστροναύτες. Ένας αγρότης και ένας επιχειρηματίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την εταιρεία ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ. Τα θερμοκήπιά της σπιρουλίνας καταλαμβάνουν έκταση 20 στρεμμάτων, ενώ η παραγωγή δεν επαρκεί για εξαγωγές, αφού το 95% απορροφάται από την εγχώρια αγορά. Το υπόλοιπο 5% διοχετεύεται πιλοτικά στις αγορές της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΚΕΝΑΦ
Το κενάφ είναι ένα φυτό που απορροφά τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι ένα δέντρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων, εξαρτημάτων επίπλων και αυτοκινήτων, μονωτικών, βιομηχανικών ελαίων, καλλυντικών, ακόμη και ροφημάτων. Καλλιεργείται συστηματικά στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις είναι μέχρι δύο τόνους αρχικού προϊόντος και ένας τόνος χαρτόμαζας/στρέμμα. Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησε η καλλιέργειά του σε πειραματική βάση από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, σε έκταση 20 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Ζάννα, ενώ ανάλογες πειραματικές καλλιέργειες πραγματοποιεί και το ΕΘΙΑΓΕ.

ΣΤΕΒΙΑ ΑΝΤΙ ΚΑΠΝΟΥ
Η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί στα καπνοχώραφα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς απαιτούνται οι ίδιες εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξή της, δεν απαιτεί ιδιαίτερη λίπανση ή άρδευση, δεν προσβάλλεται εύκολα από ζιζάνια ή αρρώστιες και επίσης αποδίδει ικανοποιητικά. Τα φύλλα της δεν... καπνίζονται, αντιθέτως περιέχει μια ουσία 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Είναι γλυκύτερη από κάθε φυσική γλυκαντική ουσία, αλλά και από πολλές τεχνητές, όπως η ασπαρτάμη, και, επειδή δεν περιέχει υδατάνθρακες ή άλλα λιπαρά συστατικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διαβητικούς. Πειραματικές καλλιέργειες στέβιας υπάρχουν στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στο Κιλκίς και στα Τρίκαλα.

Ο χάρτης των εναλλακτικών καλλιεργειών στη Βόρεια Ελλάδα

Έβρος: Ηλίανθοι, σκόρδα
Ροδόπη: Φασκόμηλο
Καβάλα: Σπαράγγια, μέλι, ακτινίδια
Δράμα: Πατάτες
Σέρρες: Σπιρουλίνα, στέβια
Κιλκίς: Ρόδια, κυδώνια, ρίγανη
Πιερία: Ακτινίδια, κεράσια, αμύγδαλα, φακές, ρεβίθια
Πέλλα: Βερίκοκα μπεμπέκου
Χαλκιδική: Τρούφα
Γρεβενά: Μανιτάρια
Κοζάνη: Κρόκος, αγριοαγκινάρες, τριαντάφυλλα, λεβάντα
Φλώρινα: Φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης
Καστοριά: Ρεβίθια, φακές, μήλα

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ "Φάκελος Γεωργία: Μαύρη χρονιά για τους αγρότες" ΤΗΣ ΜτΚ

ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΡΑΖ

http://www.aviaworld.com/photo/Hellenic%20Air%20Force/slides/Dassault%20Mirage%20F1%20-%20Mirage%20F1CG.jpg

Αναμνήσεις του κ. Πέτρου Μολυβιάτη, οι οποίες ισοδυναμούν με ιστορική κατάθεση άκουσε προ ημερών συνεργάτης μου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή την τιμητική βράβευση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν από το Ιδρυμα της Βουλής για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θυμήθηκε το πρώτο επίσημο ταξίδι τού πρώην προέδρου της Γαλλίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 21 Σεπτεμβρίου 1975.

Τότε ο Ντ΄ Εστέν είχε γίνει δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και ήταν πανευτυχής για αυτό, πολύ περισσότερο όταν μετά τις επίσημες επαφές ακολούθησε μίνι κρουαζιέρα στο Ιόνιο. Ενα βράδυ στην πρύμνη του πλοίου και ενώ η κρουαζιέρα βρισκόταν σε εξέλιξη ο Γάλλος έκανε την ερώτηση που περίμενε ο Καραμανλής . «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;» ρώτησε. Σημειώνεται ότι η εισβολή στην Κύπρο είχε γίνει μόλις πριν από έναν χρόνο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τεταμένες. «Αν κάνω πόλεμο με την Τουρκία, θέλω εντός 48 ωρών να μου στείλετε 40 Μιράζ» ήταν η άμεση απάντηση του Καραμανλή. Ο Ζισκάρ δεν χρειάστηκε πολύ για να απαντήσει, ίσως και ο ίδιος να περίμενε ένα τέτοιο αίτημα από τον έλληνα πολιτικό. «Ναι, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα τα παραλάβουν έλληνες πιλότοι» απάντησε. Την επομένη ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ ταξίδεψε με εντολή Καραμανλή στο Παρίσι και συζήτησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον γάλλο ομόλογό του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έλληνες πιλότοι μετέβησαν στη Γαλλία και εκπαιδεύτηκαν στα Μιράζ.

Με βάση τα δεδομένα της εποχής, σαράντα (40) Μιράζ ήταν αρκετά για να ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος. Δεν είναι άτοπο να υποθέσει κανείς ότι η ελληνογαλλική συμφωνία ενίσχυσε το ειδικό βάρος της χώρας και ίσως αποθάρρυνε κάθε τουρκική σκέψη για την πιθανή μεθόδευση νέων προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ

Αρχίζει το φθινόπωρο ο πόλεμος του πετρελαίου

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/7/2/7/82727/north-oil_rig.jpg

Την ώρα που γινόταν γνωστό σε Αθήνα και Λευκωσία ότι κυβερνητικό διάταγμα στην Τουρκία εξουσιοδοτούσε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε περιοχές κοντά στο Καστελόριζο (εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) και στην Κύπρο (εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης), λίγοι πρόσεξαν ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μιας ρωσικής εφημερίδας. Η εφημερίδα «Νιζαβίσιμαγια Γκαζιέτα», η οποία εκφράζει συνήθως τις απόψεις του ρωσικού Στρατού, έγραφε ότι ο ρωσικός στόλος «κατεβαίνει» και αυτός στη Μεσόγειο - κατά σύμπτωση απέναντι από την Κύπρο, αποκτώντας μόνιμο αγκυροβόλιο.

Κατά σύμπτωση πάλι, η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της τεχνικο-επισκευαστικής βάσης του πάλαι ποτέ σοβιετικού Ναυτικού στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Και ακόμη μία σύμπτωση: Το νέο ρωσικό αγκυροβόλιο στη Συρία θα είναι έτοιμο για να ελλιμενίσει τα πρώτα ρωσικά πολεμικά σκάφη προς το τέλος του 2009, όταν δηλαδή στην περιοχή αναμένεται να υπάρξει «συνωστισμός» ερευνητικών, σεισμολογικών αλλά και πολεμικών σκαφών.

Οι Ρώσοι (επ)ανακτούν ναυτική βάση στη Μεσόγειο και πρόσβαση στην περιοχή όπου θα διεξάγονται οι έρευνες για το πετρέλαιο σχεδόν τσάμπα. Δεν θα πληρώνουν ενοίκιο στους Σύρους, απλώς θα κάνουν εκπτώσεις στα ρωσικά οπλικά συστήματα που θα προμηθεύεται η Δαμασκός. Τα ναυτικά όμως οφέλη θα είναι τέτοια που οι άλλοι στόλοι, οι οποίοι συνήθως περιπολούν στη ΝΑ Μεσόγειο, θα νιώθουν πλέον την παρουσία και του ρωσικού. «Η βάση στο Ταρτούς θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των σκαφώνπου θα εκτελούν αποστολές υπεράσπισης της πολιτικής ναυσιπλοΐας» , γράφει στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού Ναυτικού.

Κυβερνητικές πηγές στην Κύπρο αναφέρουν ότι τον Νοέμβριο αναμένεται να εμφανιστεί το πρώτο αμερικανικό ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου για να ξεκινήσει τις πρώτες έρευνες. Ετσι στη ΝΑ Μεσόγειο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν από το τέλος του φθινοπώρου σκάφη των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ και φυσικά της Ελλάδας συν τα πολεμικά σκάφη της ναυτικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης που περιπολούν μονίμως στην περιοχή. Ο «πόλεμος» των πετρελαίων, αν τελικά πρόκειται περί πολέμου έστω και με τη μεταφορική έννοια, αρχίζει σε τρεις μήνες.

http://folaturka.files.wordpress.com/2009/01/00004.jpg

Στην πραγματικότητα άρχισε πρώτα με χαρτοπόλεμο- με ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, όταν τουρκικές φρεγάτες πριν από δύο μήνες παρενόχλησαν δύο νορβηγικά σκάφη, το ένα σκάφος ερευνών και το άλλο συνοδό, που πραγματοποιούσαν έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου. Η Κύπρος αντέδρασε καταγγέλλοντας την τουρκική επιθετικότητα στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα αντέδρασε δηλώνοντας ότι αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα» ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να εκμεταλλεύεται όπως επιθυμεί τον θαλάσσιο πλούτο του. Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι «ο στόλος της καραδοκεί στην περιοχή» και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει καμία εκμετάλλευση αν δεν ωφεληθούν από αυτή και οι Τουρκοκύπριοι.

Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε με την «κίνηση-ματ»- όπως χαρακτηρίστηκε- της Κύπρου να εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης στον αμερικανό ενεργειακό κολοσσό Chevron σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο «φιλέτο», κοντά στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Οι Τούρκοι αντέδρασαν με διαβήματα προς τις ΗΠΑ, αλλά είναι μάλλον απίθανο κάποιο τουρκικό σκάφος να παρενοχλήσει αμερικανικό πλοίο, έστω και αν αυτό ερευνούσε με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης. Η πρώτη κίνηση της Αγκυρας, μετά την κίνηση της Λευκωσίας ήταν να ενεργοποιήσει ένα κυβερνητικό διάταγμα που εξεδόθη πέρυσι και επιτρέπει σε κρατικές εταιρείες της Τουρκίας να πραγματοποιήσουν έρευνες και εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων. Πέρυσι όμως έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του κοντά στο Καστελόριζο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος μισθωμένο από τους Τούρκους, αλλά δεν προχώρησε σε έρευνες, επειδή η Αθήνα αντέδρασε με έντονα διαβήματα. Εφέτος όμως η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη για νέες έρευνες, κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου. Η Κύπρος έσπευσε να διατηρήσει μπλοκαρισμένο το ενταξιακό κεφάλαιο της ενέργειας της Τουρκίας, βάζοντας ένα είδος τροχοπέδης στα σχέδια των Τούρκων για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από αγωγούς φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού εδάφους.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2Bv34DNa0D3yLE-8T-jMSL13lM18kkuajzUZukkniaPj9AUValR18wzxEEYm75gQEKH9Y6ymXPPX9ErM3AOnTmo3I7gtI1ZjYbKLpeWbpssJna1IYAykuprYcIDRsjmBkFL9KOoaJWaGn/s400/AIGAIO

Τα κίνητρα της Αγκυρας

ΓΙΑΤΙ η Τουρκία επιμένει σε έρευνες, πυροδοτώντας ένταση στην περιοχή; Μήπως για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως διατείνεται; Οχι βεβαίως.

Στην περιοχή όντως βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ανακοίνωσε ήδη το Ισραήλ, συγκεκριμένα ότι βρήκε πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή που γειτνιάζει με την Κύπρο και άρχισε μάλιστα τη διαδικασία της αξιοποίησής τους, επιδιώκοντας να συνάψει διακρατικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες περιλαμβανομένης της Κύπρου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν είναι καθόλου φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Βεβαιώνουν ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε ανάμεσα στη χώρα τους και στην Κύπρο εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια του Ισραήλ για πολλά χρόνια. Επειτα από αυτές τις διαπιστώσεις η Τουρκία κινήθηκε και πάλι. Η κυβέρνηση Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί εδώ και χρόνια τα όρια των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, γεγονός που της επιτρέπει να αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον εντελώς αυθαίρετα δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου και απειλεί ότι θα διώξει οποιοδήποτε σκάφος βρεθεί στην περιοχή, πλην ίσως των αμερικανικών σκαφών, για τα οποία η Αγκυρα στέλνει «προειδοποιήσεις» στην Ουάσιγκτον και εκκλήσεις να μην προχωρήσουν σε έρευνες αμερικανικές εταιρείες αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Η ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών είχε εκδώσει χάρτη για την περιοχή αυτή προ πολλών ετών, μάλιστα είχε εκδηλώσει και ενδιαφέρον. Επειδή πολλές χώρες έδειξαν ενδιαφέρον, η κυπριακή κυβέρνηση μοίρασε τη θαλάσσια περιοχή της (ΑΟΖ) σε 12 θαλάσσια οικόπεδα. Το πρώτο το έδωσε ήδη για εκμετάλλευση στην αμερικανική Chevron. Οι Αμερικανοί δεν πήραν κάποιο τυχαίο οικόπεδο, αλλά το φιλέτο, το Νο 12 που γειτνιάζει με τα ισραηλινά οικόπεδα, στα οποία βρέθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Τα υπόλοιπα 11 οικόπεδα η Κύπρος σκοπεύει να τα ενοικιάσει σε άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένων και ελληνικών. Ενδιαφέρον δείχνουν και οι Βρετανοί, οι οποίοι διατηρούν βάσεις στην Κύπρο, μάλιστα μια από αυτές, η βάση της Επισκοπής- θεωρείται βρετανικό έδαφος-, βρίσκεται κοντά σε ένα από τα θαλάσσια οικόπεδα.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/2/1/2/148212/oil_cy.JPG

ΠΗΓΗ