24 Φεβ 2009

ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ συνεχίζουν το έργο τους..

καταστροφολογία,κινδυνολογία,ανευθυνότητα στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ greece-salonika


[almounia%2010-2%20mes.jpg]

Ποιά επιτήρηση; γελάνε μαζί μας...

"Μόνο στην Ελλάδα δίνουμε σημασία στα λεγόμενα του Αλμούνια και της Κομισιόν. Ολες οι άλλες χώρες αδιαφορούν".

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ greece-salonika

Φόβος και τρόμος στην Καρπασία

[gymnasium_rizokarpaso.jpg]

Το ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Έμειναν οι τελευταίοι από τους τελευταίους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο να περιμένουν τους αέναους ηλιακούς κύκλους για να έρθει η ελευθερία.
Η φετινή πλούσια σε βροχές χρονιά στην περιοχή της Καρπασίας δεν πρασίνισε με στάχια τους κάμπους. Οι κατακτητές απαγόρευσαν στους εγκλωβισμένους Καρπασίτες, όπως το απαγορεύουν κάθε χρόνο, να σπείρουν τα χωράφια σε ακτίνα μεγαλύτερη από τρία μίλια από το κέντρο του χωριού. Οι λιγοστοί παλιοί, που κράτησαν στο όνομά τους...τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης, κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να οργώσουν και να σπείρουν τα χωράφια τους. Τώρα κατά πόσο θα τα θερίσουν κι όλας, τα Μεχμετζίκ και οι έποικοι το γνωρίζουν.

Στο χωριό οι έποικοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές. Επιβάλλουν στους ντόπιους τις συνήθειές τους και τους εκβιάζουν να μιλούν τη γλώσσα τους. Όποιος αποφεύγει τα Τουρκικά έχει πρόβλημα, όποιος τα ομιλεί κερδίζει συμπάθειες και αποδοχή από τους ψευδοαστυνομικούς και τους εποίκους. Η ελληνική γη της Καρπασίας γέμισε κουβαλητό στοιχείο από την Ανατολία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή, διαβεβαίωσε τους εποίκους ότι η γη της Καρπασίας δεν πρόκειται να αποδοθεί ποτέ στους Έλληνες σε οποιαδήποτε συμφωνία. «Θα κάνουμε αυτήν τη γη -φέρεται να τους είπε- ως την Αγία Νάπα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Οι κατοχικές «Αρχές» σπεύδουν και γκρεμίζουν τα σπίτια μόλις παρουσιάσουν προβλήματα. Ακολούθως «δημεύουν» τη γη και την παραχωρούν χαριστικά σε εποίκους.
Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως να αναμένουν τους Ελληνοκυπρίους να αποθάνουν, για να βάλουν χέρι και στο τελευταίο τους βιος, το σπίτι τους.

Στο ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου υπάρχει τουρκική επιγραφή και σημαίες του ψευδοκράτους και του Αττίλα. Το σχολείο, αν και καθαρά ελληνικό, βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση του ψευδοϋπουργείου παιδείας που το αντιμετωπίζει ως μειονοτικό.
Οι ομιλίες επιτηδευμένων ξένων στο σχολείο και η όλη τακτική που ακολουθείται στα εκπαιδευτικά θέματα, προκάλεσαν την αντίδραση των ηρωικών εγκλωβισμένων που νιώθουν ότι «αφελληνίζονται» ή ότι, το λιγότερο, εξωθούνται να επιδεικνύουν ανοχή στην κατοχή. Καλούνται από τους διάφορους ξένους και ντόπιους επαναπροσεγγιστές να κάνουν ανοίγματα στους εποίκους και στις «Αρχές» του ψευδοκράτους για να γίνεται, έτσι όπως τους εξηγούν, ευκολότερη η συμβίωση και η συνδιαλλαγή.

Κατάλογοι με ανεπιθύμητους

Το κατοχικό καθεστώς διατηρεί λίστες ανεπιθύμητων στο Ριζοκάρπασο. Ο Νίκος Φαλάς έχει πέντε χρόνια να επισκεφθεί το χωριό του και τους τάφους των συγγενών και των φίλων του. Η μητέρα του και ο αδελφός του έφυγαν για τον άλλο κόσμο χωρίς να δουν ελεύθερη την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Στόχος σήμερα των κατοίκων του Ριζοκαρπάσου είναι η διατήρηση των ελληνικών χαρακτηριστικών του τόπου. Χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς συμβιβασμό με τα κατοχικά δεδομένα, οι 20 και πλέον οργανώσεις των Καρπασιτών ζητούν να παρουσιάζεται αυτούσια η αλήθεια. Με το ξεθωριασμένο μπλε χρώμα του χειμώνα, όπως αυτό στον ουρανό και τη θάλασσα της πατρίδας, τα παιδιά ζωγράφισαν μια ελληνική σημαία στον πίνακα. Κάποιοι γνωστικοί τα συμβούλεψαν ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί εξοργίζει τους Τούρκους, που παρακολουθούν τη λειτουργία του σχολείου.
Μ’ αυτή την αγωνία μίλησαν και οι Καρπασίτες εκπρόσωποι στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Τι γραμμή θα ακολουθηθεί, τελικά, θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί ταγοί αφού, όμως, προηγουμένως καλέσουν τους εγκλωβισμένους να σφίξουν και πάλι την καρδιά τους.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ? ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ).

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ Ή ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ..... ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΘΕΙΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ .

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΑΣ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ? ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ".

Έκκληση για σύλληψη του Κενάν Ακίν


[kenan_akin.JPG]

Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου απευθύνει έκκληση σε όλα τα αρμόδια όργανα στην Ευρώπη και το διεθνή παράγοντα να στηρίξουν τις προσπάθειες για εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν.
Σε ανακοίνωσή της η Επαλξη αναφέρει πως «είναι αδιανόητο ο Ακίν να έχει την δυνατότητα να παραχωρεί συνεντεύξεις σε εφημερίδες ακόμη και να διεκδικεί ‘βουλευτική έδρα’ στη λεγόμενη βουλή του ψευδοκράτους χωρίς όμως να συλλαμβάνεται από την Ιντερπόλ για το έγκλημα που διέπραξε».
Η Επαλξη στην ανακοίνωσή της «καταδικάζει τις προκλητικές δηλώσεις του Ακίν» και σημειώνει ότι «ο Τούρκος έποικος παραμένει αμετανόητος δηλώνοντας και ότι και σήμερα αν χρειαζόταν θα πυροβολούσε τον Σολωμού».
Ο Κενάν Ακίν, συνεχίζει η Επαλξη, «θεωρεί τον εαυτό του προστατευόμενο λόγω του ότι κατοικεί σε χώρο υπό κατοχή όπου δεν μπορούν να εκτελέσουν διεθνή εντάλματα».
Η Επαλξη εκτιμά ότι «για να υπάρχει θετική εξέλιξη στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να απομονωθούν, να δικαστούν και να καταδικαστούν άνθρωποι όπως τον Κενάν Ακίν», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ανθρωποκυνηγητό» στην Ισπανία..

"μίνιμουμ συλλήψεων λαθρομεταναστών ανά αστυνομικό" επιβάλλουν οι ισπανικές Αρχές!

Σύμφωνα με οδηγία της ηγεσίας της Ισπανικής αστυνομίας, οι αστυνομικοί θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες εντοπισμού λαθρομεταναστών και να πληρούν μάλιστα ένα μίνιμουμ συλλήψεων κάθε μήνα!

Περίπου 4,5 εκατομμύρια είναι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ισπανία. Αποτελούν το 11% του συνολικού πληθυσμού. Ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών είναι ωστόσο άγνωστος. Η κυβέρνηση τους υπολογίζει στις 250 χιλιάδες, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο. Στις συνοικίες πάντως με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών -τα Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως πλέον "το κλίμα είναι βαρύ".

Μέχρι πρόσφατα οι Αρχές της Ισπανίας επεδείκνυαν ως ένα βαθμό ανοχή προς τους παράνομους μετανάστες, καθώς οι περισσότεροι εργάζονταν στις οικοδομές σε μια περίοδο που ο κατασκευαστικός κλάδος γνώριζε άνθηση. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά...
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την αγορά ακινήτων, αλλά όπως φαίνεται έχει επηρεάσει και τη στάση των Αρχών έναντι των λαθρομεταναστών.

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ , ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ , ΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ - ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ , ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ ?


Το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου 2008, οργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Ορεινή Ξάνθη «πολιτιστικές εκδηλώσεις» με τις οποίες ουσιαστικά έγινε προσπάθεια ανάδειξης του «Τουρκισμού» της Ελληνικής Θράκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ορεινό Ελληνικό χωριό Ωραίο, παρουσία 1500 περίπου κατοίκων της περιοχής και φυσικά του Τούρκου Πρόξενου της Κομοτηνής.Παρόντες μεταξύ άλλων και ο «Ψευτομουφτής» Αχμέτ Μέτε, ο Δήμαρχος Μύκης Αγγά Μουσταφά, ο δήμαρχος Σελέρου κ. Μπηρόλ και η υποψήφια Υπερνομάρχης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν..

ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

Της Μανταλένα Πίου


Στον συντονισμό των κινήσεων με την Ιταλία αλλά και στην ενεργό εμπλοκή των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον προσβλέπει η Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην προώθηση του τουρκο-ελληνο-ιταλικού αγωγού (ΙΤGI).
Η Αγκυρα χρησιμοποιεί την κομβική της θέση στη μεταφορά αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, σαν όπλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και παράλληλα επιδιώκει να αναβαθμιστεί από χώρα-τράνζιτ σε μεταπωλητή φυσικού αερίου της κεντρικής Ασίας. Η Τουρκία διεκδικεί ένα ...ποσοστό, γύρω στο 15% του αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός να το μεταπωλεί η ίδια, απαίτηση που το Αζερμπαϊτζάν δεν δέχεται, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις τόσο για την υπογραφή της τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας όσο και των εμπλεκόμενων εταιρειών για τη συμβολαιοποίηση των ποσοτήτων αερίου. Ανάλογο πρόβλημα με τον ITGI αντιμετωπίζει και ο πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας αγωγός «Ναμπούκο», στον οποίο «ποντάρουν» Ε.Ε. και Ουάσιγκτον για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Ενδιαφέρον

Ο «Ναμπούκο» θα διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία με τελικό προορισμό την Αυστρία.
Αζέροι αξιωματούχοι, που συνόδευαν τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του Μπακού να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τον ΙΤGI αλλά παράλληλα επέμειναν στη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενεργεί ως μεταπωλητής του αζέρικου αερίου. Διαβεβαίωσαν επίσης ότι η χώρα διαθέτει (ή θα διαθέτει το 2012-13 που σχεδιάζεται να λειτουργήσει ο αγωγός) τις απαραίτητες ποσότητες αερίου για την τροφοδοσία του, γύρω στα 11-11,5 δισ. κ.μ. ετησίως.
Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Socar, της κρατικής αζέρικης εταιρείας αερίου και για την προμήθεια του «Ναμπούκο», ο οποίος στοχεύει στη μεταφορά περί των 30 δισ. κ.μ. αερίου, ετησίως. Διεθνείς αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να καλύψει με αέριο τον «Ναμπούκο», πολύ περισσότερο και τους δύο αγωγούς. Υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να διοχετευτεί αέριο και από άλλες χώρες, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ιράν ή το Ιράκ, όμως η κάθε μία από τις λύσεις αυτές αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν, παρότι εξάγει αέριο, εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία για τις εγχώριες ανάγκες. Η τροφοδοσία των νέων αγωγών προς Ευρώπη εδράζεται στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Η επάρκεια των ποσοτήτων είναι από τους βασικότερους λόγους, που Αθήνα και Ρώμη βιάζονται να κλείσουν τις συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν. Το πλεονέκτημα του ITGI είναι ότι είναι πιο μικρός, ευέλικτος και οικονομικός αγωγός, που θα συνδέει 3 χώρες (εκ των οποίων οι δύο στην Ε.Ε.) και ταυτόχρονα πολύ πιο προχωρημένος σε έργα και μελέτες από τον Ναμπούκο. Ηδη λειτουργεί το τμήμα Τουρκία - Ελλάδα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό ομόλογό του Κλαούντιο Σκάγιολα και τον επίτροπο Ενέργειας Αντρίς Πίλμπαγκς και συζήτησαν το θέμα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάστηκε ακόμα και το ενδεχόμενο διορισμού Ευρωπαίου συντονιστή στο πρότζεκτ.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σκοπεύει να αναμειχθεί προσωπικά και να παρέμβει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να βρεθεί λύση.

[EIS0065G-pipelines.jpg]

Προτάσεις

Ο ITGI και ο Ναμπούκο έχουν ενταχθεί στα «διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας», αλλά είναι σαφές ότι ο Ναμπούκο συγκεντρώνει μεγαλύτερη στήριξη. Στην Ευρώπη ακούστηκαν προτάσεις που προέτρεπαν τις Βρυξέλλες να ξεπαγώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία στο «Κεφάλαιο Ενέργεια» σαν αντάλλαγμα για την επίτευξη συμφωνίας συνιστώντας όμως να μη γίνει δεκτή η απαίτηση της Αγκυρας να μεταπωλεί το αέριο. Το Μπακού μπορεί να αλλάξει στάση και να δεχθεί να διοχετεύσει φυσικό αέριο μέσω Ρωσίας, εξέλιξη που η Μόσχα επιδιώκει, αλλά βέβαια απεύχονται Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Η Αλβανία δίνει λιμάνι στο Κόσοβο

[989523_b.jpg]

Η Αλβανία πρόκειται να επιτρέψει στο Κόσοβο, που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα, να χρησιμοποιεί το λιμάνι Σενγκίν στην Αδριατική, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα. «Ναι στην αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, λέει ο Μπερίσα...
Ο Σ.Μπερίσα και ο υπουργός Μεταφορών του Κοσόβου, Φ.Λιμάι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να μελετηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης του λιμανιού του Σενγκίν που βρίσκεται κοντά σε δρόμο που τώρα κατασκευάζεται και θα μειώσει την απόσταση μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας.
«Το Κόσοβο και η Αλβανία πρέπει να εργαστούν από κοινού για την έναρξη και ενσωμάτωση πρακτικών σε διαφόρους τομείς ώστε να καταστεί ευκολότερη η ζωή των πολιτών», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Η Αλβανία και το Κόσοβο –το οποίο αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά όχι όλα τα μέλη της ΕΕ– σχεδιάζουν ακόμη σιδηροδρομική σύνδεση, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτιστικά και ...επιμορφωτικά προγράμματα, τουρισμό στα βουνά των περιοχών των δύο χωρών και κοινό δίκτυο τελωνειακών ελέγχων για την διευκόλυνση των μεταφορών.
Το ζήτημα της διόδου στη θάλασσα είχε εγείρει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σε επιστολή που είχε στείλει στον Σάλι Μπερίσα πριν από ένα μήνα. Η συμφωνία για το λιμάνι «θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του Κοσόβου», έγραφε.

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΕΞΑΓΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ? ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ,ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ , ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΡΩΙΝΗ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ..... ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ .... ΘΑ ΔΟΥΜΕ .