24 Φεβ 2009

Φόβος και τρόμος στην Καρπασία

[gymnasium_rizokarpaso.jpg]

Το ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Έμειναν οι τελευταίοι από τους τελευταίους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο να περιμένουν τους αέναους ηλιακούς κύκλους για να έρθει η ελευθερία.
Η φετινή πλούσια σε βροχές χρονιά στην περιοχή της Καρπασίας δεν πρασίνισε με στάχια τους κάμπους. Οι κατακτητές απαγόρευσαν στους εγκλωβισμένους Καρπασίτες, όπως το απαγορεύουν κάθε χρόνο, να σπείρουν τα χωράφια σε ακτίνα μεγαλύτερη από τρία μίλια από το κέντρο του χωριού. Οι λιγοστοί παλιοί, που κράτησαν στο όνομά τους...τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης, κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να οργώσουν και να σπείρουν τα χωράφια τους. Τώρα κατά πόσο θα τα θερίσουν κι όλας, τα Μεχμετζίκ και οι έποικοι το γνωρίζουν.

Στο χωριό οι έποικοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές. Επιβάλλουν στους ντόπιους τις συνήθειές τους και τους εκβιάζουν να μιλούν τη γλώσσα τους. Όποιος αποφεύγει τα Τουρκικά έχει πρόβλημα, όποιος τα ομιλεί κερδίζει συμπάθειες και αποδοχή από τους ψευδοαστυνομικούς και τους εποίκους. Η ελληνική γη της Καρπασίας γέμισε κουβαλητό στοιχείο από την Ανατολία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή, διαβεβαίωσε τους εποίκους ότι η γη της Καρπασίας δεν πρόκειται να αποδοθεί ποτέ στους Έλληνες σε οποιαδήποτε συμφωνία. «Θα κάνουμε αυτήν τη γη -φέρεται να τους είπε- ως την Αγία Νάπα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Οι κατοχικές «Αρχές» σπεύδουν και γκρεμίζουν τα σπίτια μόλις παρουσιάσουν προβλήματα. Ακολούθως «δημεύουν» τη γη και την παραχωρούν χαριστικά σε εποίκους.
Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως να αναμένουν τους Ελληνοκυπρίους να αποθάνουν, για να βάλουν χέρι και στο τελευταίο τους βιος, το σπίτι τους.

Στο ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου υπάρχει τουρκική επιγραφή και σημαίες του ψευδοκράτους και του Αττίλα. Το σχολείο, αν και καθαρά ελληνικό, βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση του ψευδοϋπουργείου παιδείας που το αντιμετωπίζει ως μειονοτικό.
Οι ομιλίες επιτηδευμένων ξένων στο σχολείο και η όλη τακτική που ακολουθείται στα εκπαιδευτικά θέματα, προκάλεσαν την αντίδραση των ηρωικών εγκλωβισμένων που νιώθουν ότι «αφελληνίζονται» ή ότι, το λιγότερο, εξωθούνται να επιδεικνύουν ανοχή στην κατοχή. Καλούνται από τους διάφορους ξένους και ντόπιους επαναπροσεγγιστές να κάνουν ανοίγματα στους εποίκους και στις «Αρχές» του ψευδοκράτους για να γίνεται, έτσι όπως τους εξηγούν, ευκολότερη η συμβίωση και η συνδιαλλαγή.

Κατάλογοι με ανεπιθύμητους

Το κατοχικό καθεστώς διατηρεί λίστες ανεπιθύμητων στο Ριζοκάρπασο. Ο Νίκος Φαλάς έχει πέντε χρόνια να επισκεφθεί το χωριό του και τους τάφους των συγγενών και των φίλων του. Η μητέρα του και ο αδελφός του έφυγαν για τον άλλο κόσμο χωρίς να δουν ελεύθερη την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Στόχος σήμερα των κατοίκων του Ριζοκαρπάσου είναι η διατήρηση των ελληνικών χαρακτηριστικών του τόπου. Χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς συμβιβασμό με τα κατοχικά δεδομένα, οι 20 και πλέον οργανώσεις των Καρπασιτών ζητούν να παρουσιάζεται αυτούσια η αλήθεια. Με το ξεθωριασμένο μπλε χρώμα του χειμώνα, όπως αυτό στον ουρανό και τη θάλασσα της πατρίδας, τα παιδιά ζωγράφισαν μια ελληνική σημαία στον πίνακα. Κάποιοι γνωστικοί τα συμβούλεψαν ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί εξοργίζει τους Τούρκους, που παρακολουθούν τη λειτουργία του σχολείου.
Μ’ αυτή την αγωνία μίλησαν και οι Καρπασίτες εκπρόσωποι στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Τι γραμμή θα ακολουθηθεί, τελικά, θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί ταγοί αφού, όμως, προηγουμένως καλέσουν τους εγκλωβισμένους να σφίξουν και πάλι την καρδιά τους.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ? ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ).

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ Ή ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ..... ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΘΕΙΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ .

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΑΣ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ? ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: