22 Ιουλ 2009

Οι Βλάχοι- Επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tου Ν.Ι. Μέρτζου

Κύριε διευθυντά
Με τίτλο «Για την ταυτότητα των Βλάχων» το εν Ελλάδι Κέντρο Ερευνας Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) μετέφρασε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε σε βιβλίο μια συλλογή άρθρων που είχε γράψει παλαιότερα ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Thede Kal. Στις 28/6/2009 η «Κ» μας το συνέστησε σαν μοναδικό αριστούργημα. Ωστόσο, εμείς ο Αρμάνοι, οι επιλεγόμενοι Βλάχοι, όπως π.χ. η κ. Λένα Αρ. Αλαφούζου, κόρη Βαλαούρη, διαφωνούμε ριζικά. Και τούτο επειδή ο συγγραφέας:

1. Αποφαίνεται ότι ανήκουμε σε χωριστή διαβαλκανική εθνότητα που λατινοφώνησε.
2. Βεβαιώνει ότι, από τον 19ο μόλις αιώνα, πολλοί αρχίσαμε να «ελληνίζουμε» υπό την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
3. Πιστοποιεί ότι μέχρι τον Μέγα Ναπολέοντα ήμασταν αποκλειστικά νομάδες κτηνοτρόφοι – άρα αγράμματοι και ανέστιοι, έρμαια του ελληνικού κλήρου.

4. Χρησιμοποιεί επιλεκτικά τη σχετική βιβλιογραφία και παραλείπει όσες πλούσιες πηγές τον διαψεύδουν από τον 1ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τον 19ο συνεχώς, όπως π.χ. οι συγγραφείς Πλούταρχος, Ιωάννης ο Λυδός, Δίων ο Κάσσιος, Θεοφύλακτος, Προκόπιος, Σιμοκράτης, Γεώργιος Παχυμέρης, Νικηφόρος Γρηγοράς, Νικήτας Χωνιάτης, Αννα Κομνηνή, Βενιαμίν εκ Τουδέλλης κ.ά., και τα ακριτικά τραγούδια έως την Αλωση.Μετά την Αλωση, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και όλα τα οθωμανικά Αρχεία. Μεταξύ 17ου-19ου αι., Δανιήλ Μοσχοπολίτης, Αθανάσιος Καβαλλιώτης, Leek, Pouqueville, Berard, Weygand, M. Δήμιτσας, Παπαγεωργίου κ.ά.

5. Παραδέχεται εξ ανάγκης ότι «στη μεγάλη πλειοψηφία» θεωρούμε τον εαυτό μας Ελληνα, ενώ δεν είμαστε Ελληνες. Μας αρνείται έτσι επιλεκτικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το οποίο, όμως, απονέμει αμάχητο στους συναγωνιστές του Σλάβους των Σκοπίων και του λαθροβίου «Ουρανίου Τόξου».

Με τέτοιους όρους, όμως, ο κ. Thede Kal και ο υμνητής του στην «Κ» θα έπρεπε μάλλον να απαντήσουν σε πηγαίες ερωτήσεις που εγείρει η ιστορική πραγματικότητα.

Α. Ποιος «εξελλήνισε» τους θρυλικούς αρματολούς του Γένους πριν από τον 19ο αιώνα; Τον Ρήγα τον Βελεστινλή και τους πρωτοκαπετάνιους του 1821;

Β. Ποιος παπάς θαυματούργησε και οι «ανέστιοι νομάδες κτηνοτρόφοι Βλάχοι» έγιναν 60.000 αστοί από τον 16ο αιώνα στη Μοσχόπολη, όπου ίδρυσαν τη Νέα Ελληνική Ακαδημία και εγκατέστησαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο πριν αυτή η ονομαστή πολιτεία καταστραφεί τον 18ο αιώνα; Πώς διάβολο, οι τσοπαναραίοι έγιναν βαρώνοι και τραπεζίτες των Αψβούργων; Πώς έχτισαν την περιώνυμη Αγία Τριάδα στην Πέστη; Γιατί εξέδωσαν στη Βιέννη την πρώτη ελληνική εφημερίδα και τύπωσαν όλα τα έργα του Ρήγα; Πώς συνέβη και έδωσαν Μεγάλους Διδασκάλους του Γένους, εθναποστόλους, αγίους και πατριάρχες πριν υπάρξει καν Ελλάδα; Ησαν «άξεστοι» νομάδες οι χιλιάδες Βλάχοι που επί αιώνες ζούσαν σε πύργους και αρχοντικά γεμάτα βενετσιάνικα και βιεννέζικα έπιπλα, βιβλιοθήκες αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων κλασικών, αλλά και Γάλλων διαφωτιστών στα περιώνυμα βλαχοχώρια τους, όπως το Μέτσοβο, το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Περτούλι και τ’ Ασπροπόταμό μας, η Σαμαρίνα, η Κλεισούρα, το Νυμφαίον, το Λιβάδι του Ολύμπου, το Κρούσοβο, η Νιζόπολη και δεκάδες άλλα, όπου έλαμπαν οι βαρύτιμες εκκλησιές τους, λειτουργούσαν οι ελληνικές σχολές τους και δημόσιες υποδομές που ούτε στο όνειρό τους έβλεπαν τότε η Αθήνα και αυτή ακόμη η Θεσσαλονίκη;

Γ. Ακαδημία Αθηνών, ζωφόρος και ανδριάντες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Ζάππειο, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Αρσάκειο, Τοσίτσειο, Μητροπολιτικός Ναός, Οφθαλμιατρείο, Σχολή των Ευελπίδων, φυλακές Αβέρωφ, Μεταξουργείο, Ζωγράφου, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εθνικό Νομισματικό Μουσείο, Δημοτικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς», οικόπεδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μπάγκειο, έγιναν χάρισμα στην Αθήνα μόλις έγινε πρωτεύουσα του ελληνισμού. Ποιος παπάς ξεγέλασε όλους αυτούς τους βλάχους και, στα καλά καθούμενα έγιναν εθνικοί ευεργέτες ενός έθνους στο οποίο «δεν ανήκουν»; Ολοι τους πάντως δεν ήσαν πολίτες ούτε κάτοικοι του τότε ελληνικού κράτους και δεν είχαν κάποια διαπλοκή μαζί του. Απλώς ήσαν άρχοντες.
Δ. Αρμάνοι Βλάχοι χάρισαν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το Καρίπειον Μέλαθρον, το ξενοδοχείο «Μεντιτερρανέ», τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Δράσις», το σύγχρονο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα κ.λπ. ενώ ακόμη ποιμαίνουν σταθερά το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, την Εταιρεία Κυρίλλου και Μεθοδίου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κ.ά. Μάλλον «ελληνίζουμε» κατά λάθος. Ευτυχώς, μας φώτισε ο κ. Thede Kal και, δι’ αυτού, η ιστορική «Καθημερινή», που ίδρυσε ένας Γεώργιος Α. Βλάχος!..

diktyo21.gr

Εμπλοκή στο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λένε οι Βούλγαροι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ6Gyac3fkk-6TC7AbmA6QjaBYRTmwU9uPlwTA3GzZOl9kbHTk9-EnZYu8rpd2vCVv_fT6Z6bztymw1qenpaHueuaKqqb0XsFR3qfdvmlarMMaVKmkqcruTLM3clJa-bNqy9bTGWp1fZjK/s400/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg

Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, προέκυψε χθες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου «Novinite». Το τηλεγράφημα επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία, και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του GERB είναι πιθανόν να ακυρώσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα μιλά για πιθανή ακύρωση του έργου από την νέα κυβέρνηση Μπορίσοφ, η οποία έχει ήδη επιβάλει προσωρινό «μορατόριουμ» σε δύο άλλα έργα ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, όπου συμμετέχουν οι κρατικές εταιρείες Atomstroyexport και Gazprom.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λογική βάση στο project Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και δεν έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε έργα που από μόνα τους καταλήγουν σε αδιέξοδο», φέρεται να έχει δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο της γείτονος ο κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ. Το συγκεκριμένο στέλεχος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους να αναλάβουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανό χαρτοφυλάκιο αυτό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Γιατί παγώνουν άλλα ενεργειακά έργα στη Βουλγαρία

«Δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά γράμμα τα όσα μεταδίδονται από τα βουλγαρικά μέσα», αναφέρουν από την πλευρά τους κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την είδηση. «Παρακολουθούμε τα όσα γράφονται και μεταφέρονται»- συνεχίζουν- «αλλά είναι πολύ πιθανόν να εντάσσονται στο μετεκλογικό κλίμα που επικρατεί ακόμη στη γείτονα. Τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών στη γειτονική χώρα, ο ηγέτης του κόμματος GERB ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό ενέργειας Ντιμιτρόφ να «παγώσουν» οι εργασίες όλων των ενεργειακών project μεγάλης κλίμακας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αν πάντως εξαιρέσει κανείς τη χθεσινή είδηση, οι διαδικασίες με βάση τα χρονοδιαγράμματα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προχωρούν ομαλά ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο έργο έχουν δεσμευτεί πως θα κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να κυλήσουν τα πάντα με βάση τον προγραμματισμό.

Τα δημοψηφίσματα των Δήμων

Και μπορεί τρεις δήμοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, του Burgas, του Pomorie, και του Sozopol, να έχουν αντιταχθεί με τοπικά δημοψηφίσματα στο project, ωστόσο αυτά δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής ώστε να καταστούν δεσμευτικά με βάση τα ισχύοντα στη γειτονική χώρα.

Για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη έχει ήδη δημιουργηθεί η εταιρεία Transbalkan Oil Pipeline BV στην οποία μετέχουν με ποσοστό 51% οι ρωσικές εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft, 24,5% οι βουλγαρικές Bulgargas και Technoexportstroy, 23,5% τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Θράκη και 1% το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΗΓΗ

Πως το δημόσιο δάσος της Σκύρου έγινε ιδιωτικό για το χατίρι της Μεγίστης Λαύρας.

lavras2

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙNEWS

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ συνοψίζει με λίγα λόγια το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο:

«Αν στην περίπτωση του Βατοπεδίου, εκτός του σκανδάλου της παραχώρησης από το Δημόσιο της λίμνης Βιστονίδας, είχαμε επιπλέον και το σκάνδαλο της επανάκτησης μέσω ανταλλαγών, στη Σκύρο με τη Μεγίστη Λαύρα έχουν υπάρξει και χειρότερα:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το 1994 στη Μονή 7,5 δισ. δραχμές, για την «απαλλοτρίωση» 1.935 στρεμμάτων, που ως τότε τουλάχιστον ανήκαν στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστική η Γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμοδίου Δασαρχείου Αλιβερίου για τις συγκεκριμένες εκτάσεις: «Από τα 1.935 στρέμματα μόνο τα 11,8 είναι γεωργικές εκτάσεις ενώ τα υπόλοιπα είναι δασικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχειρίζονται ως ΔΗΜΟΣΙΑ».

2. Το τίμημα των 7,5 δισ. δραχμών που καταβλήθηκε με βάση δικαστικές αποφάσεις (1.300.000 δρχ./στρέμμ. για τα 240 στρέμματα, και 4.200.000 δρχ./στρέμμ. για τα 1.695 στρέμματα) είναι εξωπραγματικό. Κι αυτό γιατί δεν προβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων ώστε στον υπολογισμό του τιμήματος (άρθρο 6 Ν. 998/79) να μη χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία.

3. Το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο της σχετικής αναίρεσης που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Εφετείου και

4. Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη την ύστατη στιγμή στο άρθρο 15 του Ν. 3208/03 σχετικής τροπολογίας. Γι’ αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν».

Αυτά έγραφε η «Ελευθεροτυπία» στις 06/12/2008. Σε μια εποχή δηλαδή που κυριαρχούσε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά φαίνεται κάποιοι έκριναν ότι το σκάνδαλο της Μεγίστης Λαύρας ήταν μικρότερο. Φυσικά κανείς δικαστικός, ούτε ο κ. Σανιδάς, ασχολήθηκαν τότε με το θέμα. Ούτε και τώρα βλέπω να ασχολείται κανείς

Πως άλλαξε το δημόσιο δάσος και έγινε ιδιωτικό;

Αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης σε ερώτησή του προς τους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών με θέμα «Σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στη Σκύρο»:

«Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, στο άρθρο 15 του ν.3208/03 σχετικής τροπολογίας…»

Η καταγγελία του κ. Κοροβέση είναι πολύ σοβαρή. Επειδή αν επιβεβαιωθεί τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ σοβαρής περίπτωσης διαπλοκής.

Διαβάστε κι αυτό: Γιατί θάφτηκε το σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο;

Το Ευρωκοινοβούλιο ως πεδίο επίλυσης εσωτερικών ελληνικών πολιτικών διαφορών…

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEja68Os_cSSj3hyphenhyphenFbweQcUDgU5gkAFlpekHUm2f2mcIrEGx6Spv1UsLM14CmW18rUorGApylgwmlqGroyeAeWYmM2lbwv3ywFISxLz6P9eqnwFOt2kfm-QFcVrNET0A4ZfB1OlVXAvTLCM/s400/tremopoulos.jpg

Το «φαινόμενο» δεν είναι καινούργιο. Το αντίθετο μάλιστα. ΟΙ Έλληνες Ευρωβουελευτές πολλές – μα πάρα πολλές – φορές, έχουν χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πεδίο επίλυσης εσωτερικών ελληνικών πολιτικών διαφορών. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι ευρωβουλευτές της τότε αντιπολίτευσης έκαναν ότι μπορούσαν με σειρά ερωτήσεων, προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση το τότε Κυβερνητικό επιτελείο και κατ’επέκταση την ίδια την Χώρα. Κυβέρνηση Ν.Δ, οι ευρωβουελυτές της νυν αντιπολίτευσης έκαναν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και αυτοί ότι μπορούσαν για τον ίδιο λόγο.

Χθες, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, καταθέτει ερώτηση για το οικονομικό πακέτο προς τους αγρότες, αυτό που δόθηκε μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα. Αναφέρει λοιπόν στην ερώτησή του ο ευρωβουελυτής των Οικολόγων – Πράσινων «Η Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, από τη Σαντορίνη όπου βρέθηκε σε ευρωπαϊκό συνέδριο οίνου, δήλωσε στις 9 Ιουλίου 2009 ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις αποζημιώσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δοθούν στους Έλληνες αγρότες από εθνικούς πόρους» και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να παραδώσει λεπτομερή φάκελο με τα στοιχεία. Επίσης, δήλωσε ότι «θα ήταν καλό να μη δοθούν τα χρήματα πριν δοθεί επίσημα η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερώτηση:

1. Από εκείνη την ημερομηνία, έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη ενημέρωση από την; Ελληνική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα;

2. Σε περίπτωση που η αποζημίωση, ή μέρος αυτής, έχει ήδη καταβληθεί στους Έλληνες αγρότες, ποια είναι τα πιθανά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;»

Για να τελειώνει πάντως αυτή η ιδιόμορφη τακτική, σκόπιμο και εξαιρετικά χρήσιμο για τα συμφέροντα της Χώρας όλης, χωρίς ηλίθιες διαχωριστικές γραμμές, θα ήταν να αντιληφθούν όλοι – ανεξαιρέτως – οι Έλληνες Ευρωβουελυτές, ότι εκεί βρίσκονται για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας συνολικά. Από τη δική του οπτική ο καθένας, από τη δική του ιδεολογική αφετηρία, με τα δικά του πιστεύω. Όμως πάντα για τα συμφέροντα της Χώρας και όχι με τη «μικρόνοη» τακτική της αντιπολίτευσης που αντί να γίνει στην Ελλάδα, γίνεται για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Δηλαδή, αν σε μία τέτοια, όπως η παραπάνω ερώτηση, απαντήσει ο ή η επίτροπος ότι «η Ελάδα έχει παραβιάσει κάθε κανονισμό και κάθε απόφαση της Ε.Ε», ο Έλληνας Ευρωβουλευτής θα χαρεί και θα αισθανθεί επιβεβαιωμένος;

ΠΗΓΗ