22 Ιουλ 2009

Πως το δημόσιο δάσος της Σκύρου έγινε ιδιωτικό για το χατίρι της Μεγίστης Λαύρας.

lavras2

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙNEWS

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ συνοψίζει με λίγα λόγια το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο:

«Αν στην περίπτωση του Βατοπεδίου, εκτός του σκανδάλου της παραχώρησης από το Δημόσιο της λίμνης Βιστονίδας, είχαμε επιπλέον και το σκάνδαλο της επανάκτησης μέσω ανταλλαγών, στη Σκύρο με τη Μεγίστη Λαύρα έχουν υπάρξει και χειρότερα:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το 1994 στη Μονή 7,5 δισ. δραχμές, για την «απαλλοτρίωση» 1.935 στρεμμάτων, που ως τότε τουλάχιστον ανήκαν στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστική η Γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμοδίου Δασαρχείου Αλιβερίου για τις συγκεκριμένες εκτάσεις: «Από τα 1.935 στρέμματα μόνο τα 11,8 είναι γεωργικές εκτάσεις ενώ τα υπόλοιπα είναι δασικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχειρίζονται ως ΔΗΜΟΣΙΑ».

2. Το τίμημα των 7,5 δισ. δραχμών που καταβλήθηκε με βάση δικαστικές αποφάσεις (1.300.000 δρχ./στρέμμ. για τα 240 στρέμματα, και 4.200.000 δρχ./στρέμμ. για τα 1.695 στρέμματα) είναι εξωπραγματικό. Κι αυτό γιατί δεν προβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων ώστε στον υπολογισμό του τιμήματος (άρθρο 6 Ν. 998/79) να μη χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία.

3. Το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο της σχετικής αναίρεσης που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Εφετείου και

4. Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη την ύστατη στιγμή στο άρθρο 15 του Ν. 3208/03 σχετικής τροπολογίας. Γι’ αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν».

Αυτά έγραφε η «Ελευθεροτυπία» στις 06/12/2008. Σε μια εποχή δηλαδή που κυριαρχούσε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά φαίνεται κάποιοι έκριναν ότι το σκάνδαλο της Μεγίστης Λαύρας ήταν μικρότερο. Φυσικά κανείς δικαστικός, ούτε ο κ. Σανιδάς, ασχολήθηκαν τότε με το θέμα. Ούτε και τώρα βλέπω να ασχολείται κανείς

Πως άλλαξε το δημόσιο δάσος και έγινε ιδιωτικό;

Αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης σε ερώτησή του προς τους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών με θέμα «Σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στη Σκύρο»:

«Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, στο άρθρο 15 του ν.3208/03 σχετικής τροπολογίας…»

Η καταγγελία του κ. Κοροβέση είναι πολύ σοβαρή. Επειδή αν επιβεβαιωθεί τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ σοβαρής περίπτωσης διαπλοκής.

Διαβάστε κι αυτό: Γιατί θάφτηκε το σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: