12 Φεβ 2009

Λευκωσία: Θυελλώδης ήταν η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής με αφορμή τη λανθασμένη ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη ΣΜΕΦ κατά τη διάρκεια της εορτής της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, στο στρατόπεδο Χρήστος Σαμάρας. Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ επιτέθηκαν κατά του ΑΚΕΛ καταγγέλλοντας προσπάθεια παραποίησης του Εθνικού Ύμνου. Σύμφωνα με βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, η παραποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης καλού κλίματος στο Κυπριακό. Όπως είπαν οι βουλευτές, ενδεχομένως να σημαίνει και προσπάθεια μείωσης της σημασίας του Εθνικού Ύμνου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι δεν ήταν πειστικές οι εξηγήσεις που έδωσε ο διοικητής της ΣΜΕΦ ότι δηλαδή έγινε λάθος λόγω της απειρίας των φαντάρων που ήταν στην ΣΜΕΦ και είπε ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες, ιδιαίτερα λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Αριστοτέλους αμφισβήτησε την χρησιμότητα της εγγραφής του θέματος στην επιτροπή Άμυνας ενώ ο Πρόεδρος της επιτροπής, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία εκδοχή του εθνικού ύμνου και πρέπει να εκτελείται απόλυτα σωστά.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ? ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Η μετάλλαξη του Πλανητάρχη


ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ
Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού υποψήφιος στις «εκλογές» στα κατεχόμενα

http://www.ogun.com.tr/kose_yazar_resim/kenan_akin.jpg

Ο Κενάν Ακίν, ο οποίος δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού το 1996 στη Δερύνεια, επανέρχεται στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος στις πρόωρες «εκλογές» που αναμένεται να διενεργηθούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCOxb8J-uqUGldOgK2sm5mGgK9xkDG6Vt6lIMeNZXh3se4pq3jY8uJnVe5vRAKX5AA_ljxsPmNcc2FyAOu7144sV7mH6qZvuFg9LMSLbI0HzwGqvrrwfCCMB9HxBRmspvEIr1_7r8froo/s320/akin.bmp

Είναι υποψήφιος με το κόμμα «Ελευθερία και Μεταρρύθμιση» του «υπουργού Εξωτερικών» Τουργκάι Αβτζί.

Ο Κενάν Ακίν, ο οποίος είναι έποικος, θα είναι υποψήφιος στην Αμμόχωστο, αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο Ακιν δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού το 1996, όταν σκαρφάλωσε στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, κατά την αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών στην Δερύνεια.

Καταζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για να συλληφθεί και να δικαστεί για τη δολοφονία του Σολωμού. Η Interpol έχει εκδόσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ? ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΟΜΗΡΟ ΤΩΝ ΟΡΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ?

http://www.noitikiantistasis.com/images/Solomos_Solomou-NoitikiAntistasis_com.jpg

"Ο Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση"

Το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο

υπογράφεται απ΄τον κ.Σονέρ Καγαπτάι,

εταίρου στο Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσιγκτον

και αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Το Βήμα":

.

Η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα ειδικού τύπου- η μόνη ανάμεσα σε 50 και πλέον μουσουλμανικές η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, είναι φιλελεύθερη δημοκρατία και έχει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ. Υπό την παρούσα κυβέρνηση όμως χάνει αυτή την ιδιαιτερότητα. Οι φιλελεύθερες πολιτικές τάσεις εξαφανίζονται, οι συνομιλίες με την ΕΕ βάλτωσαν, οι δεσμοί με τα αντιδυτικά κράτη, όπως το Ιράν, βελτιώθηκαν και οι σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, λ.χ., ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν αποχώρησε από ένα πάνελ στο Νταβός αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Πέρες ότι «σκοτώνει τον κόσμο». Αφού η Τουρκία αγνοεί τις υποχρεώσεις της στους διατλαντικούς θεσμούς, δεν θα πρέπει να περιμένει κανακέματα από τον πρόεδρο Ομπάμα.


Δείτε την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και τις επιπτώσεις της στις σχέσεις με την ΕΕ. Μολονότι άρχισε ενταξιακές συνομιλίες, το τρένο σταμάτησε. Οι γαλλικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας μπορεί να επιβράδυναν τη διαδικασία αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί η απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος από τις φιλελεύθερες αρχές. Υστερα από έξι ετών διακυβέρνηση Ερντογάν ο τουρκικός λαός είναι σήμερα λιγότερο ελεύθερος και η ισότητα εξαφανίστηκε. Τον Απρίλιο του 2007 η κυβέρνηση πέρασε νόμο που απαγορεύει το ΥouΤube- η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έκλεισε αυτόν τον δημοφιλή δικτυακό τόπο. Στον πίνακα του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ η Τουρκία γλίστρησε στην 90ή θέση από την 63η που ήταν το 2002, όταν ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία.


Και ερχόμαστε στην εξωτερική πολιτική. Η προσέγγιση της Τουρκίας στην... Τεχεράνη προχώρησε τόσο από το 2002 ώστε είναι αμφίβολο αν η Αγκυρα θα συμπαραταχθεί με την Ουάσιγκτον όταν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το πυρηνικό Ιράν. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Ερντογάν δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «οι χώρες που αντιδρούν στα πυρηνικά όπλα του Ιράν πρέπει οι ίδιες να μην έχουν πυρηνικά όπλα». Στις τελευταίες συγκρούσεις στη Γάζα ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε την ύπαρξη της έδρας του Ισραήλ στον ΟΗΕ και δήλωσε ότι θα ήθελε να εκπροσωπήσει τη Χαμάς σε διεθνή φόρα. Τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση των μετριοπαθών Αράβων- Αίγυπτος, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία- στο Κουβέιτ (19 Ιανουαρίου) για να συζητήσουν το θέμα της Γάζας, τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Ιράν, της Συρίας και του Σουδάν στο Κατάρ αχρηστεύοντας την πρωτοβουλία των μετριοπαθών. Η Αγκυρα ακολουθεί στο Παλαιστινιακό γραμμή πιο σκληρή από εκείνη της Σαουδικής Αραβίας. Επί πολλά χρόνια η Τουρκία είχε κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ - στον στρατιωτικό τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο εμπόριο. Οι Τούρκοι δεν πρόβαλλαν τη θρησκεία ή την ιδεολογία στις σχέσεις τους με το ισραηλινό κρατος και οι Ισραηλινοί ένιωθαν άνετα κάνοντας διακοπές είτε δουλειές με την Τουρκία. Αλλά οι τελευταίες αντι-ισραηλινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν- έφθασε στο σημείο να επικαλείται τον Θεό να τιμωρήσει το Ισραήλ- έκαναν τις κανονικές σχέσεις παρελθόν.

Στις 4 Ιανουαρίου 200.000 Τούρκοι, παρά την παγωνιά, πλημμύρισαν την Κωνσταντινούπολη κραυγάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ». Τρεις ημέρες αργότερα η ομάδα κοριτσιών βόλεϊ του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από τους τούρκους φιλάθλους που φώναζαν «μουσουλμάνοι αστυφύλακες, δώστε μας τις εβραιοπούλες να τις σφάξουμε». Ο αναδυόμενος αντισημιτισμός, ο οποίος απειλεί το ειδικό καθεστώς της Τουρκίας, δεν συγκίνησε ποτέ την τουρκική κοινωνία, διαχέεται όμως τώρα από την πολιτική ηγεσία και τρέφεται από τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος ρίχνει τις ευθύνες στο Ισραήλ για τη Γάζα και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι ελέγχονται από τους Ισραηλινούς και παραποιούν τα γεγονότα. Ωστόσο θυμίζει στους εβραίους της Τουρκίας ότι «τους περιέθαλψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία» όταν τους κατεδίωκε η ισπανική Ιερά Εξέταση. Το ξέφτισμα του τουρκικού φιλελευθερισμού λόγω Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση. Αν η τουρκική εξωτερική πολιτική ταχθεί αλληλέγγυα στα ισλαμικά καθεστώτα, τότε η Αγκυρα ας μην ελπίζει ότι θα θεωρείται σοβαρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Επίσης, αν η κυβέρνηση κάνει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, αγνοήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, περιορίσει τις ελευθερίες στην ενημέρωση ή χάσει το ενδιαφέρον για την Ευρώπη, δύσκολα θα κερδίσει τη συμπάθεια της Αμερικής. Και αν η κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθήσει να σερβίρει αντι-φιλελευθερισμό στο εσωτερικό και θρησκεία στην εξωτερική πολιτική, τότε η Τουρκία παύει να είναι ειδικού τύπου. Και αυτό θα είναι κρίμα.


ΑΠΟ ΤΟ greece-salonika

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ , ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ , ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ .

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ , ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ , ΟΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑ ΠΙΟ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΒΛΑΨΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ .

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ , ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΟΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ.

ΗΔΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ (Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ) ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ,ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ, ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΕΝΩ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το όνομα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ εμπλέκεται σε σχέδιο δολοφονίας Αρμενίων

[untitled.bmp]

Ο εν ενεργεία αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο συλληφθείς για προετοιμασία σειράς δολοφονιών εναντίον Αρμενίων της Τουρκίας, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, Ιμπραήμ Σαχίν, δήλωσε στον εισαγγελέα ότι ο Μπασμπούγ ήταν ενήμερος για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ, που αναδημοσιεύουν σήμερα αρκετές τουρκικές εφημερίδες σήμερα, ο πρώην υποδιοικητής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αστυνομίας, Ιμπραήμ Σαχίν, στην πολυσέλιδη κατάθεσή του στον εισαγγελέα έδωσε στοιχεία και λεπτομέρειες για την κατάσταση S-1 που βρέθηκε στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τις αρχές ασφαλείας.
Ο Σαχίν δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος τον επέλεξε ως επικεφαλής της νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας που θα λειτουργούσε άτυπα, υπό την υψηλή κάλυψη των αρχών του κράτους. Συγκεκριμένα, ο Σαχίν...είπε:
"Αν δεν συλλαμβανόμουν, στις 12 Ιανουαρίου θα γινόταν η τελετή της ορκομωσίας μου στο ΓΕΕΘΑ".

Ο Σαχίν δήλωσε στην κατάθεσή του ότι άρχισε να στρατολογεί τα μέλη της νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας από τους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας μετά από εντολή που έλαβε από τον Διευθυντή Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μετίν Γκιουράκ (Metin Gürak).
Όσον αφορά τον κατάλογο με τα υποψήφια θύματα της αντιτρομοκρατικής ομάδας, ο Σαχίν είπε:
"Συναντηθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ. (...) τους εξηγούσα τις προετοιμασίες και τις εργασίες που έκανα. Και εκείνοι μου έδιναν οδηγίες, λέγοντάς μου 'ετοίμασε αυτό, κάνε εκείνο'".Με βάση τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε η τουρκική αστυνομία, ο Σαχίν επικοινώνησε στις 13 Νοεμβρίου 2008 με τον ανθυπολοχαγό Taylan Özgür Kırmızı (έχει συλληφθεί και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές), διοικητή του λόχου στρατοχωροφυλακής της πόλης Ρεσάντιε του νομού Σεβάστειας, που κατοικείται κυρίως από αλεβίτες και ελάχιστους Αρμένιους και του έδωσε οδηγίες για τη συγκρότηση του στρατιωτικού σκέλους της αντιτρομοκρατικής μονάδας που θα δρούσε εκτός νόμου.

Ο Σαχίν, στην καταγραφείσα τηλεφωνική συνομιλία είπε στον ανθυπολοχαγό Kırmızı τα εξής:
"Ο στρατηγός Μπουγ είναι ενήμερος. Τα άτομα που θα επιλεγούν πρέπει να είναι απολύτως έμπιστα".
Ο εισαγγελέας Zekeriya Öz, που διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, εξετάζοντας τον προφυλακισμένο Ιμπραήμ Σαχίν τον ρώτησε:
"Τί εννοείτε όταν λέτε στη συνομιλία σας ότι ήξερε ο Μπουγ";
Απαντώντας ο Σαχίν είπε:
"Ο ταξίαρχος Gürak μου ζήτησε να κάνω αυτές τις πράξεις, κατόπιν εντολής του στρατηγού Μπασμπούγ. Και γω με τη σειρά μου μεταβίβασα τις εντολές στον ανθυπολοχαγό Özgür Kırmızı".

ΠΗΓΗ: Ραντικάλ, Μπουγκιούν

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ . ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΜΑΛΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΑ ΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ , ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ "ΟΛΙΓΟΝ" ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΠΙΕΣΤΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ .....
Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΧΤΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ , ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ "ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ" ΝΑ ΚΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΑΥΤΟ.
Ευρωβουλή: Θετικές για αναφορές για Ελλάδα-Κύπρο σε έκθεση για την Τουρκία

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με 65 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού Ρία Όομεν Ρόιτεν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Σε γενικές γραμμές στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζεται ανησυχία καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά παρατηρείται στην Τουρκία συνεχής επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ενώ διαπιστώνεται ακόμη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να μην προστατεύονται πλήρως.
Η έκθεση καλεί την...τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005.
Παράλληλα, παροτρύνονται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα το διάλογο και να συμφωνήσουν, σε πνεύμα συμβιβασμού, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας προς μια σταθερή, δημοκρατική, πλουραλιστική και ευημερούσα κοινωνία, με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και με βάση το κράτος δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζεται ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση αυτών των σχέσεων. Το ψήφισμα υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες και υποχρεώσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.


Καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.

Επιπλέον, καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των δύο ηγετών για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.

Παράλληλα, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και υπογραμμίζεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.Στο ψήφισμα καλείται ακόμη το Συμβούλιο να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006.

Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα το Μάρτιο.


ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics