3 Αυγ 2009

Το καθεστώς Γκρούεφσκι καταδιώκει ακόμα και τώρα πολίτες με Βουλγαρική Εθνική Συνείδηση!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzd2thUqDo_LMxpth4N588nM3nTjMnjTj5VTRQq99FBMPjndno2xU3dqHmvmDbW2HwUeNE9bje28u6Mmpc-xTSjm8PqsaDhQc8cC4pD4Yz4JvL2EqKFcx1OJnzctLf3RsVJ2RX-uf7Cmzg/s400/SKOPIA99.bmp

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ με Βουλγαρική Εθνική Συνείδηση εξακολουθούν να καταπιέζονται

Καθημερινά πλέον γινόμαστε του ίδιου έργου θεατές με τους Σκοπιανούς. Μετά την γενική κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος Γκρούεφσκι για την υπόθεση του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, μια άλλη υπόθεση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η τωρινή κυβέρνηση των Σκοπίων δύσκολα θα εγκαταλείψει τις γνωστές φασιστικές πρακτικές.

Η Σπάσκα Μίτροβα, 23 ετών απο την Γευγελη, κάτοχος Βουλγαρικής υπηκοότητας ήταν το νέο θύμα αυτήν την φορά. Η Μίτροβα με πτυχίο του Southwest University στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας, απολύθηκε απο την δουλειά της σε ένα Σκοπιανό Γυμνάσιο με την γελοία δικαιολογία ότι τα Σκόπια δεν…. αναγνωρίζουν Διπλώματα Βουλγαρικών Πανεπιστημίων!!! Αυτό το περιστατικό προκαλεί βέβαια το εύλογο ερώτημα πως αρχικά κανείς δεν είχε πρόβλημα με το πτυχίο της, αλλά στο θέατρο του παραλόγου που επικρατεί στην γειτονική χώρα, τέτοιου είδους οι φτηνές και ανόητες δικαιολογίες αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο.

Παράλληλα η Μίτροβα, η οποία πάσχει απο καρκίνο του στήθους, καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση και φυλακίστηκε, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα γέννησε λόγω μιας σφοδρής αντιδικίας με τον πρώην σύζυγο της και την επιμέλεια του παιδιού της. Η Μίτροβα απαίτησε διαζύγιο απο τον σύζυγο της μετά απο συστηματική κακομεταχείριση και σχεδόν μόνιμη εξύβριση της λόγω της… Εθνικής της Ταυτότητας, σύμφωνα με την ίδια.

Ο Μπόζινταρ Δημητρόφ, Βούλγαρος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Υπεύθυνος για θέματα Βουλγάρων Πολιτών στο εξωτερικό αναφερθηκε στο περιστατικό και το χαρακτήρισε ως την πιο απάνθρωπη υπόθεση που έχει συναντήσει. Ο Κράζιμιρ Καρακατσάνωφ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO στην Βουλγαρία, κάλεσε την Βουλγαρική κυβέρνηση να θέσει Βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσο πολίτες με Βουλγαρική εθνική συνείδηση καταπιέζονται με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ Έλληνας ταξιτζής για "τυφλούς ταξιδιώτες"

Στις 7 Νοεμβρίου 2008 οι αρχές ασφαλείας του Βελιγραδίου και των Σκοπίων οργάνωσαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό κυκλώματος λαθροδιακινητών, οι οποίοι μετέφεραν μετανάστες από την Κίνα. Η επιχείρηση βαφτίστηκε “Τυφλοί ταξιδιώτες”, καθώς, παρά τις 26 συλλήψεις Σέρβων και Σκοπιανών, οι εγκέφαλοι του κυκλώματος παρέμειναν ασύλληπτοι.

http://paketo.files.wordpress.com/2009/06/escape-from-prison.jpg

Του Κώστα Καντούρη

Για την οργάνωση της συγκεκριμένης επιχείρησης είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Βελιγράδι τον Αύγουστο εκείνου της χρονιάς με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αστυνομιών από τις δύο χώρες. Τότε είχε τονιστεί πως ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθροδιακίνησης στα Βαλκάνια είναι ένας έλληνας ταξιτζής, με το ψευδώνυμο “Γοργόπης”. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν άτυπα, ωστόσο πέραν των πληροφοριακών δελτίων της Ιντερπόλ ουδέν αίτημα υποβλήθηκε για τη σύλληψη του 51χρονου οδηγού ταξί, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Ιουλίου 2009 αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης έστησαν μπλόκο κοντά σε σουπερμάρκετ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ύστερα από πληροφορία πως έφτανε φορτηγό με οκτώ λαθρομετανάστες, τους οποίους θα παραλάμβανε αλβανός διακινητής, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Αντί του αλλοδαπού οι αστυνομικοί είδαν δύο Έλληνες να φτάνουν με ένα ταξί και μία BMW, για να παραλάβουν τους μετανάστες. Η σύλληψή τους μεταφέρθηκε αμέσως στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρα, καθώς ήταν τα άτομα που οι αστυνομίες όλων των χωρών στα Βαλκάνια χαρακτήριζαν ως τους εγκεφάλους του μεγαλύτερου δικτύου διακίνησης λαθρομεταναστών.

“ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ”
“Δεν περιμέναμε πως θα ήταν αυτοί. Επί μήνες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά πάντα έπαιρναν προφυλάξεις. Όταν τους πιάσαμε, τρελαθήκαμε!” Στη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουλίου είχε στηθεί... πάρτι. Τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα στον επικεφαλής της υπηρεσίας από το αρχηγείο έπεφταν βροχή, ενώ ακολούθησαν διάφορα πληροφοριακά δελτία από τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ Σερβίας, Σκοπίων και Ρουμανίας.

Ο 51χρονος ταξιτζής, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος για τη μεταφορά των οκτώ αλλοδαπών, είχε επισημανθεί καιρό πριν. Αστυνομικοί παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση, από τότε που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση “Τυφλοί ταξιδιώτες” σε Σκόπια και Σερβία. Αλλωστε οι υπαινιγμοί που άφηναν αστυνομικοί των βαλκανικών χωρών σε μέσα ενημέρωσης ήταν προσβλητικοί για την ΕΛΑΣ και τις υπηρεσίες που είχαν αναλάβει τον εντοπισμό του “Γοργόπη”. “Δεν μπορεί να συλληφθεί κανείς μόνο με... πληροφορίες. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία”, απαντούσαν οι έλληνες αστυνομικοί, που είχαν στα χέρια τους δεκάδες πληροφοριακά δελτία της Ιντερπόλ και του ευρωπαϊκού κέντρου καταπολέμησης του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος SECI, που εδρεύει στο Βουκουρέστι. Μάλιστα επέκριναν τη στάση των βαλκάνιων συναδέλφων τους, καθώς επισήμως ποτέ δεν ζητήθηκε η σύλληψη του 51χρονου, παρά τις καταθέσεις που υπήρχαν σε βάρος του.

Μόνο τώρα, μετά τη σύλληψη της 18ης Ιουλίου στη Σταυρούπολη, οι σερβικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του στη Σερβία, προκειμένου να δικαστεί εκεί για υποθέσεις λαθροδιακίνησης. Άλλωστε οι 18 Σέρβοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση “Τυφλοί ταξιδιώτες” κατονόμασαν τον έλληνα ταξιτζή και τον συνεργό του.

Λαθροδίκτυο με άκρες στην Κίνα

Πλέον οι ελληνικές διωκτικές αρχές ερευνούν όλες τις πληροφορίες της Ιντερπόλ σχετικά με τη δράση του 51χρονου, την οποία ο ίδιος αρνείται. Συγκεντρώνονται τώρα στοιχεία σχετικά και με μετακινήσεις κινέζων λαθρομεταναστών, στους οποίους ο ταξιτζής κατηγορείται πως είχε... εξειδίκευση.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Τρύφωνα Κούκιου, ο 51χρονος φέρεται πως οργάνωνε τέτοιες μεταφορές. Συγκεκριμένα, κινέζοι μετανάστες έφταναν αεροπορικώς από τη χώρα τους στη Μόσχα, από εκεί πάλι με αεροπλάνο έφταναν στη Σερβία και στη συνέχεια ακολουθούσαν οδικώς τα καραβάνια των μεταναστών μέσω των Σκοπίων μέχρι τα σύνορα στο Κιλκίς, οπότε οι μετανάστες από την Κίνα παραλαμβάνονταν για να προωθηθούν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

“Στο συγκεκριμένο δίκτυο συμμετέχουν ενεργά Κινέζοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι και Σκοπιανοί”, τόνισε στη “ΜτΚ” καλά πληροφορημένη πηγή της ΕΛΑΣ, που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών μετά τη σύλληψη του 51χρονου ταξιτζή. Αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθούν στοιχεία, τα οποία θα συνδέουν τις τελευταίες υποθέσεις μεταφοράς κινέζων μεταναστών στη Θεσσαλονίκη με την κατάσχεση πλαστών διαβατηρίων που στέλνονταν μέσω Βουλγαρίας. Οι διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους κατάθεση κατηγορούμενου ως συνεργού του 51χρονου, ο οποίος προανακριτικά υποστήριξε πως “ο ταξιτζής έφερε του κόσμου τους Κινέζους στην Ελλάδα”.

Από τη σύλληψη του 51χρονου οι αρχές ασφαλείας της Θεσσαλονίκης ελπίζουν πως θα προχωρήσουν στην εξάρθρωση του κινεζικού κυκλώματος που συνδέεται με δίκτυα της κινεζικής μαφίας και δραστηριοποιείται τόσο με λαθρομετανάστες όσο όμως και με εμπόριο όπλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην επιχείρηση που οργανώθηκε στη Σερβία και στα Σκόπια βρέθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ οπλοστάσιο, το οποίο υπέδειξαν οι οκτώ συλληφθέντες Σκοπιανοί που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος.

ΠΗΓΗ

Τι αρχίζει να φοβάται η Ντόρα Μπακογιάννη;

dora44444

Ο προβληματισμός που επικρατεί σήμερα στο στρατόπεδο της κας Μπακογιάννη έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν μία όσο γίνεται πιο άνετη επικράτηση στον δρόμο για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η υπόθεση της SIEMENS, σε συνδυασμό με το ελλειμματικό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, θεωρείται, ακόμη και σε κύκλους που στηρίζουν την πολιτική καριέρα της υπουργού Εξωτερικών, ότι μπορεί να αποτελέσουν εκρηκτικό μείγμα με απροσδιόριστα αποτελέσματα.

Η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο σήμα της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Μοντεβιδέο για τον Καράβελα εξακολουθεί και αφήνει εκτεθειμένη την κα Μπακογιάννη, αλλά … κανείς δεν έχει κουράγιο για περαιτέρω διερεύνηση. Εκτεθειμένη αφήνει την κα Μπακογιάννη και η σύγκρουση που ακολούθησε με τους διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών σε μια περίοδο που είναι ανοικτά όλα σχεδόν τα μέτωπα της ελληνικής διπλωματίας.

Γι αυτό και η«γραμμή» που είχε δώσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είναι «η Ντόρα να παραμείνει άφθαρτη». Για αυτόν το σκοπό εξάλλου έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία.

Ωστόσο, πολύ καλά ενημερωμένοι κύκλοι, οι οποίοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι στην κατάσταση που διαμορφώνεται «δεν υπάρχει χώρος για την κ. Μπακογιάννη». Το τι εννοούν θα το δούμε παρακάτω. Την ίδια ώρα, άλλες εξίσου καλά πληροφορημένες πηγές, υποστηρίζουν ότι στον επόμενο ανασχηματισμό – τον οποίο μάλλον δεν θα αργήσει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός - η κα Ντόρα Μπακογιάννη θα απαιτήσει να απεμπλακεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα ζητήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Άγνωστο!

Το πλαίσιο

doraxil

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η κα Μπακογιάννη είναι, εδώ και χρόνια, η κεντρική πρωταγωνίστρια στο «δελφινάριο» της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί, όμως, να διαδραματίσει στο μέλλον ρόλο ως αρχηγός κόμματος, όταν η εκλογή της είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει παρατεταμένη εσωτερική κρίση και εσωστρέφεια; Υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες;

Ως «αντικειμενικές συνθήκες» εννοείται το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό status quo το οποίο διαμορφώνεται κάθε φορά σε συνδυασμό με την δραστική παρουσία εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, εκδοτικών συγκροτημάτων και πρεσβειών.

Ένας – ένας, οι παράγοντες αυτοί συσχετίζονται με την πορεία της κας Μπακογιάννη στην πολιτική. Σήμερα, όμως, με το πολιτικό σκηνικό και την οικονομία να παραπαίουν στους κύκλους των δομημένων συμφερόντων επικρατεί σκεπτικισμός και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που το σενάριο της συγκυβέρνησης απομακρύνεται και τα σενάρια περί «κυβέρνησης των επιχειρηματιών» υπήρξαν εξαρχής αποδυναμωμένα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένη πηγή από το κυβερνητικό στρατόπεδο «δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο deal, για το οποίο πραγματικά να είναι χρήσιμη η κα Μπακογιάννη ή σε κάθε περίπτωση να μπορεί να προσφέρει κάτι».

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τον τρόπο που λειτουργούν κάποιες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν την απόλυτη δυσαρέσκεια ακόμη και κάποιων πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών κέντρων που διαδραματίζουν, παραδοσιακά, παρεμβατικό ρόλο στα εσωτερικά πράγματα της χώρας.

Τα deal, o Τύπος και τα εσωκομματικά μέτωπα

dorasofl

Η κα Μπακογιάννη, είναι αλήθεια, ότι έχει στηριχτεί από ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι σχέσεις της με κάποια, επίσης, εκδοτικά συγκροτήματα, όπως για παράδειγμα με το συγκρότημα Αλαφούζου και το συγκρότημα Λαμπράκη βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Στο συγκρότημα Αλαφούζου η κα Μπακογιάννη έχει τον δικό της άνθρωπο, τον κουμπάρο της εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατέχει το 25% του ΣΚΑΙ και έχει συνδέσει το όνομά του με της πολιτικές φιλοδοξίες της οικογένειας. Παρόλο που στο παρελθόν η ανάμιξη του κ. Μαρινάκη σε μεγάλα ντηλ, όπως η αγορά του «Ελεύθερου Τύπου» (γι αυτό το λόγο το Μαξίμου τον «έσπρωξε» στην κα Αγγελοπούλου) και η πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκάλεσαν δυσμενή φημολογία για την οικογένεια Μητσοτάκη, σήμερα ο εφοπλιστής επιδιώκει να εισέλθει και στη μετοχική σύνθεση του Ολυμπιακού. Σίγουρα η εποχή προσφέρεται, λόγω της ανακοίνωσης περί της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του συλλόγου. Ωστόσο όταν ένα σκάνδαλο, όπως αυτό της υπόθεσης της SIEMENS διερευνάται και όταν πρόεδρος του πειραϊκού συλλόγου είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης, τότε πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς σε σχέση με στρατηγικές συμμαχίες που χτίζονται στο παρασκήνιο. Ειδικότερα δε όταν πίσω- πίσω υπάρχει πάντα η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει αποδυναμωθεί αισθητά, λόγω της εμπλοκής του ονόματος της οικογένειάς στην υπόθεση.

Σε κρίσιμα σημεία, μέχρι σήμερα, της πολιτική της καριέρας η υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε τη στήριξη ισχυρών κέντρων, όπως ο ΔΟΛ, αφού όταν η κα Μπακογιάννη βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για την υπόθεση των χειρισμών του ΥΠΕΞ σε ότι είχε να κάνει με τη διαφυγή στο εξωτερικό τον Χριστοφοράκου και Καραβέλα το «Βήμα» του Σταύρου Ψυχάρη την παρουσίασε περίπου ως το θύμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου και όσα στελέχη στηρίζουν εσωκομματικά τον Κώστα Καραμανλή είναι οι θήτες. Η ναυαρχίδα του συγκροτήματος «Το Βήμα» παρείχε την απόλυτη στήριξη στην υπουργό Εξωτερικών μέσω ενός μνημειώδους άρθρου με τίτλο «Εξιλαστήριο θύμα η κα Μπακογιάννη».

Δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση, όμως, το ίδιο και με το άλλο ισχυρό εκδοτικό συγκρότημα τον «Πήγασο» και τον Μπόμπολα, αφού το «Έθνος» αντιμετώπισε από άλλη οπτική γωνία – και σαφώς πιο κοντινή στην πραγματικότητα – το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη βρέθηκε, και μάλιστα εις διπλούν εκτεθειμένη. Στις 4 Ιουλίου το σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους» είχε τίτλο «Όταν η Ντόρα εξυμνούσε τη SIEMENS». Οι σχέσεις βέβαια της κας Μπακογιάννη και ολόκληρης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος σήμερα δίνει τον «αγώνα» του από τις γερμανικές φυλακές, όπου βρίσκεται, είναι γνωστή. Ο ίδιος εξάλλου είχε βρεθεί στον γάμο του γιου της κας Μπακογιάννη, Κώστα, στην Ευρυτανία παρέα με άλλους celebrities και ισχυρούς παράγοντες της δημόσιας ζωής.

«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις»;

doraxalifis

Τι φοβάται, όμως, σήμερα η κα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον. Μα ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, αλλά και ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα των εθνικών λόγων που συντρέχουν. Είτε πρόκειται για εθνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε με για εθνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την αποσταθεροποίηση λόγω της ακατάσχετης σκανδαλολογίας, τότε είναι προφανές ότι η Ντόρα φοβάται μήπως πραγματικά αντιμετωπιστεί ως υπεύθυνη μίας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, απολάμβανε μία ιδιότυπη ασυλία και η κριτική υπήρξε περιορισμένη προς το πρόσωπό της. Οι αντικειμενικές συνθήκες, όμως, αλλάζουν. Οι επίδοξοι δελφίνοι, τους οποίους με επιμονή κάποια συμφέροντα ενέπλεξαν σε παρατεταμένη συζήτηση περί διαδοχολογίας, δέχθηκαν ανεπανόρθωτα πλήγματα. Κοινώς «κάηκαν». Μια ματιά στην πορεία του Γιώργου Αλογοσκούφη, του Γιώργου Βουλγαράκη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρκεί προκειμένου να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο. Όλοι τους, στο εσωκομματικό μέτωπο, συγκρούστηκαν άμεσα ή έμμεσα με την κα Μπακογιάννη και με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και η οικογένεια, λένε όσοι γνωρίζουν, δεν συγχωρεί.

Για να δούμε, όμως, τώρα που όπως λένε κάποιοι «οι όροι του παιχνιδιού αντιστρέφονται», τι θα συμβεί. Μια ολόκληρη γενιά στη βάση της ΝΔ έχει γαλουχηθεί μέσα από την ανάπτυξη ηθικολογικών θεωριών. Κάποιοι πολύ σοβαροί άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν λοιπόν τώρα ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει κάποια στιγμή να απεμπλακεί από την διαφθορολογία».

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι «η Ντόρα Μπακογιάννη, ως εκφραστής ενός πολιτικού μοντέλου διαχείρισης δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει αποδεκτή από ένα μεγάλο τμήμα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, λόγω και των κεντρώων καταβολών». Και «για τη βάση του ΠΑΣΟΚ, λόγω της αποστασίας του Μητσοτάκη, ούτε λόγος βέβαια».

Με άλλα λόγια αμφισβητείται έντονα η δυνατότητα της κας Μπακογιάννη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο πρώτον, στην επιδιωκόμενη στροφή της ΝΔ προς το «Μεσαίο Χώρο» και τις μεγάλες μάζες των μικρομεσαίων που έχουν δυσαρεστηθεί με την κυβερνητική πολιτική της και δεύτερον, στην διεκδίκηση των κεντρώων ψηφοφόρων, που συνήθως ως μετακινούμενες μάζες προσδιορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα προβληματίζουν λοιπόν την κα Μπακογιάννη και τον κύκλο της, που διαπιστώνουν ότι ο δρόμος της διαδοχής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Δημήτρης Μπεκιάρης

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ή ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ?


"JOGGING ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΙ"

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΧΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ :


[παπμαγιο.jpg]

"Χαράματα στη Λάρδο, χωρίς σωματοφύλακες...
Τους έχει κάνει και παραμιλάνε ο πρόεδρος. Ξέρετε τι ώρα σηκώθηκε σήμερα; 5.30 το πρω. Φόρεσε το σορτσάκι του, ένα αθλητικό φανελάκι και άρχισε να τρέχει πάνω στο χαλίκι. 2,5 ολόκληρα χιλιόμετρα. Και...

το εντυπωσιακό είναι ότι δεν είχε μαζί του κανέναν από τους αστυνομικούς της προσωπικής του ασφάλειας. Πού να ξυπνήσουν χαράματα οι άνθρωποι.
Πρόεδρε, δεν είναι σωστό. Όσο κι αν πιστεύεις ότι σε προαστατεύει η αγάπη του λαού... "

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ (ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ) ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΕΔΩ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΑΡΟ ΣΚΕΛΟΣ

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ :

ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΑΝ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΖΟΚΙΝΓΚ ΣΤΙΣ 5.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ? ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ? ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ? ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΕΤΑΙ , ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ , ΑΡΑ Ή Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ή ΕΦΥΓΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΦΥΓΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ , ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟ :

ΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΣ "ΜΟΥΦΑ" ΤΟΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΑΛΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ , ΑΝΤΕ ΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΤΥΠΑΤΕ ...... ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΟΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ.

Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροπλάνα ρίχνουν οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι συμμοριών, απαγωγέων και άλλων παρανόμων

http://www.livescience.com/images/051007_uav_launch_03.jpg

Η ΕΛ.ΑΣ. ρίχνει στο κυνήγι του οργανωμένου εγκλήματος τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια. Οι διωκτικές αρχές, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις απαγωγές, τις εγκληματικές επιθέσεις και άλλες ενέργειες των ελληνικών και πολυεθνικών συμμοριών, στρέφουν το βλέμμα τους στον... ουρανό και μελετούν τη χρήση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ισραηλινής κατασκευής, αντίστοιχων αυτών που χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για το «κλείδωμα» στόχων.

Τα αεροσκάφη αυτά, σύμφωνα με την ενημέρωση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν τη δυνατότητα πλήρους κατόπτευσης των κινήσεων υπόπτων αλλά και του εντοπισμού καταλυμάτων, χωρίς οι πτήσεις τους να γίνονται αντιληπτές από τους παρακολουθούμενους. Μάλιστα έχει ήδη υπάρξει επαφή εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και επιχειρηματιών με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη δυνατότητα χρήσης αυτών των αεροσκαφών, ενώ σχεδιάστηκε- αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τελικώς- και μια πρώτη δοκιμή τους σε πραγματικές συνθήκες τις ημέρες της απαγωγής της συντρόφου του επιχειρηματία κ. Αρη Θεοδωρίδη , πριν από δύο μήνες.

Η αόρατη... «ΕΛ.ΑΣ. Αir» είναι το νέο «top secret» φιλόδοξο πρότζεκτ των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Η πρώτη φορά που επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα εναέριου ελέγχου του οργανωμένου εγκλήματος ήταν στις αρχές του προηγούμενου Ιουνίου. Στις 12 του μήνα έγινε η πρώτη επίδειξη του συστήματος σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ και του Λιμενικού Σώματος στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών στον Αγιο Κοσμά. Ακολούθως αντιπρόσωποι ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UΑV - Unmanned Αerial Vehicles) επισκέφθηκαν τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη (τα στοιχεία όλων των εταιρειών βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).

Η δοκιμαστική πτήση που δεν έγινε
Την περίοδο των συνεννοήσεων για την απόκτηση από την ΕΛ.ΑΣ. των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση απαγωγής της συντρόφου του εφοπλιστή κ. Αρη Θεοδωρίδη. Η 73χρονη είχε απαχθεί στις 19 Ιουνίου κοντά στο σπίτι της στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και οι απαγωγείς είχαν ζητήσει 5 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωσή της. Ο κ. Θεοδωρίδης είχε συγκεντρώσει ένα σημαντικό μέρος των λύτρων και εν όψει της παράδοσης δέχθηκε το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. να δοκιμαστεί και το νέο σύστημα, μήπως επιτευχθεί να καταγραφούν οι κινήσεις των δραστών ως το καταφύγιό τους.

Το μικρό θρίλερ με τα «ιπτάμενα συστήματα» της ΕΛ.ΑΣ. μόλις άρχιζε... Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, λόγοι ασφαλείας πτήσεων επέβαλαν να ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να ζητηθεί η σχετική άδεια. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενα την περιπέτεια του εφοπλιστή, επικοινώνησαν τότε με παράγοντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ζητώντας πληροφορίες για το αν είναι εφικτή και νόμιμη η... έκτακτη πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η απάντηση που έλαβαν από την ΥΠΑ ήταν φυσικά αρνητική. Ετσι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έμεινε καθηλωμένο στο έδαφος. Και οι απαγωγείς ως σήμερα παραμένουν άφαντοι.

Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μιλώντας στο «Βήμα», επιβεβαίωσαν ότι «πράγματι προ δύο περίπου μηνών υποβλήθηκε από επιχειρηματία ερώτημα προς την ΥΠΑ για τη δυνατότητα πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο μη επανδρωμένων αεροσκαφών» αλλά, όπως εξήγησαν, «τέτοιου είδους ζήτημα δεν είχε ανακύψει ποτέ στην ιστορία της ΥΠΑ, γι΄ αυτό και μελετάται αναλυτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Οπως μελετάται και από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ (KAI OXI MONO) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΕΝΩ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ Ή ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ.

http://www.gizmag.com/pictures/lrg_img/3865_02.jpg

ΕΝA ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΛIΚΟΠΤΕΡΟ S-100 CAMCOPTER ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SCHIEBEL ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΔΩ

Ο Βάσκο είναι και πάλι ελεύθερος!

http://www.americanchronicle.com/img/galleries/4172/306/Vasko_Gligorijevic.jpg

Ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς είναι και πάλι ελεύθερος. Το καθεστώς Γκρούεφσκι δεν μπόρεσε να επιβάλει την σιωπή του στις φωνές όλων εκείνων που διαμαρτύρονταν έντονα για την εξαφάνιση του φιλέλληνα ακτιβιστή και βασικού αντιπάλου των ανιστόρητων που διαδίδει το "Μακεδονισμός" του αλαζόνα Σκοπιανού πρωθυπουργού.


Ο Βάσκο έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα σε όλους εκείνους που με κάθε τρόπο προσπάθησαν και βοήθησαν στην απελευθέρωσή του.

Το μήνυμα του Βάσκο
"O Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς είναι και πάλι ελεύθερος και σε καλή γενική κατάσταση από πλευράς υγείας.
Θέλω να σας ενημερώσω πως η θέληση του, οι πεποιθήσεις του, το ηθικό του και η διαύγεια του λόγου του και της σκέψης του, είναι δυνατές. Φυλακίστηκε χωρίς να το θέλει και παράνομα σε σχέση με την αιτία, το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τους σχετικούς νόμους και τις νόμιμες Ιατρικές διαδικασίες στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Bardovci από την 4η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου του 2009. Η σύλληψή του ήταν καθαρά πολιτική.

Η διαστρέβλωση της υπόθεσης που θα παρουσιάσουν οι εκφραστές του Καθεστώτος, ανήκει στο ίδιο ακριβώς καθεστώς που επινόησε την διαστρέβλωση μιας Ιστορίας ενός ολόκληρου έθνους και δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου αξιόπιστη.

Ο Βάσκο συνεχίζει μετά απο την προσωρινή διακοπή τον αγώνα, καταλαβαίνοντας πλήρως πως οι καταστάσει αλλάζουν ριζικά και απαιτούν προσαρμογή στην οποία κάθε μελλοντική ενέργεια θα στηριχτεί, ως προυπόθεση για ευεργετικά αποτελέσματα.

Λαμβανοντας υπόψιν την συγκεκριμένη κατάσταση, είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τους σκοπούς του ως ακτιβιστής, πολιτικός αρθογράφος και φιλόσοφος, πιο δυνατά παρά ποτέ.
Τώρα είναι στα Σκόπια και διαθέσιμος για επικοινωνία στο e-mail vasko.gligorijevic@live.com

Επεκτείνει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους ανθρώπους που εξαπέλυσαν μια διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωση του απο την φυλάκιση που είχε προαχθεί απο το μεγαλύτερο Ολοκληρωτικό και Παράλογο Καθεστώς της Ευρώπης: ακτιβιστές, bloggers, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι και άλλοι, με μια ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την κυρία Γκατζούλη και τον κύριο Σταύρο Βιτάλη,οι οποίοι επισκέφτηκαν το Βαλκανικό Γκούλαγκ στην ΠΓΔΜ, σε υπεράσπιση της λογικής στην οποία ο πολιτισμένος κόσμος έχει βασιστεί".

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η ομάδα που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια και απαίτησε την απελευθέρωση του Βάσκο, ετοιμάζει δράσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως δεν πρόκειται ο Βάσκο να εξαφανιστεί και πάλι στο μέλλον...

ΠΗΓΗ

'Έτσι κι αλλιώς αυτό το κομμάτι γης μας χωράει όλους"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdo9rLtDe8a1bOfd3lJGZ3zRGXY6CAT9lDQwNpcJRvsn14mye1zMqrU9IJW5ZuK6EmCoI2oxJDrGIyYxuSD43rg0NpXykt3M8AEqT0Gh16Ox5hMc21DEfjwdGMj9Ag83TmsGiB4TA8b3k/s400/kosobaroim30-194338AlbaniansPristina.jpg

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.«ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ», λένε οι Αλβανοί .


Εδώ και μερικούς μήνες συμμορία 20 περίπου Αλβανών τρομοκρατεί κυριολεκτικά και ανεξέλεγκτα την περιοχή των Καλυβίων Ανατολικής Αττικής.
Μια ομάδα Αλβανών μαθητών στην περιοχή αρχικά τρομοκρατούσε στο σχολείο τα Ελληνόπουλα, βγάζοντας μαχαιριά, απειλώντας τα, βρίζοντας ακόμα και χτυπώντας τα, προσπαθώντας να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν στο δυναμικό του σχολείου.

Όταν οι Έλληνες μαθητές άρχισαν να αντιδρούν ,τότε οι Αλβανοί μαθητές άρχισαν να καλούν ενήλικους Αλβανούς σε βοήθεια .Στην συνέχεια όταν τα σχολεία έκλεισαν η Μάχη μεταφέρθηκε στην πλατεία του χωριού των Καλυβίων όταν οι Αλβανοί ανήλικοι και ενήλικοι άρχισαν να μαζεύονται εκεί και να διώχνουν τα Ελληνόπουλα με την βία από την πλατεία γιατί εκεί είναι Αλβανία όπως υποστηρίζουν και δεν θέλουν Έλληνες στα πόδια τους.

Προ λίγων εβδομάδων μάλιστα οι Αλβανοί βγήκαν στον κεντρικό δρόμο σπάζοντας αυτοκίνητα και μαγαζιά Ελλήνων πολιτών για να αποδείξουν ότι το χωριό τους ανήκει και κάνουν ότι θέλουν. Τραγικό είναι δε ότι σε όλους τους τσαμπουκάδες και τους τραμπουκισμούς που πράττουν οι Αλβανοί στην περιοχή, αντιδρούν ΜΟΝΟ οι ανήλικοι Έλληνες μαθητές, διότι οι Έλληνες κάτοικοι φοβούνται, και οι μαγαζάτορες κατά πλειοψηφία έχουν στην δούλεψη τους Αλβανούς, ειδικά όλοι οι ταβερνιάρηδες (ΟΛΟΙ τους για τους οποίους αξίζει να σημειώσουμε έχουν αρνηθεί κατά εξακολούθηση να δώσουν δουλειά σε όποιο Ελληνόπουλο τους ζήτησε).

http://pontosandaristera.files.wordpress.com/2008/12/censorship21.jpg

Ο κατά 4η τετραετία Συριζέος δήμαρχος Καλυβίων ανύπαρκτος στο πρόβλημα του χωριού, ίσως να έχει πάει κάπου διακοπές.
Η Άμεση Δράση , συλλαμβάνει καθημερινά τραμπούκους Αλβανούς και λαθρομετανάστες αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι φοβούνται να κάνουν μηνύσεις για την καταστροφή της περιουσίας τους η ακόμα και τον ξυλοδαρμό τους οπότε αφήνονται ελεύθεροι!

Λίγες μέρες πριν οι Αλβανοί ξανα επιχείρησαν να κάνουν καταστροφές στην πλατεία και τα γύρω μαγαζιά φορώντας χαρακτηριστικά όλοι μπλουζάκια με το σήμα της Αναρχίας! Όταν όμως προσπάθησαν να κατεβάσουν τις σημαίες από την εκκλησία της πλατείας τότε οι Έλληνόψυχοι μαθητές με περίσσιο θάρρος μπούκαραν στην πλατεία και τους απέτρεψαν.

Έκτοτε.. Όμως.. Στοχοποιήθηκαν από τους Αλβανούς και καθημερινά τους την στήνουν , και έναν - έναν, (και μιλάμε για ηλικίες μαθητών 13 με 17) , τα απομονώνουν, τα χτυπάνε 10-10 οι Αλβανοί, ακόμα και τα χαρακώνουν με μαχαίρια!!!

Η 20μελής συμμορία Αλβανών έχουν και στέκι-Άσυλο στα Καλύβια στο γνωστό καφέ-παγωτατζίδικο ενός επίσης Αλβανού, στο οποίο συγκεντρώνονται καθημερινά, σπειρώνονται, οργανώνονται, βγαίνουν κάνουν ότι κάνουν στην πλατεία και επιστρέφουν να πιούνε τον καφέ τους εκεί ανενόχλητοι..

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που εξελίσσονται σε ένα μικρό χωρίο τα Καλύβια, αλλά τα ίδια σκηνικά διαδραματίζονται και σε άλλα μικρά χωριά της Ελλάδας ,όπως στα Καλύβια που ποτέ δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας γιατί δεν είναι Κολωνάκι.

Δελτιο 11:Το σύνθημα από το «(σύριζο)-ΣΤΕΚΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» είναι:
«Έξω ο ρατσισμός και ο φασισμός» , (δηλαδή οι Έλληνες), από τις πλατείες, τις γειτονιές και τη ζωή μας.
Αυτό εφαρμόζεται και στα Καλύβια.( Όπου πρέπει να υπάρχει πυρήνας anti-fa πού παίρνει γραμμή από το «Κέντρο»).
Και μην ξεχνάτε ότι η νεα πολιτική του Langley, για την «ενσωμάτωση των λαθρομεταναστών¨» λέει : "Το σύνθημά μας πρέπει να είναι ,είμαστε όλοι ντόπιοι! Έτσι κι αλλιώς αυτό το κομμάτι γης μας χωράει όλου"
Οι «ντόπιοι» αλβανοί λοιπόν καταδιώκουν τους Ελληνες!!!!!

ΠΗΓΗ

Κ. Χατζηδάκης: Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο


Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο, με νομοσχέδιο που προωθείται, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Θέλουμε να υιοθετήσουμε το μοντέλο της, όπως λέγεται, της ανοιχτής πόρτας», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές όπου θα γίνονται οι έρευνες θα προσδιορίζονται από διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Ο υπουργός τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ανατίμηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ εκτιμά ότι θα αρθούν τα προβλήματα αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι το υπουργείο προχωρά στο σχέδιο για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ.

«Πρωτύτερα, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με μια διαδικασία μόχλευσης του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, πράγμα το οποίο θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά και σε διαχωρισμό ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ», ανέφερε ο υπουργός, εκφράζοντας την άποψη ότι όσον αφορά τη ΔΕΣΦΑ, το κράτος πρέπει να διατηρήσει το 51%.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την «εκλογολογία», απαντά: «Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι στις προθέσεις μας».

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Επιχείρηση αρετή» εντός των φυλακών

http://4.bp.blogspot.com/_MJ8s_XDNFDA/SgQnCNk5vEI/AAAAAAAADlE/8uTDaAKxUXs/s400/JailCell2.jpg

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί 45 (κυρίως σωφρονιστικών) υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, οι οποίες διέταξαν το άνοιγμά τους. Οι μηνιαίες και σταθερές καταθέσεις ποσών, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την έρευνα, ενισχύουν τις υποψίες ότι υπάρχουν φύλακες με «μαύρο μισθό» από τη μαφία.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε 45 υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού, κυρίως σωφρονιστικούς, διέταξαν οι δικαστικές αρχές, που ερευνούν τόσο την απόδραση των Παλαιοκώστα-Ριζάι, όσο και την πρόσφατη υπόθεση με την εγκληματική οργάνωση που οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου. Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται από εκείνους που είναι σε θέση να γνωρίζουν «διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα...».

Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας από τον περασμένο χειμώνα, μετά τη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο, οι αρχές ξεκίνησαν συστηματικά μια «επιχείρηση αρετή» εντός των φυλακών, που απ' ότι φαίνεται έχει σημαντικά αποτελέσματα...
Βασίστηκαν στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή «follow the money», δηλαδή ακολούθησαν την πορεία του χρήματος, και διέταξαν να φωτισθεί η κίνηση των λογαριασμών συγκεκριμένων ανθρώπων σε ελληνικές τράπεζες.
Και μπορεί να μην έχει βρεθεί κατάθεση ή έμβασμα μεγάλου ποσού, όμως σε κάποιους υπαλλήλους έχουν εντοπισθεί μηνιαίες και συστηματικές καταθέσεις μικροποσών ύψους 1.500 έως 3.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ούτε από τα προσωπικά τους έσοδα ούτε από δικές τους επενδύσεις.

Συγχρόνως έχει επισημανθεί στέλεχος των φυλακών που επίσης δέχεται ποσά κατά τακτά διαστήματα, αλλά δεν είναι δυνατόν ακόμα να εντοπισθεί ο καταθέτης, αφού είναι ανώνυμος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δίχτυ όσων τροφοδοτούν με τα μικροποσά τους επίορκους υπαλλήλους είναι καλά οργανωμένο: διαθέτει εταιρείες-μαϊμούδες, αλλά και παρένθετα πρόσωπα, ώστε να χάνονται τα ίχνη εκείνων που δωροδοκούν.

H μεγάλη απόδραση
Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτά τα μικρά ποσά προέρχονται από σπάσιμο άλλων μεγάλων ποσών, τουλάχιστον στην περίπτωση υπαλλήλου που εμπλέκεται στην υπόθεση της απόδρασης. Εκτιμάται ότι πρόκειται για το πρόσωπο που επέμενε να παραμείνουν στην ίδια πτέρυγα οι Ριζάι και Παλαιοκώστας, με αποτέλεσμα να αποδράσουν βοηθώντας ο ένας τον άλλον και με τη μέθοδο του ελικοπτέρου που εντυπωσίασε το πανελλήνιο.
Άλλα ποσά αποδίδονται σε «δωράκια» που πήραν υπάλληλοι είτε για να προμηθεύσουν τους μεγαλοκρατούμενους με κινητά, είτε για να τους παρέχουν διευκολύνσεις εντός των φυλακών: στο φαγητό, στον προαυλισμό, ακόμα και στο πώς τοποθετούνται στις πτέρυγες και στα κελιά.

Σύντομα, όσοι υπάλληλοι θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με κρατουμένους θα κληθούν να καταθέσουν στον εισαγγελέα για να αποκαλύψουν αν και ποια σχέση είχαν με τη μεγάλη απόδραση. Κάποιοι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις έρευνες υποψιάζονται ότι το κύκλωμα της απόδρασης και το άλλο, που οργάνωνε μέσα από τις φυλακές απαγωγές και δολοφονίες, λειτουργούσαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Η έρευνα έχει την αμέριστη βοήθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού επανειλημμένα ο υπουργός Ν. Δένδιας έχει δηλώσει ότι και οι δύο υποθέσεις είχαν «βοήθεια» από μέσα και γι' αυτό είχαν τόσο θεαματική έκβαση...»

ΠΗΓΗ

ΜΗΠΩΣ ΛΕΜΕ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΥΤΕΣ , ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΥΣΣΩΔΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ "ΚΑΠΟΙΑ" ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ? ΛΕΜΕ ΜΗΠΩΣ ..... ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΕΠΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

«Είμαι Πομάκος και το λέω!..»


ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ χριστιανοί και μουσουλμάνοι «σπάνε» τα στεγανά και εργάζονται από κοινού για ένα εγχείρημα διόλου εύκολο:τη διάσωση και την ανάδειξη της πομακικής ταυτότητας. Επειτα από μια περίοδο μακράς σιωπής, όπου και η
οποιαδήποτε νύξη περί ύπαρξης Πομάκων στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας εθεωρείτο ατόπημα, οι Πομάκοι σιγά σιγά αφυπνίζονται, αναζητούν και διεκδικούν τη μακραίωνη ταυτότητά τους.

Με τους περισσότερους Ελληνες
να αγνοούν τι πραγματικά συμβαίνει στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και συχνά μέσα σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, πριν από λίγους μήνες οι Πομάκοι της Ξάνθης έφτιαξαν έναν σύλλογο μέσα από τον οποίο διεξάγουν τον πολιτιστικό και μορφωτικό τους αγώνα. Αρχικά οι αντιδράσεις ήταν πολλές, έπειτα όμως από επίδειξη σθένους εκ μέρους των Πομάκων οι ενοχλήσεις σταμάτησαν. Στην Ξάνθη φαίνεται ότι κάτι αλλάζει.

«Η πομακική ταυτότητα δεν μπορεί να κρυφθεί ούτε ντρέπομαι γι΄ αυτό που είμαι. Αυτό γεννήθηκα: Πομάκος» λέει ο 34χρονος επαγγελματίας κ. Ιρφάν Μεμέταλη. «Τα ήθη και τα έθιμά μας είναι πολύ ζωντανά, ειδικά στα χωριά. Η Παιδεία όμως είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πολλοί γονείς ζητήσαμε να γίνονται κάποια μαθήματα στα μειονοτικά σχολεία και στα ελληνικά. Οι υπεύθυνοι όμως μας παραπέμπουν στη Συνθήκη της Λωζάννης και αφήνουν το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια του δασκάλου» συμπληρώνει. Οπως λέει, πολλοί έχουν εκμεταλλευθεί το πολιτιστικό «σκοτάδι» της περιοχής και βιοπορίζονται δουλεύοντας για αλλότριους στόχους. «Το προξενείο παίζει παιχνίδια στις πλάτες των αθώων. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις. Πολλοί από εμάς έχουμε δεχθεί απειλές» σημειώνει.

Οι απειλές και τα προβλήματα

Στη Θράκη συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα. «Στη Γλαύκη έβαλαν πομπούς στον μιναρέ του τζαμιού και αναμετέδιδαν κηρύγματα μίσους και την ίδια στιγμή οι πολιτικοί τούς χαϊδεύουν τα αφτιά» σημειώνει ο κ. Μεμέταλη. Είναι ενδεικτικό ότι τις ημέρες του Πάσχα διοργανώθηκε στην Ξάνθη ετεροχρονισμένος εορτασμός των γενεθλίων του Μωάμεθ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα. «Φαίνεται ότι πρέπει να γίνεις Τούρκος για να δεις άσπρη ημέρα εδώ πέρα» καταλήγει. Στον εκφοβισμό που υφίστανται παραδοσιακά οι Πομάκοι αναφέρεται και η κυρία Αλιέ Εφέντη. «Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται όταν τους λένε:“Θα καείς στην Κόλαση”» σημειώνει και προσθέτει: «Λόγω της τριγλωσσίας επικρατεί ένας πύργος της Βαβέλ. Στα σπίτια παίζει η τουρκική τηλεόραση και πολλοί νέοι μας μιλούν τουρκικά».

Εμβληματική φυσιογνωμία στη δραστηριοποίηση των Πομάκων είναι ο πρόεδρος του νεοπαγούς συλλόγου κ. Ταχήρ Κόντε. «Ο εκτουρκισμός είναι ένα πρόβλημα.Μετά τις αρχικές αντιδράσεις τα πράγματα χαλάρωσαν και τώρα δεν υπάρχουν πιέσεις» σημειώνει . Ο κ. Κόντε βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας λυσσαλέας δικαστικής διαμάχης, όταν άρχισε να δέχεται επίθεση από τον τοπικό Τύπο με την κατηγορία της «προδοσίας». «Ευτυχώς δικαιωθήκαμε και πλέονο σύλλογός μας πολλαπλασιάζεται ενώ ετοιμάζει βιβλιοθήκη και μουσείο. Ακόμη προσπαθούμε να κάνουμε μαθήματα πληροφορικής και ραπτικής» αναφέρει. «Στα Πομακοχώρια το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν υπάρχει δημοτικό ελληνόφωνο σχολείο για να έχουν οι γονείς επιλογή. Τα μειονοτικά δημοτικά είναι μεν δίγλωσσα, τα μισά μαθήματα όμως γίνονται στα τουρκικά. Τα ελληνικά διδάσκονται πολύ λίγες ώρες.Μας έχουν βάλει στο ίδιο καζάνι» σημειώνει ο κ. Ταχήρ. Το άλλο μείζον ζήτημα είναι η ίδια η πομακική γλώσσα, αφού ούτε ολοκληρωμένη καταγραφή ούτε επίσημα λεξικά υπάρχουν. Ωστόσο μορφωτικά ιδρύματα όπως το Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) αλλά και το Κέντρο Πομακικών Ερευνών στην Κομοτηνή επιτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο.

Η σύζυγος του κ. Κόντε, η κυρία Εμινέ Μπουρουντζή, έχει σπάσει ένα ρεκόρ: είναι η πρώτη Πομάκα που έχει μπει στη δισκογραφία τραγουδώντας τα παραδοσιακά τους τραγούδια. Οπως αφηγείται, «το 2006 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος και το 2008 ο δεύτερος και τώρα πάμε για τον τρίτο». Τα τραγούδια των Πομάκων έχουν μια ιδιαιτερότητα. «Στα παλιά, όταν τα αγόρια με τα κορίτσια δεν μπορούσαν να έχουν επικοινωνία, όλος ο μεταξύ τους διάλογος γινόταν με τραγούδια, εν είδει ερωταπαντήσεων και με κύριο χαρακτηριστικό το φλερτ» σημειώνει.

Μία ακόμη σημαίνουσα προσωπικότητα της περιοχής είναι ο εκπαιδευτικός κ. Ορχάν Αζίζ, ο οποίος μαζί με τη συνάδελφο και σύζυγό του κυρία Μπελκίς Μεχμέταλη αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς έχουν δημιουργήσει από το περασμένο φθινόπωρο ένα επιμορφωτικό κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας που λειτουργεί στη Γλαύκη, στη Μύκη και στην Πάχνη. Στο κέντρο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 300 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από τα σχολεία της περιοχής. Χορηγοί του κέντρου είναι η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Βιργινία Τσουδερού, το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι επιχειρηματίες κκ. Δημήτρης και Μηνάς Εφραίμογλου.

Ο κ. Αζίζ, ο οποίος παράλληλα κάνει Μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία, ομολογεί ότι «δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ελληνικά» και αυτό διότι «τα παιδιά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες λόγω του ότι τα μαθηματικά, η φυσική και η γλώσσα διδάσκονται στα τουρκικά». Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα διότι οι μαθητές, έχοντας μάθει τα μισά μαθήματα στα τουρκικά, πηγαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι αμιγώς ελληνόφωνη και αντιμετωπίζουν εμπόδια στην κατανόηση των μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αζίζ, αυτή η πρωτοβουλία δεν συγκίνησε διόλου τους τοπικούς άρχονες. «Εχουμε αναλάβει το κόστος, το βάρος, την ευθύνη και τη... λασπολογία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι αυτοδιοικητικοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθειά τους, προφανώς «για να μη χάσουν ψήφους» όπως λέει. «Ακόμη και το κτίριο είναι δώρο από την Αγγλία» λέει ο κ. Αζίζ. «Στόχος είναι να αναδειχθούν τα μορφωμένα παιδιά της περιοχής. Κάποιοι προσπάθησαν εσκεμμένα να μείνουμε στο σκοτάδι, εμείς όμως θα πάμε προς το καλύτερο» καταλήγει.

Εξοδος από τη σιωπή

«Ενώ ως πρόσφατα ελάχιστοι μιλούσαν δημόσια για αυτά τα θέματα, πλέον διεξάγεται ανοιχτά ένας διάλογος. Εχουμε δύο εφημερίδες και έναν σύλλογο που πολλαπλασιάζεται. Εχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος» σημειώνει ο δημοσιογράφος κ. Σεμπαϊδήν Καραχότζα. «Αυτές οι εκδηλώσεις που κάνουμε τώρα κάποτε θεωρούνταν αδιανόητες. Βέβαια υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη,καθώς πολλοί φοβούνται να μας υποστηρίξουν. Η άλλη πλευρά κάποτε αρνούνταν την ύπαρξή μας, πλέον όμως την αποδέχεται. Αυτό είναι μια επιτυχία» συμπληρώνει. Πέρα από την «καταπίεση και τις τηλεφωνικές απειλές» , το ζητούμενο, όπως λέει, «είναι περισσότερα ελληνικά δημόσια σχολεία». «Δεν ζητούμε πομάκικα,αφού αυτό προς στιγμήν είναι ανέφικτο, διότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα έρευνας και καταγραφής της γλώσσας. Εδώ έχουμε τριγλωσσία, δηλαδή λίγο από όλα αλλά τίποτε καλά. Τα παιδιά φθάνουν στο πανεπιστήμιο και είναι σαν να πηγαίνουν σε μια πηγή από όπου δεν μπορούν να πιουν νερό» συμπληρώνει.

Μια γλώσσα σε κίνδυνο

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ και συγγραφέας κ. Ν. Κόκκας υπηρετεί στα Πομακοχώρια, κάνει το διδακτορικό του με θέμα τους Πομάκους και γνωρίζει καλά το γλωσσικό τους ζήτημα. «Υπάρχει μια ποικιλία ιδιωμάτων και εδώ και 15 χρόνια γίνεται μια σοβαρή καταγραφή. Ολα τα ιδιώματα εντάσσονται στο νοτιοσλαβικό συνεχές και οι δομές της γλώσσας παραπέμπουν στην παλαιοσλαβική των Κυρίλλου και Μεθοδίου» αναφέρει. Ωστόσο, όπως λέει, «ένας πλούτος χάνεται διότι παρουσιάζεται πτώχευση λεξιλογίου. Οι μήνες και οι αριθμοί λέγονται πλέον στα τουρκικά. Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καθοριστικός για όλα αυτά» σχολιάζει.

«Στον Ψυχρό Πόλεμο παγιώθηκε ως επιλογή η τουρκική ταυτότητα στη γλώσσα και όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν τόλμησε να αλλάξει τα μορφωτικά πρωτόκολλα με την Τουρκία. Ετσιφτάνουμε να έχουμε έλληνες πολίτες καταδικασμένους σε ημιμάθεια και αδυναμία πρόσβασης στην επιστήμη» τονίζει. «Το φαινόμενο έχει και βαθύτατα υπαρξιακές συνέπειες καθώς με τη θεσμοθέτηση της τριγλωσσίας αλλάζει και η πρόσληψη του κόσμου στα παιδιά. Οι Πομάκοι χαρακτηρίζονται συχνά από μεταπήδηση ταυτότητας» σχολιάζει.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κυρία Βιργινία Τσουδερού θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τη Θράκη καθώς οι μειονοτικές ομάδες έχουν καταστεί θύματα ενός ανταγωνισμού με επιτιθέμενο την Τουρκία. «Το προξενείο παίζει άθλιο ρόλο και εμείς ανήμποροι σερνόμαστε σε αυτό το παιχνίδι» σημειώνει και προσθέτει: «Η πολιτική μας στο ζήτημα είναι μια λυπηρή περίπτωση. Ολοι υποκρίνονται. Αντί να θωρακίσουμε αυτόν τον κόσμο, τους αφήνουμε να γίνουν στοιχεία εκμετάλλευσης». Η λύση, κατά την κυρία Τσουδερού, είναι ο πολιτισμός, «κάτι που όταν γίνεται σωστά παράγει τα καλύτερα που έχει μέσα του ο άνθρωπος» με βασική κατεύθυνση «τη συνύπαρξη και τη συμβίωση».

ΠΗΓΗ