14 Μαΐ 2009

Συστήματα επιτήρησης των συνόρων Ε.Ε.

Σειρά μέτρων έχει πάρει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Μεταξύ αυτών, το νέο σύστημα διαβατηρίων, το σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ, η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στις άδειες παραμονής αλλοδαπών κ.ά.

Παράλληλα, η FRONTEX συντάσσει ετησίως κατάλογο ειδικών ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε στρατηγικά περάσματα των συνόρων, από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός αλλοδαπών. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για την περίοδο 2007 - 2013 ανέρχεται σε 1.820.000.000 ευρώ.

Η FRONTEX έχει δημιουργήσει με κράτη-μέλη Ευρωπαϊκά Δίκτυα Περιπολίας και διεξάγει κοινές περιπολίες με Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων με μικρότερο κόστος για τα «ευάλωτα» κράτη-μέλη. Αυτή τη στιγμή, στον κατάλογο τεχνικού εξοπλισμού της FRONTEX (CRATE) περιλαμβάνονται 22 αεροσκάφη, 25 ελικόπτερα, 115 πλωτά σκάφη περιπολίας, 3 μονάδες φορητών ραντάρ, 195 άλλα συστήματα συνοριακής επιτήρησης και 136 συστήματα συνοριακών ελέγχων. Επίσης, στο πλαίσιο της FRONTEX, από τον Αύγουστο του 2007 δημιουργήθηκαν οι Συνοριακές Ομάδες Ταχείας Επέμβασης, που επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση μαζικών εισροών πολιτών τρίτων χωρών.

Ολοκλήρωση δοκιμών

Φέτος, ακόμη, αναμένεται η έκθεση διαχείρισης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ. Αν και ο σχεδιασμός του είχε ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2006, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και ύστερα από δυσκολίες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του συστήματος. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι επιτελείς της Κομισιόν και των κρατών-μελών αποφάνθηκαν ότι το σύστημα είναι βιώσιμο και τα προβλήματα διορθώσιμα.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2009 αναμένεται η εφαρμογή στην Ε.Ε. του Συστήματος Πληροφοριών Βίζας, που αφορά τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια όλων μας για την ανίχνευση τρομοκρατών, την αποφυγή πλαστογραφιών κ.ά. Το Σύστημα θα επιτρέπει ακριβέστερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και μεταξύ των κρατών.

Στο μεταξύ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής βιομετρικών στοιχείων στις νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών. Το ενιαίο πρωτόκολλο για τις νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών αποφασίστηκε τον Απρίλιο 2008.

Προ των πυλών βρίσκεται η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν για λήψη βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά και αναπήρους αλλοδαπούς. Στη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξαν αντιδράσεις και εξαιρέθηκαν τα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Τέλος, 679 εκατ. ευρώ δίδονται για την περίοδο 2008-2013 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. Η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρωσική Ομοσπονδία, Πακιστάν. Συνεχίζονται οι άτυπες διαβουλεύσεις με την Κίνα. Γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις με Μαρόκο, Αλγερία, Γεωργία. Οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία σταμάτησαν τον Δεκέμβριο 2006.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βόρειοι vs Νότιοι...

Αφορμή για το σημερινό post, στάθηκε μια απορία μου που ανάρτησα στο Facebook:
- Ρε Αθηναίοι, αφού μας κοροϊδεύετε που τη φέτα την λέμε τυρί, εσείς γιατί την τυρόπιτα δεν την λέτε φετόπιτα;
Περιττό να πω, πως στο status μου έγινε ένας μικρός χαμός. Παραθέτω λοιπόν με εικόνες, τις σημαντικότερες διαφορές μας σε δύο «πικάντικα» θέματα.
Μπουγάτσες και σουβλάκια.
Τα «σου, μου, του» κτλ. ίσως το πιάσουμε κάποια άλλη φορά. Προς το παρόν, δε μου νοιάζει. Τέλος… να πω πως δεν έχω καταλάβει τι εννοούν οι Αθηναίοι λεμονίτα και τι λεμονάδα…










ΑΠΟ ΤΟΝ DR SEENG

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ , ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ....ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ

ΜΗΝΥΜΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9ratcNIWY8Yw9DP1BW8Ro7sy2FCtgXK2UgReCh6cdzcd3XJZ_jnp1GE_HTaWiXfU2SUT7XCAYfwXFlznhkCU79Fxm6s4jQdScsDD8iHMjuftinbcTa7_7yGaydY5salmmtVJYBZZ24Gw/s400/%CE%9F+%CE%A0%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A3.gif

Η ΕΠΟΝΑ σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Αργώ" & την υποστήριξη Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουμε τα εξής:

Από Κυριακή 17/5 έως Τρίτη 19/5 θα λειτουργήσουν δύο περίπτερα επί της Πλατείας Μοναστηρακίου,το ένα ως εκθεσιακός χώρος εγγράφων & φωτογραφιών & το άλλο ως εκθεσιακός χώρος βιβλίων.Στα περίπτερα θα έχετε την ευκαιρία παρακολουθώντας την έκθεση να ακούτε ταυτόχρονα δημώδη άσματα του Πόντου & να παρακολουθήσετε βιντεοπροβολή της ταινίας μικρού μήκους της ΕΠΟΝΑ με θέμα:"Αφιέρωμα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου".Επίσης,θα παραδίδονται ενημερωτικά έντυπα για τον Πόντο & την Γενοκτονία (στα Ελληνικά & σε άλλες γλώσσες) & θα διανέμεται δωρεάν DVD για τα γενοκτόνα χρόνια.

Δευτέρα 18/5 στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας και θα ακολουθήσει χαιρετισμός του ιστορικού κ. Κ.Φωτιάδη.Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί ολονυχτία στην οποία ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα αποδίδουν ακριτικά άσματα του Πόντου θα είναι ο Αμαραντίδης Γ. ο Καρασαββίδης Δ. με τον Ισχνόπουλο Ι. και τους μαθητές τους από τον «Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο,ΕΜΠΟΣ».

Τρίτη 19/05,παράλληλα με τα περίπτερα, η Ένωση θα συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν περί τα 20 με 25 Σωματεία Ποντιακού Ελληνισμού της Νότιας Ελλάδας στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία του Συντάγματος,έπειτα από την ομόφωνη επιθυμία των Σωματείων που συμμετείχαν στις 2 συνελεύσεις του Σ.Πο.Σ. Ν.Ελλάδος και Νήσων να πραγματοποιείται ανήμερα η κεντρική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης έχει ως εξής:

18:00μμ Προσέλευση στο χώρο του μνημείου.
18:30μμ Σύντομη ομιλία του Καθηγητού Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νεοκλή Σαρρή.
18:40μμ Κατάθεση στεφάνου από τα σωματεία Ποντιακού Ελληνισμού Ν.Ελλάδος. Έναρξη Πορείας.
19:00μμ Επίδοση ψηφίσματος στο Υπουργείο Εξωτερικών.
19:30μμ Θυροκόλληση ψηφίσματος στην τουρκική Πρεσβεία.

Σας περιμένουμε όλους να περάσετε μια βόλτα από το Μοναστηράκι και φυσικά στην πορεία στις 19/05!

Σέφερ: Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα καταλάβει τι πρέπει να πράξει

http://www.mcmilitary.org/_media/nato_members.png?w=&h=&cache=cache

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ακούσει τη λέξη βέτο, γνωρίζει μόνον τη λέξη συναίνεση», σημείωσε ο απερχόμενος γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ σε κοινές του δηλώσεις με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενος στη σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι, όπου η Ελλάδα μπλόκαρε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σέφερ διευκρίνισε ότι τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι δεν ακούστηκε η λέξη «βέτο» από κανένα στόμα, αλλά υπήρξε συναίνεση, η αρχή στην οποία βασίζεται το ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε επίσης ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα «δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία του, από τις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ «θα καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται να πράξει».

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, επανήλθε «για να αποφευχθούν –όπως είπε- οι παρερμηνείες», υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «βασίζεται στη συναίνεση και εγώ και οι προκάτοχοί μου, αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δεν θα ακούσουν τη λέξη βέτο, αλλά τη λέξη συναίνεση, αρχή επί της οποίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε με τον κ. Σέφερ, σημειώνοντας πως «στο Βουκουρέστι υπήρξε μια ενιαία φωνή, η φωνή της Συμμαχίας και ήταν καθαρή: Οτι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Παρουσιάσαμε τη θέση μας και οι σύμμαχοί μας έκριναν ότι η επιχειρηματολογία μας ήταν ισχυρή και λάβαμε μεγάλη υποστήριξη».

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να δει τους φίλους και γείτονες της μέσα στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αλλά θα τους καλωσορίσουμε όταν θα επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σέφερ εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του «για τη συνεργασία που είχε τα τελευταία χρόνια με την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών» και μίλησε για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτά τα χρόνια η Συμμαχία, στις οποίες «η Ελλάδα συμμετείχε πάντα ενεργά».

Αναφέρθηκε τέλος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επί των ημερών του, από 19 σε 28 μέλη, σημειώνοντας ότι η πόρτα είναι ανοικτή και για νέα μέλη εφόσον πληρούν τα κριτήρια και συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ζωντανό και ενεργό με πρωτοβουλίες για τις παλιές και νέες προκλήσεις.

ΠΗΓΗ

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ - Εξετάζεται η απαγόρευση λειτουργίας τσίρκων με άγρια ζώα - ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Την απαγόρευση της λειτουργίας τσίρκων με άγρια ζώα στην Ελλάδα, εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, ύστερα από το περιστατικό κακοποίησης ενός ελέφαντα σε τσίρκο που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηγάκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι σκηνές βιαιότητας που δημοσιοποιήθηκαν, δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καθώς η ψυχαγωγία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον βασανισμό εξαθλιωμένων ζώων, τα οποία περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υποτίθεται χάριν του θεάματος, με μοναδικό στόχο το κέρδος».

Τόνισε επίσης ότι «με βάση του συνθήκη του Αμστερνταμ του 1997, την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει το τσίρκο με άγρια ζώα», συμπληρώνοντας ότι βάσει της συνθήκης αυτής «ο άνθρωπος έχει ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι υποφέρουν».

ΠΗΓΗ

"Πόντος δικαίωμα στη Μνήμη"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

"Πόντος δικαίωμα στη Μνήμη"

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτριος Μελισσανίδης & ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης "Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη" & την παρουσίαση των βιβλίων "Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου" & "Πόντος: Μεγάλος, ευδαίμων, & Ελλενικός" την Τρίτη 19/05/2009 στις 20:00 στα εγκαίνια, στον Πολυχώρο "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100-Γκάζι.

Λεπτομέρειες & πρόγραμμα για τα εγκαίνια & τις παράλληλες εκδηλώσεις:

"Πόντος Δικαίωμα στη μνήμη"

Παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Ε.Φωτιάδη και Μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολή.

Παρουσίαση βιβλίων
Α. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τόμοι 1-14, Θεσσαλονίκη 2009, Β' Έκδοση.
Β. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2004.
Γ. Πόντος, μεγάλος ευδαίμων και Ελλενικός. Έκδοση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Ομιλητές:
-Βάσος Λυσαρίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
-Νεοκλής Σαρρής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
-Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
-Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, καθηγητής Θεολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μουσικό οδοιπορικό
-Η Ρωμανία πάρθεν. Επικό μοιρολόγι του Πόντου
-Πυρρίχειος χορός, από το συγκρότημα "Σέρρα".

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Διοργάνωση:
-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
-Εύξεινος Λέσχη Αθηνών
-Κέντρο Ποντιακών Μελετών


Εισηγητής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 20:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2103461589, 6944629094.

Θέματα σεμιναρίων:
1 - Τρίτη 19/05: Εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης "Πόντος-Δικαίωμα στη μνήμη".
2 - Πέμπτη 21/05: Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
3 - Παρασκευή 22/05: Αφιέρωμα στους Ελληνόφωνους Μουσουλμάνους του Πόντου.
4 -Σάββατο 23/05: Αφιέρωμα στον Προσφυγικό Ελληνισμό.
5 -Κυριακή 24/05: Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ρωσίας & της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
6 -Δευτέρα 25/05: Αφιέρωμα στον τραγουδιστή Χρύσανθο Θεοδωρίδη & τον λυράρη Γώγο Πετρίδη.

Σημείωση: Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:00, ενώ η πολυθεματική έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 10:00 μέχρι τις 22:00.

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών
Ψαρομηλίγκου 29, Κεραμεικός, Αθήνα
Προσωρινή διεύθυνση: Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα
Τηλ. & Φαξ:2103316036, e-mail: efxinos@infognomon.gr
www.efxeinos.gr

ΠΗΓΗ

ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Η Ντιλέκ Χαμπίμπ από το ΣΥΡΙΖΑ και η Φανή Τρέλλη από το ΚΚΕ βρίσκονται μέχρι στιγμής στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων που ανακοίνωσαν τις λίστες τους.

-Ψάχνοντας στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων όπως των Οικολόγων – Πράσινων και του ΛΑΟΣ, διαπιστώσαμε ότι η Θράκη δεν εκπροσωπείται σε κανένα από αυτά.

-Πολύς λόγος έγινε για την υποψηφιότητα ή όχι της Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αυτό μένει να το διαπιστώσουμε μόλις ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

-Θα περίμενε κανείς από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και λόγω του εθνικού χαρακτήρα του κόμματός του να έχει έναν υποψήφιο από την ακριτική Θράκη έστω για λόγους συμβολισμού, πράγμα που δεν έγινε.

-Μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι μεγάλοι οι οποίοι σε περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις για τις ευρωεκλογές έκαναν και επιλογές από την Θράκη οι οποίες τους έδιναν και πόντους.

-Μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από τους Κυνηγούς οι οποίοι στην πρώτη συγκέντρωση που έκαναν στην Τρίπολη μάζεψαν τόσο πολύ κόσμο στην κεντρική πλατεία που έκανε εντύπωση για τον όγκο της.

-Πάντως οι γκρίνιες έχουν αρχίσει και μάλιστα αιχμές και σχόλια άφησε ο «ηττημένος» των εσωτερικών αρχαιρεσιών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αν δικαιωθούν τα πραγματικά γκάλοπ μένει εκτός ευρωβουλής.

-Τώρα αναγιγνώσκοντας τα όσα διαρρέουν τα κόμματα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα ξαναδούμε την Ρόδη Κράτσα, τον Μανώλη Μαυρομάτη, τον Γιώργο Παπαστάμκο, ενώ ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Δημητριάδη, Γιώργου Κουμουτσάκου και Κώστα Πουπάκη. Επικεφαλής επιθυμούν ονόματα όπως της Μαριέττας Γιαννάκου και του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

-Στο ΠΑΣΟΚ κρατούν σιγήν ιχθύος και ακούγονται απλά φήμες για την Λούκα Κατσέλη, Πέτρο Ευθυμίου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Σταύρου Λαμπρινίδη και Μαριλένας Κοπά ήδη ευρωβουλευτών. Μάλιστα ακούστηκε με κρότο και το όνομα του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

ΠΗΓΗ

Οι υποψήφιοι των Μακεδόνων

Πανελλήνιο μεν, Μακεδονικό δε το Μέτωπο που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον Στ.Παπαθεμελή και δίπλα του τον Κ.Ζουράρι και άλλους.

Αναλυτικά τα μέλη του ευρωψηφοδελτίου είναι:

  • Στέλιος Παπαθεμελής (πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης)
  • Κώστας Ζουράρις
  • Σταύρος Βιτάλης
  • Στυλιανή Μάντζαρη
  • Χαράλαμπος Αργυριάδης
  • Γιώργος Γερολυμάτος
  • Κωνσταντίνος Γιαγκίτσης
  • Ιωάννα Γκαραγκούνη
  • Δημήτριος Γκέκας
  • Κωνσταντίνος Γιουμαγιάς
  • Ιωάννης Ζελίλωφ
  • Δημήτριος Θεμελής
  • Θεόδωρος Λιόλιος
  • Αχιλλέας Λύκος
  • Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
  • Αριστοτέλης Παπατρύφων
  • Ανδρέας Τζιλίλης
  • Δημήτριος Τρυφιάτης
  • Νικόλαος Τσαμτσίδης
  • Θωμάς Χούτας
  • Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμος και
  • Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
ΠΗΓΗ

Θύμα της κρίσης η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο δελτίο περιφερειακής οικονομικής συγκυρίας Μακεδονίας-Θράκης, το Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε 61,9, σημειώνοντας πτώση 33,7% σε σχέση με το Μάρτιο του 2008. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου ο εν λόγω δείκτης μειώθηκε 24,1% σε σχέση με το περασμένο δωδεκάμηνο. Περαιτέρω, μαύρα είναι και τα συμπεράσματα για τη μεταποίηση που προκύπτουν από τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στο πλαίσιο της έρευνας έχει καταγραφεί ότι από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Μάρτιο του 2009 περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που μείωσαν την παραγωγή τους σε σχέση με αυτές που την αύξησαν. Αρνητικό είναι επίσης το ισοζύγιο που αφορά στις εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, όσο και στη ζήτηση από το εξωτερικό. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, αναφορικά με την παραγωγή, τη ζήτηση, τις εξαγωγές αλλά και την πορεία των τιμών.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Την ίδια στιγμή, εμφανή είναι τα σημάδια της κρίσης και στην εμπορευματική κίνηση των λιμένων και των σιδηροδρομικών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η διακίνηση των εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο σημείωσε συρρίκνωση 21,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου η πτώση διαμορφώνεται στο 12,7%. Ακόμη μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που “είδε” πτώση στη διακίνηση τον ίδιο μήνα κατά 45,7% (-33,1% σε επίπεδο δωδεκαμήνου), ωστόσο ο Φεβρουάριος ήταν καλύτερος για το λιμάνι της Καβάλας που εμφάνισε αύξηση 140,5%. Ωστόσο στο δωδεκάμηνο και εκεί υπήρξε πτώση που διαμορφώθηκε σε 9,8%. Πτώση καταγράφεται και στην εμπορευματική κίνηση των σιδηροδρομικών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας, με την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη να κρατά τα “σκήπτρα”, καθώς το Μάρτιο η κίνηση μειώθηκε κατά 48,3% σε σχέση με το Μάρτιο του 2008, ενώ το Φεβρουάριο η μείωση διαμορφώθηκε σε 51,6%. Στην Κεντρική Μακεδονία η εμπορευματική κίνηση μέσω σιδηρόδρομου μειώθηκε το Μάρτιο 32,4% και το Φεβρουάριο 13,3%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η μείωση το Μάρτιο ήταν 18% και το Φεβρουάριο 32%. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη η κίνηση υπέστη συρρίκνωση 35%, στην Ξάνθη 91,5% και στον Έβρο 54,8%. Ωστόσο μεγάλη αύξηση (753,4%) σημειώθηκε στη Ροδόπη.

…ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Στο μεταξύ, διαρκή μείωση της επιβατικής κίνησης σημειώνεται στα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, με το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης να εμφανίζει το Μάρτιο πτώση 5,8% σε σχέση με το Μάρτιο του 2008 (-4% σε επίπεδο δωδεκαμήνου). Παράλληλα, πτώση 48,8% σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κοζάνης, 52,1% σε αυτό της Καστοριάς και 3,5% στην Καβάλα. Αύξηση 4,4% σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, “χτύπημα” υπέστη εξαιτίας της κρίσης και η αγορά αυτοκινήτου της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν το Μάρτιο ήταν 37,1% λιγότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 2008. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε σε 36,1%, στο νομό Ξάνθης 44,7%, στη Ροδόπη 42,7% και στον Έβρο 35,5%.

ΠΗΓΗ

Ιδρύεται Εθνικό Συντονιστικό Οργανο που θα οργανώνει τους συναρμόδιους φορείς στην επιτήρηση των συνόρων της Ελλάδας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmku34F9Mq-YRlDXBY5ip8cS-xfppsyYaZhYUBxWIeYGRMFYdMRXMnsWVBXtZexvN0pAGXZ0uckoNhoOCPDrNr5sIARV0fjThhvWQBjYDD-mot6fhdpEg4lskZHk45V97zHu0UUPzQabT5/s400/%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C.bmp

Της Μαριας Δεληθαναση

Οι δυνάμεις κυρίως του ναυτικού και κατά δεύτερο λόγο του στρατού ενεργοποιούνται πλέον στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπ. Εσωτερικών, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και παρουσία του υφ. Εξωτερικών κ. Ι. Βαληνάκη, του υφ. Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Τασούλα, του υφ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένου, του γ. γ. του υπ. Εσωτερικών κ. Π. Γεωργιάδη, του γ. γ. Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Μπίτσιου και του γ. γ. υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Τζωάννου, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχε η ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ., ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων.

Κατ' αρχήν, ιδρύεται Εθνικό Συντονιστικό Οργανο που θα συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς στην επιτήρηση των συνόρων. Πρόκειται για υλοποίηση περυσινής πρότασης του υπ. Εσωτερικών, καθηγητή κ. Πρ. Παυλόπουλου. Στο κέντρο θα ενσωματωθεί και το Κέντρο Θαλάσσιων Συνόρων (παράρτημα FRNTEX) που βρίσκεται στον Πειραιά.

Χρήση καραβιών

Για την αντιμετώπιση των συνεχών ροών προς τη χώρα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των δυνάμεων του υπ. Εθνικής Αμυνας. Σχεδιάζεται η χρησιμοποίηση καραβιών, προκειμένουν να στεγάζονται προσωρινά νεοεισερχόμενοι, δεδομένου ότι οι εισροές δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης. Εκεί θα κρατούνται οι αλλοδαποί προκειμένου να υποβάλλονται σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (δακτυλοσκοπήσεις, ιατρικές εξετάσεις, υποβολή αιτήσεων ασύλου κ. λπ.). Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της νησιωτικής Ελλάδας.

Ενεργοποιούνται δυναμικά οι διπλωματικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους Ευρωπαίους εταίρους το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα. Επίσης θα υπάρξουν συστηματικές πιέσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ (που επιβάλλει, οι παρατύπως εισερχόμενοι να επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου). Σημειώνεται ότι κράτη-μέλη όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία προβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες σε μια ιδιάζουσα παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, διότι επιστρέφουν στη χώρα ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων (όπως η πρόσφατη περίπτωση Αφγανής μητέρας με τέσσσερα ανήλικα παιδιά) στις οποίες θα έπρεπε οι ίδιες να παράσχουν άσυλο, αφού η χώρα μας αδυνατεί να παράσχει ανάλογη προστασία.

Κακούργημα

Σχεδιάζεται η αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλασίου με μετατροπή του αδικήματος της διακίνησης παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών από πλημμέλημα σε κακούργημα. Την πρόταση είχε εξετάσει τα προηγούμενα χρόνια το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά δεν προχώρησε στην πρόταση υλοποίησής της, διότι κρίθηκε ότι αυτό δεν θα αποθάρρυνε τα μεταναστευτικά ρεύματα. Απλά θα αύξανε το «κόμιστρο» μεταφοράς στην Ε. Ε.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας λαμβάνει 148 περίπου εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Συνολικά θα διατεθούν 200 περίπου εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των συνόρων την περίοδο 2007 - 2013. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να διατεθούν 24.630.000 ευρώ για αγορά περιπολικών και 8.690.800 εκατ. ευρώ για αγορά άλλων οχημάτων, 12 εκατ. ευρώ για αγορά ελικοπτέρων, 1.713.566 ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων σταθμών ραντάρ σε Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Σαμοθράκη, 5.761.940 ευρώ για την εκπαίδευση αστυνομικών στη χρήση οργάνων ελέγχου συνόρων.

Υψηλά ποσά δίνονται για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και όργανα παρακολούθησης. Περίπου 18 εκατ. ευρώ θα κοστίσει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την εφαρμογή του συστήματος καταχώρησης εισόδου - εξόδου (Visa InformatioSystem - VIS). Για τη χρήση του είναι απαραίτητα βιομετρικά στοιχεία που θα συλλέγονται κατά την υποβολή αίτησης θεώρησης στα προξενεία και συσκευές αναγνώρισης των βιομετρικών δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στα σύνορα. Αλλα 2,5 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα όργανα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη του συστήματος Σέγκεν 2ης γενιάς.

ΠΗΓΗ

Ανάκληση Τούρκου προξένου για υποτιμητικά σχόλια κατά των Γερμανών

http://armenianstudies.csufresno.edu/hye_sharzhoom/vol27/may06/images/armenian_genocide.jpg

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ ανακλήθηκε στη χώρα του μετά τα υποτιμητικά σχόλια που διατύπωσε για τους Γερμανούς σε ιδιωτικό δείπνο με συμπατριώτες του, δήλωσαν σήμερα βουλευτές στο Βερολίνο.

Στη διάρκεια του δείπνου αυτού, ο Χακάν Κιβάντς είπε ότι οι Γερμανοί έχουν ναζιστικό αίμα και μεταχειρίζονται τους Τούρκους όπως οι Ναζί μεταχειρίστηκαν τους Εβραίους.

Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές έκαναν επερώτηση στη Βουλή για το τi προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τον Κιβάντς, αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Δυο μάρτυρες βεβαίωσαν ενόρκως ότι ο Τούρκος γενικός πρόξενος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε ιδιωτικό δείπνο στις 22 Φεβρουαρίου. Ο Κιβάντς αρνείται τις κατηγορίες.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήλθε σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους στην Άγκυρα για το θέμα. Τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λασπολογία σε βάρος του Τούρκου πρόξενου από βουλευτές που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Κίβαντς φέρεται ακόμα ότι είπε πως εάν μπορούσαν, οι Γερμανοί θα χάραζαν ένα «Τ» σε κάθε Τούρκο και θα τού έκαναν ό,τι οι Ναζί στους Εβραίους.

«Εάν κόψετε το σώμα ενός Γερμανού το αίμα που θα χυθεί θα είναι φαιό (το χρώμα των Ναζί)», φέρεται ότι δήλωσε ο Τούρκος γενικός πρόξενος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η ατιμωρησία των Τούρκων Γενοκτόνων του 1915-1923, ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν να εκκολαφθεί και να εκτραφεί η Ναζιστική λαίλαπα του 1939-45. Ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν που καθησύχαζε τους συνεργάτες του με το «ποιος θυμάται τους Αρμενίους», όταν σχεδίαζαν το 1939 την «τελική λύση» του Ολοκαυτώματος κατά των Εβραίων και όλων των άλλων εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.


Ο "Θεσμός" Λάκης

http://unchain.gr/Lazop.jpg
Σε αυτό το σημείο φτάσαμε. Να είναι Θεσμός ο Λάκης. Όχι ο "Λάκης ο γλυκούλης" βέβαια, αλλά ο άλλος Λάκης. Χθες, παρακολούθησα από κοντά την κηδεία του μεγάλου μας Ευγένιου Σπαθάρη. Εκεί που ο Λάκης επιδόθηκε σε μια ακόμη γελοιότητα, εκφωνώντας από μόνος του, έναν από τους επικηδίους. Ως τι ακριβώς το έκανε αυτό, δεν κατάλαβα.

Προφανώς "την είδε" Θεσμός. Διότι οκ, να μιλήσει ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων καραγιοζοπαικτών, το καταλαβαίνω. Να μιλήσει η πρόεδρος και ο ιδρυτής, μαζί με τον Σπαθάρη, του Σπαθάρειου Μουσείου, επίσης. Να μιλήσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά και ο Δήμαρχος Κηφησιάς, όπου γεννήθηκε ο Σπαθάρης, επίσης. Αλλά να μιλήσει ο Λάκης, ως τι;

Αλλά μάλλον κατάλαβα ως τι μίλησε.

Ως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του Καραγκιόζη σήμερα.

Η Ουάσιγκτον ανακινεί το θέμα των Σκοπίων

Κινητικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η Ουάσιγκτον φέρεται να επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της εκκρεμότητας αυτής. Και αυτό διότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ κρίνεται απαραίτητη για τη σταθερότητα της χώρας. Ιδιαίτερη σπουδή για το θέμα επιδεικνύει και η σουηδική προεδρία της ΕΕ. Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Βαλκανίων, Στιούαρτ Τζόουνς προχθές στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τζόουνς τόνισε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της ονομασίας». Και τους ζήτησε «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ελαστικότητα» στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σκοπιανό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσει με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Το Σκοπιανό θα απασχολήσει και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, στις συναντήσεις του με τον κ. Καραμανλή και την κυρία Μπακογιάννη.

Την ίδια στιγμή η σκοπιανή ηγεσία εξέφρασε, με επιστολή του νέου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ προς τον Μπαράκ Ομπάμα, την αποφασιστικότητά της να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Ιβάνοφ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα χαρακτήρισε «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να λάβουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ιβάνοφ διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και δήλωσε έτοιμος να εξετάσει κάθε πρόταση για την εξεύρεση μιας λύσης. Επίσης χθες ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ.

ΠΗΓΗ