14 Μαΐ 2009

Ιδρύεται Εθνικό Συντονιστικό Οργανο που θα οργανώνει τους συναρμόδιους φορείς στην επιτήρηση των συνόρων της Ελλάδας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmku34F9Mq-YRlDXBY5ip8cS-xfppsyYaZhYUBxWIeYGRMFYdMRXMnsWVBXtZexvN0pAGXZ0uckoNhoOCPDrNr5sIARV0fjThhvWQBjYDD-mot6fhdpEg4lskZHk45V97zHu0UUPzQabT5/s400/%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C.bmp

Της Μαριας Δεληθαναση

Οι δυνάμεις κυρίως του ναυτικού και κατά δεύτερο λόγο του στρατού ενεργοποιούνται πλέον στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπ. Εσωτερικών, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και παρουσία του υφ. Εξωτερικών κ. Ι. Βαληνάκη, του υφ. Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Τασούλα, του υφ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένου, του γ. γ. του υπ. Εσωτερικών κ. Π. Γεωργιάδη, του γ. γ. Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Μπίτσιου και του γ. γ. υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Τζωάννου, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχε η ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ., ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων.

Κατ' αρχήν, ιδρύεται Εθνικό Συντονιστικό Οργανο που θα συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς στην επιτήρηση των συνόρων. Πρόκειται για υλοποίηση περυσινής πρότασης του υπ. Εσωτερικών, καθηγητή κ. Πρ. Παυλόπουλου. Στο κέντρο θα ενσωματωθεί και το Κέντρο Θαλάσσιων Συνόρων (παράρτημα FRNTEX) που βρίσκεται στον Πειραιά.

Χρήση καραβιών

Για την αντιμετώπιση των συνεχών ροών προς τη χώρα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των δυνάμεων του υπ. Εθνικής Αμυνας. Σχεδιάζεται η χρησιμοποίηση καραβιών, προκειμένουν να στεγάζονται προσωρινά νεοεισερχόμενοι, δεδομένου ότι οι εισροές δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης. Εκεί θα κρατούνται οι αλλοδαποί προκειμένου να υποβάλλονται σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (δακτυλοσκοπήσεις, ιατρικές εξετάσεις, υποβολή αιτήσεων ασύλου κ. λπ.). Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της νησιωτικής Ελλάδας.

Ενεργοποιούνται δυναμικά οι διπλωματικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους Ευρωπαίους εταίρους το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα. Επίσης θα υπάρξουν συστηματικές πιέσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ (που επιβάλλει, οι παρατύπως εισερχόμενοι να επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου). Σημειώνεται ότι κράτη-μέλη όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία προβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες σε μια ιδιάζουσα παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, διότι επιστρέφουν στη χώρα ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων (όπως η πρόσφατη περίπτωση Αφγανής μητέρας με τέσσσερα ανήλικα παιδιά) στις οποίες θα έπρεπε οι ίδιες να παράσχουν άσυλο, αφού η χώρα μας αδυνατεί να παράσχει ανάλογη προστασία.

Κακούργημα

Σχεδιάζεται η αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλασίου με μετατροπή του αδικήματος της διακίνησης παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών από πλημμέλημα σε κακούργημα. Την πρόταση είχε εξετάσει τα προηγούμενα χρόνια το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά δεν προχώρησε στην πρόταση υλοποίησής της, διότι κρίθηκε ότι αυτό δεν θα αποθάρρυνε τα μεταναστευτικά ρεύματα. Απλά θα αύξανε το «κόμιστρο» μεταφοράς στην Ε. Ε.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας λαμβάνει 148 περίπου εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Συνολικά θα διατεθούν 200 περίπου εκατ. ευρώ για τη φύλαξη των συνόρων την περίοδο 2007 - 2013. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να διατεθούν 24.630.000 ευρώ για αγορά περιπολικών και 8.690.800 εκατ. ευρώ για αγορά άλλων οχημάτων, 12 εκατ. ευρώ για αγορά ελικοπτέρων, 1.713.566 ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων σταθμών ραντάρ σε Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Σαμοθράκη, 5.761.940 ευρώ για την εκπαίδευση αστυνομικών στη χρήση οργάνων ελέγχου συνόρων.

Υψηλά ποσά δίνονται για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και όργανα παρακολούθησης. Περίπου 18 εκατ. ευρώ θα κοστίσει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την εφαρμογή του συστήματος καταχώρησης εισόδου - εξόδου (Visa InformatioSystem - VIS). Για τη χρήση του είναι απαραίτητα βιομετρικά στοιχεία που θα συλλέγονται κατά την υποβολή αίτησης θεώρησης στα προξενεία και συσκευές αναγνώρισης των βιομετρικών δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στα σύνορα. Αλλα 2,5 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα όργανα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη του συστήματος Σέγκεν 2ης γενιάς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: