14 Μαΐ 2009

Συστήματα επιτήρησης των συνόρων Ε.Ε.

Σειρά μέτρων έχει πάρει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Μεταξύ αυτών, το νέο σύστημα διαβατηρίων, το σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ, η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στις άδειες παραμονής αλλοδαπών κ.ά.

Παράλληλα, η FRONTEX συντάσσει ετησίως κατάλογο ειδικών ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε στρατηγικά περάσματα των συνόρων, από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός αλλοδαπών. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για την περίοδο 2007 - 2013 ανέρχεται σε 1.820.000.000 ευρώ.

Η FRONTEX έχει δημιουργήσει με κράτη-μέλη Ευρωπαϊκά Δίκτυα Περιπολίας και διεξάγει κοινές περιπολίες με Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο. Στόχος, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων με μικρότερο κόστος για τα «ευάλωτα» κράτη-μέλη. Αυτή τη στιγμή, στον κατάλογο τεχνικού εξοπλισμού της FRONTEX (CRATE) περιλαμβάνονται 22 αεροσκάφη, 25 ελικόπτερα, 115 πλωτά σκάφη περιπολίας, 3 μονάδες φορητών ραντάρ, 195 άλλα συστήματα συνοριακής επιτήρησης και 136 συστήματα συνοριακών ελέγχων. Επίσης, στο πλαίσιο της FRONTEX, από τον Αύγουστο του 2007 δημιουργήθηκαν οι Συνοριακές Ομάδες Ταχείας Επέμβασης, που επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση μαζικών εισροών πολιτών τρίτων χωρών.

Ολοκλήρωση δοκιμών

Φέτος, ακόμη, αναμένεται η έκθεση διαχείρισης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ. Αν και ο σχεδιασμός του είχε ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2006, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και ύστερα από δυσκολίες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του συστήματος. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι επιτελείς της Κομισιόν και των κρατών-μελών αποφάνθηκαν ότι το σύστημα είναι βιώσιμο και τα προβλήματα διορθώσιμα.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2009 αναμένεται η εφαρμογή στην Ε.Ε. του Συστήματος Πληροφοριών Βίζας, που αφορά τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια όλων μας για την ανίχνευση τρομοκρατών, την αποφυγή πλαστογραφιών κ.ά. Το Σύστημα θα επιτρέπει ακριβέστερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και μεταξύ των κρατών.

Στο μεταξύ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής βιομετρικών στοιχείων στις νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών. Το ενιαίο πρωτόκολλο για τις νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών αποφασίστηκε τον Απρίλιο 2008.

Προ των πυλών βρίσκεται η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν για λήψη βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά και αναπήρους αλλοδαπούς. Στη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξαν αντιδράσεις και εξαιρέθηκαν τα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Τέλος, 679 εκατ. ευρώ δίδονται για την περίοδο 2008-2013 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. Η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρωσική Ομοσπονδία, Πακιστάν. Συνεχίζονται οι άτυπες διαβουλεύσεις με την Κίνα. Γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις με Μαρόκο, Αλγερία, Γεωργία. Οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία σταμάτησαν τον Δεκέμβριο 2006.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: