14 Μαΐ 2009

Σέφερ: Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα καταλάβει τι πρέπει να πράξει

http://www.mcmilitary.org/_media/nato_members.png?w=&h=&cache=cache

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ακούσει τη λέξη βέτο, γνωρίζει μόνον τη λέξη συναίνεση», σημείωσε ο απερχόμενος γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ σε κοινές του δηλώσεις με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενος στη σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι, όπου η Ελλάδα μπλόκαρε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σέφερ διευκρίνισε ότι τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι δεν ακούστηκε η λέξη «βέτο» από κανένα στόμα, αλλά υπήρξε συναίνεση, η αρχή στην οποία βασίζεται το ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε επίσης ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα «δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία του, από τις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ «θα καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται να πράξει».

Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, επανήλθε «για να αποφευχθούν –όπως είπε- οι παρερμηνείες», υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «βασίζεται στη συναίνεση και εγώ και οι προκάτοχοί μου, αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δεν θα ακούσουν τη λέξη βέτο, αλλά τη λέξη συναίνεση, αρχή επί της οποίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε με τον κ. Σέφερ, σημειώνοντας πως «στο Βουκουρέστι υπήρξε μια ενιαία φωνή, η φωνή της Συμμαχίας και ήταν καθαρή: Οτι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Παρουσιάσαμε τη θέση μας και οι σύμμαχοί μας έκριναν ότι η επιχειρηματολογία μας ήταν ισχυρή και λάβαμε μεγάλη υποστήριξη».

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να δει τους φίλους και γείτονες της μέσα στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αλλά θα τους καλωσορίσουμε όταν θα επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σέφερ εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του «για τη συνεργασία που είχε τα τελευταία χρόνια με την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών» και μίλησε για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτά τα χρόνια η Συμμαχία, στις οποίες «η Ελλάδα συμμετείχε πάντα ενεργά».

Αναφέρθηκε τέλος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επί των ημερών του, από 19 σε 28 μέλη, σημειώνοντας ότι η πόρτα είναι ανοικτή και για νέα μέλη εφόσον πληρούν τα κριτήρια και συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ζωντανό και ενεργό με πρωτοβουλίες για τις παλιές και νέες προκλήσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: