19 Ιουλ 2009

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ Nabucco εναντίον South Stream


Γεγονός μάλλον πολιτικής παρά οικονομικής σημασίας χαρακτηρίζεται η διακρατική υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Nabucco, ευθέως ανταγωνιστικού στον South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δύση με στόχο τον απεγκλωβισμό από τη ρωσική εξάρτηση.

Της Μ.Γ.Μεϊντάνη

Οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα στην Άγκυρα μία ενεργειακή συμφωνία-πλαίσιο, που θέτει τη βάση για την κατασκευή του αγωγού Nabucco, έργο κολοσσιαίας σημασίας, που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρασκηνιακά από την Ουάσινγκτον, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο. Από πολλούς παρατηρητές χαρακτηρίζεται ως κίνηση επιβεβλημένη κυρίως από πολιτικούς λόγους με στόχο την ακύρωση του ρωσικού σχεδίου Νοτίου Ρεύματος (South Stream) μεταφοράς φυσικού αερίου από τις πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας το αγκάθι της Μόσχας, την Ουκρανία.

Οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 500 δισ. κυβικά το έτος, ποσότητα που μέχρι να μπει σε λειτουργία ο αγωγός αναμένεται να φτάσει τα 780 δισ. κυβικά. Ο Nabucco αναμένεται να καλύπτει το 5% περίπου της ετήσιας ανάγκης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο (31 δισ. κυβικά το έτος), όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2011 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2014, ενώ το κόστος του υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Δύο χιλιάδες από τα συνολικά 3.300 χιλιόμετρα μήκους του αγωγού θα περνούν από την Τουρκία, πριν αυτός καταλήξει στην περιοχή Μπαουμγκάρντεν, έξω από την Βιέννη, στον τερματικό σταθμό αναδιανομής φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας διασχίσει τα εδάφη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας.

Επτά χρόνια μετά την αρχική σύλληψη, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το βήμα της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι όμως έτσι τα πράγματα;

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Πέρα από τις καταληκτικές ημερομηνίες, που μένει να αποδειχτεί κατά πόσο θα τηρηθούν, υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί σχετικά με τον Nabucco. Δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος του, αλλά και ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων που δυσκολεύει τη μεταξύ τους συνεννόηση ως προς τη χρηματοδότηση. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί το επαρκές φυσικό αέριο που θα γεμίσει τον αγωγό.

Η πρώτη χώρα που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο στον αγωγό θα είναι το Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό το λόγο θα αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του σχεδίου Sah Deniz. Η πρόσφατη συμφωνία του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με το Αζερμπαϊτζάν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Sah Deniz αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στα συμφέροντα του Nabucco.

Eπειδή προς το παρόν δεν θεωρείται επαρκές το φυσικό αέριο που θα εξασφαλιστεί από τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν, δεδομένων των αναγκών της ίδιας της χώρας και των συμφωνιών πώλησης που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, προβλέπεται να διοχετεύεται στην Ευρώπη από το Nabucco και φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Ιράκ.

Αλλά και με το Τουρκμενιστάν υπάρχει ζήτημα. Μπορεί φαινομενικά οι δισταγμοί του προέδρου της χώρας Γκουρμπαμούλι Μπερντιμουγκαμέντοφ να κάμφθηκαν και να υποσχέθηκε στήριξη στο Νabucco, ωστόσο ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό προέκυψε μετά την άρνηση της Μόσχας να υποκύψει στους εκβιασμούς επί της τιμής στην πώληση του αερίου και στη μείωση των ποσοτήτων που αγόραζε η Μόσχα. Αλλά και το Ιράκ δηλώνει μεν πρόθυμο, ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες ποσότητες.


ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Η Μόσχα όμως αντιμετωπίζει και μία ακόμη δυσκολία. Ο νέος πρωθυπουργός Μπορίσοφ δεν φαίνεται σε πρώτη φάση τόσο ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τη Μόσχα στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο Στανίτσεφ, ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη σημείωνε ότι “το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας υπαγορεύει μέσα από την επικράτεια της χώρας να περάσουν όσο γίνεται περισσότερες διεθνείς υποδομές μεταφοράς ενεργειακών πόρων”, ο Μπορίσοφ ζητά λεπτομερή ανάλυση των όρων για τον South Stream. Ωστόσο σύμφωνα με ρώσους αναλυτές η θέση Μπορίσοφ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αμετακίνητη.

Στη Μόσχα προσποιούνται τους ψύχραιμους

“Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν πρώτα την κατασκευή του αγωγού και μετά προχώρησαν στην αναζήτηση φυσικού αερίου”, ήταν το σχόλιο της προχθεσινής “Ροσίσκαγια”, δηλωτικό του χλευασμού με τον οποίο οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν την κατασκευή του Nabucco, αλλά και του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα ο Πούτιν φέρεται να ισχυρίζεται πως “δεν είναι εφικτό να βρεθεί φυσικό αέριο, το οποίο θα γεμίσει τον υπό κατασκευή αγωγό”, τονίζοντας ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει μέλλον. “Εάν ορισμένοι επιθυμούν να σκάβουν και να φτιάχνουν αγωγούς, αυτό για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα”.

Στην Άγκυρα, όμως, για πρώτη φορά αφέθηκε “ανοιχτή η πόρτα” μελλοντικά και για συμμετοχή της Μόσχας και της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας Ευρασίας των ΗΠΑ Ρέινχαρντ Μίτσεκ είπε κατά την τελετή υπογραφής ότι η Ρωσία και το Ιράν μπορούν μελλοντικά να συμβάλουν, τονίζοντας ότι “δεν εξαιρείται κανείς και καμία πηγή ενέργειας από το Nabucco”.

ΠΗΓΗ


Οι μαφίες του εγκλήματος διαβρώνουν όλη τη χώρα


Kαι πρόσωπα υπεράνω υποψίας στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ

Στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας στρέφεται πλέον ο ρόλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μετά και την αλλαγή της ηγεσίας της. Ο αναπροσανατολισμός των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ κρίθηκε αναγκαίος, καθώς η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας έχει λάβει τεράστιες και επικίνδυνες διαστάσεις. «Εχει διεισδύσει σε ολόκληρους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δίχως να αφήνει αλώβητο στο εγγύς μέλλον ούτε τον χώρο της πολιτικής» υπογραμμίζει στην «Κ» χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας των διωκτικών αρχών.

Με αυτά τα δεδομένα υπ' αριθμόν 1 στόχος της ΕΥΠ είναι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων της λαθρομετανάστευσης και ο εντοπισμός των συμμοριών που εμπορεύονται ναρκωτικά, όπλα και λευκή σάρκα. Απώτερος στόχος ο έλεγχος του τζίρου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που διοχετεύονται στην αγορά από αυτές τις δραστηριότητες και στο ξέπλυμά του ενέχονται, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, και πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Ανάλογης σπουδαιότητας και η εξουδετέρωση της εγχώριας τρομοκρατίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές οι σχετικές έρευνες έχουν αποδώσει αξιόλογα στοιχεία και συγκεκριμένοι ύποπτοι βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δηλώνει στην «Κ» ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι «εθνικής εμβέλειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί» και διαβεβαιώνει ότι η Υπηρεσία «θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων».

ΠΗΓΗ

Πώς βλέπουν οι Ελληνες τη Ρωσία, τον πολιτισμό της και τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Μόσχα

http://www.minima-hania.gr/22/images/putin1.jpg

Ιδιαιτέρως φιλικά αισθήματα τρέφουν οι Ελληνες για τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από φοιτητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και την Kappa Research. Από τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρωσικό πολιτισμό στη χώρα μας, αλλά και αρκετά ικανοποιητική ενημέρωση σχετικά με τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, 95% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πραγματικός κυβερνήτης της Ρωσίας είναι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Επιπλέον, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα (76%) φαίνεται να θεωρεί τους ενεργειακούς πόρους το σημαντικότερο «όπλο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ικανό μάλιστα ακόμη και να απειλήσει την αμερικανική ηγεμονία. Ο ενεργειακός τομέας προβάλλει και ως ο πλέον πρόσφορος για διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, σε ποσοστό 52%, ενώ ακολουθούν το εμπόριο (23%), η πολιτική (15%) και ο πολιτισμός (10%). Σχετικά διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το μέλλον των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Μολονότι η πλειοψηφία (58%) δηλώνει αισιόδοξη πως «Ε.Ε. και Ρωσία θα καταφέρουν να εδραιώσουν μια σταθερή και δίχως δυσπιστίες συνεργασία», ένα σημαντικό ποσοστό (42%) είναι πιο επιφυλακτικό.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους ζητήματα, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ρωσία είναι σε θέση να συμβάλει «πολύ» ή «αρκετά» στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Πάντως, τα πρόσφατα «ανοίγματα» του Νικολά Σαρκοζί προς την Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, αφού η Γαλλία θεωρείται μακράν η πιο «φιλική προς την Ελλάδα χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής», σε ποσοστό 54%. Ακολουθεί η Ρωσία με 32%, ενώ πολύ χαμηλότερα βρίσκεται η Γερμανία (8%), η Αλβανία (3%) και οι ΗΠΑ (3%). Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αρνητική εξέλιξη (37%), αφού δεν αντικατοπτρίζει τους παραδοσιακούς συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στην Ελλάδα και επιδέχεται φυσικά διαφορετικών ερμηνειών.

Ταυτότητα της έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα, σε διαστρωματωμένο δείγμα 595 ατόμων, διεξήχθη τον Ιούνιο του 2009.

ΠΗΓΗ

«Μην κάνετε περίγελο το Σύνταγμα»

tsatsos

Αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει τον Μάρτιο την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και ψηφίσει εκ των υστέρων τον Κάρολο Παπούλια, θα καταστήσει «ερμηνευτικό περίγελο» το Σύνταγμα, καθώς θα έχει εξόφθαλμα περιφρονήσει το βαθύτερο νόημα του- δηλώνει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κορυφαίος Συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος.

Ο κ. Τσάτσος προτείνει στον Κάρολο Παπούλια «να αρνηθεί την ‘εργαλιοποίησή’ του ως ‘σκεύος’ τεχνάσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Παρόμοιες απόψεις είχε εκφράσει την περασμένη Κυριακή στο ΠΑΡΟΝ και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Κασιμάτη, «δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχός του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα (http://www.paron.gr) ο κ. Κασιμάτης το Σύνταγμα, χάριν της κυβερνητικής σταθερότητας, δεν επιτρέπει την πρόωρη διάλυση της Βουλής για οποιονδήποτε λόγο. Μόνο για τέσσερις λόγους επιτρέπει την πρόωρη διάλυση:

(α) όταν, μετά τις εκλογές, δεν τελεσφορήσει σχηματισμός κυβέρνησης με εμπιστοσύνη της Βουλής,

(β) όταν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεν μπορεί να την αποκτήσει άλλο κυβερνητικό σχήμα,

(γ) όταν παραιτηθούν ή καταψηφιστούν την ίδια περίοδο δύο κυβερνήσεις και το τρίτο κυβερνητικό σχήμα δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και

(δ) όταν η ίδια η κυβέρνηση προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπίσει εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.

Το Σύνταγμα επιβάλλει επίσης, κατ’ εξαίρεση, τη διάλυση της Βουλής αν δεν ψηφιστεί στις τρεις συνεχείς ψηφοφορίες που προβλέπει κανένας από τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας – αλλά, βεβαίως, με κριτήρια επιλογής προσώπου. Αν ένα κόμμα δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί υποχρεωτικά η χώρα σε εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση, προκαλεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής για λόγο που δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει το Σύνταγμα και, επιπλέον, σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα.

Πιστεύω ότι δεν είναι στην πρόθεση κανενός πολιτικού κόμματος να διαπράξει μια τέτοια τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ασφαλώς δε, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ


ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο κ. ΤΣΑΤΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΠΑΙΔΙ" ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΟΥΤΕ "ΦΙΛΟΣ" ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ :

Γεννήθηκε στην Αθήνα to 1933 και είναι γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδερφού του Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας της νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut ενώ το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε, και υφηγητής του συνταγματικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών. Λόγω της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν κατάφερε να διδάξει. ΤΟ 1969 εκλέχτηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά πάλι δεν του επετράπει να διδάξει. Το 1970 εκλέχτηκε μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόννης ενώ το 1973 φυλακίστηκε από την δικτατορία.

Με την πτώση της δικτατορίας γίνεται υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κάθαρση της παιδείας απο τους συνεργάτες της δικτατορίας. Το 1975 ήταν εισηγητής της αντιπολίτευσης για το νέο σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών και το 1994 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Την περίοδο 1993-1994 ήταν άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Από το 1980 εως και την αποχώρησή του ήταν καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Επίσης είναι ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1988-1992). Το 1995 τιμήθηκε με το πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπης.

http://www.error.gr/wp-content/uploads/2007/11/pasok_flag1.jpg

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑ "ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ" ΣΕ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ Η "ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ" ΤΟΥ Δ. ΤΣΑΤΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ". ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗ.

Έργα και ημέρες του (συμμαχικού) Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Εύσημα από τη βρετανική διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης SNMG2 έλαβε η ελληνική φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ και ο κυβερνήτης της, αντιπλοίαρχος Βέλης Παππάς, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, στη Σομαλία.

Αντίθετα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά των τουρκικών πολεμικών σκαφών τα οποία εγκατέλειψαν ουσιαστικά την αποστολή συνοδείας ρουμανικού πλοίου, προκειμένου να βοηθήσουν τουρκικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα ότι δέχεται επίθεση πειρατών!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Απογευματινής", η τουρκική φρεγάτα GEDIZ (F-495) κλάσης Perry, η οποία συμμετέχει στη δύναμη SNMG2, ειδοποίησε τη βρετανική διοίκηση ότι θα απομακρυνθεί από την αποστολή συνοδείας του ρουμανικού πλοίου "Albatros", προκειμένου να βοηθήσει το τουρκικών συμφερόντων πλοίο "ORIZON 1", το οποίο μετέφερε θειάφι και ειδοποίησε ότι δέχεται επίθεση πειρατών. Ανάλογα έπραξε και η άλλη τουρκική φρεγάτα GAZIANTEP (F-490), που έπλεε στην περιοχή συμμετέχοντας στην αμερικανική ναυτική δύναμη Task Force 151, η οποία εγκατέλειψε το σχηματισμό για να βοηθήσει το τουρκικό πλοίο.

Ο Βρετανός διοικητής διέταξε αμέσως τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ να σπεύσει και να αντικαταστήσει την τουρκική φρεγάτα συνοδείας του ρουμανικού πλοίου. Σημειώνεται ότι αφενός η αποστολή συνοδείας του "Albatros" ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το ρουμανικό πλοίο μετέφερε πολεμικό υλικό, αφετέρου τα τουρκικά σκάφη δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την πειρατεία και το τουρκικό πλοίο κατελήφθη από τέσσερις πειρατές!

ΠΗΓΗ