19 Ιουλ 2009

Πώς βλέπουν οι Ελληνες τη Ρωσία, τον πολιτισμό της και τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Μόσχα

http://www.minima-hania.gr/22/images/putin1.jpg

Ιδιαιτέρως φιλικά αισθήματα τρέφουν οι Ελληνες για τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από φοιτητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και την Kappa Research. Από τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρωσικό πολιτισμό στη χώρα μας, αλλά και αρκετά ικανοποιητική ενημέρωση σχετικά με τα πολιτικά τεκταινόμενα στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, 95% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πραγματικός κυβερνήτης της Ρωσίας είναι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Επιπλέον, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα (76%) φαίνεται να θεωρεί τους ενεργειακούς πόρους το σημαντικότερο «όπλο» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ικανό μάλιστα ακόμη και να απειλήσει την αμερικανική ηγεμονία. Ο ενεργειακός τομέας προβάλλει και ως ο πλέον πρόσφορος για διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, σε ποσοστό 52%, ενώ ακολουθούν το εμπόριο (23%), η πολιτική (15%) και ο πολιτισμός (10%). Σχετικά διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το μέλλον των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Μολονότι η πλειοψηφία (58%) δηλώνει αισιόδοξη πως «Ε.Ε. και Ρωσία θα καταφέρουν να εδραιώσουν μια σταθερή και δίχως δυσπιστίες συνεργασία», ένα σημαντικό ποσοστό (42%) είναι πιο επιφυλακτικό.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους ζητήματα, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ρωσία είναι σε θέση να συμβάλει «πολύ» ή «αρκετά» στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Πάντως, τα πρόσφατα «ανοίγματα» του Νικολά Σαρκοζί προς την Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, αφού η Γαλλία θεωρείται μακράν η πιο «φιλική προς την Ελλάδα χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής», σε ποσοστό 54%. Ακολουθεί η Ρωσία με 32%, ενώ πολύ χαμηλότερα βρίσκεται η Γερμανία (8%), η Αλβανία (3%) και οι ΗΠΑ (3%). Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αρνητική εξέλιξη (37%), αφού δεν αντικατοπτρίζει τους παραδοσιακούς συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στην Ελλάδα και επιδέχεται φυσικά διαφορετικών ερμηνειών.

Ταυτότητα της έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα, σε διαστρωματωμένο δείγμα 595 ατόμων, διεξήχθη τον Ιούνιο του 2009.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: