
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2003
ΠΗΓΗ
"Είμαι Έλλην, το καυχώμαι. Ξέρω την καταγωγή μου η Ελληνική ψυχή μου ελευθέρα πάντα ζεί."
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν υποστήριξε χθες ότι τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο προκύπτουν από Διεθνείς Συνθήκες και δεν μπορούν να απαλειφτούν χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.
«Αυτό δεν είναι θέμα για το οποίο η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «μπορεί να αποφασίσει από μόνη της», είπε.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ Οζγκιουργκιούν χαρακτήρισε ως «άκρως απαράδεκτες» τις πρόσφατες δηλώσεις «της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με τις οποίες αμφισβητούνται τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο».
Αναφέροντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν και δεν θα αποδεχτούν εγγυήσεις από την ΕΕ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε ότι «οι αποτελεσματικές και υφιστάμενες εγγυήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν θέμα ανοικτό προς συζήτηση».
Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό για τους Τούρκους της Κύπρου να δεχτούν λύση του Κυπριακού μέσω της οποίας δεν θα διατηρούνται «οι αποτελεσματικές και υφιστάμενες» εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Το να σκεφτεί ή να εισηγηθεί κάποιος κάτι τέτοιο, είναι κάτι που δεν τίθεται προς συζήτηση», είπε.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την παρουσία του κατοχικού στρατού και των εποίκων, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «βγήκε έξω από τα όρια του», προσθέτοντας πως ο Αρχιεπίκσοπος «συμπεριφέρεται με τρόπο ο οποίος δεν αρμόζει σε θρησκευτικό ηγέτη».
«Ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα αποχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι καιρός οι Ελληνοκύπριοι να κατανοήσουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο νησί και όταν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό» ενώ ισχυρίστηκε πως η παραμονή τους είναι «ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες».
«Ο Χρυσόστομος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους και πως δεν είναι ανοικτό για διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως «τέτοιες προσπάθειες στοχεύουν σκόπιμα να σαμποτάρουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο λαών στην Κύπρο, όπως επίσης και τη συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Τις δηλώσεις Οζγκιουργκιούν προβάλλει σήμερα ο τ/κ Τύπος, όπου σημειώνεται ακόμα η τοποθέτηση του λεγόμενου υπέξ στο θέμα των εποίκων, ότι αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» του ψευδοκράτους.
Τέταρτη, με σταθερή ανεργία 9,2% η Ελλάδα
Η ανεργία στην Ελλάδα παρέμεινε στο επίπεδο του 9,2% του ενεργού πληθυσμού τον Ιούνιο 2003, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα μας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των «15», μετά την Ισπανία (11,4%), τη Γαλλία (9,3% τον Ιούνιο και 9,4% τον Αύγουστο 2003) και τη Γερμανία (9,4%).
«Ελευθεροτυπία 27.12.2001»
Δεύτερη η Ελλάδα, μετά την Ισπανία, με θλιβερό ρεκόρ
Στο 10,9% η ανεργία
Και αυτή τη χρονιά φαίνεται πως ο Αϊ Βασίλης δεν παρέλαβε χιλιάδες γράμματα από την Ελλάδα που του ζητούσαν ένα και μόνο δώρο, μια θέση δουλειάς. Σε 10,9% μειώθηκε η ανεργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2001, από 12,1% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000. Εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα κατέχει ως προς το ποσοστό ανέργων τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταπολεμικό ρεκόρ ανεργίας 12,4% καταγράφηκε το 1999
Το όριο του 12% ξεπέρασε η ανεργία, σύμφωνα με μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που θα ανακοινωθούν σύντομα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταπολεμικά ποσοστό και αγγίζει το 12,4%, έδειξε η έρευνα που αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 1999, λόγω της μεγάλη καθυστέρησης με την οποία μετρείται το κρίσιμο και ευαίσθητο αυτό μέγεθος. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του 11,7%, όπου είχε φθάσει η ανεργία το 1999, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο η ΕΣΥΕ.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ΕΣΥΕ εμφανίζουν την ανεργία υψηλότερα από το 12% που έχει αποδεχθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι, για το 2000, η κυβερνητική πρόβλεψη δείχνει την ανεργία στο 11,3% και στο 10,4% το 2001.
Ο συγκεκριμένος δείκτης που δεν λογιζόταν ως παράμετρος της πορείας στην ΟΝΕ, βρίσκεται μονίμως σε απόκλιση από τις επίσημες προβλέψεις. Την αύξηση του ποσοστού των ανέργων τα τελευταία χρόνια, συνοδεύει και μια «δυστοκία» από πλευράς ΕΣΥΕ, σχετικά με το χρόνο δημοσίευσης των στοιχείων.
Σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν αναφέρει ότι ''η ενέργεια αυτή της Αγκυρας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο.''
Οπως προβλέπει το κυβερνητικό διάταγμα, η Αγκυρα εξουσιοδοτεί την ΤΡΑΟ να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων, στη Μεσόγειο, σε τέσσερις περιοχές, δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα εκ μέρους της Κύπρου ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
''Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα στην περιοχή. Δεν μπορείτε να το αγνοείτε αυτό. Και η Τουρκία επίσης έχει δικαιώματα και συμφέροντα εκεί. Η πρόθεσή μας να τα προστατεύσουμε είναι γνωστή σε όλους,'' είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν.
Την ομόφωνη έγκριση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής, εξασφάλισε το νομοσχέδιο που κυρώνει την ελληνο-αλβανική συμφωνία για την κατασκευή νεκροταφείων για τους πεσόντες του αλβανικού μετώπου.
Η συμφωνία με την Αλβανία υπεγράφη στα Τίρανα στις 9 Φεβρουαρίου του 2009 και προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, αναγνώριση και θρησκευτικό ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά την διάρκεια του πολέμου, σε νεκροταφεία που θα κατασκευαστούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
«Ήμασταν χρεωμένοι με την δέσμευση αυτή, εδώ και 68 χρόνια. Οι επιφυλάξεις της αλβανικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και τώρα εισηγούμαστε την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού», ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας, Κ. Τασούλας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ