17 Ιουλ 2009

Ιστορικές πολιτικές ανασκο(λο)πήσεις !

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZgnT4M2CIT3pq0cvzJwbpYE6KfIRW3ipBOcJ0_pD8khI1x3jQdE5UImUHxGVu3uT2fSJvrr1kApSaE-iIYuXKxiMyex0A-IeUAXzG5I3CQ_RV-Ip73jp1-W2rkLXx5eISEko2Qvx0Rck/s400/nisia

Τον απίστευτο διάλογο του προέδρου Τζόνσον των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Αλ. Μάτσα, τον περιέγραφα σε περσινό μου άρθρο ( εδώ), θέλοντας να υπενθυμίσω ότι η αλαζονική αυτοκρατορική νοοτροπία των ΗΠΑ συνεχίζεται με οποιοδήποτε ….κάτοικο του Λευκού Οίκου !

Είναι γνωστό ότι η απειλή του προέδρου Τζόνσον «Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμά του μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ», έγινε πραγματικότητα. Οδήγησε στην αποστασία του 65`και στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 67`.

Πολλά χρόνια μετά η στάση του Κώστα του Καραμανλή μου θύμισε ακριβώς τον «τσαμπουκά» του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964...
Μετά από 44 χρόνια ήταν η πρώτη φορά που κοντράραμε στα ΙΣΙΑ τον σχεδιασμό της Ουάσιγκτον και πετύχαμε μια σημαντική διπλωματική (και όχι μόνο αφού οι αγωγοί πήραν τον δρόμο τους) νίκη.

Όμως στο διάβα της νεότερης ιστορίας μας είχαμε την ατυχία να μην έχουμε πολλούς πολιτικούς άνδρες που την ενδοτικότητα δεν την σήκωνε το ..πετσί τους και ο πατριωτισμός τους.

Τα παραδείγματα πολλά. Ένα απ` αυτά και το οποίο δεν έχει δεχθεί ΑΚΟΜΑ το φως της ιστορικής ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ περιέγραφε προχθές στην «Ε» ο Βίκτωρας Νεζας. Αναφερόταν σε άρθρο στην «Μιλιέτ» (27/1/76) του Σουάτ Χαϊρί Ουργκιουπλού με τίτλο «Μερικές απόρρητες αναμνήσεις για τις τουρκοελληνικές σχέσεις».
Ο ανωτέρω είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, γερουσιαστής και πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 22 Οκτωβρίου 1965.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα του Σουάτ Χαϊρί Ουργκιουπλού ,μια ημέρα του εστάλη με αγγελιαφόρο το αποτέλεσμα μιας μυστικής συνάντησης σε ανώτατο επίπεδο, που είχε οργανωθεί πολύ έξυπνα.
Κατ` αυτήν υπήρξε πρόταση από την ...ελληνική πλευρά «να διευθετήσουμε τις διαφορές μας σαν τον Ατατούρκ και τον Βενιζέλο». Η ...ελληνική πλευρά τους προσέφερε 2-3 πολύ κοντινά νησιά και επιπλέον τους πρότεινε να μεταφερθεί στην Ελλάδα το Πατριαρχείο και η Θεολογική Σχολή .

Ο Ινονού μετά από σκέψη το απέρριψε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι :«Απορώ και δεν νομίζω να έχει τέτοια δύναμη».
Σε ποιόν άραγε αναφερόταν ο Ινονού; Η πρόταση πρέπει να έγινε μετά τις 15 Ιουλίου έως τις 22 Οκτωβρίου 1965, που ήταν πρωθυπουργός στην Τουρκία ο Σουάτ Χαϊρί Ουργκιουπλού, από παράγοντα «ανωτάτου επιπέδου» των κυβερνήσεων της αποστασίας.

Ποιος λοιπόν έκανε την απίστευτη αυτή πρόταση από την ελληνική πλευρά; Ποιος αποστάτης πρόσφερε στην Τουρκία τρία ελληνικά νησιά;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: